Gryderet over bål - opskrift

opskrift-nem-baalgryde

Det simple er oftest det bedste! Grunden til at meget husmandskost smager så godt er fordi, retten har fået den tid, den skulle have. Ikke fordi man har brugt en masse særlige ingredienser. Her får du opskriften på smagfuld bålgryde med skinkekød, kartofler og grøntsager, der er nem at bikse sammen og i høj grad passer sig selv.

Retten skal ende som en stuvning (eller tyk suppe), så husk at tilføj ekstra væde undervejs efter behov - det kan gå stærkt over bål. Opskriften er både udviklet og testet af Claus Damgaard Nielsen, der er salgschef i Spejder Sport. God fornøjelse!

 

Ingredienser (4 pers.)

  • 600–700 gram skinkekød i tern
  • 500 gram løg
  • 500 gram porrer
  • 500 gram små kartofler
  • 1-2 tsk. fennikelfrø
  • 1-2 tsk. kommen
  • 1-2 tsk. spidskommen
  • ½ - 1 tsk. chiliflager
  • 1,5 liter vand (hold øje med gryden og tilsæt om nødvendigt mere vand)
  • Laurbærblade
  • Vineddike
  • Salt og peber
  • Olie efter behov

Tip! På tur er det smart at lave krydderiblandingen hjemmefra, så du ikke skal stå og rode med 5-6 forskellige krydderier ude i skoven. Hjemme i haven kan du let ”snyde” lidt og gør tingene klar til tiberedning i køkkenet.

 

Fremgangsmåde:

  1. Lav et godt stort glødebål. Når dutch-ovnen kommer på, skal det nemlig gerne kunne holde i 1 time.
  2. Hvis kødet ikke er i tern, så skær det ud.
  3. Pil løgene og skær dem i kvarte.
  4. Skær porrerne i ringe.
  5. Vask kartoflerne godt og skær dem i mundrette bidder, f.eks. kvarte.
  6. Varm gryden op og svits løg, krydderier og kød. Du kan sagtens give den gas med krydderierne, men det er smag og behag.
  7. Tilsæt vand og lad retten simre i cirka ½ time med låg på. Husk at lægge lidt gløder på låget, så retten får varme både fra bund og top. 
  8. Tilsæt kartofler og kog videre i cirka 15 minutter. Hold øje med væsken og tilsæt mere efter behov - det kan gå stærkt over bål. 
  9. Tilsæt porrer og kog i cirka 5 minutter.
  10. Smag til med salt, chili og vineddike.
  11. Server stuvningen i en skål og nyd den rygende varm. 

 

Velbekomme!