Glamping i kano

Glamping i Sverige

En kanoferie behøver ikke at være hverken hårdt eller primitivt. Gør som Natalina og giv turen en overhaling med både dyne, skaldyr og nyd godt af en overdådig og luksuriøs oplevelse med udsigt ad libitum.

 

Hvem: Nataline Henriete Knudsen (tekst & foto)

Hvad: Kano-Glamping

Hvor: Immeln søen i Sydsverige

Hvornår: En uge i maj

 

Findes der nogen større luksus end at vågne på en lille klippeø, trække dynen til side og kravle ud af teltet? Ingen huse i sigte, ingen lyde fra biler, bare jer! Stilhed, plads til at være sig selv, natur og frisk luft, det er luksus og kanoferie i en nøddeskal.

Kanoferie kan endda også rime på komfort, for den tid hvor det at leve i naturen skulle være hårdt og primitivt, er forbi.


Læs med her og find ud af, hvordan du kan opgradere din næste kanoferie:

 

Hvad er Kano-Glamping?luksus på camping

Essensen af Kano-Glamping handler i bund og grund om, gennem komfort, at have mentalt overskud til dyrke alt det sjove og hyggelige mens man er sammen i naturen.

Det kan nemlig godt gå lidt galt, når en hardcore friluftsgut inviterer en rigtig storbypige på en romantisk weekend under en presenning. For hun havde måske en spaweekend og hvid badekåbe i tankerne, mens hun gyser ved tanken om at skulle leve af hjemmefangede fisk og varme dåseøl.

Men hvad nu hvis I kan mødes på midten og finde en helt ny, fælles vej, hvor begges behov bliver mødt?

Luksus og tryghed kan sagtens kombineres med udendørs eventyr. I kan for eksempel sejle ud i den helt tidlige morgentåge eller padle om natten. Kom så hjem til jeres lejr og få æg, bacon og måske en hindbærsmoothie til morgenmad, og kryb derefter ind i teltet til en lang lur. Det er kanomagi, som ikke findes på noget luksushotel.

Næsten alt kan lade sig at gøre, hvis kanoen bærer oppakningen, og I selv styrer kurs og tempo. Er der rygproblemer, så find de allerbedste og tykkeste liggeunderlag og pyt med at de fylder lidt. Skulle hygiejnen være et issue, kan I varme vand på bålet og hælde det over kroppen og få et kort, men dejligt varmt bad eller bade i søen.

Vil I have skyr til morgen og kylling til aften, tager I en kølekasse med, der kan holde maden kold i op til fem dage. Er regnvejr et no-go, så kig på vejrudsigterne og tag afsted, når vejret ser fornuftigt ud. Havner I alligevel i skodvejr, kan I ringe efter en taxa og blive kørt til det nærmeste hotel. Bare I kommer afsted!

 

Idéen bliver til

Jeg var 45 år. Jeg boede udenfor København, og min længsel efter at trække stikket og opleve naturen var efterhånden ikke til at overhøre. Min indre urkvinde mindede mig konstant om, at det var tid til at komme ud. Rigtigt ud. Nu.

20 år tidligere havde jeg været på kanoferie i Värmland i Sverige. Det var én af de smukkeste, vildeste og mest fantastiske ferier, men jeg var jo ikke 25 år længere. Og selv dengang blev jeg stiv som et bræt af at sove på de tynde liggeunderlag, og jeg frøs i den klaustrofobiske letvægts-sovepose. Så det var koldt. Og hårdt.

Der var også det med maden: pulverkartoffelmos, knækbrød osv. Nej, den tur var bare ikke ferie, det var mest af alt overlevelse, uanset hvor smukt det ellers måtte være.

Så et spørgsmål trængte sig på: Kan jeg, som fuldvoksen kvinde, der ikke engang ejer en regnjakke og er en klovn til at slå telt op, begive mig i den vilde, svenske natur igen? Og behøver kanoferier virkelig at være så primitive? Eller findes der mon en anden måde…? En mere feminin, sansende og luksuriøs kanoferie?

 

Essensen af glamping

Eventyret findes kun et par timer væk

I maj 2011, tre uger efter at kanoferie-ideen havde ramt mig, kastede vi os ud i forsøget i den svenske sø Immeln. Min kæreste og jeg skubbede fra land i en meget højt og tungt læsset og vippende aluminiumskano. Med pil-selv rejer, urtecreme og champagne i kølekassen, lidt usikre på eksperimentet.

Jeg havde taget min dyne med (dengang vidste jeg ikke, at dynen ville komme til at følge mig på alle mine fremtidige kano-eventyr) og vi havde lånt underlag, telt og spritkøkken af nogle venner.

De første par dage havde vi kun overskud til det mest basale: at leve i naturen, finde vej, lave mad, holde gang i bålet, finde lejrpladser, slå telt op - at få det hele til at fungere. Man skal lige ind i rytmen og den anderledes måde at leve på.

