Tovværk

Lejropbygning er en stor del af det at være på lejr og at være spejder i det hele taget. Knob og besnøringer bliver terpet på de ugentlige møder, så det er let som en leg at bygge spisebord og lignende, når årets sommerlejr bliver skudt igang. Uanset om du er på vej på lejr eller du blot vil øve dig, finder du sisal, manillatov og andet tovværk til alle former for besnøringsarbejde og raftebyggeri her på siden.

Tov og reb til vilde projekter

Pionerarbejde og raftebyggeri er en vigtig del af det at være spejder. Har man styr på, hvordan besnøringerne skal udføres, og hvordan knobene skal slås, er det intet problem at bygge et spisebord til 30 mennesker, en fleretagers labyrint, en biograf eller en karrusel - for bare at nævne nogle af de ting, vi er stødt på igennem tiden. I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til raftebyggeri - og evnerne. Derfor er det en god idé at træne besnøringer og knob, så de sidder på rygraden, inden årets sommerlejr skydes igang.

Hos Spejder Sport finder du alt i tov og reb til alle behov; sisal til pionerarbejdet, flagline til flaghejsningen, sejlgarn til havearbejdet samt knyttegarn, redningsreb og manilla tov.

Sisal - Den tro følgesvend

Sisal er en naturfiber, der udvindes af Agaveplanter. Agavefamilien stammer fra Mellemamerika. Sisaltov er smidigt og knudefast og egner sig fortrinligt til besnøringsreb og andet tovarbejde.

Sisal fås både som 2-slået, 3-slået og sisaltov. 2-slået sisal har en brudstyrke på 70 kilo og er velegnet til mindre pionerarbejde, når minier og juniorer skal øve sig i lejrsport og lignende. Kraftigt 3-slået sisal har en brudstyrke på 210 kilo og er velegnet, når troppen og klanen er i gang med de store pionerarbejder.

Sisaltov nedbrydes af vind og vejr, og opsuger fugtighed. Derfor skal sisal, som alle andre naturfibre, ikke opbevares og pakkes væk vådt i poser og kasser. Har man mulighed for det, er det en god idé at give det en fast plads, hvor det kan lufttørre og hænges kvejlet op.

Manillatov - Et slidstærkt besnøringstov

Manillatov er et 3-slået tovværk lavet af naturfibre. Manillatov har en høj slidstyrke- og brudstyrke, og er meget smidigt. Det har en lille elasticitet og bør derfor ikke udsættes for pludselige belastninger. Kan nedbrydes af vejliget og opsuger fugtighed.

Det er modstandsdygtigt over for saltvand. Manillatov i tykkelsen 8 mm anvendes især til besnøringer. Vær opmærksom på, at slidstyrken forringes væsentligt af knuder, fugt og utilstrækkelig opbevaring.

Hold styr på enderne

Et godt tip til håndtering af tov og reb er at placere spolen eller trossen i en gammel malerspand eller tilsvarende bøtte med låg. Lav et lille hul i låget og træk enden af rullen op igennem. Dette styrer rullen og forhindrer, at den "kludrer" og bliver en stor sammenfiltret knude.