Geocaching - Skattejagt i det fri

skattejagt med geocaching

De fleste forbinder skattejagt med barndommens børnefødselsdage, hvor man skulle rundt i haven hos fødselaren for at finde skatten med slik, men i dag behøver man ikke snige sig med til børnefødselsdage for at komme på skattejagt.

Geocaching er den moderne skattejagt, hvor du ved hjælp af en GPS kan finde frem til skjulte skatte gemt verden over – også i dit nærområde!

  1. Hvad er geocaching?
  2. Hvordan kommer jeg i gang?
  3. Hvem laver caches?
  4. Trackables - Sporbare spillebrikker
  5. GPS'en - Dit skattekort til geocaching
  6. Er geocaching noget for mig?

 

Hvad er geocaching?

Geocaching er i alt sin simpelthen en skattejagt, hvor du bruger en GPS-enhed til at finde skjulte skatte udenfor. Du følger et sæt koordinater til en given destination og forsøger derefter at lokalisere en cache.

En cache er en beholder, der kan være på størrelse med alt fra en 50-øre til en jumbojet – Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan cachen kan være forklædt! Nogle køber speciallavede caches, der er forklædt som gammelt tyggegummi eller en rusten skrue, mens andre bruger gamle sørøverkister eller Tupperware hjemme fra køkkenskuffen.

Måden, man finder cachen på, kan, lige som cachens udseende, variere. Nogle caches kommer med ledetråde om, hvordan de ser ud eller hvor de findes og andre kan kun findes, hvis man først finder en række andre caches, der leder hen til den. Fælles for dem alle er dog, at der er angivet sværhedsgrad på dem, så man ved, hvor svære og tidskrævende, de er at finde.

 

Nogle af de mest almindelige cachetyper er:

  • Traditionel cache Dette er den originale type cache. Det er en beholder, der er gemt ved et sæt angivne koordinater. Størrelsen varierer, men cachen indeholder som minimum en logbog og til tider også byttegenstande.
  • Mysterie eller puzzle cache Disse caches kan indeholde komplicerede gåder, som du skal løse for at finde frem til koordinaterne, hvor skatten er gemt.
  • Multicache Denne cachetype består af to eller flere lokationer, hvoraf den ene er en fysisk beholder med en logbog. Der er flere varianter af denne type cache, men ofte vil den eller de første caches indeholde et hint, som vil føre dig videre til den næste cache.
  • Earthcache En earthcache er at finde et særligt geologisk sted. En central del af earthcachen er, at den indeholder viden om det sted, den er. Du kan derfor lære noget om vores planet, dens ressourcer eller videnskab ved disse caches.
  • Eventcache En eventcache oprettes i forbindelse med en sammenkomst af lokale geocachere. Cachen fastlægger tidspunktet for eventet og angiver koordinaterne, hvorpå det afholdes. Her er der rig mulighed for at møde andre ligesindede skattejægere.

Du kan læse mere om disse og mange flere cachetyper her.

 

Hvordan kommer jeg i gang?

Det er nemt at komme i gang med geocaching. Alt du skal gøre er:

  1. Registrer dig på geocachings hjemmeside
  2. Gå ind på 'Gem og find en cache'-siden
  3. Indsat postnummer og tryk ”søg”
  4. Vælg en cache og klik på dens navn
  5. Indtast cachens koordinater på din GPS
  6. Du er nu på vej til at finde din første geocache!

Alternativt kan du downloade geocaching-appen på din smartphone, hvorfra du nemt og hurtigt kan finde nye caches og blive guidet i din rigtige retning.

Når du finder en cache, kan du skrive dit navn i logbogen, så de næste eventyrere ved, at du har været der. I nogle caches ligger der små effekter såsom mærker, små figurer og lignende, som tidligere geocachere har efterladt. Hvis du tager noget fra cachen, så læg noget andet tilbage af tilsvarende eller en større værdi – Og læg altid cachen tilbage igen, hvor du fandt den.

