Få success med din første fjeldvandring

Den bedste guide til at forberede din første fjeldvandring

Drømmer du om at komme langt væk fra hverdagen i lille flade Danmark og i stedet indtage store majestætiske vidder med udsigter, der får tiden til at gå i stå? Så er er fjeldvandring sikkert noget for dig. Du skal ikke engang rejse ret langt, før drømmen kan gå i opfyldelse.

I både Norge og Sverige venter enorme fjeldområder med ture for en hver smag – og enhver sværhedsgrad. I denne artikel har vi allieret os med Signe Ravn-Højgaard, som vandrer meget i de norske og svenske fjelde. Hun har bidraget med al sin viden om fjeldvandring, så vi nu kan guide dig til den perfekte oplevelse, og give dig svar på de typiske spørgsmål:

 

Fjeldvandring i Norge eller Sverige

Når du planlægger din første fjeldvandring, er det nærliggende at tænke over, om turen skal gå til Norge eller Sverige. Begge vores nabolande byder på helt unikke oplevelser, uanset om du er nybegynder eller en mere erfaren fjeldvandrer. Fælles for Norge og Sverige er også, at de har nogle velfungerende hyttesystemer, der gør det nemt for dig at vandre uden telt og kogegrej, hvis du foretrækker det. Valget står og falder således på, hvilken type natur, du gerne vil opleve. Helt overordnet er der nemlig nogle basale forskelle på henholdsvis Norge og Sverige, og dem får du her:

Sverige
I Sverige er fjeldet generelt blødere, mere afrundet og præget af skov. Tæt på den norske grænse er der selvfølgelig også alpine bjerge – dog ikke så mange som i Norge. Til gengæld har Sverige knap 6000 kilometer statslig kontrollerede vandrestier og 2500 kilometer private stisystemer, der tilsammen udgør næsten 400 vandreruter. Her får du minder for livet, når du udforsker alt lige fra højfjeld til skov og vildmark med de smukkeste bjerglandskaber, rislende åer og vilde floder. En velkendt klassiker, og mange vandreres store drøm, er den 400 kilometer lange Kungsleden i Lapland. Vil du knap så langt op og tættere på havet, så er Höga Kusten ved den Botniske Bugt altså også et helt fantastisk område. Begge steder kommer vi tilbage til senere. Endelig er der masser af gode og veldrevne overnatningsmuligheder i Sverige, der styres med sikker hånd af den svenske turistforening. Hele 350 vandrehjem, fjeldstationer og bjerghytter venter på dig, hvis du beslutter at starte din fjeldvandring ”hinsidan”.

Norge
I Norge er fjeldet mere alpint. Bjergtoppene er højere, stejlere og mere dramatiske end i Sverige. Til gengæld er her også mere bart og goldt. Landet der er ”Powered by Nature” består nemlig hovedsageligt af fjeld, klipper og vildmark og har adskillige hundrede bjergtoppe, der ligger over 2.000 meter over havets overflade med panoramaudsigt for alle pengene. Fjeldet i Norge er let tilgængeligt – noget som nordmændene også selv udnytter, hver gang de får chancen. Vandreruter fordelt på tusindvis af kilometer giver alle mulighed for at opleve det storslåede land uanset, om der er din første eller tolvte tur i fjeldet.

Jotunheimen, Nordmarka og Rondane er oplagte destinationer at vælge, hvis du ikke har været afsted på fjeldvandring før. Dem kan du læse mere om længere ned i artiklen. Også nordmændene har været så søde at tænke på overnatningsmuligheder til alle os, der ikke er indfødte og dermed ikke har vores egen hytte. Den Norske Turistforening (DNT) driver nemlig mere end 550 hytter, hvilket gør, at du har rig mulighed for at prøve kræfter med hytte-til-hytte vandring i Norge.

Er du mere til telt, er der, ligesom i Sverige, også Allemandsret i Norge, så du kan slå dit telt op, hvor du har lyst.


HUSK!
 Uanset om du udforsker Sverige eller Norge, så er naturen meget større på de kanter, end vi er vant til herhjemme. Det kræver stor respekt og opmærksomhed at gå på fjeldet, og vi anbefaler altid, at du sætter dig godt ind i de officielle fjeldreger, som vi beskriver længere nede i artikel.

