Optænding

Det er vigtigt at have effektiv optænding med på bål- eller vandreturen, så du kan få gang i ilden i al slags vejr. Uanset om det er til åben ild eller stormkøkkenet har Spejder Sport, hvad du søger. Bemærk: Du kan ikke købe gas i webshoppen. Dette kan kun købes i vores butikker.

Få tips til opbygning og optænding af bål i artiklen "Få gang i bålet - selv i regnvejr"

Kraftig gnist med Wildo

Med et ildstål fra svenske Wildo får du en stjerneregn af varme gnister, uanset om vejret er med eller imod dig. På den måde kan du nemt tænde både bålet i vildmarken, trangiaen på fjeldet eller gasgrillen hjemme i haven.

Alt du skal gøre er at stryge den lille stålplade i en kraftig bevægelse langs magnesiumstaven. Så får du en gnist, der ikke alene hjælper dig med at lave ild, men også er så kraftig, at du kan bruge den som nødsignal.

Fordelen ved et ildstål er, at det ikke løber tør for gas eller ikke duer, hvis det bliver vådt. Det kræver måske lidt øvelse i starten, men så snart, du har styr på det, vil du sikkert ikke bruge andet. Og så fylder og vejer det ingenting i rygsækken.

Tændstikker der klarer regn og blæst

En traditionel æske med tændstikker vælter næppe vægtregnskabet, når oppakningen skal planlægges, og det er derfor en god back-up løsning på turen, hvis lighteren står af, eller du har glemt ildstålet derhjemme.

Til friluftsbrug kan almindelige tændstikker dog med fordel skiftes ud med enten vandtætte tændstikker eller stormtændstikker. Så skal du ikke bekymre dig om vind og vand.

Hjælp flammerne på vej

Selv med det bedste ildstål eller de mest stormklare tændstikker kan dit bål have brug for en hjælpende hånd ind i mellem.
For at gnister og ild overhovedet kan få fat og blive til et bål, skal der være noget tørt eller brændbart at gribe fat i.

Gode optændingsmaterialer som birkebark, hjemmelavede feather sticks, harpiks eller tørre småkviste (især fra grantræer) kan fint bruges. Alternativt kan et par sprittabletter eller optændingsbriketter hjemme fra grillen også være det, du lige står og mangler, når du skal have flammerne til at tage godt fat. En klump avispapir eller vat dyppet i stearin er ligeledes en effektiv måde at få ilden til brænde.

Se her, hvordan du nemt får gang i bålet med ildstål og birkebark:

Betalingsmuligheder:
Betalingsmuligheder