På tredjedagen fik vi overskud til bare at være. Jeg havde taget en roman med, men jeg sad bare og kiggede på klipperne, vandet og fuglene. Vi sugede stilheden til os som tørstende svampe. Det var magisk at finde freden og eventyret kun nogle få timer fra København, vi var i en helt anden verden. Det blev til fire kanoferier allerede det første år og siden da, er mit liv nærmest blevet helt kanoficeret med snart 50 kanoferier i bogen.

Vi har padlet ned af lange åer i efteråret, hvor kanoen flere gange dagligt skulle slæbes over land og op og ned af klipper, til jeg var helt flad. Jeg har været på rene nydelsesrejser med masser af god mad, dovnedage i hængekøjen og solbadning. Jeg har haft min morfar på 99 år med på dagstur og har lokket venner og familie med på længere ture. Vi har sprunget i vandet fra høje klipper. Sovet i telt i frostvejr. Kæmpet med store bølger og drevet langsomt ned af åer med en kop kaffe i hånden.

Det er det helt simple liv, hvor vi har hele vores liv i en kano, som får mig til at føle mig allermest fri og rig. Telt, ø, kaffe. Mere skal der ikke til.

 

Lidt luksus løfter humøret

Nøglen til den gode kanoferie er at huske noget, der giver nydelse og komfort – og som kan løfte humøret, hvis du har fået spat af det primitive liv.

Det kan være frisk fløde til kaffen, en bøf til bålet og noget god vin. En hængekøje, et vattæppe at sole sig på. Og en god vinterdyne, som kan holde dig varm, selv når der er rimfrost på teltet.

Faktisk kan et rummeligt telt med dyne og det hele blive den hyggeligste healing-hule og et sted, hvor du kan trække dig lidt væk fra det hele. Gør i hvert fald, hvad du kan for at gøre turen så dejlig, som mulig - det fortjener du. Hvis jeg dumpede ned på jorden og så mig omkring, så tror jeg, at de mennesker jeg fik øje på, ville se allermest lykkelige ud, når de var i naturen. Jeg tror, det er fordi, at urmennesket i os bliver berørt af en smuk solnedgang eller fuglesang på en forårsmorgen.

Vi kommer til verden nøgne og som en del af naturen, så på en måde er vi alle født som outdoor-mennesker. Og det er uanset, om vi er garvede friluftsnørder, eller om vi er mere til læbestift og hovedpude.

 

Lav dit eget kano-retreatRetreat og meditation på Glamping

Hvorfor ikke bruge kanoferien til at skabe et lille retreat? En tilbagetrækning fra alt det ydre, der bimler og bamler? For naturen renser, fjerner støj fra hovedet og rynker fra panden.

Skab god tid til refleksion og langsommelighed ved at planlægge simpel mad og kun padle en smule. De enkle, daglige rutiner som at lave bål, padle og vaske op i søen hjælper os faktisk til at mærke kroppen, falde lidt til ro mentalt. At ”gå i stilhed” er en anden skøn praksis. Man går tur sammen men med 10-20 meter fra hinanden og helt uden at tale.

Sluk telefonen. I kan aftale, at I har et par timers egen-tid hver formiddag til meditation, dagbogsskrivning, osv. Giv dig også tid til bevidst at mærke med træerne og suge naturen ind. Kig på stjernerne, der spejler sig i søens stille vand. Lyt til vandet, der skvulper over klipperne. Føl barken på et gammelt fyrretræ. Mærk vinden mod huden.

Når vi lever i naturen, som mennesket altid har gjort, er vi en del af et større hele og ikke bare turister, der kigger på en pæn udsigt. Og jo flere dage, vi er afsted, jo mere kommer vi hjem til vores egen, sande natur. Sørg også for at finde nogle rejsemakkere der, ligesom du, ønsker at trække det store stik og at blive renset af opholdet i naturen.

I kan også vælge at lave et retreat-light, hvor I mediterer sammen eller bare har en halv times alene-tid om dagen. Det er guld.

 

Alle kan være med

Kanoferier er for næsten alle. Babyer og 80-årige, bare du har lysten og nogen at tage med, kan alt stort set lade sig at gøre.

Kanoferier er romantiske, luksuriøse, og lader dig finde ind til dig selv mens du kommer ind i en verden, du måske troede kun var for erfarne friluftsfolk. Men det er den ikke. Du behøver nemlig hverken at kunne binde knob eller bruge kompas for at begive dig ud på dette eventyr.

 

3 bud på gode kanosteder

  1. Immeln-området i Skåne, Sverige: Kun et par timer fra København findes et sø-system med helt anden slags natur end herhjemme. Her er masser af klipper, øer og forvredne fyrretræer. Er man lidt uden for højsæsonen er det muligt at slå lejr på sin helt egen ø.