Overnatning i telt eller hytte på fjeldturen?

Hvorvidt du skal vælge hytte eller telt til din fjeldtur, kommer helt an på, hvad du selv bedst kan lide. Er du til komfort eller frihed? Og foretrækker du dit eget selskab eller socialt samvær? Det er nogle af de ting, du skal tænke over, når du vælger overnatning i fjeldet.

Ultimativ frihed i teltet
Er det følelsen af frihed, du går efter, når du skal på fjeldvandring, så er overnatning i telt måske det rigtige for dig. I både Norge og Sverige kan du slå dit telt op lige, hvor du har lyst, sætte gang i trangiaen og nyde et velfortjent måltid mad, mens du sidder midt i fjeldet – alene, i stilhed og under åben himmel. Det er der ikke meget, der kan slå.

Vælger du at ligge i telt i fjeldet, skal du dog sørge for at vælge et vindstabilt telt, der kan klare at få lidt tæsk af vejret. Derudover er det godt at have i baghovedet, at det kan blive koldt på fjeldet, så husk en varm sovepose samt ekstra tøj.

Komfort og nye venner i hytten
I både Norge og Sverige er det helt almindelig fjeldkultur, at man bruger hytterne og dermed skærer 50% af oppakningen. Telt og trangia erstattes således med en blød seng og et varmt måltid mad. Hele hytte-systemet er lavet for at gøre fjeldet mere tilgængeligt for alle typer mennesker. Det er nemt, enkelt og hvis du gerne vil møde nye mennesker at sludre med om aftenen og få tips til næste dags vandring, så kan hytte-til-hytte vandring være en rigtig god måde at komme i gang med fjeldvandring på og få en masse gode oplevelser.

Ulempen er naturligvis, at det er aftenens hytte, der dikterer din tur. Du skal jo nå frem i tide, og der vil derfor ikke være mulighed for at bruge længere tid på ruten end beregnet. Du kan dog også vælge at booke en hytte (eller bo på en fjeldstation) og gå dagsture ud fra der.


Hvad koster en fjeldvandring?

Fjeldvandring er en ferieform, der kan gøres meget billigt – især hvis du vælger at telte dig igennem oplevelsen og planlægger din proviant godt. Havregryn til morgenmad, nudler og salami til frokost og frysetørret mad til aften plus lidt snacks i form af f.eks. chokolade eller en energibar vælter ikke budgettet.

Hvis du regner med 200 kr. per person per dag i madudgifter, er det ikke helt skævt. Vælger du at overnatte i hytte, skal du afsætte 600-800 kr. til dette per person per dag. Det kan også være en god idé at medregne et par hundrede kroner dagligt til mindre udgifter som f.eks. vandrekort, fisketegn og lidt parkering.

Alt i alt løber en fjeldvandring derfor op i omkring 1.200 kr. per person per dag. Derudover kommer naturligvis transport, hvor du kan være heldig at finde gode priser på både fly, færge (hvor bilen kan komme med), tog eller bus, hvis du er ude i god tid.

 

Vælg den rigtige og den sikreste rute til din første fjeldvandring

Hvordan vælger man rute?

Når du planlægger din ferie i fjeldet som nybegynder, så tænk over, hvilken type oplevelse, du er ude efter. Hvad er det for landskaber, du gerne vandre igennem? Drømmer du om at opleve en masse flora og fauna, skal du derfor nok ikke traske igennem en masse norsk barfjeld med artsfattig bevoksning.

Og omvendt: Hvis du vil opleve de brede, blottede vidder med klippeformationer og imponerende fjeldtoppe, så vil du blive skuffet, hvis størstedelen af din rute går igennem dybe svenske skove med store søer eller udtørrede moser. Tænk over, hvad du vil opleve og vælg din rute herefter.

Ruterne i denne artikel er alle egnet for nybegyndere, der ønsker god afmærkning og mange overnatningsmuligheder samtidig med, at man får en autentisk fjeldoplevelse. Selvfølgelig får du ikke hele fjeldet fuldstændig for dig selv, hvis du vælger en af de klassiske ruter, men du vil uden tvivl få minder for livet – og det er altså langt bedre at starte sikkert ud i stedet for at debutere i en mennesketom vildmark, når du er ny i fjeldet.

