Vandretur i Norge - Femundsmarka

Hele familien på vandretur i Femundsmarka

Hvem: Carsten Ellgaard Thomsen
Hvad: Vandretur i vildmarken
Hvor: Femundsmarka, Norge
Hvornår: Sidst i august
Hvor længe: 6 dage

Femundsmarka er en smuk nationalpark beliggende ved den norsk-svenske grænse. Området byder på varieret terræn, smuk natur og gode muligheder for fiskeri og er oplagt for alle, der ønsker en god lille fem-seks dages smuttur til vildmarken.

Ture til Femundsmarka kan dog være stærkt vanedannende og indkøbschef i Spejder Sport, Carsten Ellgaard Thomsen, er en af dem, der igennem tiden har skabt et langvarigt afhængighedsforhold til netop dette sted. Du får beretningen fra en af hans ture her.

 

11 timer fra hjem til vildmark i Femundsmarka

Bilen brummer, radioen støjer lavmælt og forventningens glæde stiger i takt med, at asfalt afløses af grus. Vi har kørt det meste af natten på E6. Første mål var Göteborg, dernæst Oslo og herefter Elverum. Efter Elverum videre af landevej 25 til Trysil og videre op til Drevsjø. Nu kører vi det sidste stykke på grus mod Elgå, og inden længe dukker det første vartegn op – Femundmarkas sydligste fjeldmassiv, Elgåhognaerne.

Der er gået 11 timer, siden vi satte os ind i bilen i Næstved, og inden længe lander vi i den lille flække, Elgå. Herfra skal vi boltre os i fjeldet de kommende dage på vores årlige smuttur. Vi har været her et utal af gange før, så vanen tro skal vi lige forbi købmanden. Her snupper vi en kop kaffe, spiser en kanelsnurre og køber hver en håndfuld Europa 12 fluer.

Efter det korte stop, kører vi få hundrede meter videre og parkerer på Elgås langtidsparkering. Det koster 25 norske kroner per døgn – og husk, de tager kun kontanter.

 

Vi snyder med en færgeturFærgen til Femundsmarka

Om en time skal vi sejle videre med færgen MS Fæmund II. Egentlig er det ikke nødvendigt med færgefart, men denne gang har vi valgt at springe første vandredag over og erstatte den med færgeturen. På den måde kommer vi hurtigere ind i hjertet af nationalparken, og da vi kun har seks dage inklusive kørsel, springer vi turen rundt om Store Svuku over.

Hvis det er første gang du skal opleve Femundsmarka, vil jeg anbefale, at du går turen om Store Svuku. Det er en fantastisk tur, hvor du starter med otte kilometer i blandet terræn op over en lille fjeldtop, indtil du når den betjente DNT-hytte, Svukuriset. Herefter starter du en let opstigning i terrænet, hvor du efter en time når over trægrænsen. Her følger du bjerget venstre rundt, og har en fantastisk udsigt over Femundsøen. Der er sporadiske teltpladser, og har man gode ben, kan man gå helt ind til Grøtådalen.

Den gamle færge anløber bådbroen og vi hopper om bord. Sejladsen på den store Femundsø, tager halvanden time, hvilket er tidsnok til at nyde en Røros-platte, bestående af forskellige lokale specialiteter – oste, pølser og brød.

Vi skal sættes af ved Haugengård, som er en afsidesliggende gård, hvor der drives hytteleje og en lille café. Herfra har vi cirka 10 kilometers vandring ind til Grøtådalen, hvor vi skal telte for natten.

 

Vandrernes paradis

Vi starter vandringen fra Haugengård og bevæger os op langs nordsiden af fjeldet Store Svuku. Det er en lang opstigning, men med en meget lille hældning. Efter en god halv time bevæger vi os over trægrænsen, passerer nationalparkskiltet, og nu åbner enorme vidder sig op foran os.

Vi bevæger os gennem små områder af blokmark, mens solen skinner fra en skyfri himmel. Terrænet er godt, og vi bevæger os med tre kilometer i timen. Efter fire timers vandring med indlagte småpauser, kommer vi frem til vores destination, Krokåthåen.

Dette herlige lille sted er et hjørne af Grøteå-systemet, hvor der findes rigtig fine lejrpladser. Fordelen ved denne plads er, at du er i nærheden af drikkevand (åen), fiskevand og lejrpladser samtidig med, at du har en fantastisk udsigt med toppene Store Svuku i syd, Sylfjellet og Grøthogna i sydøst og Kratlvola i øst. Her er der spredt birkeskov, ringene fra fisk i vandet og hyggelige små bålpladser.

Kroketåen er et fint sted at vandre videre fra. Her kan du både vandre mod Røaelven, Reva og Skedbrostugan i nord eller mod øst-nordøst op gennem Grøtaådalen. Da vi nu har fire en halv dag tilbage, vælger vi, at turen skal gå op gennem dalen.

Turen er planlagt sidst i august, hvilket er min sommerfjeld-favorittid på året. På denne årstid er der større chance for højtryksvejr, temperaturen er moderat, så man kan vandre uden at svede sig en pukkel på. Og så er den første nattefrost ofte sat ind, så myggeplagen er forsvundet.

 

Blandt rensdyr og krogede fjeldbirke

Efter en aften med lidt fiskeri og vildmarksstemning, og en fortryllende flot morgen, pakker vi sammen og vandrer op igennem Grøteådalen. Stien snor sig langs åen, og det går op og ned. Området er fyldt med små moræner, som sænker farten lidt, mens stien snor sig lystigt afsted.

Det er utrolig let at navigere, da du har Svuku-massivet på din højre side og Kratlvola begyndende på din venstre side. Hvis man har hang til fiskeri, åbner der sig mange sving og pools, som kan fiskes.

Efter fem til seks kilometers vandring kommer vi til Grøtådalsætra. Her gør vi passende et lille hvil og fortsætter hurtigt vandringen op i dalen med lav birkeskov og store sten. Indimellem dukker der nysgerrige rener op, som lige skal se os an, inden de knejser med nakken og løber elegant videre i vildnisset. Da ruten her er relativt kendt, dukker der fra tid til anden en lejrplads op.

 

Fluefanget ørred til aftensmadØrred fanget i Femundsmarka

Efter yderligere tre kilometers vandring passerer vi en fin lejrplads, som tydeligt bærer præg af, at folk fisker i området. Her render åen på den ene side, mens der ligger flere gode søer på den anden side. Vi vælger dog at vandre yderligere fire kilometer for at finde en egnet lejrplads, hvor vi kan telte og nyde eftermiddagen.

200 meter neden for lejrpladsen løber Grøteåen, hvor vi kan hente vand og fiske. Nede ved åen findes et lille stryg, som i den grad byder op til fluefiskeri. Hurtigt fanger vi en ørred, som topper aftensmaden. Fra denne lejrplads kan man faktisk kun fortsætte samme vej op igennem dalen (eller tilbage af samme spor).

Efter endt overnatning og en stille kop morgenkaffe, vandrer vi videre. Meningen er, at vi skal vandre helt op over trægrænsen og gå øst om Grøtåhogna, ned ved Sylen og Grövelsjön og videre rundt om Grøthogna.

Vandringen fortsætter op igennem dalen, mens træerne bliver færre og færre, og efter en times tid vandrer vi over trægrænsen. Herefter går lidt videre, inden det går ned mod dalen og Grövelsjön. Nu befinder vi os tæt på den svenske grænse med Långfjället som nabo.

Vel nede i dalen runder vi små ni kilometer, hvor vi vælger at holde en pause og spise frokost. Herefter går vi vest-nordvest rundt om Sylvola og videre op mod Rønsjøen, som skal danne plads for vores kommende overnatning.

Dagens vandring har været moderat med en distance på cirka 14 kilometer. Vi nyder eftermiddagen med udsigt over søen og fjeldmassivet Rønsjøruten og Grøthogna. Søen er privatejet, så vi holder fiskestængerne i tasken.

