Vælg det rigtige fodtøj

sådan vælger du fodtøj

 

Det kan være lidt af en prøvelse at være på fodtøjsjagt i en friluftforretning. Mulighederne er mange, og man kan næsten få en følelse af ærefrygt, når man igen og igen har fået at vide, at turens succes nærmest afhænger af det ene, rigtige valg af fodtøj.

Men der er ingen vej udenom. Du skal ud og prøve dit fodtøj på. Når alt kommer til alt, handler det jo om, at skoen eller støvlen sidder godt, og at det føles rart.

Inden du kommer så langt, kan du forberede dig på butiksbesøget og researche lidt hjemmefra. Så læs med her og bliv klogere på, hvad der findes, og træf så det endelige valg, når du prøver dit fodtøj i butikken.

 

 

De vigtigste ting, du skal tænke over

Når det helt rigtige fodtøj skal vælges, er det er ret væsentligt, om du skal gå på fjeldet med 20 kilo i rygsækken, eller om du skal gå på Hærvejen, Caminoen eller oftest lange ture i din lokale skov. Det kan derfor være smart, hvis du stiller dig selv følgende spørgsmål:

 

  • Hvilket eventyr du skal ud på?
  • Hvordan er terrænet?
  • Hvor langt skal du gå?
  • Hvor meget skal du bære?
  • Går du efter vandtæthed eller åndbarhed?

 

Typer af fodtøj

I Spejder Sport forhandler vi fodtøj til alle typer udendørs eventyr, og kommer du ind forbi en af vores butikker vil du finde ud af, at vi også er lidt nørdede omkring det, og vi kan tale både meget og længe om såler, materialer, skafter og så videre. Det slipper du for her.

I stedet får du en samlet oversigt over, hvilke typer fodtøj, vi kan hjælpe dig med, og hvilke eventyr, de hver især er rettet mod.

 

  • Kraftige vandrestøvler
  • Trekkingstøvler (lette vandrestøvler)
  • Vandresko
  • Løbesko
  • Vandresandaler

 

Kraftige vandrestøvler

De kraftige vandrestøvler til både damer og herrer er ideelle til klassisk fjeldvandring, hvor du går med tung oppakning i hårdt og ujævnt terræn, hvor du måske selv skal lave stien.

Med tung vægt i rygsækken og et ujævnt underlag sker der nemlig det, at både dine ankler og din fod bliver belastet. Her vil et par kraftige vandrestøvler med et højt skaft, god ankelstøtte og en ekstra stiv mellemsål give dig den nødvendige aflastning, så du ikke bliver overbelastet eller vækker gamle skader til live igen.

Når du går i fjeldet, eller andet meget kuperet terræn, bliver din balance også udfordret, og det tager den kraftige vandrestøvle selvfølgelig højde for. Den ekstra stive mellemsål gør nemlig, at du får bedre balance og ikke vrider rundt, når du træder halvt ind på et klippestykke i blokmarken.

På fjeldvandring er det vigtigt for din komfort, at dine fødder holder sig tørre. Her kan det være en god idé med en kraftigt vandafvisende eller vandtæt vandrestøvle – enten med Gore-Tex membran eller en støvle i kraftigt læder, der kan imprægneres, så den er tæt på at være vandtæt. 

 

Trekkingstøvler (lette vandrestøvler)

Trekkingstøvler er lette vandrestøvler, der er velegnet, når du går med lettere oppakning (op til 15 kilo). Det kunne være på ture som hytte til hytte vandring i Norge, Caminoen eller klassisk Himalaya trekking som f.eks. Everest Base Camp og tilsvarende typer vandreture samt dagsture.

Trekkingstøvler er lettere end de kraftige vandrestøvler, men har stadig god ankelstøtte og en stiv mellemsål, så du kan tage kraftigere skridt og øge din skridtlængde uden at vrikke rundt.

Skal du vandre et sted, hvor det er varmt, er det smart med en støvle i læder, der ånder godt og dermed giver din fod et godt indeklima. Her kan den lette damevandrestøvle Mammut Nova og den tilsvarende herrevandrestøvle Mammut Mercury være et rigtig godt valg, og mange af vores kunder i Spejder Sport er rigtig glade for disse modeller, der også kan behandles med voks, så de bliver vandafvisende.

