Godt klædt på til langrend

Langrend er en af verdens mest konditionskrævende sportsgrene. Pulsen kommer hurtigt op, og du producerer en masse varme. At stå på langrendsski stiller derfor helt andre krav til din beklædning end til f.eks. alpint skiløb. Men hvilke? Det kan du læse mere om nedenfor.

På pisterne er det de tykke skijakker, der er brug for, men på langrendssporet skal du i stedet bruge beklædning, der minder om det løbetøj, du vælger til vintertræningen. Klæder du dig på efter 3-lagsprincippet, er du derfor godt dækket ind, både når du er i fuld sving på løjperne, og når du skal holde en pause eller stoppe og smøre skiene efter. Læs med her og få vores bedste råd og tips, når det gælder det rigtige langrendstøj.


Vælg et svedtransporterende inderlag

Inderst på kroppen har du brug for et tyndt og tætsiddende lag tøj, der er svedtransporterende, så du ikke bliver kold. I Spejder Spor anbefaler vi altid undertøj i blødt merinould, fordi det har så mange gode kvaliteter:

✔️ Uld varmer bedre end kunststof i samme tykkelse
✔️ Merinould kommer, i modsætning til kunststof, ikke til at lugte grimt, når du sveder
✔️ Merinould kradser ikke, som du måske kender fra andre typer uld
✔️ Fibrene i merinould er så tynde og bløde, at de ”bøjer af” mod huden, mens fibrene i de grovere uldkvaliteter ”stikker” ind i huden og kradser
✔️ Merinould er isolerende og luner, selvom du bliver fugtig og sveder

Læs mere om alle fordelene ved merinould i artiklen "Hvad er merinould?"

 

Hold varmen med et isolerende mellemlag

Mellemlagets funktion er at være isolerende, så du bedre kan holde varmen. Til langrend, hvor du allerede producerer meget varme, er det derfor en god idé med et relativt tyndt lag i et elastisk materiale, der giver dig god bevægelsesfrihed. Det kunne være f.eks. være en let fleece i stretch materiale.

 

Lad yderlaget klare vind og vand

Det yderste lag skal beskytte din krop mod vind og vand udefra, men samtidig være åndbart, så overskudsvarme og sved kan slippe ud. Gå gerne efter et yderlag med høj krave og lange manchetter, så nakke, hals og håndled er dækket og beskyttet mod kulden. Til turbrug, hvor du ikke løber super hurtigt i sporet, er den klassiske anorak i tætvævet lærred og behagelige outdoorbukser med god bevægelighed stadig et virkelig godt valg. Kendetegnet for den ”moderne” langrendsbeklædning er en vindtæt front og ventilerende paneler på bagsiden, der beskytter dig mod vind og vejr samtidig med, at du effektivt slipper af med overskudsvarmen.

I Spejder Sport har vi de helt klassiske anorakker og overtræksbukser fra Fjällräven og Bergans. Og så er vi blevet ret glade for Salomon, der nu har en hel kollektion af skitøj til nordisk skiløb. Produkterne kommer i flere kvaliteter, og du kan derfor finde præcist det sæt langrendsbeklædning, der passer til dit behov. En anden fordel ved de mere moderne produkter er, at det er perfekt at cykle i, hvis du f.eks. har langt til arbejdet.

Og skal du nu ud løbe en kold og blæsende dag, vil du elske et par bukser, der er vindtætte foran.' Husk at vedligehold vandtætheden på din jakke med imprægnering.

Se mere om, hvordan du imprægnerer din skaljakke her:

 

Husk forstærkningslag til pauserne

Skal du ud på en langrendstur, hvor du på forhånd har planlagt en eller flere pauser, kan du med fordel medbringe et forstærkningslag, der kan trækkes uden på tøjet og holder dig varm, mens du spiser madpakken eller smører skiene. Det kunne f.eks. være en let dunjakke eller en syntetisk fiberjakke som Nano Puff eller Arcteryx Atom, der giver ekstra varme med det samme. Disse jakker har en lav vægt i forhold til isolationen og kan pakkes sammen til næsten ingenting, så de hverken vejer eller fylder for meget i din rygsæk (eller hoftesæk).

 

De ideelle langrendshandsker

På hænderne anbefaler vi et par let forede handsker. Afhængigt af vejrforhold og temperatur kan du overveje at vælge en handske med et vindtæt materiale på håndryggen, så du er ekstra godt beskyttet. Sørg for at vælge et par handsker med en god pasform og forstærkning i håndfladen, så du får et godt greb om skistavene. I Spejder Sport har vi valgt at forhandle svenske Hestra, der har en super pasform i deres handsker og bruger materialer i den allerbedste kvalitet.

 

Hue til både sporet og pausen

En god og varm hue beskytter din pande og ører mod kulden. En let tætsiddende hue er som regel nok, når du suser af sted i sporet. Medbring eventuelt en kraftigere og varmere hue til brug i pauserne.

 

Sokker med øget komfort

Tidligere var klassiske ragsokker og uldsokker (i flere lag) et populært valg på langrendsturen, men da hele fornemmelsen af skien sidder i foden, er det ikke den optimale løsning. Vi anbefaler, at du vælger en sok, der sidder helt tæt. Det kunne f.eks. være et par tynde sokker i merinould, der er strikket med forstærkninger omring tæerne og i fodsålen. Du kan også vælge sokker fra norske Devold, der er lavet specielt til de dage, hvor tæerne bliver kolde.

 

Investér i gode essentials

Det der er så herligt ved at investere i godt langrendstøj er, at det kan bruges til masser af dine øvrige aktiviteter i vinterhalvåret. Meget af langrendstøjet fungerer også ganske udmærket som træningstøj til både cykel og løb i vinterhalvåret.

Kom ind i butikken og fortæl os om dit eventyr, så vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at blive godt klædt på.

På gensyn i Spejder Sport!