 

Varmt bad, toptur og vaflervafler

Dagen starter sædvanligvis med en kop morgenkaffe, og herefter vandrer vi ned til Svukuriset. Vi når Svukuriset sidst på formiddagen og sidder ude foran gården og hytterne, som danner rammen om denne DNT-hytte. Her kan man tage varmt bad for 10 norske kroner og købe en kaffe med vafler.

Dagen er dog kun lige startet, og benene vil mere, så eftermiddagen går med lidt udforskning. Den mest nærliggende idé er at tage en toptur på Store Svuku, som er 1.416 meter høj.

Svukuriset ligger i ca. 800 meters højde, så sammenlagt giver turen 1.000 meter op og ned, samt 10 kilometers vandring. Som betaling for strabadserne får vi en fantastisk udsigt til hele Femundsmarken og Rogen, og så kan man købe varme vafler, kaffe og chokolade nede i Svukuriset bagefter.

Vi tager et bad, pakker sammen og går den sidste kilometer væk fra Svukuriset for at finde en passende lejrplads. Vi slår lejr ved en lille sø omkring 2 kilometer syd for Svukuriset. Aftenen falder på, og vi deler en chokolademousse, mens vi kigger billeder fra de sidste dage og slapper af.

Morgenen starter stille og roligt, hvor vi pakker alt vores grej sammen. Nu har vi kun en times gang til bilen og skal køre hjem til Danmark, når vi rammer den. Vandringen er let. Vi bevæger os over den lille fjeldtop Gråvola. Herfra går det 200 højdemeter ned mod Elgå og to timer senere står vi ved bilen. Vi har tilbagelagt i alt 62 kilometer, nydt naturen, fisket, nydt lejrlivet og hygget os gennem vildmarken.

 

Femundsmarka

Femundsmarka har meget mere at byde på

Denne turbeskrivelse beskriver blot ét ud af de mange eventyr, Femundsmarka har at byde på. Denne gang valgte vi Elgå som udgangspunkt, men der findes flere indgange til dette fantastiske område.

Du kan tage udgangspunkt i Valdalen eller svenske Grövelsjöns Fjällstation i syd. På den svenske side kan du køre ind i Rogen-området fra Tännäs og i nord fra Tänndalen. Mulighederne er mange, men når jeg skal vælge mit favoritsted, så er det Grøtådalen, hjertet i Femundsmarka.

 

Essensen af Femundsmarka

Jeg er vild med hele stedet, men hvis jeg skal fremhæve ét sted, der bare skal opleves, er det det jeg kalder ”hjertet af Femundsmarka”, der ligger mellem Store Svuku og elven Røa.

Her finder du alle de typer natur, området kan byde på, nemlig de lækre, små vandløb, åbne fjeldplateauer og ældgammel birkeskov i ét koncentreret område. Kort sagt essensen af Femundsmarka!

 

Carstens svar på dine spørgsmål om pris, oppakning og niveau

Hvad skal jeg pakke i rygsækken?
Femundsmarka er ikke anderledes end så mange andre af Nordens fjeldområder, så hvis du pakker en standard-fjeldudrustning med vindstabilt letvægtsteltTrangia og solide vandrestøvler, kan det ikke gå galt.

Dog vil jeg helt klart anbefale at medbringe et par vandrestave, da underlaget kan være stenet, fyldt med rødder og har smattede stier. Her giver vandrestavene ekstra balance og aflaster knæene.

Hvem kan vandre i Femundsmarka?
Turen, jeg har beskrevet i artiklen, er ikke svær, og de fleste, der er i nogenlunde vandre-form, kan gennemføre den uden større problemer, da der hverken er store vandpassager eller mange højdemeter.

Samtidig er orientering let på grund af de mange naturlige pejlemærker, der selv i dårligt vejr er nogenlunde at følge med kort og kompas. Hvis du træner hjemmefra, så dit bentøj kan klare at vandre 12-15 kilometer med 15-20 kilo på ryggen, får du overskud til at nyde den specielle natur.