På mere våde og kolde eventyr kan en Gore-Tex støvle, eller en anden vandrestøvle med en tilsvarende membran, være det rigtige valg. Her får du nemlig både åndbarheden (dog ikke så god som en ren læderstøvle) og vandtætheden, så dine fødder kan holde sig tørre under langt de fleste forhold holder dine fødder tørre under de allerfleste forhold, når blot du husker at pleje og imprægnere dem. Find både vandtætte og lette vandrestøvler til dine fødder og vandretur her.

 

Vandresko

Vandresko er velegnede til vandreture i hårdt terræn, hvor du går med en let turrygsæk på cirka 6-8 kg kilo, f.eks. dagture, hvor du kommer hjem samme dag, eller ture hvor du kun har en enkelt overnatning.

Om man er til lette vandrestøvler eller vandresko er en smagssag. Måske bryder du dig slet ikke om vandrestøvler, og så kan du jo glæde dig over, at de gode vandresko er opbygget på samme måde som en let vandrestøvle. I en god vandresko får du nemlig stadig en kraftigt profileret sål, der bider godt fast i underlaget og giver god balance, så du ikke vrider rundt. I stedet for et skaft, får du ankelstøtte fra en solid og tætsiddende hælkappe.

Du kan derfor sagtens gå Caminoen i vandresko, hvis du foretrækker det – eller andre typer vandreferier, hvor du kun har en lettere oppakning, fordi du ikke skal slæbe på telt og køber din mad undervejs.

Vi har masser af lette vandresko til dame og herre er også ideelle på rejser, hvor du ved, at du skal opleve lidt af hvert undervejs, til hverdag som et par gode og solide fritidssko eller til weekendens ture ved strand og skov.

 

Løbesko

I Spejder Sport forhandler vi ikke deciderede løbesko, men trailsko, der er beregnet til trailløb. Her er fokus ikke på at være støddæmpende, ligesom en løbesko, men mere på at kunne stå fast og nedbringe risikoen for at vride rundt i det bløde, ujævne terræn, man typisk løber trailløb i.

Hvis du helst vil ud og vandre i kondisko, så plejer vi at sige, at det er der, som sådan, ikke noget til hinder for. Du skal bare være opmærksom på, at det stiller større krav til dine ankler og fødder, da løbesko ikke giver den samme støtte og greb i underlaget som f.eks. vandresko.

Foretrækker du alligevel løbesko, så sørg for at vælge et par, hvor sålen ikke er for tynd. Så vil alle muskler og ledbånd i dine fødder nemlig komme på overarbejde, og du får trætte, ømme fødder. Her skal du i stedet vælge en sål, der har høj stødabsorbering i form af små luftpuder.

 

Vandresandaler

Vandresandaler eller trekking sandaler, som de kraftige sandaler også kaldes, er et godt gode supplement til din vandrestøvle eller sko, så du har noget let at hoppe i, når fødderne trænger til at blive luftet efter en lang dags vandring.

Måske vil du gerne bruge dine sandaler under selve vandringen, og det kan også fint lade sig gøre på jævne strækninger. Vandresandaler er nemlig opbygget med en kraftig og stødabsorberende sål og kraftige remme, der følger fodens store, stabiliserende sener og giver både støtte og stabilitet.

Skal du krydse en elv, sejle i kajak eller noget helt tredje, der involverer vand, ja så er det også smart med et par vandresandaler i rygsækken, der er lavet i et ikke-vandsugende materiale.

Sidst, men ikke mindst, sidder vandresandaler bedre fast på din fod og giver et bedre afsæt end f.eks. en klipklap, hvilket også gør vandresandalen til en god rejsemakker på alverdens ferier.

 

Lidt om sålen

Både på sko og støvler består sålen af forskellige lag, der har betydning for fodtøjets funktioner:

  • Mellemsål
  • Stødabsorberende del
  • Ydersål


Mellemsålen er typisk der, hvor man regulerer tykkelsen alt efter, hvor meget stivhed, der ønskes på tværs og på langs af sålen. En god torsionsstiv sål, som det kaldes, er medvirkende til, at sålen ikke vrider så meget, og det er en egenskab, man typisk ser i kraftige vandrestøvler og sko, der skal forhindre, at du vrider om i udfordrende terræn.

Den stødabsorberende del af sålen har til formål, sammen med mellemlaget, at aflaste din fod hver gang, du tager et skridt. I Spejder Sport er dette lag oftest i form af skum og ikke luftpuder, som du kender fra løbesko. Ydersålen er det lag, du går på, og det produceres altid i en eller anden form for gummi.

