Få gang i bålet - selv i regnvejr

sådan laver man bål i regnvejr

At lave bål er en god og hyggelig outdooraktivitet, der heldigvis ikke kun behøver at foregå i tørvejr. Selvom det regner, eller lige har regnet, kan du sagtens lave et godt bål i skoven – året rundt.

Men hvordan får du ild i bålet, når alt er vådt? Og hvor finder man velegnet brænde? Det giver vi dig nogle gode tips til lige her i samarbejde med Det Danske Spejderkorps, der om nogen ved, hvordan man starter bål under udfordrende forhold.

 

Find tørt brænde

Selvom hele skoven er våd efter flere dage med regn og slud, er der stadig mulighed for at finde både optændingsmateriale og brænde, så du kan lave bål året rundt.

Det gælder selvfølgelig om at finde træ, der er så lidt fugtigt som muligt, og her er det smart at kigge op rettere end ned. Døde grene, der stadig hænger i træerne, er nemlig oplagte at starte med at lede efter. De er både udtørrede, fordi de er døde, og så hænger de godt i træets krone, hvor regn oppefra og fugt fra skovbunden ikke kan nå dem.

Et hurtigt kvalitetstjek er at knække grenen midt over. Er knækket højt og ”sprødt”, så det næsten giver genlyd i skoven, ja så har du fundet en god, tør gren.

Du kan også med fordel kigge efter grantræer, for her sidder typisk en masse små, tørre, døde grene nederst på træet, der er lige til at knække af. De er gode at bruge til at tænde op med, da de, ligesom grantræets stamme, indeholder harpiks. Det bliver dog også nødvendigt med nogle større grene eller kævler, som du kan kløve og komme på bålet, når du først har fået ild i smågrenene.

Her skal du igen gå efter dødt træ, der ligger så meget i læ, som muligt. Det kan være nemmere sagt end gjort, og det har lært os et par tips med årene:

 

  1. Snup din kniv og fjern det bark, der sidder løst. På den måde får du skrabet det lag væk, der har været mest udsat for regn og fugt.
  2. Sav brændet i passende stykker og flæk det på langs, f.eks. i kvarte, så du få den tørre kerne i træet frem. Den kan flammerne bedre gribe fat.
  3. Læg ekstra brænde til tørre nær bålet, og læg det på undervejs.

 Jo mere vådt træet er, jo mere vil det ryge og ose, men bål – det kan du sagtens få.

 

Brug effektive optændingstricks

Hvis du skal lykkes med at lave bål i regnvejr (eller bål i det hele taget), er det nødvendigt med nogle effektive optændingsmetoder, så der kommer godt gang i ilden, og bålet ikke dør ud.

Som beskrevet i det tidligere afsnit, er der godt at have et par store håndfulde kvas og kviste fra f.eks. grantræer og andre små døde grene. For at få sat effektivt ild i det, er der nogle ting, du kan supplere med:

 

  • Birkebark: Birkebarkens naturlige olier gør, at det brænder fortrinligt, selvom det er fugtigt. Finder du derfor et væltet birketræ, eller en død birkegren, så skær barken af med din kniv. Tag det birkebark med hjem, som du ikke får brugt. Så kan du opbygge et lille turlager til fremtidige båleventyr.
  • Harpiks: Til selve optændingen kan du gå på jagt efter træer, hvor der sidder en god klump harpiks, som du (forsigtigt!) kan lirke af med din kniv og bruge til bålet. Det brænder godt og længere end f.eks. en kugle avispapir.
  • Feather Sticks: Brug din kniv til at lave nogle af de såkaldte ”feather sticks” som alternativ til løse spåner. Her kløver du nogle af dine grene, indtil de er relativt tynde, og så snitter du nogle små fine strimler, eller spåner, der skal blive siddende på pinden. På den måde vil strimlerne hurtigt fange ilden, mens resten af pinden er med til at forlænge brændetiden, så bålet ikke dør ud i det øjeblik, at spånerne er futtet af.