  2. Dalsland i Sverige: Et stort og vildt område nord for Göteborg, der er endda kaldes Kanotland. Naturen her er rå, smuk og storslået – her findes bl.a. to 50 kilometer lange søer, ofte med store bølger. Næsten alle søer er forbundet med sluser, så man ikke skal bakse med kanoløft, og der er masser af kanoudlejere. Nogle af mine yndlingssøer her er Foxen (udenfor højsæsonen), Blomsjöerne og Östra Silen.

  3. Åer: Det sidste er ikke ét sted – men en opfordring til også at prøve en å. Det kunne være alt fra Gudenåen til Susåen herhjemme eller Rønnebyån, Svartelven eller en af de mange andre åer i Sverige. Bare åen er gearet til kano, så kanoløft er aftegnede og mulige. Åer lette at padle på, hyggelige og her er hverken blæst eller bølger, så også helt små børn kan være med. Og så er du helt, helt tæt på naturen.

 

Kanoferie og luksus

Favoritgrej

Efter alle mine kanoture er der tre ting, som jeg for alt i hverden ikke vil undvære, når jeg er afsted:

Asivik Drybag med skulderstropper
At have en taske med, der kan klare en ordentlig byge er et must for mig, for vådt tøj kan godt gå hen og spolere noget af kanocharmen – og er det efterår og koldt, ville det slet ikke gå.

Real Turmat
Når man er træt, det regner eller man kommer sent til sin lejr, er det guld værd at kunne få varm mad på få minutter. Du hælder bare kogende vand fra termokanden over, og så har du lammegryde eller karrytorsk et øjeblik efter. Det ser måske ikke så lækkert ud – men smager overraskende godt og er uden tilsætningsstoffer. Selvom jeg elsker lækker mad på bål, har jeg altid Real Turmat med til nødsituationer eller når jeg ikke er i humør til at lave mad.

Devold uldundetøj
Superblødt undertøj i 100% merinould. Når det er småkoldt sover jeg i lange underbukser og langærmet trøje og ender nogle gange med også at tusse rundt i det dagen efter. Ud over at tøjet er mega behageligt, er det faktisk også nogenlunde klædeligt. Og det gør jo ikke noget!

 

Du får også brug for...

Udover alt det der hygger og varmer sjælen, er der selvfølgelig også noget praktisk, som skal fungere når man begiver sig ud i naturen i længere tid.

Grej som f.eks. telt, liggeunderlag, stormkøkken er din billet til gode oplevelser og det støtter dig i at få de ture, du drømmer om. Mit råd er at låne eller leje udstyr i begyndelsen og når du så kender dine behov efter nogle ture, køber du kvalitets-udstyr, der fungerer.

Hvor meget det vejer og fylder, er mindre vigtigt for kanoen bærer det for jer. I kan eventuelt være flere, der deles om noget godt udstyr.

 

Du får nok brug for:

  • Telt - gerne et nordisk, 3-sæsoners telt med et godt myggenet og hvor du kan sidde oprejst. Køber du et 3-personerstelt til to personer, er der godt med plads.
  • Stormkøkken - så kan du nemt få noget varm mad eller drikke i en fart.
  • Liggeunderlag - helst 7 til 10 cm tykt, hvis du vil sove godt. Pyt med at det fylder lidt.
  • Drybags - de store af dem, så du kan holde alt udstyret tørt (også din dyne)
  • Sovepose - hvis du ikke vil slæbe din dyne med, så invester i en lækker, varm sovepose i stedet

 

Gode tips til din kanotur

✔️ Længde En overkommelig turlængde er mellem 2 og 12 dage. Jo længere tid, jo mere kommer naturen ind under huden. Giv plads til, at I indimellem er på den samme lejrplads i to dage.

✔️ Område I Sydsverige eller Norge har de allemandsretten (og rigtig gode muligheder for at kunne være alene i naturen), fine shelterpladser og en natur, der tiltrækker mennesker fra hele Europa.

✔️ Tempo Man padler 4-5 kilometer i timen og regn ikke med at padle mere end 20 kilometer om dagen. Halvdelen er nok mere mere realistisk.

✔️ Mad Kød, fisk, ost, mælk osv., kan med lidt held holde sig en stor køleboks i 5-6 dage og det passer med, at frugt og grønt enten bliver kedeligt eller slipper op. Ved længere ture kan man købe ind på vejen.

✔️ Sæsonen Starter (med tørdragt på) når isen smelter omkring 1. april og slutter omkring efterårsferien i oktober.

✔️ Kanoleje Der findes masser af steder, hvor man kan leje kanoer (kano-centraler) og man behøver ikke at sejle tilbage til udlejeren. Ofte kan man blive hentet af taxi eller udlejeren.