Kylling over bål - med rodfrugter og svampesauce

Kylling med rodfrugter på bål

Når sulten virkelig skal stilles ude i naturen, skal der være smæk på smagen og krudt til kroppen.

Det får du her, hvor den saftige bålkylling får følgeskab af søde rodfrugter og en cremet svampesauce. Løber tænderne i vand nu? Så bare vent til du sætter sporken i munden!

Husk at starte i god tid og hav masser af brænde parat. Det tager nemlig bare længere tid at lave mad udendørs, og tilberedningstiden kan variere meget alt efter vejret og bålet.

 

Ingredienser (4 personer)

  • 1 stor kylling på 1200-1400 g
  • 1 kg. blandede rodfrugter
  • 2 store løg eller rødløg
  • Honning
  • Evt. frisk timian
  • Salt og peber
  • 1 pakke smør
  • 500 g blandede svampe
  • 2-3 skalotteløg
  • ½ liter piskefløde

 

Sådan gør du

Kyllingen

  1. Start med at finde en lang, kraftig gren, som du kan snitte barken af og sætte din kylling fast på. Gå også gerne på jagt efter to Y-stave, du kan bruge som stativ.
  2. Krydr kyllingen med salt og peber - resten af smagen sørger bålet for.
  3. Snør den gerne fast med snor, eller stik to spyd igennem kyllingen på tværs, så den sidder godt fast på grenen, når du skal rotere den over ilden.
  4. Steg kyllingen i cirka 3-4 timer, eller indtil saften, der kommer ud, er helt klar.

Både vejr, vind og bålets varme har indvirkning på tilberedningstiden, så hold øje og juster tiden undervejs. Husk også at hold gang i bålet og hav brænde klar. Der skal ofte mere til, end man tror.

 

Tip!
Hvis du ikke har timevis til rådighed til at dreje og holde øje med kyllingen, kan du skære noget af stegetiden fra ved at pakke den ind i stanniol efter du har brunet den over flammerne.

Så kan du rykke den tættere på varmen, uden at den bliver brændt. Samtidig holder stanniolen på saften, så du skal ikke bekymre dig for, om kyllingen bliver tør, hvis du steger den færdig på denne måde.

 

Rodfrugterne

  1. Skræl og snit dine rodfrugter, løg og eventuelle kartofler.
  2. Svits det hele i rigeligt smør en gryde, eller Dutch Oven, indtil de har taget farve.
  3. Tilsæt en spiseskefuld honning og eventuelt nogle friske timiankviste, rør rundt og læg herefter låg på.
  4. Lad rodfrugterne stege videre i cirka 40 minutter og rør jævnligt undervejs, så de ikke brænder på.
  5. Husk smagsprøver, så du har føling med, om rodfrugterne bliver færdige lidt før eller skal have lidt længere.

 

Svampesaucen

  1. Rens svampene for jord og skær dem i mindre stykker med en svampekniv.
  2. Hak skallotteløgene fint.
  3. Varm gryden op og smelt en stor klat smør.
  4. Tilsæt skalotteløgene og giv det et par minutters forspring sammen med smørret.
  5. Tilsæt herefter svampe, eventuel lidt frisk timian, og rist dem også et par minutter, indtil de er blevet betydelig mindre.
  6. Hæld fløden over og bring hele herligheden i kog.
  7. Juster så varmen ikke er alt for heftig og lad saucen simre stille og roligt, indtil I ikke kan holde skeerne fra den.

 

Tip!

Jo længere tid saucen får lov at stå og langsomt koge ind, jo bedre vil den smage. Her kan det være lidt af en genistreg at bruge en støbejernsgryde. Når du har kogt saucen op, kan du nemlig lade den varme gryde gøre resten af arbejdet.

Tag den blot af ilden og sæt den i stedet ud til siden, f.eks. på en bund af lidt kulbriketter (og eventuelt også lidt kul eller gløder på låget, hvis det er en Dutch Oven, du har med). Varmen fra støbejernet vil på den måde lade saucen simre videre, uden at den brænder på. Giv den til sidst et hurtigt opkog inden servering og smag til med salt og peber.

 

Server retten med et godt glas rødvin skænket i et turvenligt rødvinsglas.

 svampesauce over bål

Andre gode tips!

Vælg forskellige rodfrugter
Når de danske rodfrugter er i sæson, kan du variere retten ud i det uendelige, så både smag og udseende imponerer rundt om bålet. Gulerødder, rødbeder, pastinakker og gule beder giver masser af farvespil til tallerkenen og suppleret med lidt rødløg, er der jo nærmest ikke et outdoor-øje tørt.

Du kan dog også vælge at bruge jordskokker, persillerod, knoldselleri, bolche beder og endda spæde op med lidt kartofler, eller søde kartofler, hvis du synes, de mangler. Kun fantasien sætter grænser.

 

Tag på svampejagt
Saucen ovenfor smager himmelsk under åben himmel, selvom svampene kommer fra det lokale supermarked og måske hovedsageligt består af champignoner, markchampignoner, østershatte og bøgehatte.

Ikke desto mindre har du noget af en oplevelse i vente, hvis du selv begiver dig ud og samler svampe ind til saucen. Friskplukkede, nordiske klassikere som trompetsvampe, Karl Johan svampe og kantareller tager nemlig hurtigt en bålsauce til helt nye højder.

 

Skift kødet ud
Det gode ved denne ret er, at alt kød går fint til både rodfrugterne og svampesaucen.

Skift derfor kyllingen ud med en lækker oksemørbrad, hvis der virkelig skal være fest i lejren, eller hvad med at lave en saftig lammesteg i saltdej på bålet?

Du kan også lave et par hurtige nakkekoteletter eller bare nøjes med at spise de søde rodfrugter for sig selv med et lækkert brød til og selvfølgelig masser af den gode sauce.