En dag på ski i Vallåsens sydsvenske alper

Vejrudsigten har gennem de sidste uger meldt om frost, sne og kulde. Vi har derfor valgt at tage en fridag og sætte kursen mod Vallåsen og de sydsvenske alper for at få sne under skiene og vind i håret.

Det er næsten ter år og to børn siden, vi sidst har været på ski, så de sidste dage har været fyldt af forberedelser og tjek af vejrudsigter, som skulle vi af sted i 14 dage til det nordamerikanske pulverparadis.  I går aftes blev skiene slebet og vokset på køkkenbordet, og her til morgen stod vi tidligt op og fik børnene i børnehave – mormor og morfar henter, så vi har hele dagen.

Vi har aldrig været på Vallåsen, men rygter om 60 cm sne og turen gennem det snedækkede sydsvenske landskab skruer forventningerne op, så vi er spændte på, om området kan leve op til disse, da vi ankommer efter kun 1½ time i bil fra København.

Høj sol og gode stolelifte

Det er koldt – rigtig koldt! Da vi ankommer til området måler termometeret i bilen – 15 °, så jeg er rigtig glad for min uld buff, der med sin ekstra længde kan trækkes op om hovedet under skihjelmen, og samtidig både lune hals og kinder.

Frosten bider i kinderne og solen skinner fra en skyfri himmel, og det smager af alperne og rigtig skiferie, da vi vender skispidserne nedad til den første nedkørsel.

Efter et par ture kan vi konstatere, at området lever fuldt ud op til vores forventninger og lidt til. Det er et forholdsvist lille område og med en faldhøjde på maksimalt 145 meter, er den meste krævende piste en forholdsvis kort rød løjpe, men vi havde heller ikke forventet mere. Til gengæld er der masser af sne, og de to stolelifter fungerer perfekt og klarer uden problemer at få ekspederet os hurtigt til toppen, og der er ingen kø.

Næste gang skal børnene med

Skiområdet er naturlige årsager ikke stort. Til gengæld er der masser af udfordringer til specielt snowboardere, med en flot terrænpark, og der er også etableret en lille puklepiste. Vi holder os dog til de gængse pister, og da vi efter frokost har fundet formen igen, holder vi os primært til de to blå og den røde piste, men det er også fint til en god eftermiddag og aften på ski.

Området er med sin lange grønne og de brede blå pister meget børne- og begyndervenligt, og vi bliver derfor også enige om, at vi næste år skal have børnene med op til en test tur, så de kan få en succesfuld første oplevelse på ski, og derigennem blive klar til en rigtig skiferie.

6 timer på ski - og hjem igen

Da vi efter seks timer på ski vender næsen hjemad, så vi kan nå at hente børnene inden X-factor, er det efter en rigtig fin dag på skiene. Vi nåede endda også at få kørt lidt på pisterne efter at solen var gået ned og lyset tændt. Det er en helt speciel oplevelse at køre på ski efter mørkets frembrud. Da Vallåsen tilbyder ”Kvellsköring” to gange om ugen, møder vi da også det store aften ryk-ind i form af flere biler og hele to danske busser, da vi kører væk fra området.

Gode råd

Medbring om muligt egne ski eller kom lidt før åbningstid – der er især i weekenden lang kø ved skiudlejning, og det er surt at bruge halvdelen af dagen i kø der. Du kan også reservere ski og støvler hjemmefra på Vallåsens hjemmeside, så det står klar til afhentning, når du kommer.

HUSK at Vallåsen ligger på nordsiden og i skygge, og temperaturen kan derfor være meget under den, du oplever hjemme i Danmark, så varmt tøj og godt uldundertøj kan anbefales.

Klargøring af ski til en dagstur eller midtvejs på skiferien

Du skal bruge Toko kantfil, Ekspressvoks, syntetisk korkklods til polering af skisålen og elastik til at holde bremsen.

Trin for trin:
1. Slib rust af stålkanterne med det grove sandpapir.

2. Skift til kantfil og slib kanten, så du får fjernet hak og ujævnheder og slebet stålkanten op, så den igen er rigitig skarp.

3. Slut af med at give kanterne den sidste finish med diamantfilen.

4. Påfør nu Ekspressvoks på sålen - dette gøres nemt, da voksen er flydende og nemt påføres med den svamp, der sidder for enden af tuben.

5. Lad skien ligge i 2 til 5 minutter, så voksen tørrer. Poler den ind med syntetisk kork eller en tør klud. Korken er klart at foretrække, da den giver langt den bedste fiktion, og varmen får voksen til at trænge godt ind i sålen og hærde bedre op.

Har du fået mod på at tage på ski?

Hvis du har fået mod på at suse ned ad pisten på en aktiv ferie, har Spejder Sport alt, du behøver for at blive klar til at tage afsted. Uanset om du står og mangler uldundertøj, skisokker eller endda ski, så har vores webshop det hele.

Du kan også finde 10 gode råd om langrendsferie med børnene  eller guide til smøring af langrendsskiene på vores hjemmeside eller kigge forbi en af vores butikker for mere inspiration.
Spejder Sport - udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Julegaver

Vi bytter julegaver frem til og med d. 21. januar 2018.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse