Festival pakkeliste: Overlev sommerens festivaler

Grej og tricks til at overleve festivallen

Hvert år er Spejder Sport på pletten til Roskilde Festivalen i boder fyldt med grej, der hurtigt kan redde din festivaloplevelse. Vi har været med siden 1998, og flere af os har også adskillige private festivaloplevelser i bagagen. Det har efterladt os med en ganske bred viden om, hvad der er godt at tænke over, inden du tager afsted, når du skal pakke og selvfølgelig mens du er på festival.
I 2024 er vi også til stede på Heartland Festival. 

Artiklen her tager udgangspunkt i Roskilde Festival, men både tips og pakkelisten til Roskilde Festival kan sagtens overføres til andre festivaler i Danmark som f.eks. Heartland, Smukfest, Nibe Festival, Tinderbox, Vig Festival, Jelling og mange flere.

Hvad er de 3 typiske faldgruber, når du pakker til festival?

Lad os først og fremmest se på faldgruberne. På festivaler er det nemlig langt fra alle, der er vant til at være udendørs fem til syv dage i træk, og det er noget, vi tydeligt kan se i Spejder Sport boderne.

Vi ser igen og igen at rigtig mange festivalgæster:

1) Glemmer at tjekke vejrudsigten
Selvom lokale vejrudsigter efterhånden er tilgængelige i et væld af nemme apps, så er det langt fra ensbetydende med, at de gode værktøjer ender med at bliver brugt. Et hurtigt kig ud ad vinduet derhjemme, og tasken pakkes derefter. Nemt og effektivt, men sjældent nok til, at du er rustet til en uge under den danske lunefulde sommerhimmel.

Hvis det f.eks. er smaddergodt vejr, når man tager hjemmefra, så glemmer rigtig mange at få pakket regntøjet og gummistøvlerne. Omvendt mangler stort set alle både solcreme og kasket, hvis de er taget hjemmefra i gråvejr og overraskes af høj sol og blå himmel. Så – gør dig selv den tjeneste og tjek vejrudsigten hjemmefra, f.eks. på DMI, og pak, så du kan feste igennem et hvilket salgs festivalvejr.


2) Køber det forkerte festivaltelt

En anden klassisk fejl er at købe et festivaltelt, der er for småt og for billigt. Ikke at du skal investere i et dyrt luksustelt, men det skal alt andet lige kunne klare nogle tæsk undervejs.

Et robust telt i god kvalitet er derfor aldrig en dårlig beslutning, når du skal på festival og være klar til al slags vejr. Til en fornuftig pris selvfølgelig. Hvad størrelsen på teltet angår, så skal du være opmærksom, når det gælder Iglo telte, hvor der ingen apsis er. Her skal du i stedet finde plads til al din oppakning inde i selve teltet, og derfor kan du med fordel købe et telt, der er lidt større.


3) Tager for lidt ekstratøj med

Når du nu alligevel er i gang med at studere vejrudsigten, så husk at tage et kig på aften- og nattetemperaturerne også. Selvom dagtemperaturerne ser flotte ud og rygsækken bliver fyldt med shorts, t-shirts og solcreme, så er det trods alt Danmark, vi er i.

Hedebølge eller ej, så bliver her bare køligt om aftenen – og om ikke andet, så føles det ret køligt, når man sidder i lejren om aftenen og har været i gang hele dagen, svedt og gået rundt. Her kan det være rigtig rart med en varm fleece eller et tæppe, du kan tage om dig, når snakken går i lejren og temperaturen falder.

Vi sælger stakkevis af tæpper i Spejder Sport boden, så kig forbi hvis du alligevel glemmer ekstratrøjen eller hyggeplaiden. Vi har masser!

 

Hvad skal man have med på festival?

I Spejder Sport er vi eksperter i pakkelister til enhver form for eventyr, og vi har selvfølgelig også en festival pakkeliste baseret på mere end 20 års gode (og mindre gode) erfaringer.

Alt afhængig af hvilken festivaloplevelse, du går efter, har vi delt festival huskelisten op i forhold til, hvad vi synes er decideret nødvendigt at have med, og hvad der kan tages med, hvis du gerne vil øge komforten.