Husk! Et godt ildstål, der kaster tusindvis af gnister af sig, er uundværligt, når du skal have sat ild til bålet trods vejr og vind. Alternativt er vandtætte tændstikker eller stormtændstikker heller ikke tosset at have med i rygsækken, når du skal lave bål i regn- og blæsevejr.

 

Byg bålet smart op

Det tager tid at bygge et godt bål op, men gør du det smart, vil du finde ud af, at det er alt besværet værd. Først og fremmest handler det om at bygge bålet langsomt og omhyggeligt op med en base, der er så tør, som mulig.

 

Sådan gør du:

  1. Er skovbunden meget fugtigt, kan du lave en bund af tykke grene, som du har savet ud i mindre stykker og flækket på langs. Læg dem med den tørre og flade side opad, så det danner en tør og stabil bund for bålet.
  2. Ovenpå det placerer du så dit optændingsmateriale, f.eks. strimler af birkebark, et par feather sticks, lidt mere birkebark og eventuelt en klup harpiks. Grib så æsken med tændstikker og sæt ild til bunken ved at føre tændstikken ind under det nederste lag birkebark.
  3. Når du har tændt ild og fået godt gang i den lille bunke, kan du bygge bålet yderligere op med de små kviste fra grantræerne samt andre (mindre) døde grene.
  4. Efterhånden som bålet vokser sig større, kan du lægge større grene på samt det brænde, som du har kløvet. Læg den tørre side ind mod flammerne, da den vil gribe bedst fat i bålet.

 

Snyd eventuelt lidt hjemmefra

Selvom det er sjovt at finde alt til dit bål ude i naturen på ægte bushcraft-manér, er der nu heller ingen skam i at være godt forberedt og snyde lidt hjemmefra. Medbring f.eks. nogle optændingsbriketter fra grillen derhjemme. De futter ikke så hurtigt af og kan hjælpe dig godt på vej, når du skal have ilden til at tage fat.

En pose brænde fra dit lokale byggemarked eller tankstation er også en god forsikring at have med på båltur. Det er tørt og brænder godt, så du hurtigt kan få gang i nogle gode flammer. Er det birketræ, du får fat i, så husk at pille barken af først og brug den til optænding.

 

5 musthaves til bålstart i regnvejr

Nu hvor det sikkert kribler i fingrene for at komme ud og lave bål, har vi opsummeret, hvilket grej der er helt uundværligt, på sådan en tur – uanset om det har regnet eller ej. Vi ville i hvert fald aldrig tage af sted uden:

 

  • En god sav, så du kan save væltede træstammer ud i passende stykker og slæbe tilbage til lejren
  • En skarp kniv til at snitte spåner, skrabe bark af våde grene og høste birkebark fra døde træer
  • En økse, der ligge godt i hånden, når du skal kløve brænde, så træets tørre midte kan komme frem. Medbring eventuelt både en stor og en lille økse, så både har en til pindebrænde og en til de større brændestykker
  • Et solidt ildstål, så du nemt kan trække en gnist og få gang i flammerne i al slags vejr
  • En hjælpende hånd til optændingen i form af lidt tørret birkebark slår aldrig fejl

Derudover skulle man da være et skarn, hvis rygsækken ikke også indeholder en lille gryde, så du kan bruge dit nyopstartede bål til at koge vand til en kop te, en slurk kaffe eller en tiltrængt portion turmad efter alle strabadserne.

 

Video: Sådan tænder du bål i regnvejr

Forhåbentlig sidder du nu med en masse gode idéer til, hvordan du vil lave bål, næste gang du er i skoven i regnvejr eller lige efter, det har regnet.

Vil du alligevel have opfrisket de bedste fif og se, hvordan man gør, så tag et kig på videoen nedenfor.

 

 
 

Husk godt åndbart regntøj

 
Der er ikke noget værre end at være gennemblødt og kold på grund af regnen. Når tøjet først er vådt, hjælper bålet ikke meget.