Gode tips og tricks til turen

på tur i shelter med sovepose

Vil du optimere din oppakning, så den fylder mindst muligt? Vil du have guldkorn om, hvilke snacks der er gode at have ved hånden på vandreturen? Eller vil du lære tricks til båloptændingen, du kan blære dig med over for vennerne?

Så er du kommet til det rette sted. Vi har i bedste Bear Grylls stil samlet en række tips og tricks, der gør dit næste eventyr til en leg. Igennem årene har vores erfarne personale samlet en række tips og tricks omkring lidt af hvert. Vi har inddelt de bedste råd i 5 katogorier, så du nemt kan navigere rundt og samle inspiration.


Når rygsækken skal pakkes

Gaffatape på flasker kan spare dig plads og vægt. Undgå at medbringe en hel rulle gaffa ved i stedet vikle en god mængde om vandflasken, lighteren, vandrestavene eller hvad du nu ellers alligevel propper ned i rygsækken.

Pak soveposen i drybag for at sikre dig en tør sovepose selv på de vådeste ture. Der er intet bedre end at kunne putte sig i en god, varm sovepose efter en lang dag. Drop derfor den medfølgende kompressionspose og forsøg dig i stedet med en drybag hvis du holder af at sove tørt. Vil du være ekstra smart, vælger du en komprimerbar drybag – Ikke nok med, at den holder soveposen tør, så får den også soveposen til at fylde så lidt som muligt.

Små beholdere er en simpel, men effektiv løsning, hvis man vil minimere vægten og fylden af ens oppakning. Små plastflasker og lignende kan bruges til at opbevare alt fra shampoo til kakaopulver i mængder, der matcher turens behov.

Lighter med elastik rundt om forhindrer, at lighteren tømmer sig selv i tasken på vejen.

Tape eller saks er to gode bud på redskaber, der kan gøre bugt med de mange flagrende remme på rygsækken. Synes du, remmene er for lange, kan du med fordel klippe dem til. Alternativt kan du nøjes med at folde det yderste af remmene sammen og tape dem fast med gaffa eller lignende – Så hænger de ikke og generer, når du vandrer.

på tur med mad på farten

Mad på farten

Marcipanbrød er fyldt med fedt, sukker og protein - Lige hvad man har brug for på en krævende tur. Desuden fryser marcipan ikke, og du undgår at skulle bide i en stenhård marcipan-is, når du overnatter ude på årets kølige aftener.

Swiss mix også kendt som trail mix eller fjeldguf - kært barn har mange navne - er en blanding af nødder, chokoladestykker, rosiner og lignende. Det indeholder masser af energi og er let at forberede og have med på alle slags ture.

En kop lige ved hånden er godt, når du kommer forbi et vandløb eller en anden form for vandkilde. Hav en foldekop eller trækop i yderlommen på din taske eller i en karabinhage i bæltet, så du altid er klar til at tage en slurk (eller ti), når du får muligheden for det.

 hurtig og nem båloptændning

Nem båloptænding

Dyb tændstikkerne i stearin inden turen for at gøre dem vandtætte, styrke flammen og forlænge brændetiden. Så er du garanteret ild i al slags vejr.

Blyantspidseren er et overraskende hurtigt og effektivt redskab til at lave spåner til bålet. Den er let at have med og sikrer en hurtig og let optænding.

Ståluld og 9-volts batteri udgør en utraditionel men sjov måde at få tændt ild. Det er til gengæld hverken plads- eller vægtbesparende.

Tændstålet kaldes også det ”moderne flint og stål”. Det fylder lige så lidt som lighteren og tænderstikkerne, men du risikerer ikke, at det løber tør for gas eller bliver vådt på vejen. Du får gnister med tændstålet ved at holde magnesiumstangen mod dit optændingsmateriale og gnide den lille stålplade hårdt og hurtigt på magnsiumstangen væk fra dig selv. Gnisten fra tændstålet er desuden så kraftig, at den også kan bruges som nødblus.

Stearinbomber er ikke så eksplosive som de lyder. De består af avispapir, som er enten rullet eller foldet, inden det bliver dyppet i stearin. De brænder stærkt og længere end avispapir normalt ville p.g.a. stearinen. Du kan med fordel binde en brændbar sisalsnor rundt om stearinbomben, så den er nemmere at dyppe i stearin.