Nødvendigt at have med

  • Billetter
  • Telt, sovepose og liggeunderlag – Køb eventuelt vores festivalpakke og spar penge
  • Festivaltøj til 5-7 dage, der tørrer hurtigt og passer til vejret
  • Regntøj og gummistøvler i tilfælde af upålidelige vejrudsigter (eller hvis du falder i søvn i tisserenden)
  • En god striktrøje eller Patagonia fleece til om aftenen, hvor temperaturerne falder
  • Godt fodtøj der er gået til hjemmefra, og som du har det rart i, når du skal gå langt eller står forrest til koncerterne
  • Powerbank til mobilen
  • En festivalstol med ryglæn er et must, når du skal sidde meget
  • Håndsprit så du kan holde et minimum af personlig hygiejne. En god forsikring på alle slags ture
  • Tandbørste og tandpasta (husk at bruge det)
  • Førstehjælpskit m. sytråd, ispose, plaster, bandage
  • Ørepropper både til koncerten, men ligeså meget så du kan sove om aftenen
  • Lommelygte til at finde ting i teltet (plus batterier)
  • Smertestillende håndkøbsmedicin
  • Ekstra teltstang og snor til teltet
  • 6-8 ekstra teltpløkke, når de andre forsvinder eller bliver bøjet pga. det hårde underlag, der hovedsageligt består af grus og sten
  • En pløkhammer så du ikke skal trampe pløkker i med gummisko, der i forvejen er presset pga. af varmen, og pløkken pludselig går igennem skoen
  • Gaffatape er uundværligt, når du skal klare små reparationer på teltet
  • En lille hængelås til teltet gør, at din indbrudsforsikring dækker i tilfælde af indbrud
  • Pavillon til at skabe skygge for solen eller læ for regnen

 

Rart at have med

  • Varme uldsokker hvis vejret slår om, eller hvis det er koldt om natten
  • Tynd hue til om aftenen under pavillonen, eller når du lytter musik, og det kun er 12 grader
  • Drikkedunk så du kan hente gratis postevand, der både er billigere og smager bedre end kildevand
  • Køleboks til mad og drikke
  • En mindre backpack. Man går rigtig meget, så det er smart at kunne bære ting og indkøb på ryggen
  • Hovedpude der kan tage noget af al den rumlen og rysten, du vil kunne mærke i jorden, når musikken pumper. Så undgår du, at dit hoved ligger og vibrerer på luft- eller rullemadrassen
  • En lille sæbe så du kan vaske hænder
  • Toiletpapir. Der er ikke altid nok på festivaltoiletterne, og når der er, er det altså ikke 3-lags udgaven
  • Pengebælte til at holde styr på dine værdigenstande. Mange frygter tyveri, men det sker faktisk langt oftere, at ting bliver tabt og glemt
  • En presenning kan man altid bruge – om ikke andet så som ekstra bund i teltet
  • Affaldssække til alt skraldet. Bare fordi de andres lejr flyder, behøver jeres jo ikke at gøre det. Saml især madaffald sammen og undgå dyr
  • Underholdning til de lange dage. Intet kan tiltrække nye folk som et spil fodbold eller frisbee. Lav eventuelt en quiz hjemmefra og inviter til quizaften eller måske en omgang brætspil som f.eks. Camp Roskilde

 

Se eller download festival pakkelisten

Gør det nemt for dig selv og download festival pakkelisten her. Så har du en god tjekliste, når der skal pakkes til festivalen.

 

Vores bedste festivaltips til en bedre oplevelse

Én ting er at have det rigtige grej med. En anden ting er at kende alle de gode fifs, og dem får du her baseret på mange års erfaring.

I korte træk skal du nok komme godt igennem festivalen, hvis du sørger for 1) at sove ordentligt 2) ikke at fryse og 3) ikke at blive alt for sulten.

Herudover er der flere ting, du kan gøre, hvis du vil mere end blot at overleve festivalen:

  1. Tjek grejet hjemmefra, så alt er i orden. Husk også at se hjulene på trækvognen eller sækkevognen efter.
  2. Fald ikke for fristelsen med at købe alt for billigt grej. Ikke at det skal være dyrt heller, men det skal jo ikke gå i stykker.
  3. Planlæg hvad du vil spise, mens du er afsted. En pose frugtmüsli, som blandes med koldt vand, kan være guld værd at have i teltet, når sulten pludselig melder sig, men hovedet stadig dunker.
  4. Selvom festivalstolen skriger på at blive indtaget, så brug hellere tiden i starten på at sætte teltet ordentligt op. Så travlt har du heller ikke, og det er bare surt at vågne med vand i teltet, fordi det blev sat op lidt for hurtigt.
  5. Lad din yndlingskniv blive hjemme – du må alligevel ikke have den med i følge knivloven
  6. Synes du, det ser fjollet ud med et bæltetaske om maven? Bevar funktionaliteten, træk stroppen helt ud og bær den over skulderen som en crossover taske i stedet.
  7. Sæt jeres pavillon godt fast og brug alle de pløkke, der følger med. Der er en grund til, at de er der. Sæt også gerne gaffatape rundt på alle samlingerne. Det gør pavillonen lettere og hurtigere at slå op, uden at den falder fra hinanden i forsøget - plus at den holder bedre gennem festivalen.
  8. Pas på hinanden. Hold øje med at alle har det godt og se især godt efter dem, der måske er med for første gang. Gå gerne to-tre stykker sammen og aftal, at der altid er minimum to tilbage i lejren – specielt under musikken.
  9. Støt op om det gode fællesskab og bliv gode venner med jeres naboer – hurtigst muligt. Sig hej og inviter dem over, hjælp dem med deres telt, hvis I selv er færdige, eller tilbyd dem et lille stykke af jeres plads.
  10. Drik, drik, drik – vand altså og undgå dehydrering.
  11. Løb ikke mellem teltene. Du kan ramme nogen eller falde i nogle af de mange teltbarduner. Skal det gå stærkt, så løb kun på brandvejene.
  12. Sæt neontape på bardunerne som små flag og undgå på den måde, at det er dit telt, nogen brager ind i, når det er blevet mørkt i lejren.
  13. Sørg for at forudbestille en låne-powerbank på getvolt.dk, inden du tager afsted.
  14. Tag dine ting med hjem, vask det af og genbrug det. Der ER ikke nogen, der kommer og samler det ind til genbrug, selvom mange tror det.
  15. Hvis det er tørvejr, og der ligger vand, så lad være med at træde i det eller tænke, at det kunne være sjovt at hoppe i vandpytter. Det kan være et svenskerhul, hvor du kan styrte i - til stor morskab for de festivalgæster, der har gravet hullet og nu sidder og griner af dig. Det kan også være en afføringssø, så det korte råd lyder: Gå udenom pytterne.

 

Få gratis levering direkte til festivalpladsen!

 

Undgå at slæbe: Bestil hjemmefra og afhent på festivalen

Det har aldrig været nemmere at komme på Roskilde Festival og Heartland Festival end det er i 2024. Bestil alt dit festivalgrej i vores webshop, så sørger vi for at få pakket og kørt det ned til festivalpladsen.

Du slipper således for alt slæbet, og når du let og ubesværet har taget spurten til den perfekte lejrplads (og overhalet alle dem med tung oppakning).

På Roskilde Festival kan du afhente dine ting direkte i vores Spejder Sport bod i City West.

Vi åbner selvfølgelig samtidig med campingpladsen, og du finder os både på campingområdet i City West og City East (dog kun med pakkeudlevering i City West).

 

Glemmer du, så husker vi: Besøg Spejder Sport på festivalpladsen

Hvis du nu finder ud af, at dit gamle regntøj alligevel ikke er helt tæt, at du har glemt solcremen, eller at I har brug for en ekstra teltstang, så kan vi også hjælpe med det i vores boder.

Vi er mange mennesker afsted fra Spejder Sport, og vores mission er at give dig den bedst mulige festival – på grejfronten i hvert fald. Vi har alt med lige fra (tørre) soveposer, liggeunderlag og telte til pløkker, pavilloner, gummistøvler og festivalstole med ryglæn, så du ikke stadig sidder på jorden på fjerdedagen – når det lige har regnet, og alt er vådt.

Kort sagt: Alt det som en rigtig festival måtte kræve af driftssikkert udstyr og beklædning.

 

PFC-frit festivaludstyr

Der er fokus på miljøet, og de fodaftryk, vi sætter – også på festivaler og heldigvis for det.

I disse år er der især fokus på stoffet fluorcarbon, der i mange år været brugt som et effektivt middel til imprægnering af regntøj, rygsække, telte og andet grej. Desværre har PFC-stoffer, som fluorcarbon også kaldes, en skadelig effekt på både naturen og os.

I Spejder Sport vil vi gerne være med til at bringe gode PFC-frie alternativer til dig, der også elsker friluftslivet og musikfestivaler, men som samtidig ønsker at passe på naturen. Derfor er alle vores Asivik Igloo telte til festivaler PFC-frie, ligesom vi også har udviklet og produceret PFC-frit Asivik regntøj.

Læs mere om hvad Spejder Sport gør for at bidrage til en PFC-fri fremtid