Hvad er merinould?

hvad er merinould

 

Merinould er et naturligt uldprodukt, der kommer fra merinofåret. I forhold til almindelig uld er merinould meget blødere og tyndere. Den gennemsnitlige fibertykkelse ligger på 17-24 micron, dvs. 0,02mm.

Merinould er temperaturregulerende, varmer i våd tilstand og optager ikke svedlugt, hvilket gør det særdeles anvendeligt til undertøj.

Merinould oplever en stigende popularitet og du kan i dag både finde undertrøjer, lange underbukser, tykke trøjer og endda strømpebukser i materialet.

Merinofårene kommer oprindeligt fra Spanien, hvor de helt tilbage fra middelalderen er blevet opdrættet for deres fine uld. I dag findes merinofårene især i Australien og New Zealand.

 

Uld er populært!

Uld er et fantastisk materiale. Udover at være varmt, har ulden en masse egenskaber, der kommer friluftsmennesket til gode.

Særligt merinould er et foretrukket materiale blandt mange friluftsfolk. Men hvad er merinould egentlig? Og hvorfor skal man bruge så mange penge på det frem for det billigere, syntetiske alternativ?

Uld er i stigende grad blevet populært i beklædning til hverdagsbrug, men i endnu højere grad blandt friluftsfolk, der har fået øjnene op for uldens mange gode egenskaber. Her er særligt merinould undertøj og sokker et hit både til damer, herrer og børn. Særligt to egenskaber har været afgørende for merinouldens popularitet:

 

  • Ulden kan bæres i længere tid, uden det begynder at lugte af sved
  • Ulden varmer selv i våd tilstand

 

Særligt den første egenskab gavner ikke kun dig selv, men også alle dine rejsekammerater.

Ikke nok med at du kan tage mindre tøj med i tasken, som så skal vaskes når du kommer hjem igen, du slipper også for at lugte af sved efter en lang dag (eller uge) med højt aktivitetsniveau.

At uld kan give varme, får os blot til at elske materialet endnu mere. I stedet for både at være våd og kold, kan du nu nøjes med kun at være våd, når himlen åbner sine sluser.

Pro-tip: Hvis du har husket regnjakken på turen, slipper du for begge dele.

 

Egenskaber ved merinould

Merinouldens eftertragtede egenskab er dens evne til at kunne absorbere vand. Uld er hydrofilt – altså meget glad for fugt og vand, og det kan suge op til 35% af sin egen vægt uden at den føles våd.

Denne egenskab kommer dig selvfølgelig kun til gode sammen med det unikke kendetegn som uld besidder, nemlig evnen til at generere varme, selv når det er vådt. Derved holder uldbeklædning på varmen, selv ved pauser, efter aktivt brug, da sveden i ulden ikke vil nedkøle dig som syntetiske fibre eller bomuld ellers ville.

Den krøllede struktur, som merinoulden har, skaber et væld af bittesmå luftlommer i beklædningen. Disse hjælper dig i at holde temperaturen, da de fungerer som en isolerende bufferzone mellem dig og kulden.

Keratinen i merinofiberen gør den naturligt flammehæmmende, så den under normale omstændigheder ikke brænder eller smelter.

Merino uld giver også særdeles høj beskyttelse mod UV stråling, og sidst men ikke mindst er uld et miljøvenligt produkt.

 

Uld er lugtfrit

Endnu en værdsat egenskab ved uld er den naturlige resistens over for mikrobiel vækst –altså at den ikke lugter. Uld kan bæres mange dage i træk uden det begynder at lugte fælt af sved, som er rart når man er afsted på tur i flere dage og ikke lige har plads eller vægt til en ny t-shirt til hver dag.

Sved i sig selv lugter ikke, derimod er det bakterierne der opstår i sveden, som lugter. Da sved og fugt fra kroppen optages i kernen af uldfibrene og derfor ikke er tilgængelig for bakterierne, som trives langt bedre på glatte overflader, som man eksempelvis finder på syntetiske fibre, kan du undgå lugt i flere dage. Dette er særligt praktisk i situationer, hvor du ikke lige har et karbad ved hånden.

Skal du pakke let, kan du derfor med fordel nøjes at pakke et sæt lang merinould undertøj, en tykkere uldtrøje i merinould til at tage udenover og et par merinould sokker med skiftestrømper til at tage indenunder, så du undgår vabler.

 

Uld som materiale har stor alsidighed

Merinould er velegnet til både varmt og koldt klima, da det i kolde klimaer vil absorbere fugten fra din krop og generere varme. I varme miljøer vil ulden igen absorbere fugt fra din krop og derefter køle dig ned, efterhånden som fugten i ulden fordamper. Sådan vil uld arbejde sammen med din krop om at regulere temperaturen efter behov og omgivelser.

Derfor kan du roligt investere i et sæt merino uld undertøj, da du kan bruge det både til vinterens skiferie og sommerens vandreture.

 

fordele ved merinould

 

Kvalitet måles i mikron

Uldens kvalitet måles i mikron. Det er enheden der betegner diameteren af uldfiberen i garnet. Jo lavere mikron, jo finere uld.

