Opskrift på det perfekte Dutch Oven-brød

En Dutch Oven er et fantastisk redskab, der i de rette hænder kan fremtrylle helt fantastiske brød og lækre retter. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kræver både tid og træning at bage det perfekte Dutch Oven-brød, men vi lover dig, at det er det hele værd, når du står foran bålets gløder med dit nybagte brød i hånden og kan nyde den gode smag efter en lang dag i vildmarken eller til sommerfesten hjemme i haven.

Opskriften på det lækre brød får du her:

 

Ingredienser

  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 700 g ølandshvedemel
  • 7 dl lunkent vand
  • 20 g groft havsalt
  • 2 tsk. tørgær

Tip: Begynd på brødet i god tid, da den samlede hævetid er ca. 2 timer og 35 minutter.

 

Sådan gør du

Bland melet med salt og tørgær. Tilsæt vandet og tryk dejen sammen med fingrene til den er sammenhængende og nogenlunde fugtig. Lad derefter dejen hvile under låg eller klæde i 30 minutter.

Dyp hånden i vand og vend forsigtigt dejen 3-4 gange og lad den derefter hvile i 20 minutter.

Gentag processen en gang mere og lad nu dejen hvile i ca. 30 minutter.

Vend dejen forsigtigt ud på en melet flade ved at bruge en lille dejskraber til at liste dejen ud af skålen. Det er vigtigt, at dejen behandles forsigtigt for ikke at ødelægge den struktur og luft, du har opbygget i dejen.

Del dejen i to stykker, der formes til kugler ved at vende den ind over sig selv et par gange. Brug helst en dejskraber til at folde dejen med. Det kræver lidt øvelse at have med de våde deje at gøre, så brug lidt ekstra mel på bordet og på hænderne, hvis det klistrer for meget. Lad nu dejen hvile i ca. 15 minutter.

Nu skal dejen formes til det endelige brød. Drys lidt mel på toppen af dejen og vend den rundt og træk lidt i dejen så den bliver aflang. Fold derefter den nærmeste tredjedel af dejen ind over sig selv. Fold så den højre side af dejen ind mod midten og efterfølgende den venstre side ind mod midten, så dejen laver en overlapning. Gentag eventuelt dette nogle gange for at skabe mere luft i dejen.

Kom godt med mel på hænderne og form brødet færdigt ved at skubbe håndfladerne ind under dejen mens brødet drejes rundt. Læg brødet i en meldrysset hævekurv og lad det hvile i ca. 60 minutter.

Bag brødet i en Dutch Oven. Den letteste måde at styre varmen på, er ved at bruge grillbriketter (af den gode slags), men med lidt erfaring kan gløder fra et bål sagtens bruges – det giver dog en mere uensartet varme.

Læg 14 briketter let spredt på toppen af låget og 10 briketter under ovnen. Når ovnen er gennemvarm, vil der ca. være 220-250 grader indeni. Det kan være en fordel at fordele briketterne, så der ikke ligger for mange midt under gryden og midt på låget, da det kommer til at brænde brødet sort.

Brødet vippes forsigtigt ned i ovnen og ridses tre steder med en skarp kniv eller et barberblad i ca. én centimeters dybde, hvorefter det bages i ca. 30-40 minutter til det er godt mørkebrunt. Brødet er færdigbagt, når det lyder hult, hvis du banker på undersiden af brødet.

Lad brødet afkøle lidt, inden det skæres op.

 

Tip: Skal du bruge brødet som madbrød, kan du med fordel strø en smule salt oven på brødet før det bages.

 

Dit brød er nu klar til at blive nydt i selskab med venner og familie. Husk, at øvelse og erfaring er vejen frem til det perfekte Dutch Oven-brød, så selv hvis det ikke skulle sidde i skabet første gang, så er du allerede efter første brød et godt skridt på vej mod at blive Dutch Oven-mester.