Vatrondeller og tamponer består af bomuld, som brænder virkelig godt. Derfor er vatrondeller, særligt hvis de er dyppet i stearin, en god hjælp til at få startet et bål.

Birkebark brænder formidabelt! Du kan derfor med fordel altid have en lille pose med birkebark på dig, når du bevæger dig ud på tur. Husk dog at passe på naturen og tag kun birkebark fra i forvejen døde træer.

Chips kan overraskende nok også bruges til opstart af bål og ild. Majs-chips brænder en smule bedre end kartoffel-chips, men olieindholdet er i sidste ende det, der vil afgøre effektiviteten.

Olieholdigt farvekridt brænder stærkt og længe. De kan både bruges som alternativ til stearinlys eller som hjælp til at få startet et bål.

 

kompas og kort

Navigation uden kompas

Mos på træerne vokser som regel på stammernes nordside, da det gror bedst i den skygge, der findes her. Denne viden kan du bruge, hvis du skulle være så uheldig at fare vild uden kompas.

Myretuer giver ligeledes en indikator for, hvor nord og syd er. Myrerne kan nemlig, modsat mos, bedst lide sol og bygger derfor deres tuer på sydsiden af træerne eller i den sydlige ende af skoven, hvor solen varmer mest.

Fritstående træer hælder ofte mod øst, da vinden i Danmark ofte kommer vestfra og derfor skubber træerne i denne retning. Kronen vil dog oftest være størst mod syd, da det er denne del af træet, der får mest sol.

Kirketårne er som oftest bygget, så de vender mod vest. Er du i nærheden af en by med en kirke, kan du derfor nemt se, hvilken retning, du bevæger dig i.

Nordstjernen kender de fleste nok, men hvordan er det nu liiige, man finder den? Det første, du skal gøre, er at finde stjernebilledet Karlsvognen, som er en del af stjernebilledet Store Bjørn. Karlsvognen minder om en barnevogn med en lille vogn og et langt håndtag. Finder du forenden af vognen, modsat håndtaget, skal du blot tegne en imaginær linje mellem forendens to stjerner og forlænge denne linje ca. 5 gange opad. Nu skulle du gerne støde på en kraftig stjerne på stjernehimlen – Her er Nordstjernen og nord.

nem hovedpude på tur

 

Andre gode råd

Reparations Kit er på mange måder ligesom regntøj - Det er fedest, hvis man ikke behøver at bruge det, men man tager det med alligevel. Nødhjælpspakken til dit udstyr og din beklædning behøver ikke bestå af meget andet end:

  • Et par nåle
  • Sytråd (Tandtråd er et godt og holdbart alternativ)
  • Lim
  • Lapper i materiale der passer til dit udstyr (Beklædning, sovepose, liggeunderlag og telt)

Brug toiletrullen indefra for at undgå toiletpapirsudgaven af kluddermor. Du skal blot hive paprullen ud og trække papiret fra indersiden på samme måde som reb i en spole. Pak den også gerne i en pose, da vådt toiletpapir ikke er sjovt at bruge. Du kan også få en outdoor-toiletrulleholder, der praktisk talt består af en drybag med en snor – Så kan du holde toiletpapiret tørt og nemt hænge det op på nærmeste gren, når naturen kalder.

Reflekstape kan monteres på diverse former for udstyr og er en god løsning, hvis man ønsker at være mere synlig, både i trafikken og i naturen. Vælg f.eks. vores refleksbånd.

Hovedpuden er en luksusvare, de fleste lader blive hjemme, når de begiver sig ud på tur. Hvis du ikke er den heldige ejer af en sammenfoldelig hovedpude, kan du forsøde nattesøvnen ved at fylde hylsteret til soveposen med det tøj, du alligevel ikke bruger, når du sover.

Poseklemmer er geniale til at holde styr på bardunerne, så de ikke ligger og filtrer sig sammen i teltposen. Rul blot bardunerne fint sammen og sæt klemmen rundt om. Du finder de smarte klemmer i IKEA eller i det lokale supermarked. Som en bonus fungerer de lige så godt til madpakken, når du ikke er på tur, som på bardunerne.

 

Tager du selv på tur en gang imellem, har du helt sikkert også selv et trick eller to i ærmet. Vi håber, vi har kunne tilføje med lidt flere fifs til dit repertoire med denne artikel.

Psst... Du må selvfølgelig gerne selv tage fuld credit for de fede tricks, når du blærer dig over for vennerne med dem.

God fornøjelse!