Sådan vælger eksperterne sovepose

Det skal være slut med at ligge og fryse i en klaustrofobisk sovepose! Du fortjener at sove godt på turen i en god sovepose.

Så hæng på her og træk på massevis af gode erfaringer fra garvede friluftsfolk.

I Spejder Sport tør vi godt kalde os sovepose eksperter. Vi har selv lavet alle de klassiske fejl gennem årene, og vores soveposer er blevet testet under alle mulige (og umulige) forhold. Lad os derfor hjælpe dig med at finde den bedste sovepose til dig. Der er nemlig mere at tage stilling til, end de fleste tror, men vi lover dig, at det er tiden værd.

I denne artikel deler vi al vores viden med dig og gør dig skarp på både materialer, komforttemperaturer og brugsområder. Du får også en række eksperttips til, hvordan du opgraderer overnatningen, og hvordan du får din sovepose til holde så længe, som muligt.

 

 

Sovepose basisviden og tjekliste 

Når du skal ud og købe ny sovepose, vandrer dine tanker muligvis tilbage til mere eller mindre vellykkede hytteture, nætter i shelter og teltslagning hjemme i haven.

Måske frøs du? Måske svedte du? Måske var soveposen alt for stor og tung. Nu står du her og skal på den igen – hvilken en skal du så vælge? Og hvad skal du kigger efter? Det får du en hurtig tjekliste på.

 

Hvor varm skal soveposen være?

Det første du skal gøre dig tanker omkring, når du kigger efter sovepose, er hvilken komforttemperatur, den skal have, for at du vil føle dig godt tilpas.

Er det primært om sommeren, du regner med at bruge din nye sovepose, eller får du også brug for den på andre tidspunkter af året, hvor temperaturen kommer under frysepunktet?

Hvilken komforttemperatur skal din nye sovepose have for at få dig til at føle dig godt tilpas? Er du en frossenpind, eller har du normalt let ved at holde varmen.

 

Hvor meget må soveposen veje og fylde?

Vægt er også et relevant parameter at kigge på. Skal soveposen primært med på vandreture, hvor du i forvejen har meget at slæbe på, vil det have en stor betydning, om du vælger en kompakt letvægtssovepose i stedet for en billig sovepose, der vil optage væsentlig mere plads og stjæle flere kilo i rygsækken.

Skal du derimod på shelter- eller kanotur, hvor alt grejet bliver kørt eller båret over kortere distancer, ja så giver det måske ikke mening at investere flere tusinde kroner i en super komprimerbar ultralight sovepose.

Mens der ofte er fokus på vægten, kan fyld godt være lidt undervurderet, når grejbeslutningen skal tages. De to ting går ofte hånd i hånd, og vælger du en sovepose med lavere vægt, vil den da også typisk fylde mindre. Vi vil alligevel gerne slå et slag for, at du tænker over det med fylde, inden du vælger.

Tag ned i butikken, så du kan fornemme forskellen og overvej, hvad det vil betyde for dig. Er I f.eks. en familie på fire, der skal afsted, kan udstyret hurtigt komme til fylde uhyggeligt meget.

Det er så ærgerligt at investere i nyt udstyr og senere indse, at man skulle have valgt andre modeller for at få de bedste soveposer.

 

Skal det være en dun- eller fibersovepose?

Når du indleder jagten på en ny sovepose, vil du hurtigt opdage, at du kan vælge mellem dun- eller fiberfyld.

Fibersoveposer oftest billigere, mere modstandsdygtige overfor fugt og er nemmere at rengøre end dunsoveposer. Til gengæld fylder og vejer de ofte mere, fordi der skal bruges mere fyld for at opnå samme isoleringsevne som dun.

Fibersoveposer slides desuden hurtigere i forbindelse med almindelig brug og vask, fordi fibermaterialet langsomt vil løsne sig i posen over tid og dermed noget af miste sin fyldeevne.

Dunsoveposens største fordel er, at den varmer og isolerer helt eminent i forhold til, hvor lav vægt og pakkevolumen, der er tale om. Og fordi det er et naturmateriale, får du en super god komfort, som du helt sikkert vil kunne mærke.