Mange effekter flytter hurtigt position til andre skattekister, hvor de er blevet flyttet til af skattejægere. Når man kommer hjem fra sin skattejagt, kan man gå på internettet og finde den skat, man lige har besøgt og notere, at man har været der, hvad man har taget, og hvad man har lagt.

 

Hvem laver caches?

De geocaches, der findes, er lagt ud af andre brugere. Du kan også selv lægge dine egne caches ud, som andre så kan prøve at finde. Hvis du overvejer at lægge en cache ud, bør du læse guiden til at gemme en cache, der guider dig igennem følgende:

  1. Hvordan du udvælger en cacheplacering
  2. Hvordan du forbereder din cache
  3. Hvordan du placerer din cache
  4. Hvordan du indsender din cache
  5. Hvordan du vedligeholder din cache

Alle caches skal godkendes, før de offentliggøres, og det kan derfor tage op til syv dage, før din cache er online.

 

Trackables – Sporbare spillebrikker

En trackable er en slags fysisk geocaching ”spillebrik”. Det er en lille genstand med en unik kode, der gør, at det er muligt at tracke dens færden rundt om i verden. Der findes mange af disse trackables, som kan findes rundt omkring i forskellige caches. Nogle trackables har rejst flere hundredtusind kilometer takket være geocachere, som har flyttet dem fra cache til cache.

Nogle af disse trackables kommer med en mission, f.eks. at rejse Europa rundt. Hvis du finder en trackable, kan du slå den ID-nummer op på geocaching.com/track og hjælpe med at fuldføre missionen ved at bringe genstanden videre til det næste cache.

 

Den enkleDen nemme og enkle GPS: Garmin eTrex 10
Garmin eTrex 10 er at finde i den billigere ende af vores GPS-sortiment. Det er en kompakt og enkel GPS, som er nem at gå til og kan bruges af hvem som helst.

Det er muligt at downloade geocaches og detaljer via USB direkte til enheden og med den 25 timers batterilevetid er du garanteret et geocaching-eventyr, hvor det i hvert fald ikke er GPS’en, der sætter grænser for, hvad du kan nå.

Den er desuden vandtæt og kan tåle at sænkes ned til en meters dybde i 30 min. Du kan derfor både tage den med i regnvejr og smide den i vandpytter uden, den tager skade.


Dette kan den:

  • Hukommelse: 1000 waypoints, 50 ruter
  • Skærm: Sort/hvid
  • Vandtæt: 1 meters dybde i 30 min (IPX7-standard)
  • Batterilevetid: 25 timer

 

Når du har indtastet koordinaterne på GPS’en, kan du hele tiden orientere dig om, hvilken retning skatten ligger i, og hvor langt der er igen. Når du nærmer dig skatten, giver GPS’en et signal om, at du er tæt på den ønskede position – Og så skal der ledes.

I første øjekast ser du måske ikke skatten, men kigger du nærmere under eksempelvis trærødder eller bag en sten, så kan du være heldig at finde den. Husk, at undersøge sværhedsgraden, størrelsen og eventuelle ledetråde til dit cache, inden du går i gang med at lede – så er det lettere at finde cachen.

 

Er geocaching noget for mig?

Geocaching er for alle! Du finder caches i alle områder og alle sværhedsgrader – lige fra caches 100 meter fra din hoveddør til caches i uvejsomt terræn, der kræver, at du slipper din indre ninja fri for at komme frem til dem.

Det er en fantastisk fritidsaktivitet, der tager både gåturen med hunden og den grå november-dag med ungerne til nye højder. Uanset om du keder dig derhjemme, om du vil opdage hidtil ukendte egne af dit nærområde eller om du er i tvivl om, hvad du skal give dig i kast med på storbyferien, er geocaching en spændende aktivitet, der får dig op ad sofaen og ud på eventyr.

Er du typen, der drønede rundt for at fange en pikachu og charizard, da Pokémon Go-dillen ramte landet, så vil du helt sikkert elske geocaching!

 

Det er en sjov og underholdende sport for hele familien, hvor selv den ugentlige tur i skoven kan blive forvandlet til en spændende skattejagt.

God jagt!