Det hårde gummi, som du typisk finder på vandrestøvler og sko, griber godt fast i ujævnt og hårdt terræn og har en større slidstyrke.

Blødt gummi slides hurtigere, men griber til gengæld bedre på et vådt eller glat underlag, hvilket er nødvendigt, når der f.eks. er tale om gummistøvler eller vinterstøvler.

 

fodtøjsmaterialer

 

Materialer

Ligeså stort udvalget kan være af sko og støvler, ligeså stort kan udvalget af materialer være. Som med så meget andet har de forskellige materialer både fordele og ulemper, når det kommer til bl.a. slidstyrke, vandtæthed og åndbarhed.

Læder bruges f.eks., når fodtøjet skal være meget slidstærkt og give et fast hold omkring fod og ankel. Læderfodtøj har desuden ofte et minimum af syninger og kan smøres med voks, så det bliver meget vandafvisende.

Bare pas på at du ikke smører for meget voks på, da det kan mindske den gode åndbarhed, som læderfodtøj også er kendt for.

 

Der er imidlertid stor forskel på, om du vælger fodtøj i kernelæder, nubuck eller ruskind. Kernelæder er det, folk typisk forbinder med læder. Det er den fine del af læderet, og det har en super vandtæthed og holdbarhed. Over tid får kernelæder desuden en flot patina, der viser, at støvlerne har været med på en god del eventyr.

Nubucklæder og ruskind er som udgangspunkt meget ens og består af samme grundmateriale. Forskellen er, at nubucklæder har fået en anden behandling og er slebet, så det ligner ultrafint ruskind. Nubucklæder og ruskind er både mere åndbart og billigere end kernelæder, om end ikke nær så vandtæt.

Den største grad af åndbarhed får du i fodtøj, der er lavet af kunststof, der både er billigere og lettere end læder, der til gengæld er mere slidstærkt.

Det er også muligt at få fodtøj i kunststof, hvor man har valgt at lægge en vandtæt membran ind. Det kunne være et materiale som Gore-Tex, der gør, at vandet simpelthen perler af overfladen samtidig med, at du bibeholder fodtøjets åndbarhed - hvis du altså husker at være omhyggelig med imprægnering. Skulle din sko alligevel blive våd, tørrer kunststof heldigvis langt hurtigere end f.eks. kernelæder.

 

Se mere om, hvordan du imprægnerer dit fodtøj i kunststof og læder her:

 

Når fodtøjet skal prøves på

For at være sikker på, at du vælger det rigtige fodtøj, er det vigtigt, at du søger for at prøve dem under de bedst mulige (og mest realistiske forhold) første gang.

Fordi vores fødder typisk flader ud eller hæver lidt i løbet af dagen, er det bedst at prøve nyt fodtøj sidst på dagen. Det er måske lidt svært at planlægge, og derfor har du i Spejder Sport altid mulighed for at købe dine sko eller støvler med hjem og prøve dem i ro og fred.

Det er også en rigtig god idé at prøve fodtøjet iført den type sokker, du typisk vil bruge, når dine nye sko eller støvler skal med ud i det fri.

 

I en kraftig vandrestøvle vil det f.eks. være en fordel med en vandresok med lidt kraftigere polstring. Sådan en sok er strikket med en frotté inderside, der lægger sig tæt om foden og bevæger sig, så fodens bevægelser i støvlen minimeres og risikoen for gnavesår og vabler nedbringes.

Skal du prøve en let vandrestøvle, vandresko eller sandaler, kan du tage en sok på med Coolmax fiber fra Thorlo, der køler og har gode svedtransporterende egenskaber.

Vi hjælper dig gerne med at vælge nogle strømper ud, som du kan prøve sammen med dine nye sko eller støvler, så du får den helt rigtige (samlede) løsning til din tur. Se hele vores sortiment af gode vandresokker her.

 

Sidst, men ikke mindst, er det en god idé at gå lidt frem og tilbage med skoene på. Det kan dog være lidt svært at forestille sig, hvordan det føles at bruge skoene ude i terrænet, når man kun kan prøve dem på indenfor. Derfor har vi i flere af vores butikker lavet en terrænsti med store sten, så du ved, hvor godt støvlerne støtter, når anklerne bliver tvunget ud i yderpositionerne.