klæd dig godt på til foråret

Børn i alle aldre er lige nu mere udendørs i skolen og børnehaven, end de plejer, og rigtig mange er ude i lang tid af gangen. Det er ingen problem, når bare man er godt klædt på. Få vores bedste tips til nyde foråret uden at hverken fryse eller svede lige herunder.

Det danske forår er lunefuldt og kan være en noget blandet fornøjelse. Det ene øjeblik varmer solens stråler, så vi smider jakken, og det næste øjeblik skal ekstratrøjen og vanterne frem igen, når et heftigt blæsevejr sender chill-faktoren langt under de 10 grader. Det er dog ikke noget, der skræmmer de fleste børn, og er de bare klædt godt på, kan de fint være ude rigtig længe (når de først er kommet afsted).

Læs med her og få vores tips til påklædning af glade udebørn, der ikke skal blive hverken frosne eller overophedet:


Lag på lag på lag

Det kan ikke siges nok: At klæde sig på efter 3-lags princippet er bare en strategi, der aldrig fejler – og det gælder alle lige fra små og større til unge og voksne. Både vuggestuebørn, børnehavebørn og skolebørn er allerbedst rustet til både legepladsen, udeundervisning og længere ture, hvis de er klædt på i lag. Så kan man nemt justere antallet af lag efter vejret og ikke mindst aktiviteten og på den måde undgå, at det hverken bliver for varmt eller for koldt.

De tre lag er altid:

  1. Et inderlag der kan absorbere sved, når barnet er aktiv
  2. Et mellemlag der kan isolere og give ekstra varme, når barnet er stillesiddende
  3. Et yderlag der kan beskytte mod vind og vand

 

Uld er guld - især inderst

Hvis vi starter med at kigge på inderlaget, er det det lag, dit barn har direkte på kroppen og derfor også det lag, der kommer til at suge sved og fugt fra barnets krop.

Her er merinould et genialt materiale at vælge – simpelthen fordi:

  • Det kan absorbere en hel del sved, uden at det føles fugtigt og koldt at have på.
  • Det holder kropskernen varm og isolerer selv i fugtig tilstand.
  • Det er et naturmateriale og er antibakterielt. Det lugter derfor ikke så hurtigt af sved.
  • Det klør ikke på huden, for merinouldfibrene er så tynde, at de ”bøjer af” mod huden.

I foråret er det næppe nødvendigt med lange uldunderbukser, men en lidt tyndere langærmet uldbluse til børn er et must allerinderst, når man er meget ude og veksler mellem at sidde stille og drøne rundt, som de fleste børn jo gør.

 

Et varmt mellemlag

Foråret er den tid på året, hvor vinterjakken er blevet alt for varm (og man henter et barn, der spurter svedig rundt i en tynd bluse, fordi jakken er smidt et eller andet ukendt sted). Samtidig er forårsjakken måske lige tynd nok på de kølige dage, og her er der så, at det varme og fleksible mellemlag kommer ind i billedet. Har du valgt uld som inderlag til dit barn, er en god fleecetrøje et rigtig godt mellemlag.

Fordelen ved fleecen er, at den er åndbar og isolerer godt under jakken, når barnet sidder stille eller bare har brug for ekstra varme. En god bonus er, at når sommeren kommer, kan fleecen bruges alene som jakke. I Spejder Sport er vi en del, der selv har udstyret ungerne med den bløde Asivik Nanok2 fleecetrøje, der er nem at lyne og dermed hurtigt at få af og på.

 

Kom an regn og blæst

Hvis der er noget, der kan snyde både børn og voksne i foråret, så er det blæst. Solen kan skinne så fint, og er man i læ, kan det næsten føles helt varm. Men når blæsten rammer, finder man hurtigt ud af, hvad det betyder for komforten at have et yderlag, der kan modstå den kulde, der ellers følger med, hvis man har bukser og jakke på, der lader vinden trænge igennem.

På overkroppen er de fleste godt beskyttet med de lag, vi netop har beskrevet, og så en vindtæt jakke yderst, f.eks. en softshell-jakke elle en god, åndbar regn- eller skaljakke.

Det er dog lige så vigtigt at beskytte benene mod vind. Her vil enhver, der har prøvet et par slidstærke outdoor-bukser, kunne skrive under på, at det gør en kæmpe forskel med bukser, hvor vinden ikke kommer igennem. Er dit barn ofte ude og har brug for slidstærke, vindtætte outdoor-bukser, anbefaler vi Asivik Trekking bukser, der både er robuste og justerbare.

Du kan også sagtens sende dit barn afsted i sine almindelige bukser med et par Asivik Rain regnbukser udover – selv når det ikke regner. De tager nemlig også vinden og kan dermed tjene flere formål. Og så er de åndbare og rare at bevæge sig i.

 

Praktisk tilbehør

Når kalenderen viser forår, og solen måske skinner, kan det være let at komme afsted uden noget til hovedet og hænderne. Her kan en kasket sagtens lune lidt på toppen og samtidig skærmer for den skarpe forårssol (husk i øvrigt solcreme).

Er det brug for noget over ørerne også, kan et langt, praktisk halsrør, der også kan trækkes op over hovedet, være en super redning på en kølig forårsdag.

Et par lette handsker er også guld værd at have med som backup.

Det kan også hurtigt blive lidt koldere om fødderne, end man lige have regnet med. Mange børn kan blive rigtig varme og svede om fødderne, og så er der ikke langt til kolde tæer, hvis de senere sidder stille. Her anbefaler vi igen uld til børnene, der både er temperaturregulerende og åndbart og luner godt om små fødder. Afhængig af hvordan vejret er, kan I enten vælge at nøjes med en tynd linersok og så have en lidt kraftigere strømpe med til at skifte med.

Udstyrer du dit barn med en god rygsæk til børn, er der både plads og bærekomfort til at have disse ekstra ting med, kan du være helt sikkert på, at din lille eventyrer er godt rustet til, når det lumske forårsvejr slår om og viser sig fra sin kølige side.