Hvis uld er fint nok, mærker man ikke til den kløe som mange måske forbinder uld med. Mikrontallet 28 angiver kløepunktet. Værdier over 28 mærkes som kløe, mens værdier under 28 ikke mærkes.

Dette er selvfølgelig varierende fra person til person, da der er forskel på hvor fintfølende, man er, og hvor stor tolerance, man har for kløe.

Forskellige får leverer forskelligt uld, og merinofåret er blevet en uovertruffen favorit, da dets uld generelt ligger på et mikrontal mellem 17,5 – 24.

 

Vedligeholdelse af uld

Uld skal varetages og vedligeholdes for at beholde sine egenskaber. Ved at vaske din uld med speciel uld-vaskemiddel forlænger du levetiden for produktet og opretholder uldens egenskaber.

Hvis uld vaskes i normal vask, vil fibrene ødelægges, og dit uldprodukt vil miste sine egenskaber.

Ved at bruge vaskemiddel specielt beregnet til uld slider du ikke uldfibrene, og ulden bliver ved med at bevare sine eftertragtede egenskaber. Din beklædning bliver også ved med at være fin, blød og rar mod huden, hvilket normale vaske med tiden vil ødelægge.

Du skal for alt i verden undgå at tørretumble dit uldtøj. Ulden vil krympe, hvis det tørretumbles, så medmindre du har tænkt dig at forære din trøje væk til en, der er tre størrelser mindre end dig selv, bør dette undgås.

Hæng i stedet dit uld til tørre på tørresnoren. Har du en meget tung uldtrøje (fx en klassisk norsk sweater), kan du med fordel lægge trøjen på et håndklæde på bordet, da den tunge, våde uld ellers kan trække ned i trøjen og gøre den længere.

Du kan finde vedligeholdelsesprodukter til uld her.

 

Dyrevelfærd og behandling af merinofår

Der er stor fokus på, hvorledes merinofårene bliver behandlet, særligt i forhold til ”mulesing”.

For at undgå en parasitisk flue, er det en velkendt og ofte anvendt metode at skære huden af rundt om fårets bagdel. Metoden forgår uden bedøvelse og er ekstremt smertefuld for fåret, og netop derfor anses det for at være dyremishandling af mange organisationer.

Spejder Sports leverandører bruger udelukkende uld fra får der IKKE er blevet udsat for mulesing, da det ikke stemmer overens med hverken vores eller vores leverandørers holdninger i forhold til dyrevelfærd.

 

Devold: Uldprodukter i topkvalitet

Hos Spejder Sport er vi vilde med uld, og derfor har vi selvfølgelig sørget for et stort udvalg af de bedste produkter på markedet, så du kan blive lige så vild med produktet, som vi er. Ærligt talt, tror vi ikke du skal have det på mere end én gang, før du ikke har lyst til at tage det af igen.

Devold er et af de mærker, der har en helt særlig plads i vores uldelskende hjerte. Devold har gennem de seneste 160 år produceret og udviklet uldprodukter og står i dag med et stærkt sortiment, der giver både komfort, kvalitet og beskyttelse i topklasse.

På de fleste ture er uld med til at skabe komfort, men i nogle situationer kan valget af det rette materiale være et spørgsmål om liv eller død. Også her er Devold et sikkert valg, og deres produkter er blevet brugt til længere ekspeditioner på både Nordpolen og sydpolen.

Særligt Devolds uldundertøj er et hit blandt mange friluftsmennesker og kan med fordel bruges som inderste lag, når du klæder dig efter 3-lags princippet. Dette fungerer godt både på turen med det høje aktivitetsniveau og på picnicen i skoven.

Devold Duo Active består af tyndt, men effektivt, merino uld undertøj til det aktive menneske. Dette uldundertøj kan bruges både sommer og vinter, da det med sin dobbelte funktion holder dig varm, når det er koldt og hjælper dig af med overskudsvarmen, når det er varmt.

Devold Breeze er den letteste beklædning i Devold-kollektionen. Den er produceret uden generende sømme, så de ikke føles irriterende, selvom du løber rundt og er aktiv en hel dag. Breeze seriens Long Johns er specielt udviklet til dage med behov for et let lunede lag inderst på kroppen f.eks. på kolde vinterdage eller som svedtransporterende lag til strabadserende vinteraktiviteter. Mangler du merinould skiundertøj, er dette derfor et oplagt valg.

Devold Expedition er tolags uld undertøj til ekstreme forhold og er afprøvet på flere polar ekspeditioner. Indersiden er 100 % ren ny merino uld og ydersiden af 90 % aquaductbehandlet merinould tilsat 10 % polyamid for at øge slidstyrken. Med dette merinould tøj kan let holde varmen, selv hvis temperaturen skulle falde til adskillige grader under frysepunktet.

Devold producerer uldtrøjer, uldundertøj, huer og uld sokker til både damer, herrer og børn og vores sortiment byder derfor på uldprodukter i topkvalitet til hele familien.

Ligesom Spejder Sport tager Devold afstand fra alt, hvad der hedder dyremishandling, herunder mulesing. Vi gør derfor vores del for at sørge for, at ingen dyr kommer til skade under produktionen af uldprodukterne. Du kan læse mere om Devolds producenter og får her.