3-dages skitur til Vrådal

Elsker du også at stå på ski, og vil du gerne afsted lidt mere end en enkelt eller to gange om året? Så læs med her og få et super tip til en kortere tur, hvor du får sne under skiene og et velfortjent afbræk fra hverdagen, uden at det koster for mange penge eller ferietimer.

udsigt over Vrådal

Hvem: Emil Steffensen, Spejder Sport Horsens
Hvad: Forlænget ski-weekend
Hvor: Vrådal, Norge
Hvornår: Januar, uge 3
Hvor længe: Torsdag-Søndag

Vrådal er en lille norsk landsby midt i Telemark med alt, hvad hjertet (og øjnene!) begærer af høje fjelde, smukke skove og dybe søer - perfekt destination for dig, der er på jagt efter en billig skiferie med mulighed for at bo tæt på pisterne eller langrendssporet.

Her får du Emils fortælling om en vellykket tur til Vrådal i januar, så læs med og bliv inspireret til din næste mini-skiferie.

 
Spar kilometer med færgen

Vores tur til Vrådal startede med, at vi kørte fra Horsens klokken 10 om formiddagen, så vi kunne tage færgen klokken 12.45 fra Hirtshals til Larvik i Norgen og køre derfra til Vrådal.

Vi valgte at tage færgen op til Norge istedet for at køre sydpå mod Alperne for at minimere timerne i bilen. Hvis man, som mig, ikke er super pjattet med at køre så langt i bil (og specielt ikke gennem Tyskland), er det en fornøjelse at køre om bord på færgen og kunne slappe af resten af vejen.

Overfarten tager 3,5 timer, så der er masser af tid til at hygge sig ombord med f.eks. et spil kort, en kold øl eller at spise sammen i buffetrestauranten, der absolut er et besøg værd. Derudover får man en virkelig fin naturoplevelse ved at sejle - både når solen går ned over vandet, men også når man bare står på dækket og ser vandet bruse under færgen.

Da vi kørte fra borde i Larvik, havde vi, ifølge Google Maps, en køretur lidt over 2 timer foran os, dog på norske veje, så det skulle lige tages med et gran salt. Det endte med at tage os cirka 2,5 timer at komme fra Larvik til Vrådal. Turen op gennem de norske fjelde var fantastisk. Som dansker bliver man bare altid betaget af de store bjerge og de mange søer.

Få valgt den bedste hytte


Valg af skihytte

I Vrådal havde vi lejet en lille hytte, der fungerede perfekt til en skitur som vores.

Når man kigger på hytter, er det vigtigt at gøre sig klart, hvad man prioriterer højest. Det er f.eks. vigtigt for mig, at det ikke er et kæmpe arbejde at komme hen til pisterne, når jeg endelig er ankommet til destinationen. Derfor kigger jeg altid på, hvor langt der er til pisterne, og om der er skibusser, hvis der er for langt at gå.

Det er selvfølgelig lækkert med ski in, ski out, men alt efter hvilket område, man er i, kan det være meget dyrt. Det var dog ikke så dyrt i Vrådal (vi gav 3.500 kr.), og langt de fleste hytter i området havde det. Det betød, at vi kunne stå på ski hjem, få varmen, lidt at spise og så tage ud igen, når vi havde spist frokost. Så koldt, som det var i Norge på det tidspunkt, var det en dejlig luksus at have.

Det var også et stort plus for mig, at vores hytte have eget køkken. Jeg kan godt lide at have muligheden for at lave mad, når jeg er afsted. Så kan jeg lave det mad, jeg har lyst til og samtidig spare en del penge.

Den sidste ting, jeg kiggede på, da jeg bookede hytten, var, om vi ville kunne tørre det tøj, der måtte blive vådt i løbet af dagen. Det kunne vi heldigvis godt, og jeg vil især anbefale folk med børn at have den mulighed med på hytte-tjeklisten.


Lækker sne og korte pister

Skiområdet i Vrådal er super fint med lækker sne og korte pister. Der er to nedfarter og tre lifte, der kører hurtigt og effektivt, så du næsten ikke skal stå i kø.

Vi var af sted i den sidste del af uge 3. Dette gjorde, at der ikke var overrendt på pisterne. Det var primært danskere og lokale i en god 50/50 blanding.

Fordi vi var så få mennesker, blev pisterne ikke kørt op. Om fredagen kunne man derfor stadig se præpareringsmærker i sneen til langt op ad eftermiddagen. Pisterne var fint markeret op, og vi blev hurtigt dus med det lille område.

Pisterne var udformet sådan, at de mødte hinanden halvvejs. Det betød, at de øvede kunne tage de sorte pister, mens nybegynderne kunne tage de blå. Det gjorde, at alle havde en god oplevelse, og at man kunne følges ad uanset niveau.

