5 tips til valg af handsker

Tips til valg af handsker

Ved du præcis, hvilke vanter, handsker eller luffer der passer til dit næste udendørseventyr?

Med mere end 100 forskellige slags er mulighederne mange her i Spejder Sport (og måske lidt uoverskuelige). Vi har derfor udarbejdet 5 gode tips, der kan hjælpe dig igennem handskejunglen og frem til de handsker, der matcher dit behov og giver dig den bedste oplevelse.

 

1. Tag udgangspunkt i aktiviteten

For at få den bedste oplevelse er det vigtigt, at din handske lever op til det, den rent faktisk skal bruges til. Kig på hvad din aktivitet stiller af krav til f.eks. slidstyrke, beskyttelse, isolation og fingerfornemmelse.

Når du er klar på, hvad din handske skal kunne, kan du bedre spore dig ind på den rette model.

 

2. Få den rigtige størrelse

Når vi siger, at størrelsen på handsken er vigtig, handler det ikke kun komfort. Det er også vigtigt i forhold til at holde dine hænder varme. Når du prøver handsker, skal du derfor mærke efter, at de ikke sidder for stramt. Der skal være lidt luft omkring dine fingre, for det er den stillestående luft omkring din hånd, der isolerer mod kulden og holder dig varm.

 

3. Opgradér efter behov

Vi kan alle have brug for lidt ekstra forstærkning, når det er rigtig koldt. Har du brug for en ekstra varm handske, så nap den størrelse, hvor der er plads til en tynd inderhandske i merinould. Inderhandsken må gerne sidde helt tæt til hånden, og du kan med fordel tage den på, mens du prøver den anden handske, så du er sikker på, at størrelsen passer.

 

4. Kend din kuldetolerance

Hvis du hører til dem, der virkelig fryser meget om fingrene, kan et par tykke luffer være det rigtige valg for dig. I lufferne ligger fingrene nemlig tæt sammen, hvilket gør det nemmere at holde varmen, end når dine fingrer er adskilt i et par handsker. Du kan med fordel vælge en luffe i skind, da skindet i sig selv er isolerende.

 

5. Vælg efter forholdene

Det er ikke kun din aktivitet, du skal vælge handsker efter. Det er også en god idé at have vejrforholdene i baghovedet. Der er kæmpe forskel på kravene til en cykelhandske, der skal bruges i et vådt og koldt efterår og en skihandske til alpint brug i januar, hvor det er tørt og koldt. Skal handsken bruges, hvor der er stor sandsynlighed for regn eller våd sne, anbefaler vi en handske med f.eks. CZone membran eller Goretex. Er det derimod koldt og tørt i vejret, er en handske i skind ideel, da skindet isolerer bedre mod kontaktkulde end de fleste syntetiske materialer.

 

Husk vedligeholdelsen

Når du endelig har fundet dine nye perfekte handsker, så husk at passe godt på dem, så du kan have glæde af dine handsker i mange år frem.

 

Læderbalsam 

Læderbalsam er en rigtig god ting at give dine handsker mindst et par gange om året. Uanset om dine handsker er 100% læder, eller om de blot er belagt med læder på håndfladen, så forlænger du både levetiden, smidigheden og læderets vandafvisende egenskaber ved at smøre det ind i læderbalsam.

 

Sådan gør du

Læderbalsamen påføres med en tør klud, masseres ind i skindet og skal have lov til at tørre ind til næste dag. Skal det går lidt hurtigere, kan du også tage en klat læderbalsam i håndfladen og smøre den på, som hvis det var håndcreme. På den måde får du nemt smurt hele handsken ind.

Hvis det er længe siden, og handskerne er meget udtørrede, så giv dem en ekstra tur dagen efter.

 


Læs også Sådan holder du varmen, når kulden bider