Opskrift: Specier med Daim

Sprøde småkager bagt på Trangia i en Omniaovn...kan man det?

Det satte vi os for at teste, og ja, det kan man sagtens! Så mangler du en sjov, hyggelig og ikke mindst velsmagende friluftsaktivitet til weekenden eller ferien, er idéen hermed videregivet.   

Opskriften på chokoladespecier nedenfor har Christina i vores marketingafdeling holdt fast i siden en hjemmekundskabstime i folkeskolen. Med årene er opskriften blevet modificeret og testet, indtil den ultimative udgave med Daim blev fundet. Du kan selvfølgelig bruge alle mulige andre chokolader, hvis du selv vil eksperimentere med dine favoritter. 

 

Ingredienser (ca. 95-100 stk.)

  • 5 deciliter hvedemel
  • 200 gram smør
  • 2 deciliter flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 84 gram hakket Daim*
  • 1 æg

* Svarende til tre stk. individuelle Daim chokolader. 

Tip! Hvis du ikke vil bage alle småkagerne på én gang, så frys dejpølsen ned og tag den op, når du trænger til hjemmebag. Den kan også pakkes flot ind i plastikfilm, gennemsigtig folie og gavebånd som en sød værtindegave i julen. 

 

Fremgangsmåde 

  1. Smuldr mel og smør sammen, så smøret er godt fordelt i melen.
  2. Tilsæt flormelis, vaniljesukker og Daim chokoladen og ælt det hele sammen. 
  3. Tilsæt ægget for at samle dejen. 
  4. Del dejen op i tre lige store klumper, som du ruller til pølser.
  5. Dæk dejpølserne til med film og læg dem på køl i minimum en halv time. 
  6. Tag dejen ud og skær småkagerne i en tykkelse på ca. 5 mm. Om de er lidt tykkere eller lidt tyndere er ikke så vigtigt - bare du laver dem ens!
  7. Læg småkager på en plade beklædt med bagepapir eller silikone. 

 

Den vigtige afbagning

  • I almindelig ovn: Bages ca. 4-6 minutter ved 200 grader til de er let gyldne, og Daimen er smeltet. Bemærk! Det går rigtig stærkt i ovnen, så bliv stående og kig til småkagerne, så de ikke bliver for mørke. De skal ud af ovnen der, hvor du tænker "aah, de får liige et halv minut mere" - STOP, sluk og hiv dem ud. De skal nok blive sprøde, når de køler af.
  • I Omniaovn på Trangia: Vi testede opskriften på en kølig decemberdag i skoven, hvor vi havde medbragt Omniaovn, ovnrist til Omnia, silikoneformTrangiasæt med gasbrænder samt Opinel Cooking Kit. Her var der (grundet kulden) lidt mere ro på bagningen og ikke den store fare for, at juleknasen brændte på. Det tog cirka 15 minutter at bage småkagerne færdig, men igen: Kig til dem jævnligt og tag dem op, når Daimen er smeltet.    

 

Vi skyllede de nybagte specier ned med varm Kings Cup kakao i smukke Ganløse Ore nord for København.  

 

Klar...parat...bag!