Rengøring af knive, dolke og økser

Rengør altid din kniv eller dolk efter brug, men put den ikke i opvaskemaskinen. Dels ødelægger det eventuelle naturmaterialer, f.eks. økseskaftet og dels slider opvaskesalt på knivbladets stål og den skarpe knivsæg.

For det meste kan du nøjes med at tørre din kniv eller dolk grundigt af før og efter brug. Er den meget beskidt, kan den vaskes af i hånden med varmt vand og opvaskemiddel. Tør den grundigt af umiddelbart efter.

Husk altid at tørre din økse af efter brug, så der er mindst muligt snavs på øksens hoved. Giv den også gerne din lidt linolie – så skal du ikke købe ny økse foreløbig.

Kommer din kniv, dolk og økse med på tur i skoven, vil du før eller siden få fornøjelsen af klistret harpiks. Fortvivl ikke – det kan nemt renses af med husholdningssprit enten med det samme, eller når du kommer hjem og skal se dit udstyr igennem inden næste tur.

Vedligeholdelse og pleje af knive, dolke og økser

Et økseskaft af træ skal have olie ind i mellem for at holde sig pænt og undgå revner. Her kan du sagtens bruge ganske almindelig jomfruolivenolie. Påfør gerne to lag med lidt vat eller en klud og lad det suge ind i nogle minutter, inden du tørrer den overskydende olie af med køkkenrulle.

Har du en økse, hvor skaftet allerede er begyndt at splintre eller flække, er der dog ikke noget at gøre. Så skal du have skiftet skaftet.

Selve knivbladet kræver selvfølgelig også løbende opmærksomhed. Her skal du primært have fokus på at holde din kniv, dolk eller økse skarp samt fri for rust.

Slib efter behov og tag action med det samme, hvis bladet begynder at rustne. En rusten kniv, dolk eller økse kan gøres fin igen, hvis du sliber bladet på den flade side og bagefter smører det i rustopløsende olie.

Se, hvordan du sliber din kniv med den rette vinkel på bladet, her:

Se, hvordan du holder din økse skarp, her:

Husk også at tage dig af din læderskede, nu når du er i gang. Den kan du smøre ind i lædervoks eller læderfedt, så du undgår at den tørrer ud og revner.

 

Opbevaring af knive, dolke og økser

Sidst men ikke mindst når du et langt stykke ved blot at opbevare din dolk, kniv eller økse ordentligt.

Her er det ikke tilstrækkeligt at lade dit værktøj ligge løst i redskabsskuret eller patruljekassen. Det er den visse død for alt, hvad der er skarpt og rustfrit. Sørg i stedet for at opbevare din kniv eller dolk i den medfølgende (eller medkøbte) skede, når den ikke er i brug – så holder den sig flot og skarp længe.

Knive, dolke eller økser med håndtag af træ har desuden ikke godt af at ligge for længe i direkte sollys eller tæt på varme kilder som f.eks. et bål eller en brændeovn. Varmen udtørrer nemlig træet og forkorter dermed levetiden for dit værktøj.

 

Kig forbi med dit værktøj

Følger du disse få, men vigtige, vedligeholdelsestips, er der nærmest ingen grænser for, hvor længe du kan have glæde af dit værktøj. Og hvem vil ikke gerne have sin yndlingskniv, dolk eller økse til at holde livet ud?

Vi vil også rigtig gerne dele vores erfaringer om slibning og vise dig, hvordan du holder din nye kniv, dolk eller økse skarp. Kig forbi din lokale butik og medbring dit værktøj, så hjælper vi dig.