Pas godt på dine handsker

Handsker af god kvalitet er skabt til at kunne holde i mange år, og når du investerer i sådan et par, er det bare med at passe godt på dem.

Det kræver ikke så meget, og det er virkelig godt at få gjort. Med lidt kærlig og jævnlig behandling, vil du have glæde af dine handsker i mange flere år. Det er godt både for dig og miljøet, og i vores optik bliver en handske kun bedre med tiden.

Her får du en quick guide til, hvordan du passer bedst på dine.

 

Giv handskerne læderbalsam regelmæssigt

Handsker af gedeskind og okselæder kræver jævnlig pleje for at holde sig pæne, fleksible og funktionelle.

Hvis du allerede fra start kan opbygge en god rutine, hvor du smører læderet på dine handsker regelmæssigt, kan de meget bedre modstå fugt og slitage.

Sådan gør du:

 • Start med at smøre balsammen ind på en skjult overflade først, da læderbalsam godt kan gøre læderet lidt mørkere.
 • Brug kun en lille mængde læderbalsam – det skal ikke så meget til.
 • Fugt overfladen let og brug en klud til at gnide balsammen ind i læderet, indtil du fornemmer, at det er mættet.
 • Smør gerne dine handsker ind om aftenen, så de får hele natten til at absorbere fedtet.
 • Lad handskerne tørre ved stuetemperatur og undgå enhver varmekilde som f.eks. radiatorer, tørreskabe mm.

 

Se hvordan Hestra anbefaler at du anvenderes deres originale læderbalsam til dine handsker:

 

Udskift lineren i stedet for handsken

Nogle handsker kommer med en aftagelig liner, hvilket er supersmart, når det er vådt, og handsken kan være svær at få tør, eller hvis den er beskidt. En liner kan nemlig både tages ud og tørres separat eller få en vasketur, når den trænger. Tjek altid vaskeanvisningen, inden du tænder for maskinen, selvom mange linere tåler maskinvask.  

Den helt store fordel ved en liner er dog, at den kan skiftes ud, når den er slidt op. På den måde undgår du at skulle ud og have en ny handske, men blot en ny foring.

 

Bevar den oprindelige pasform

Du vil sikkert gerne beholde den elasticitet og pasform, som handsken kom med. Efter et stykke tids brug er det dog helt normalt, at en handske kan ”flyde” eller udvide, hvilket betyder, at pasformen kan ændre sig lidt. Det er der heldigvis råd for.

Sådan gør du:

 • Dine ski- og friluftshandsker har bedst af, at du bruger en karabin til at hænge dem i, når de enten skal tørre eller ikke er i brug. På den måde vil de bevare formen.
 • Har du derimod et par tynde læderhandsker til pænt brug (de såkaldte ”dress gloves”), skal du sørge for at strække dem med jævne mellemrum:
  • Læg handsken med oversiden nedad og stræk handsken forsigtigt nedover kanten på et bord ved at holde på handskens fingerspidser med den ene hånd og manchetåbningen med den anden hånd.
  • Stræk derefter hver enkelt finger i handsken enkeltvis. Tag fat med tommel- og pegefinger og træk blidt ned langs hver finger fire-fem gange.

 

Skift mellem flere par handsker

Dine pæne læderhverdagshandsker er lavet af fine materialer, og har derfor rigtig godt af at få en hviledag ind i mellem for at bevare det smukke udseende – især hvis de har været fugtige.

Det kan derfor være smart at have flere par handsker at skifte i mellem. Så næste gang du ikke kan vælge, så har du hermed et godt argument for at vælge begge par.

 

Vask kun sjældent

Handsker i skind og læder har ikke godt af at blive vasket, men det kan blive nødvendigt før eller siden. Når den tid kommer, så gør dine handsker en tjeneste og følg anvisningerne i videoen herunder. Du finder vaskeguiden 3 minutter og 40 sekunder inde i videoen.