 

Hvor langt går man om dagen i fjeldet?

Har du ikke allerede prøvet kræfter med fjeldvandring, er det en fordel med lidt forventningsafstemning inden afgang. Det er nemlig en helt anden sag at vandre i fjeldet i forhold til herhjemme, hvor du måske sagtens kan gå 20-30 kilometer på en enkelt dag.

Naturen er bare mere udfordrende i fjeldet, du går med tungere oppakning og det stenede terræn er ikke lige fremkommeligt alle steder. Der er stejlt, der kan være glat og vejret kan slå om, så din oprindelig plan bliver udfordret.

Lad derfor hellere være med at sætte barren for højt. Regn med at gå cirka 10-20 kilometer om dagen, eller maksimalt tre kilometer i timen, afhængig af forholdene og hvor mange højdemeter, du skal op. En god tommelfingerregel kan være at lægge 15-20 minutter til for hver 100 højdemeter, du skal stige op.

Du vil sikkert også blive glad for at planlægge minimum én hviledag i løbet af ugen. Det er altså guld værd med en fridag, hvor du bare kan nyde lejren, spis god mad, læse en bog eller gå en tur.

 

Hvem kan tage på fjeldtur?

Alle i bare nogenlunde form og med interesse for vandring kan i princippet komme af sted på fjeldtur.

Der er så mange muligheder for at planlægge turen efter egen formåen. Især de hyttebaserede ture åbner op for muligheden for såvel kortere som længere dagsture i følgeskab med både børn, ældre og kæledyr, hvis det er det, der er scenariet.

 

Hvornår er den bedste årstid for fjeldvandring?

Du kan vandre på fjeldet, når der ikke længere er sne, det vil sige fra starten af sommeren og indtil sent på efteråret. De fleste hytter er åbne fra slutningen af juni og indtil midten af september og nogle gange oktober, hvorfor langt de fleste vælger at planlægge deres fjeldvandring i sommerperioden. Alle somre er dog forskellige, fordi sneen smelter forskelligt fra år til år, og der kan være virkelig stor forskel bare fra måned til måned.

Juni-juli
Tager du afsted fra midten af juni til midten af juli, er det typisk her, du kan opleve midnatssolen og de tidligste blomster. Til gengæld kan der på dette tidspunkt stadig være høj vandstand grundet den smeltede sne, og så er det her, myggene er flest.

Juli-august
Fra midten af juli og frem til slutningen af august er der flest vandrere i fjeldene. Det skyldes dels, at det er her, flest har ferie, men også fordi at der, på dette tidspunkt, er mindst sne oppe i højderne, der ligger og blokerer. I denne periode af sommeren vil der typisk stadig være rig blomstring, og så er myggene på tilbagetog. Til gengæld gør knotten sin entre (i hvert fald i Sverige), så her kan det være en god idé at gardere dig med et insekt- og myggemiddel.

August-september
Hvis du ikke lader dig afskrække af mørke, kølige aftener med risiko for både minusgrader og tidlig sne, så kan der altså vente dig en virkelig smuk fjeldvandring i sensommeren og det tidlige efterår. Det er som regel tørt, klart og køligt, og der vil være en farveeksplosion af en anden verden samt en overflod af bær og svampe, der med garanti vil give dig minder for livet. Og så er myggene væk, så snart den første nattefrost har været der.

 

 

Hvor er det godt at tage på fjeldtur?

Som du sikkert allerede har kunne fornemme, er der uendelige muligheder for fantastiske fjeldoplevelser i både Norge og Sverige. Vi har udvalgt fem flotte områder, der er egnede til vandrere, der stadig har den første fjeldtur til gode. Stederne er alle godt besøgt, men byder til gengæld på et godt udvalg af stier og hytter, hvilket giver et fornuftigt sikkerhedsniveau og mange valgmuligheder.

1) Begynd med en klassiker: Jotunheimen
Jotunheimens mange fjeldhytter og markerede stier byder på masser af turmuligheder, hvor du selv bestemmer, om du vil overnatte i hytter eller telt. Du kan også prøve kræfter med Norges højeste fjeld, Galdhøpiggen, eller gå over den berømte bjergkam Besseggen - 400 højdemeter over fjeldsøen Gjende. På en uges tur kan du f.eks. gå fra Gjendesheim over Besseggen til Spiterstulen og slutte af med en tur på Galdhøpiggen, hvis der er flere kræfter i benene, for det er en lang og hård tur op ad bakke!

2) Tæt på stor natur: Nordmarka
Tag til Oslo og indånd den friske fjeldluft samme formiddag. Nordmarka lige nord for Oslo er nemlig let at komme til. Store skove, vild natur og alle muligheder for vandring, cykling, kano og kajak er således ikke langt væk. Også i Nordmarka findes mange turisthytter, hvor man kan overnatte mod betaling eller bare nyde en vaffel, inden man går videre på jagt efter den perfekte teltplads. Nordmarka er en oplagt destination for begyndere, der gerne vil prøve kræfter med fjeldvandring i trygge rammer, hvor der ikke er langt til civilisationen. Det er også et godt sted at tage på vandretur tidligt eller sent på sæsonen. På en forlænget weekendtur kan du f.eks. tage bussen fra Oslo til Sørkedalen og vandre herfra til Hakadalen eller helt til Grua, hvor du så kan tage toget tilbage til Oslo.

3) Dramatiske alpine views: Rondane
Kun 9 timers kørsel fra København ligger norske Rondane, der er ideelt for begyndere. Den klassiske og populære nationalpark byder på et eldorado af markerede ruter gennem lange dale, over brede sletter, forbi stormende floder og selvfølgelig til det 2.178 meter høje fjeld, Rondeslottet. De gode markeringer på ruterne og det store udbud af hytter og fjeldstationer, gør det både nemt og sikkert for dig at udforske Rondane på tværs af generationer.

4) Midnatssol og uberørt vildmark: Kungsleden i Lapland
I en af Europas sidste vildmarker i Nordsverige kan du vandre i midnatssolen højt over polarcirklen og opleve det urgamle samerland og dets mange rensdyr. På en ugestur kan du f.eks. vandre fra Abisko Fjeldstation, tæt på grænsen mellem Norge og Sverige til Nikkaloukta. Hvis formen er til det, kan du forsøge dig med bestigning af Kebnekaise, der med sine 2.097 meter er Sveriges højeste fjeld. Der går tog og bus til Abisko og bus fra Nikkaloukta til Kiruna.

5) Den skjulte perle ved kysten: Höga kusten
En anden andet, og knap så velkendt, vandreområde i Sverige, er Höga Kusten i det nordøstlige Sverige ud mod det Botniske Bugt. Området er et direkte resultat af istiden, der for knap 10.000 år siden pressede landskabet så meget sammen, at de røde granitklinter og klipper nu er at finde på UNESCIO’s verdensarvsliste. Her kan du begive dig afsted på den knap 130 kilometer lange Höga Kustenleden gennem høje bjerge og urørt natur og f.eks. tage turen op til toppen af Skulebjerget, hvor der venter nybagte vafler (med hjortron såklart).


Husk!
 I både Norge og Sverige er der allemandsret, hvilket betyder, at du er velkommen til slå dit telt op, hvor du vil på fjeldvidderne. Det giver en stor frihed på vandreturen, fordi du ikke, død og pine, behøver at nå frem til en given lejrplads om aftenen. Hvis du er træt, eller finder verdens smukkeste lejrplads, så slår du bare teltet op.

 

Hvordan forbereder man sin fjeldtur?

Når du har udvalgt land og område for din kommende fjeldvandring, er det tid til at sætte skub i forberedelserne og detaljeplanlægningen. Der er flere ting, du kan gøre for at forberede din fjeldtur bedst muligt, blandt andet:

  • Tag en snak sammen i gruppen om, hvad I vil. Er I på samme niveau? Skal det være hygge eller hardcore? Hvad med pauser? Ved at afstemme forventningerne sammen inden turen, undgår I unødige irritationer på turen.
  • Køb en godt vandrekort med et stort størrelsesforhold (f.eks. 1:50.000), mange detaljer og højdekurver. Nordisk Korthandel sælger alverdens vandrekort.
  • Studér vandrekortet og forsøg at vurdere, hvor langt I kan og vil gå om dagen, samt hvor der vil være mulige overnatningssteder. Lav en foreløbig rute.
  • Sæt ambitionsniveauet ned i turplanlægningen. Det er bedre at have tid til en toptur, når det viser sig, at I er godt kørende, end at få problemer med at nå ned fra fjeldet igen. Husk også at skabe luft i programmet til overliggerdage, i tilfælde af trætte ben eller dårligt vejr.
  • Gå dine vandrestøvler ordentligt til. På den måde er der lavere risiko for vabler og problemer med dine fødder.
  • Tag nogle lange ture med rygsæk for at komme i form til turen.
  • Slå teltet op i haven, så I sikrer jer, at alle stængerne er der, og ved at I kan slå det op, hvis første dag på fjeldet byder på storm.
  • Tænd brænderen og bliv fortrolig med den. Lav mad og find ud af, hvor meget brændstof den bruger til jeres menu.
  • Øv jer i at tage en kompaskurs og læse kort.
  • Lav en generalprøve, hvor I tester hele baduljen igennem. Her vil små, men vigtige ting åbenbare sig, hvilket er guld værd på selve turen.

 

Hvad skal man pakke til en fjeldtur?

Når det kommer til pakningen til fjeldvandreturen, gælder to gyldne regler: Pak vandtæt og pak let. Vejret skifter hurtigt i højfjeldet, og en våd sovepose kan hurtigt ødelægge turen. Derfor er det også en god idé at medbringe ekstra drybags, der holder dine ting tørre. Overvej grundigt, hvilke ting du virkelig behøver på turen, og hvad du kan lade blive hjemme. En let rygsæk gør turen sjovere og giver mere overskud til en ekstra toptur. Når det så er sagt, så spar endelig ikke plads ved at lade det varme tøj blive hjemme. Det kan sagtens være (meget) koldt på fjeldet – også om sommeren. Og det er altså surt, at mangle den varme trøje eller huen, når temperaturerne falder. I forhold til at pakke mad til turen, kan du dog sagtens spare en del vægt. Selvom dåsemad holder længe, er det tungt, da det indeholder vand. Vælg derfor hellere tørret mad som pasta, grøntsager og frysetørrede færdigretter, hvori bare skal tilsættes kogende vand. Husk, at du bruger meget mere energi på en fjeldtur end på en vandretur derhjemme. Minimum 3000 kcal. Så rigeligt mad er essentielt på en fjeldvandring. Også snacks, slik og chokolade, du kan spise i løbet af dagen, er vigtigt for at holde energien og humøret højt, mens man går.

Tip: Download og udskriv pakkelisten nedenfor og kryds af efterhånden, som du putter tingene i rygsækken.

 

Hvad med sikkerhed og mobilsignal i fjeldet?

Selvom det er norden, du rejser i, og du måske tænker, at der må være fin forbindelse, så er WIFI og mobilsignal sjældent det, du finder mest af på toppen af et bjerg. Det kan være irriterende, når du f.eks. hverken kan sende SMS’er til dem derhjemme eller blot vil gøre dem misundelige med dit Insta-feed, men det kan også være decideret farligt at være uden kontakt til omverden, hvis du kommer galt afsted eller farer vild i fjeldet. Her kan det være en god livline med en Garmin inReach, der er koblet på det verdensomspændende Iridium-satellitnetværk, som gør, at du fortsat kan sende beskeder eller mails. Du kan endda dele din lokation med familie og venner, så de kan følge med i, hvor på ruten du befinder dig. Og går det helt galt, kan du også sende SOS-meddelelser døgnet rundt med din inReach - uanset hvor du er i verden. Det lyder måske voldsomt, men det er en lille forsikring i tilfælde af uheld, der kan have fatale konsekvenser. Og skulle der ikke ske uheld, så kan du glæde dig over i hvert fald at kunne holde kontakten med dit netværk.

 

Hvad er de bedste tips til en god fjeldtur?

