Birkebeinerrennet

Jeg står klar ved startstregen til mit andet Birkebenierren. Solen skinner fra en skyfri himmel, temperaturen er lige under nul og frosten bidder let i kinderne.

Vi er heroppe på familietur og både min kone, Helle, og min svigerfar, Jørgen, deltager ligeledes i årets løb. Helle har, ligesom jeg, tidligere gennemført løbet, men Jørgen måtte sidste år udgå halvvejs på grund af helt umulige smøreforhold, og vi har derfor i 70 års fødselsdagsgave givet ham turen herop. Helle har samtidig lovet at følges med ham hele vejen som moralsk støtte.

Både Helle og Jørgen har løbet på ski det meste af livet og er derfor mig teknisk set langt overlegne. Jeg har derimod kun nogle få uger på ski på bagen. Til gengæld er jeg i en god grundform, da jeg vinteren igennem har trænet op til at løbe maraton i foråret.


Op og ned

Startskuddet lyder, og jeg finder hurtigt ind i sporet og prøver at komme ind i en rytme. Fra starten i Rena, der ligger 250 m.o.h., går det de første 9 kilometer opad, indtil jeg når den første vækst- og proviant post ved Skramstadsætra, 650 m.o.h. Her stopper jeg og får et par frugtkiks og noget væske.

Fra Skramstad forsætter det opad, men nu er terrænet anderledes med flere små bakker og derfor knap så vedvarende og tungt, da de små nedkørsler giver mulighed for små pauser. De små bakker bidder dog alligevel godt i benene, og det er derfor med stor lettelse, at jeg efter cirka 20 kilometer når toppunktet på første halvdel af ruten i 900 m.o.h.

De næste 7 kilometer er en lang nedkørsel, hvor benene kan få lidt hvile, mens skiene og tyngdekraften får lov at gøre det meste af arbejdet ned mod Kvarstad. Kvarstad er halvvejs mellem Rena og Lillehammer, og her er den næste store proviantpost, hvor jeg får endnu et lille hvil og lidt banan og saft at løbe videre på.  

Fra Kvarstad stiger det igen lidt, men ret hurtigt kommer jeg op på fjeldplateauet, og nu går det heldigvis kun ligeud. Der er nu også en del tilskuere på ruten, og de hepper opmuntrende på en af de danskere, der har kastet sig ud i Norges mest klassiske og ældste skiløb.

Rammer muren

Selvom terrænet er blevet noget nemmere, begynder jeg nu at betale tilbage for et alt for hårdt udlæg og kort før Sjusjøen, 14 kilometer før mål, rammer jeg muren, og styrter i sporet.

Heldigvis får to flinke norske tilskuere mig stablet på benene igen og stoppet et par appelsinstykker i munden på mig, så jeg kan komme videre ned til Sjusjøen, hvor jeg tager 10 minutters hvil og får fyldt depoterne lidt op med to Maxim barer.

Fra Sjusjøen, der ligger 900 m.o.h., går det nærmest nedad gennem skoven hele vejen til mål på det olympiske skistadion i Lillehammer. Trods trætheden går det forholdsvist nemt (selvom jeg flere steder på nedkørslen savner mine alpinski og stålkanter), og det er med stor stolthed jeg efter 5 timer og 45 minutter kommer i mål.

Det viser sig senere at Helle, der op til løbet har været plaget af sygdom, måtte udgå i Kvarstad, og Jørgen på den sidste halvdel af løbet har løbet lige op med mig tidsmæssigt trods en aldersforskel på 35 år…


Facts

  • Birkebeinerrennet er Norges ældste langrendsløb og blevet løbet først gang i år 1205 hvor to krigere bragte det norske kongebarn i sikkerhed ved at løbe på ski over fjeldet

  • Til minde om denne begivenhed skal der løbes med en rygsæk på min. 3,5 kg

  • Løbet er 54 km over fjeldet fra Rena til Lillehammer

  • Løbes hvert år i marts

  • Tilmelding og mere info her

Udstyr til langrendseventyret

Har du fået mod på at prøve kræfter med Birkebeinerrennet eller bare en hyggelig langrendsferie med familien? Hos Spejder Sport finder du ikke kun udstyret til langrendsturen, men også en guide til hvordan du vælger de rigtige langrendsski og 10 gode råd til langrendsferien med børnene.
Udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse