Opskrift: Chili con carne
nem opskrift på chili con carne
Chili con carne er en oplagt ret at lave over åben ild, da den er svær at brænde på, nem og hurtig at bikse sammen, passer sig selv og mætter godt, når I sætter jer sultne til båls efter dagens strabadser. Derudover bliver retten kun bedre, jo længere tid den får lov at simre og koge ind, så hæng du bare gryden godt til rette i trefoden og lad chilien hygge sig over bålet, mens I henter brænde eller får slået de sidste teltpløkker i.
 
Her får du opskriften på en spicy klassiker, der har været med os på tur mange gange. Hver gang har der sneget sig lidt ekstra ingredienser i. Opskriften er derfor kun vejledende, så undlad det du ikke bryder dig om, og tilsæt hvad du end måtte synes, der mangler.
 
Dagen efter kan den nemt varmes op med lidt ekstra vand og smager altså forrygende som morgenmad. Prøv det!
 
  

Ingredienser (5 personer)

  • 2-3 spsk. olie
  • 1 stort løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 lille stærk chilipeber, finthakket (fx habanero chili)
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. chilipulver
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 2 dl oksebouillon
  • 1 ds. kidney bønner, skyllede og afdryppede
  • 1 ds. baked beans
  • 1 ds. majs
  • 2 dl. rødvin
  • 25 g mørk chokolade 70%, finthakket

Tilbehør
Mexicanske øl, limebåde, creme fraiche samt et godt brød eller nachos. Du kan også drysse med friskhakket basilikum eller cheddarost, hvis du kan lide det.

 

Sådan gør du

  1. Varm olien op i en gryde. Tilsæt løg, hvidløg og chili og steg til løgene blanke. Tilsæt herefter chilipulver, kanel, spidskommen, salt og peber. Vend det godt sammen.
  2. Rør kødet i og lad det få lidt farve.
  3. Tilsæt hakkede tomater, bouillon, bønner, majs og vin og lad retten simre i minimum 25 minutter – gerne 60 minutter. Rør undervejs.
  4. Smag retten til, tag den af varmen og rør finthakket chokolade i.

TIP!
Har du chili-sensitive turmakkere, så drop chilien i selve retten og tag i stedet et glas sambal olek med eller lidt tørret chili. Så kan man selv dosere styrken.

 

God fornøjelse – og god appetit!