Hvad koster en Fjeldtur?
Turen kan gøres meget billigt. Du skal bruge mad til fem dage. Jeg foretrækker frysetørret mad til aften, samt nudler og salami til frokost og havregryn til morgenmad. Jeg har altid lidt for meget hygge med i form af chokolade, müsli-barer, osv. Udgifter pr. hoved (cirka):

  • Mad: 800,-
  • Fisketegn: 275,-
  • Benzin: 500,-
  • Øresundsbron: 125,-
  • Vejafgift: 300,-
  • Vandrekort: 100,-
  • Total: 2.100,- alt. inkluderet

NB! Hvis man vil tage færgen, koster denne ca. kr. 190,- per mand.

 

Carstens gode tips:Carstens gode tips til Femundsmarka

  • Sørg altid for at planlægge ruten, så I rammer fjeldstationen Svukuriset, hvis hjemmelavede vafler smager himmelsk.
  • Børn kan sagtens tages med til Femundsmarka. Hvis de er små, anbefales det dog, at turen baseres på småture, der udgår fra en lejet hytte eller fjeldstation.
  • Det tidlige efterår er måske årets bedste tidspunkt at udforske Femundsmarka på. Her får du nemlig ofte klart men køligt vejr, mens nattefrosten har gjort kål på myggene.
  • Femundsmarka er et af Nordens fineste fiskevande, hvor lystfiskere jagter ørreder, stallinger og gedder i monster-størrelser.
  • Selv om frysetørret mad smager godt, er der intet, der slår smagen af en friskfanget ørred fra vandet nær lejren.
  • Hele området er gennemskåret af både små og store vandløb, så vær forberedt på en del krydsninger.
  • Terrænet i Femundsmarka er meget varieret og kan til tider være udfordrende.
  • Hvis du vil spare et par dages vandring, kan den lokale færge fragte dig rundt langt søen Femundens bredder.

 

Om Feumundsmarka

Femundsmarka er en norsk nationalpark på 573 kvadratkilometer. Den er beliggende langs den norske grænse et par timers kørsel nord for Trysil. Nationalparken strækker sig fra Elgå i sydvest til Røros i nordvest over til Tännäs på den svenske side.

Området på den svenske side kaldes Rogen og Långfjällets naturreservat. Området er enestående, og det er det største sammenhængende vildmarksområde i Sydskandinavien. Femundsmarken er kendetegnet ved, at det ligger på et højt plateau, mens hele området domineres af utallige af søer, bække og elve, som krydser hinanden i et utal af mønstre.

 

Nyttige links og fakta

Fisketegn:
Husk, at du skal have fisketegn for at fiske lovligt i området. Du kan bestille fisketegn til Femundsmarka her.

Færgen:
Ønsker du at tage færgen en del af ruten, kan du se tidsplanen for færgen til femundsmarka her.

Vandrekort:
Femunden Turkart 100:000 dækker hele Femundsmarka. Svenske Gröna Kartan 172A Fjällversion kan også bruges. Sidstnævnte dækker dog ikke hele området ved Femundsmarke, men ruten fra denne artikel er med.

Elgås koordinater:
Har du GPS med, kan du indtaste følgende koordinater på Elgå: 62.1668914,11.942751

 

Følg i Carstens fodspor

Er du blevet inspireret af Carstens rute, kan du downloade nedenstående pdf med et kort over ruten.

PDF

Vi håber, at denne turbeskrivelse kunne inspirere dig til at udforske Femundsmarkas mange muligheder på egen hånd. Har du ikke været på fjeldvandring før, men har du mod på at give dig i kast med det, anbefaler vi, at du læser vores artikel om fjeldvandring for begyndere, som du finder nedenfor, inden du tager afsted - her får du gode råd til planlægning, udførelse og begynderfejl, du bør undgå.

Vandreruter i Femundsmarka

Se alle vores telte her