Opskrift: Havregrød Deluxe på Trangia

Hvordan laver man havregrød? Altså den dér helt perfekte Trangia-havregrød – og hvordan undgår man, at havregrøden brænder på?

Det får du svaret på her, hvor vores gode ven, Casper Kjerumgaard, laver den bedste havregrød på Trangia med Norsk myseost samt friske blåbær og pekannødder

Havregrød opskrift

Det er ikke uden grund, at morgenmaden siges at være dagens vigtigste måltid. Den skal nemlig give dig krudt og energi til mange timer. Til dette formål er der ikke meget, der kan hamle op med turklassikeren over dem alle: Havregrød.

Og det behøver absolut ikke være en kedelig og klistret omgang. Det vil vi bevise her:

 

 

Ingredienser (1-2 personer)

  • 300-400 gram finhvalsede havregryn
  • En pakke smør, minimum 200 gram.
  • 4-5 deciliter mælk  
  • Norsk myseost med sød smag af karamel 
  • Friske blåbær, brombær eller hindbær
  • Pekannødder

 

Fremgangsmåde:

  1. Gnid hele gryden godt ind i smør, ligesom hvis det var en bageform. Når du har gjort det, så smid en god ekstra klat smør ned i gryden.
  2. Put dine havregryn ned i gryden og hæl mælken over (eller vand, hvis du foretrækker det)
  3. Start de første par minutter på fuldt blus, indtil du kan fornemme, at der er kommet varme i mælken. Det er vigtigt, du hele tiden rører godt i gryden for at undgå, at grøden brænder på.
  4. Skru ned for blusset via simreringen, hvis du bruger sprit, eller ved at skrue ned for gassen, hvis du bruger Trangia med gasbrænder. Og så på med gryden igen – stadig under konstant omrøring.
  5. Når grøden er, som du vil have den, tages gryden af varmen. Denne opskrift giver en lind havregrød, så brug mindre mælk hvis du fortrækker en tykkere grød.
  6. Riv myseost udover grøden og put dine blåbær og pekannødder på.
  7. Sæt skeen i og smag den bedste havregrød, der findes.   

 

Hvad er myseost?

Myseost er lavet på valle, og fordi valle hedder myse på norsk, gav navnet ligesom sig selv. Du har dog muligvis også hørt osten omtalt som brunost, da osten er ja…brun. Kært barn har mange navne.

Nå, men tilbage til den brune farve, der altså opstår helt naturligt, fordi man i produktionen koger vallen ind sammen med mælk og/eller fløde og lader det karamellisere.

Den myseost, du finder på supermarkedshylderne herhjemme i Danmark, har en meget sød smag af karamel og er derfor oplagt i det søde køkken – eller som i opskriften her i selskab med sund havregrød, nødder og bær.

 

Havregrød med æg: Proteinboost på tur

Hører du til dem, der har brug for ekstra protein ved morgenbordet for at blive sådan rigtig mæt? Så kan du med fordel slå et æg ud og røre det i din varme havregrød.

Det har ingen betydning for grødens smag, så selvom det måske lyder mærkeligt, er dette et turtrick, der er værd at overveje, hvis du vil strække mæthedsfølelsen nogle timer ekstra.

 

Klatkager af havregrød

Fik du alligevel fik lavet lidt for meget havregrød, kan du sagtens fremtrylle op til flere lækkerier af kold havregrød og dermed undgå madspild.

Boller med havregrød, klatkager havregrød og havregrødspandekager er f.eks. oplagte mellemmåltider, der kan komme ud af dine havregrødsrester.

Spørg bare Google og se, hvor nemt du kan bruge eventuelt overskydende grød.

 

Godt at vide om at lave havregrød på Trangia

Madlavning på Trangia er en tand mere udfordrende, end det er at lave mad hjemme på komfuret. Tynde aluminiumsgryder og en varmekilde, der ligger lige nedenunder, er næsten dømt til, at der kommer røg i udekøkkenet, når man kaster sig ud i andet end blot at koge vand til pasta.

Havregrød er netop en af de retter, der godt kan drille lidt, når det tilberedes på Trangia. Det er der heldigvis råd for, og følger du fremgangsmåden oven for samt Caspers råd fra videoen, får du den bedste havregrød, der ikke brænder på i gryden.

 

Husk at grød lavet på Trangia kræver tid og kærlighed – men det er det hele værd. Glæd dig til at lave dig egen.

 

Velbekomme!

Havregrød deluxe på trangia