Alternativer til havregrød på turen

alternativer til havregrødUden mad og drikke, duer helten ikke. Dette gælder særligt, når man er på tur. Når man vandrer, padler kano eller klatrer, forbrænder man hurtigt en del kalorier, og det er derfor vigtigt at få en masse energi indenbords.

Her får du en række tips til, hvordan du kan peppe den sædvanlige klat havregrød op eller skifte den ud, så du har masser energi til en ny dags eventyr.

 

  1. Pep havregrøden op
  2. Ristede æblechips
  3. Granola med mælk
  4. Friskbagte croissanter
  5. Polarforskernes pandekager
  6. De lette pandekager
  7. Smørstegte krydderboller
  8. Frysetørrede klassikere
  9. Friskbagt morgenbrød
  10. Langtidsholdbart loganbrød
  11. Det glutenfri alternativ - Quinoaflager

 

1. Pep havregrøden op

Den mest oplagte måde at slippe af med den kedelige havregrød på, er ved at peppe den lidt op. Prøv nye smagsvarianter ved at tilsætte forskellige ingredienser.

 

Her følger et par idéer, der kan sætte kulør og smag på frilufts-klassikeren:

  • Kog havregrøden op med kakao og revet kokos – så får du bounty-havregrød
  • Tilføj proteinpulver efter eget valg – Det giver også god energi til dagens strabadser
  • Gå på jagt i skovbunden efter bær og drys dem på grøden. Alternativt kan tørrede eller købte bær også gøre det
  • Drys hjemmelavet müsli på havregrøden. Se eventuelt idéerne til hjemmelavet granola længere nede på siden
  • Dekorér havregrøden med æblechips og kanel. Se opskriften på æblechips nedenfor
  • Tilføj revne gulerødder, kanel og valnødder til din havregrød – det er næsten ligesom at få serveret gulerodskage til morgenmad
  • Drys kanelsukker og en smørklat smør på den varme havregrød og lad julestemningen sprede sig – Det smager næsten ligesom en god portion risengrød

Tip: For at få havregrynene til at blive ved med at være spændende – selv på turens syvende dag – kan du variere smagene hver dag. Pak havregrynene i genlukkelige poser hjemmefra og tilsæt forskelligt indhold i hver pose, f.eks. kakao og kokos i den ene, kanel og æblechips i den andet osv. Så er det nemt blot at hælde op i din tallerken og tilsætte vand, når du er afsted.

 

2: Ristede æblechips

Tørrede æbler vejer ikke meget og holder længe. Lav chipsene hjemmefra og medbring dem i en tætpakket boks. Æblechipsene kan enten bruges som topping på morgenmaden eller som snacks.

Sådan gør du:
Skær æbler i meget tynde skiver, f.eks. med et mandolinjern. Læg skiverne i citronvand i 10 minutter. Fordel dem herefter på en bagerist og bag dem i ca. 20 minutter ved 175 grader til de er gyldenbrune.

3: Granola med mælk

Som et alternativ til den klistrede havregrød, kan du købe eller lave granola hjemmefra. Hvis du laver det selv, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan putte i.

Her er nogle forslag:

  • Solsikkekerner
  • Havregryn
  • Rosiner
  • Græskarkerner
  • Hasselnødder
  • Chiafrø
  • Hørfrø
  • Sesamfrø

Sådan gør du:
Rør granolaen sammen med lidt honning og smør, inden du bager den i ovnen ved ca. 150 grader, indtil den er gylden. Lad den køle helt af, inden du portionsanretter den i genlukkelige poser.

Se en udførlig opskrift på granola her.

 

Tip: Mens nogle spiser granolaen som den er, vælger andre at tilsætte mælk. Ved at medbringe sødmælkspulver, skal du blot tilsætte vand og så har du frisk (sådan da) mælk til din müsli.

 croissanter over bål

4: Friskbagte croissanter

Morgenmad på soveposen er et stensikkert hit, hvis du vil overraske din kæreste eller rejsemakker på turen. Med disse croissanter er der dømt forkælelse for alle pengene.

Det skal du bruge:

  • 1 dåse croissantdej
  • 1 halv plade mørk ckokolade
  • Bagepapir (kan klippes til hjemmefra, så det passer ned i Trangiaen)
  • 2 gryder i forskellig størrelse og 1 låg
  • 0,5 kg tørt sand eller salt

Sådan gør du:
Dejen er allerede rullet ud og skåret i trekanter i dåsen, så det eneste du skal gøre er at skære chokoladen i små stykker og rulle croissantdejen omkring. Læg de rullede croissanter på et stykke bagepapir i bunden af den lille gryde.