For at få den bedste oplevelse i fjeldet er det godt med et par gode tricks i ærmet. Her får du vores bedste tips, når turen går nordpå:

  1. Forsøg at læse naturen, mens du går. Hvordan er vejret mon om en time? Måske er der tid til, at I den ene dag kan bestige en ekstra top, mens I måske må korte ruten af en anden dag.
  2. Se efter vandløb og mulige lejrpladser - også selvom I hverken er tørstige eller skal slå lejr foreløbig. Det er godt at vide, hvor langt der er til nærmeste lejrplads, hvis vejret ændrer sig, eller en kommer til skade.
  3. Vær opmærksom på, hvordan gruppen har det. Det skal være sjovt, og der skal være overskud tilbage sidst på dagen, hvis teltet skal slås op i regnvejr og blæst.
  4. Overraskelser på tur er hyggeligt og hele slæbet hver. Lidt chokolade, en øl, film på iPad'en, champagne, en bog, et magasin eller et spil kan hurtigt få stemningen helt i top.
  5. Opbevar din telefon i en vandtæt mobil etui og sluk den jævnligt for at spare batteri.
  6. Pak tøj, elektronik og sovepose i en vandtæt drybag og mad samt kogegrej i pakposer af mesh, der vejer mindre end drybags.
  7. Drop rejsehovedpuden og put i stedet lidt tøj i en mesh pakkepose og brug den som hovedpude i stedet.
  8. Lav et fleksibelt sovesystem og medbring en lagenpose. På den måde kan du nøjes med en knap så varm sovepose, men stadig få ekstra varme ved hjælp af lagenposen, hvis det skulle blive lidt køligere en nat.
  9. Tag aldrig på tur uden en varm dunjakke eller fiberjakke, som du kan tage på i pauser og om aftenen, når det er koldt.
  10. En Nalgene-drikkedunk kan tåle kogende vand. Fryser du om natten, kan du hælde vand i din drikkedunk, pakke den ind i tøj og lægge i soveposen. Sørg bare for at lukke flasken grundigt.
  11. Husk et chair kit og du kan hurtigt omdanne dit liggeunderlag til en behagelig pausestol med ryglæn.
  12. Tilsæt eventuelt krydderier og dine egne, tørrede grønsager i den frysetørrede proviant, hvis du vil peppe smag og konsistens op.
  13. Hvis du vandrer i Norge, bør du downloade den norske 113-app, som du kan bruge til at ringe efter hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Ligesom med den danske 112-app kan redningsfolkene nemmere finde dig - hvis der er mobildækning.
  14. Hav en foldekop parat i lommen. Så du hurtigt kan få dig en tår vand, når du møder et vandløb.
  15. Giv turen og udstyret et par tanker, når du er på vej hjem fra turen; Hvor langt kunne vi rent faktisk gå? Hvor meget spiste vi? Hvad var overflødigt i rygsækken, og hvad savnede vi? Hvad skal gentages, og hvad skal gøres anderledes? Skriv det ned, så du husker det til næste gang.
  16. Sørg for at tørre telt og vådt grej, så snart du kommer hjem igen. Det kan også være en god idé at gøre udstyret klar til næste tur, mens du stadig kan huske, hvad der eventuelt skal lappes og imprægneres.

Hvad er de 9 fjeldregler?

De ni fjeldregler er udviklet af Den Norske Turistforening og Norsk Røde Kors, og vi anbefaler altid, at du har disse regler i baghovedet, når du er afsted.

 

De 9 fjeldregler er:

  1. Tag ikke af sted på lang vandretur uden træning.
  2. Fortæl altid, hvor du går hen. Meld tilbage, hvis du ombestemmer dig.
  3. Hav respekt for vejret og vejrmeldingerne.
  4. Vær forberedt på uvejr. Medbring altid en rygsæk med fjeldudstyr.
  5. Lyt til erfarne og lokale fjeldfolk.
  6. Brug kort og kompas, så du ved, hvor du er.
  7. Gå ikke alene.
  8. Vend om i tide, hvis f.eks. vejret bliver dårligt.
  9. Spar på kræfterne – og grav dig ned i sneen om nødvendigt.


Nyttige links

  • yr.no - den norske vejrtjeneste, hvor vejrmeldinger fra selv de fjerneste turområder kan hentes
  • smhi.se – Sveriges svar på DMI der bl.a. holder dig opdateret med friske vejrmeldinger og observationer fra den svenske fjeldkæde
  • ut.no - Den Norske Turistforenings turplanlægningssite
  • svenskaturistforeningen.se - den svenske turistforenings hjemmeside indeholder masser af turforslag

Rigtig god tur på fjeldet!