Udforsk den danske pilgrimsrute

vandretur på den danske pilgrimsrute

Drømmer du om at prøve kræfter med en vaskeægte pilgrimsvandring her i Danmark?

Så er ”Den danske Pilgrimsrute” måske noget for dig.

Det er et forholdsvist nyt net af pilgrumsruter på kryds og tværs af landet, som gør det nemt for dig at opleve den helt særlige pilgrimsfølelse – også selvom det bare er en dagstur, du kaster dig ud i.

 

Vi har talt med foreningen Danske Santiagopilgrimme, som står bag Den danske Pilgrimsrute, så læs med nedenfor og bliv klogere på pilgrimsvandring i Danmark.

 

985 kilometer gennem hele landet

En pilgrimsrute bliver ikke til fra den ene dag til den anden, selvom den måske har eksisteret længe før det danske jernbanenet. Alle de små ruter har nemlig ikke været nogen, man bare lige kunne finde på et gammelt kort og reetablere. Det har været en proces, der skulle startes helt forfra.

 

Siden 2011 har en frivillig ”Stigruppe” fra foreningen Danske Santiagopilgrimme således haft travlt med at fastlægge og markere ruter i hele Danmark i tæt dialog med både kommuner, Naturstyrelsen og private jordejere.

 

Målet for Den danske Pilgrimsrute har hele tiden været at skabe den hurtigste, smukkeste og mindst asfalterede måde at komme igennem Danmark på og videre ned til resten af de europæiske pilgrimsveje.

 

Samtidig har der også været lagt vægt på at etablere ruter, hvor man helt naturligt kommer forbi steder, hvor der venter særlige oplevelser eller seværdigheder, som f.eks. kirker og gamle klosterruter.

 

Det ihærdige arbejde har resulteret i 10 pilgrimsruter på Sjælland og Lolland-Falster, syv ruter på Fyn og fem ruter i Jylland. I alt 985 kilometer der forbinder Danmark med pilgrimveje over hele Europa.

 

Det er således muligt at dele Den danske Pilgrimsrute op, som du vil og gå så langt (eller så kort), som du har lyst til. Etaperne er alle på cirka 15-30 kilometer, der er tilrettelagt sådan, at du kan gå dem som dagsture og stadig nemt komme videre med offentlig transport, når ruten slutter – enten helt hjem eller tilbage til din parkerede bil.

 

Nemt at finde vej

Den danske Pilgrimsrute er etableret for at bringe pilgrimsvandring tættere på danskerne. Derfor er ruterne selvfølgelig også godt afmærkede med det internationale pilgrimssymbol: Den karakteristiske gule muslingeskal på blå baggrund, der symboliserer de mange forskellige pilgrimsveje, der alle leder mod det endelige pilgrimsmål i Santiago.

 

Du kan også gå efter de blå klistermærker med en gul pil på (uden muslingeskallen). De er typisk sat op steder, hvor det ikke har været muligt at montere skiltet med muslingeskallen, f.eks. på lygtepæle og stolper i de byer, du kommer forbi undervejs. På den måde er du ikke i tvivl om, hvornår du befinder dig på Den danske Pilgrimsrute.

 

Vedligeholdelsen af Den danske Pilgrimsrute sker løbende, når stigruppen fra Danske Santiagopilgrimme selv er ude at gå turene. Her bliver opmærkningerne tjekket efter, og der bliver sat nye op i tilfælde af, at de er pillet ned eller dækket over.

 

Du vil derfor opleve, at det er nemt at finde vej på Den danske Pilgrimsrute. Mange af ruterne er desuden kortlagt på både ViewRanger, som mobil app, og på Waymarkedtrails, hvor de kan hentes direkte ned på din GPS, så du altid kan finde vej – muslingeskaller eller ej. Det er en god back-up at have, hvis afmærkningen mangler i en privat skov eller er blevet pillet ned.

Læs om alle ruterne og se dem på kort her

 

Forbundet med pilgrimsruter i hele Europa

Det særlige ved at gå på Den danske Pilgrimsrute er at følge de gule muslingeskaller og vide, at den rent faktisk forbinder Danmark med det øvrige net af europæiske pilgrimsveje.

 

Ruterne i Danmark er nemlig forbundet både med pilgrimsvejene oppe fra Trondheim i Norge og Vadstena i Sverige samt Jakobsvejen, som pilgrimsruten hedder i Tyskland. Alle leder de til hellige byer som Santiago de Compostela, Rom eller Jerusalem.

