Lav saftig bålmad med saltdej

salt til saltdej

Saltdej er faktisk bare trylledej ligesom den, de fleste af os nok har prøvet at lave små figurer af, som farmor puttede i ovnen. Sådan skal dejen dog ikke bruges, når vi er på tur. Her er tanken en helt anden.

Saltdej fungerer nemlig super godt til at pakke din mad ind i, så du kan tilberede den i de varme gløder fra lejrbålet – uanset om det er en steg, en hel lammekølle eller en portion kartofler.

 

Opskrift på saltdej

Der kan være stor forskel på, hvor meget saltdej, der skal til på turen afhængig af, hvor meget af maden, der skal laves på denne måde, og hvor selvfølgelig hvor mange personer I er.

Opskriften her rækker til en lille steg eller et andet stykke kød på cirka 1 kilo.

Ingredienser

  • ½-1 kg salt (groft)
  • 1 kg hvedemel
  • Vand

Sådan gør du

  1. Bland salt og mel sammen.
  2. Tilsæt vand, lidt ad gangen, mens du ælter, inden til dejen har en god, fast konsistens og er glat og elastisk.
  3. Rul saltdejen ud i en nogenlunde ensartet tykkelse, inden du pakker din mad ind i den.

Kommer maden til at smage meget af salt?

Det er nærliggende at tro, at ens mad kommer til at smage meget salt ved at blive tilberedt i saltdej, men det er heldigvis ikke tilfældet.

Dog kan det være smart at vente med at krydre maden, til du har den på tallerkenen og har taget første bid. Så kan hver person dosere for sig.

 

TIP! Er du alligevel bekymret for at få for meget salt indenbords, kan du lægge et lag skyllede bøgeblade omkring kødet, inden du pakker det ind i saltdejen.

 

 

3 fordele ved at lave mad med saltdej

  1. Ved at pakke din mad ind i saltdej undgår du at bruge metervis af stanniol. Det er godt for miljøet, da sølvpapir er meget energikrævende at fremstille og kun bliver genanvendt i et meget lille omfang.

  2. Din mad brænder ikke på. Selvom saltdejen bliver helt sort af at ligge i gløderne, og i øvrigt er uspiselig, så kan du være helt sikker på, at din mad nok skal klare sig fint.

  3. Maden beholder sin saft og kraft, og dermed får du masser af smag ud af at tilberede din mad indpakket i saltdej direkte i gløderne.

 

 kartofler i saltdej

Kød og fisk i saltdej

Det er oplagt at tilberede en god okse- eller lammesteg i saltdej, når sulten melder sig på turen, og der måske er masser af andre ting, der kræver din opmærksomhed.

Sådan en indbagt steg passer nemlig sig selv, og du skal kun tænke på at vende den halvvejs igennem stegetiden og ellers holde øje med kernetemperaturen, så du er sikker på, at dit kød er tilberedt korrekt, f.eks.:

  • Kylling: 65 grader (gennemstegt)
  • Øvrigt fjerkræ: 62 grader (medium)
  • Oksekød: 55-60 grader (rosa)
  • Svinekød: 65-70 grader (rosa)
  • Lam: 58-60 grader (rosa)
  • Vildtkød: 60-62% (rosa)

Her er det en fordel at have et stegetermometer med på tur, for selvom der måske står en vejledende stegetid på pakken med kødet, så kan det variere alt efter glødernes kraft og temperatur.

TIP! Inden du pakker dit kød eller din fisk ind i saltdejen, kan du med fordel lægge friske krydderurter ved.

 

Kartofler i saltdej

En bagt kartoffel direkte fra bålet eller en portion babykartofler med krydderurter vækker glæder til ethvert båltid, og både store og små elsker at åbne sin egen kartoffelpakke, efter den har ligget og hygget sig i gløderne.

Når du pakker kartofler ind i saltdej, behøver du ikke have et særlig tykt lag rundt om, ca. 1-2 centimeter er fint. Brug de almindelige stegetider, du kender hjemmefra køkkenet, som guideline og prøv dig ellers frem.