Dæk bunden af den store gryde med et lag tørt sand eller salt. Stil den lille gryde med croissanterne oven i den store gryde. Sæt låg på og bag croissanterne ved lav varme. Vend dem undervejs. Sandet fordeler varmen og fungerer på den måde som en ovn.

Når croissanterne er gyldenbrune og hævede, er de færdige. Spis dem lune med en kop friskbrygget kaffe til – her anbefaler vi Growers Cup gourmetkaffe, der kommer i en særligt turegnet kaffebrygger-pose.

 

5: Polarforskernes pandekager

Vidste du, at de norske polarforskere guffede tonsvis af disse lækre og nærende pandekager i sig for at holde maskineriet kørende under de barske, arktisk forhold? Vi har prøvet dem, og de virker!

Det skal du bruge:

  • 6 æg
  • 4 deciliter hvedemel
  • 2,5 teske bagepulver
  • 3 deciliter mælk
  • En smule salt

Opskriften kan ikke være mere enkel:
Bland mel, bagepulver, mælk og tilsæt nu æggene. Rør grundigt og fyr en ordentlig klat smørelse på din bålpande. På en lille GSI-pande giver opskriften ca. 12 stk.

Tip: Skil æggehvider fra blommer og pisk dem derefter til de skummer. Vend herefter skummet forsigtigt ind i dejen lige inden du steger. Det giver ekstra luftige pandekager.

 

6: De lette pandekager

Du kan også vælge den lette løsning og købe færdiglavede shake-and-bake pandekager, hvor der blot skal tilsættes vand eller mælk. Er der brug for mælk til dejen, kan du medbringe sødmælkspulver, der er et godt alternativ til frisk mælk.

Tip: Kæmper du også med at dosere pandekagerne på turen? Fyld pandekagedejen i en gammel ketchupflaske – Så er den lige til at sprøjte ud på panden, og du får flotte, runde pandekager.

 

7: Smørstegte krydderboller

Det gode ved at være ude i det fri er, at man ofte forbrænder en del flere kalorier, end man plejer, og man derfor kan indtage lidt flere syndige ting med god samvittighed. Har du medbragt en Trangia, bør du ikke snyde dig selv for at starte dagen med et par smørstegte krydderboller. I bedste Price-stil skal du bare bruge riiiigeligt smør på Trangia-panden og stege de overskårne boller heri - Gerne på begge sidder.

Medbring syltetøj, peanutbutter, nutella eller pålægschokolade, så sidder de lige i skabet.

 

8: Frysetørrede klassikere

Frysetørret mad er efterhånden blevet en fast del af friluftsmenneskets oppakning, og der står da også morgenmad på Real Turmats menukort. Tilsæt blot koldt eller varm vand til en omgang frugtmüsli eller chokolademüsli, og du har et dejligt, nærende måltid. Real Turmat har allerede tilsat tørmælken for dig, så denne morgenmadsanretning smager næsten som müslien med frisk mælk, du får derhjemme.

En anden frysetørret favorit er en pose blåbærsuppe fra Trek'n'Eat. Tilsæt et par håndfulde hjemmelavet müsli (f.eks. grovvalsede havregryn, tørrede tranebær og nødder), overhæld blandingen med kogende vand og du har en lækker portion havregrød med dejlig frisk smag af blåbær.

 gryde over brænder

9: Friskbagt morgenbrød

Har du mod på at kaste dig ud i det, er det ikke svært at lave friskbagt brød på turen - og der er masser af muligheder. Du kan f.eks. forkæle dine turkammerater med:

 

10: Langtidsholdbart loganbrød

Synes du friluftsbagning lyder som et uoverskueligt projekt, kan du sagtens bage brødet hjemmefra. Du skal blot huske, at brødet skal kunne holde sig i en hel uge, hvilket ofte kniber. Derfor anbefaler vi, at du prøver loganbrødet, der ikke kun mætter godt, men som også har en holdbarhed på op til flere måneder.

Find opskriften på loganbrød her.

11: Det glutenfri alternativ – Quinoaflager

For glutenallergikere er fravalget af havregrøden ikke kun et spørgsmål om konsistens og smag (eller mangel på samme). Havre indeholder gluten og bør derfor undgås, når man er glutenallergiker. Derfor har vi fundet et glutenfrit alternativ: Quinoaflager!

Quinoaflagerne kan nemt laves til grød ved at tilsætte varmt vand. Dog er quinoa lige så uinteressant i smagen som havregryn, så vi anbefaler, at du tilsætter sukker, rosiner, kakao eller nogle af de andre lækre smagsvarianter fra morgenmadstip nummer ét.

 

Velbekomme!