Passer du godt på din dunsovepose, holder den længere end en fibersovepose, men den er til gengæld også dyrere og mere krævende med hensyn til vask og tørring. Og så er den mere følsom overfor vand og fugtigt vejr, når du er afsted på tur.

Læs mere om dun versus fiber længere nede i artiklen.

 

Hvilken pasform foretrækker du?

Elsker du følelsen af at begrave dig i en mumiesovepose, der kan lukkes helt til om ansigtet, så kun næsetippen stikker ud? Eller får du helt klaustrofobi ved tanken Soveposens pasform kan være afgørende for, om du føler dig godt tilpas, så brug også lidt krudt på at tænke på den del. Overordnet set er der to veje at gå:

 

Mumiefacon til gramjægeren

En trimmet pose i hardcore mumiefacon er ideel til dig, der vil have mindst mulig vægt med på turen. Et godt eksempel på sådan en kunne være en sovepose, der er meget faconskåret og med en lynlås, der ikke går helt ned til fødderne.

 

God plads til sidesoveren

Vil du til gengæld have bedre plads, når du skal sove, så gå efter en sovepose med vidde. Især hvis du kan lide at sove på siden, kan det være rart med lidt ekstra plads.

At ligge på siden i en sovepose, der sidder tæt, kan nemlig godt have den ulempe, at du kommer til at fryse på ryggen og numsen ud på de tidligere timer. Modeller med vidde er ligeledes populær som sovepose til store mennesker.

Så – gør op med dig selv, hvad du kan lide at ligge i. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og den mere komfortable løsning med god plads vil selvfølgelig fylde og veje mere, end den trimmede udgave.

 

Hvad må soveposen koste?

Det kan være svært at sammenligne priser på soveposer, når der findes så meget forskelligt derude. Hvordan sammenligner man f.eks. en ordentlig prisbasker af en sovepose i ugens tilbudsavis fra supermarkedet med soveposer, du ser i en friluftsbutik?

Et sted at være opmærksom kunne være at kigge på vægt og fylde, for her får du i den grad, hvad du betaler for.

Måske ser du et godt tilbud på en sovepose til 199,- , hvor der står, at den kan klare nogle vilde temperaturer og har høj komfort. Men hvis den vejer et ondt år og optager halvdelen af pladsen i din rygsæk eller duffelbag, så er det måske ikke så sjovt i længden?

Vær derfor kritisk med, hvad du får for pengene og vær bevidst om dit budget samt hvilke parametre, du er klar til at gå på kompromis med - eller som ikke er så afgørende alligevel for lige netop din tur.

 

 valg af sovepose

Vælg den rigtige sovepose type

 

Sommersoveposer

En sommersovepose er et godt valg, hvis du primært skal bruge den i situationer, hvor temperaturen ikke kommer under 10-15 grader om natten, og hvor du har brug for en let sovepose, der også er kompakt. Det kunne f.eks. være til sommerens festivaler, overnatningen i baghaven, backpacking samt på hytteture og lejrskoler.

Skal du alligevel afsted i det sene forår eller det tidlige efterår, kan du nemt supplere din sommersovepose med en lagenpose og på den måde få lidt ekstra varme i de køligere måneder.

Lagenposen kan du desuden også bruge alene, hvis varmen virkelig trykker, eller du skal sydpå og f.eks. vandre Caminoen.

 

3-sæson soveposer

Hvis du ved, at du kommer til at tage din nye sovepose med på tur hele året rundt i Danmark (og vi ikke pludselig får isvinter), kan du starte din jagt i kategorien, der hedder 3-sæson soveposer.

Denne type sovepose har et bredt brugsområde, er den perfekt mellemting og klarer desuden også fint en sommertur på fjeldet med temperaturer ned omkring frysepunktet.

 

Soveposer til vinter

Skal du på eventyr med temperaturer under 5-10 minusgrader, er det en sovepose til vinterbrug, du skal kigge efter.

En vintersovepose er også en oplagt løsning til dig, der er kuldskær, men gerne vil kunne tage på tur i Danmark og Sydsverige i f.eks. februar-marts måned uden at fryse.