Udover pisterne er Vrådal (og generelt hele den del af Norge) utroligt betagende. I lifterne kunne man sidde og kigge ud over det mest fantastiske område med store bjerge og flotte søer. Det er helt klart et sted, jeg vil vende tilbage til, når vejret er varmere, så jeg kan vandre i området.

TIP! Prøv at tage en vandretur der, hvor du har stået på ski. Området udvikler sig helt vildt, og du lærer omgivelserne at kende på en helt anden måde til fods.


Maksimal udnyttelse af tiden

Vi sammensatte turen, så den lå i forbindelse med en weekend, og vi derfor kunne nøjes med to dage fri fra arbejde.

Ud af de fire fridage lykkedes det os at få tre af dagene på ski. Vi valgte nemlig at tage den sene færge hjem fra Larvik kl. 22.15. På den måde fik vi hele søndagen på ski og udnyttede således weekenden til det allersidste.

En ekstra bonus var, at der ikke var ret mange andre end os på pisten, da søndag som regel er overdragelsesdagen. Minusset var selvfølgelig, at der skulle en del ekstra kaffe til mandag morgen, men det var det hele værd.


Skitøj når det er pivkoldt

Når man er afsted på ski i Norge i starten af sæsonen, er det vigtigt at være rigtig klædt på. Vi var, som sagt, afsted i midten af januar, hvor temperaturerne svingede fra -5 til -15, så kulden bed. Min kammerat og jeg holdt heldigvis begge varmen med hver vores favoritter.


Det havde jeg selv på


Det havde min kammerat på

Begge sæt tøj holdt os fri for fugt og kulde indefra takket være uldens gode, isolerende egenskaber. Samtidig gav vores stærke yderlag os effektiv afskærmning mod vind og vand. Fordi det var så koldt, var det dejligt at kunne dække ansigtet til og stadig føle, at man kunne trække vejret. Det job klarede de tynde uld halsrør helt perfekt.

 

TIP! Hvis jeg skulle prioritere én ting på en kold tur som denne, skulle det være nogle solide og varme handsker. Det er en investering, som kommer mange gange igen, når man står på pisten og opdager, hvor lækkert det er ikke at fryse om fingrene.


Læs mere om at holde varmen på pisten lige her

 

Det kostede turen

Vi var fem personer afsted fra tors-søn. Alt inklusive betalte vi 2.631 kr. per person for turen. Budgettet for en forlænget weekend på ski i Vrådal så sådan her ud i vores tilfælde:

Benzin: 700 kr.
Færge: 3955 kr. (inkl. bil, frokostbuffet og sæde på hjemrejsen)
Liftkort per person: 800 kr.
Hytte: 3500 kr.
Mad: 1000 kr.

Vores tilvalg på færgen
Færgeoverfarten med Color Line udgjorde en pæn post i budgettet, og det er også dyrt at sejle. Vores pris blev forhøjet, fordi vi valgte vi at spise frokost i buffetrestauranten, hvilket kostede 211 kr. per person inkl. drikkevarer. Det var der imidlertid ingen af os, der fortrød, for det var virkelig en oplevelse med alt i Seafood og meget fra det nordiske og engelske køkken.

Udover en lækker frokost på udrejsen, købte vi et sæde på vej hjem til 80 kr. per person, hvilket også var prisen værd, da sæderne kunne lægges så langt ned, at det var komfortabelt, når vi først sejlede med færgen 22.15.


Liftkort og leje af ski

Vi betalte 800 kr. per person for liftkort i tre dage og havde vores eget skiudstyr med. Hvis du ikke selv har ski og støvler, kan det selvfølgelig også lejes i Vrådal. Det er faktisk forholdsvis billigt, og du kan leje ski i tre dage for 500 kr.

Læs mere om priser, leje af udstyr, skiskole og live webcam med den aktuelle vejrsituation på alpin.no


Mad med hjemmefra

Maden, vi spiste i Norge, havde vi med hjemmefra i køletasker, så vi kunne lave mad selv og holde udgifterne nede. Både råvarer og det at spise ude er jo, som bekendt, en dyr fornøjelse i vores kære naboland.

Et andet godt tip til at spare nogle penge er at brygge kaffe i hytten og tage den med på dagens tur i en god termokande. I en ordentlig en af slagsen, kan kaffe snildt holde sig varm til langt ud på eftermiddagen. Jeg havde f.eks. min GSI Microlite termoflaske med, og den gjorde et fremragende stykke arbejde.


Jeg håber, at du også har fået mod på at tage op og stå på ski i Vrådal - jeg skal i hvert fald derop igen!

Rigtig god skiferie.