 

Det må siges at være en historisk brik, der er faldet på plads, nu hvor Den danske Pilgrimsrute er færdigetableret og forbinder Norden med resten af Europas pilgrimsveje.

 

Overnatningsmuligheder på den danske pilgrimsrute

På Caminoerne gennem Frankrig og Spanien er der rig mulighed for både at overnatte, enten gratis eller meget billigt, på veldrevne herberger mod fremvisning af dit pilgrimspas. Sådan er det desværre ikke på Den danske Pilgrimsrute, og et pilgrimspas er således ikke noget, du behøver at have i lommen her i landet.

 

Her drives herbergerne nemlig i privat regi, og dem er der ikke mange af. Kun to faktisk: Albergue Ballerup, der ligger nord for København og Pilgrimshuset i Maribo på Lolland. Begge steder skal du betale for en overnatning. Kontakt derfor herbergerne allerede, når du planlægger turen, så du har et overblik over ledige pladser og priser.

 

Vil du gå den danske pilgrimsrute og overnatte undervejs, er der derfor ikke andet for end at gøre lige som på den gamle pilgrimsrute La Via Francigena, der går fra Canterbury i England til Rom i Italien. Her er det også en udfordring at finde overnatningsmuligheder, og det er småt med herbergerne. Derfor må man bare gå på opdagelse i den by, man passerer, og spørge de lokale om mulighederne – og det samme må du altså gøre på den danske pilgrimsrute.

 

Du kan også tjekke muligheden for overnatning i shelter eller fri teltning på Naturstyrelsens hjemmeside og sammenholde deres overnatningssteder med din rute, så du ikke skal ud på alt for store omveje.

 

Når vejen er målet

Som du måske allerede fornemmer, er der visse forskelle på en pilgrimsvandring og en almindelig vandretur. Dels er der det historiske perspektiv og følelsen af at være en del af noget, som vores forfædre har gjort i mere end 1000 år. Dels er der den personlige søgen.

 

En pilgrim defineres som en fremmed vandrer, der søger et mål. Det er som sådan ikke slutdestinationen, der udgør målet, men mere vejen dertil, der er målet. At gå hele turen, være i dét og se hvad der sker undervejs – og bagefter. En pilgrim vil således have noget ud af sin vandring. Det kan være spirituelt, religiøst, kulturelt eller historisk ligeså vel, som det kan være noget sportsligt eller selvudviklende, der er formålet.

 

Det skal dog ikke forstås som om, at du ikke må gå den danske pilgrimsrute uden en eller anden form for formål, slet ikke. Men du får en gylden mulighed for at snuse til oplevelsen – hvis du vil.

 

Tag gratis med på guidede ture

Måske vil du helst ikke gå alene, og foretrækker du at gå sammen med andre, eller vil du bare helst overlade kort og kompas til en anden, så er der masser af muligheder for at komme med på pilgrimsture, hvor du bare skal slappe af og nyde naturen.

 

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme arrangerer året rundt dagsture i hele landet for alle der har lyst til at opleve glæden ved at gå.

 

Dagsturene er typisk på 20-30 kilometer, og alle kan være med uanset niveau. Der er ofte flere frivillige guider med på hver tur, så du kan gå med i det tempo, der passer dig. Tilmelding er oftest ikke nødvendig, og turene er gratis, så bare mød op og sørg for, at du har forplejning med til pauserne og holder ørerne åbne, når der opstår interessante fortællinger undervejs.

 

Der arrangeres også ture med overnatning samt ture, der kræver tilmelding. Det vil typisk være angivet i turbeskrivelsen.

 

Se det aktuelle program for guidede vandreture her

 

Om Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Danske Santiagopilgrimme er en non-profit forening, der startede i 1999 og i dag er en af Europas største pilgrimsforeninger med mere end 1600 medlemmer.

 

Her er alle trosretninger, såvel som ikke-troende, velkomne, for det der er fællesnævneren i foreningen, er ønsket om og glæden ved at gå. Derfor arrangerer Danske Santiagopilgrimme, udover de guidede vandreture, også møder, foredrag og informationsaftener for alle, der er interesserede i pilgrimsvandringer.

 

Se hele aktivitetsprogrammet her