Soveposer til børn

Børn har også ret til et fedt friluftsliv med masser af gode oplevelser i naturen, og derfor skal de selvfølgelig sove ligeså godt som dig.

Når familiens mindste er med på tur, er det meget for en lille krop at skulle varme en voksen sovepose op. Det kan derfor være en rigtig god turinvestering at køber en juniorsovepose, der passer til barnets størrelse.

Vi ved dog godt, hvor hurtigt de små poder vokser, og derfor har vi også designet vores mindste Asivik børnesovepose, så den kommer med et forlængerstykke, der lader posen vokse med barnet.

Tip! En alternativ løsning kunne også være at investere i en højkvalitets dunsovepose i voksenstørrelse og korte den af med en pakrem som vist her til højre. På den måde kan du flytte pakremmen nedad i takt med, at barnet vokser.

Det er selvfølgelig en dyrere løsning at købe en voksenmodel. Til gengæld kan barnet have glæde af den i mange år, og I har en god sovepose i familien, som far eller mor også kan låne på vildmarksturen med vennerne.

 

Temperaturangivelser og sovepose standarder

Din soveposes vigtigste opgave er at holde dig varm om natten. Derfor er det godt at vide lidt om temperaturangivelser.

Når du går i gang med at kigge på soveposer, vil du opdage, at der kan stå rigtig mange tal og temperaturer. Det kan i første omgang være lidt forvirrende, for hvad skal man kigge efter?

 

Fælles standard

Det første, du skal lægge mærke til er, hvordan temperaturerne er målt. Der findes nemlig en fælles europæisk standard for, hvordan man måler temperaturer på soveposer - på tværs af producenter.

Det er din garanti for at kunne sammenligne varerne og vide, hvad du får for dine penge. Standarden hedder EN13537. Hvis den sovepose, du kigger på, ikke er blevet testet efter den standard, så kig videre indtil du finder en, der er.

 

Temperaturerne

Når man kigger på temperaturerne, er det primært to tal, du skal bide mærke i – nemlig komfort og komfort limit.

Komfort er den temperatur, som en gennemsnitlig kvinde vil føle sig tilpas ned til.

Komfort limit derimod er den temperatur, en gennemsnitlig mand vil føle sig tilpas ned til.

Alt, udover de to temperaturangivelser, er ligegyldigt for os almindelige turmennesker. Ekstrem temperatur vil du sikkert lægge mærke til. Det er kun noget, man kigger efter, hvis man skal på ekspedition og vil have en indikation for, hvor længe man kan holde sig i live med den pågældende sovepose.

Igen – husk at tallene kun er vejledende. I sidste ende skal du finde ud af, hvad du trives med. Du kan sagtens have brug for både mere eller mindre komforttemperatur, end din turmakker.

 

Skal soveposen være med dun eller fiberfyld?

Det kan være ren religion, når emnet falder på dun kontra fiber – både når det gælder overtøj, men i særdeleshed også, når der skal vælges sovepose. Både dun og fiberfyld har, som tidligere nævnt, både fordele og ulemper.

Lad os starte med at kigge nærmere på fiberfyld:

 

Fibersoveposer – fordele og ulemper

Fiberfyld er et syntetisk produkt, der er fremstillet af polyester. Det kan hedde noget meget forskelligt alt efter hvilken producent, der står bag. Det kunne f.eks. være producenter som Primaloft, G-loft, Ajungilak, MTI Endurance osv. Funktionen er den samme: At holde på den varme luft, som din krop afgiver og dermed gøre soveposen varm.

Fiber kan dog være mange forskellige ting. Det kan være noget tungt slaveværk, men det kan også være et produkt, der kommer meget tæt på at have samme isoleringsevne som dun, hvis du kigger på fibersoveposer af høj kvalitet.

Vær derfor opmærksom på vægt og komforttemperatur, når du skal vælge – det er nemlig en smart måde at sammenligne fibertyper på.

 

✔️ God til vand og fugt

Vælger du en sovepose med fiberfyld, skal du ikke være bange for fugt og vand. En fiberpose isolerer nemlig stadig med op til 80%, selvom den eventuelt måtte være blevet våd på turen. Og så er den nem og hurtig at få tør igen.