Sådan vælger du rygsæk

vælg den rigtige rygsæk første gang

Det kræver sin mand (og kvinde) at komme igennem rygsækjunglen fyldt med lange kompressionsremme, solide hoftebælter og rummelige toplommer, og kommer man ud på den anden side med en forkert rygsæk, kan det have fatale følger. Derfor får du her den ultimative guide til, hvordan du vælger den perfekte rygsæk til dit behov.

 1. Vælg rygsæk efter behov
 2. Letvægt vs. slidstyrke
 3. Sådan skal din rygsæk føles
 4. Kend din størrelse
 5. Rygsække og flyrejser
 6. Et godt bud på en god rygsæk

 

Vælg rygsæk efter behov

Først og fremmest kan der være meget vægt at spare ved at vælge den rigtige rygsæk – Både i kilo på vægten, men også i hvor tung rygsækken føles.

Først og fremmest bør du vælge en rygsæk, der passer til det behov, du har. Hvis du kun skal afsted et par dage med minimal oppakning, behøver du ikke slæbe en stor 70 liters vandrerygsæk med.

Til gengæld er det godt med en rygsæk, der er stor nok til at rumme alt dit grej, når du skal på en længere tur, så du ikke skal have grej til at flagre rundt på ydersiden af tasken, fordi der ikke er plads nok nede i den.

Størrelsen på rygsækken afhænger selvfølgelig af, hvor meget, du tager med og hvor luksuriøst eller minimalistisk, du ønsker, din tur skal være, men hvis vi skal komme med et pejlemærke, kunne et bud på rygsækstørrelser se sådan ud:

 • Dagstursrygsæk 10-30 liter
  Afhængigt af årstid og behov kan du til en-dags-turen nøjes med en rygsæk på mellem 10 og 30 liter alt efter om du skal have mad og tykke trøjer med eller blot en vandflaske og en regnjakke.

 • Weekendtur 30-50 liter
  Til weekendturen vil et godt valg af rygsæk lægge på et sted mellem 30 og 50 liter alt efter om du skal have tarp med til overnatning og stormkøkken til madlavningen eller om du nøjes med en nat under åben stjernehimmel og mad over bål.

 • Vandretur med overnatning 50-80 liter
  Mad fylder hurtigt en del i rygsækken, når man skal afsted i længere tid. Samtidig kan der være behov for lidt ekstra komfort, såsom hovedpude og lagenpose, på de længere ture.

 • Længere rejser 70 liter+
  Skal du ud og backpacke i længere tid, kan du have behov for at vælge en lidt større vandrerygsæk, så der er plads til billeder af mor og far og de souvenirer, du køber undervejs. Denne størrelse er også god, hvis du skal ud og vandre med dine børn, da der er god plads til at bære nogle af de tungere ting fra børnenes oppakning.

Udover størrelsen på rygsækken kan du også vælge mellem et hav af forskellige egenskaber og ekstraudstyr. Gør dig derfor nøje overvejelser om di behov inden du køber rygsækken. Går du ofte med vandrestave, kan det f.eks. være en god idé at vælge en Osprey rygsæk med Stow-on-the-Go stropper, så du kan spænde vandrestavene fast på rygsækken, mens du er på farten.


Andre egenskaber på rygsækken kan være:

 • Sidelommer på hoftebæltet

 • Stropper til isøkse

 • Toplåg eller toplomme der helt kan tages af for at spare vægt til kortere ture, hvor en toplomme er unødvendig. Nogle modellers toplomme kan bruges som en lille dagturrygsæk, når de tages af.

 • Lynlåsåbning på fronten af rygsækken. Flere rygsække har en lynlås der går i en stor bue på rygsækkens front, som gør det belejligt at komme til sin oppakning. Funktionen gør det let at leve ud af rygsækken på eksempelvis backpackerture eller lejre.

 • Ventilation til ryggen i form af net spændt ud over rygstykket

 • Formstøbt hoftebælte

 • Lomme til drikkesystem

 

Letvægt vs. slidstyrke

Mange søger en rygsæk, der i sig selv ikke vejer meget, for at minimere vægten, der skal bæres på vandreturen, og der er mange muligheder, hvis man ønsker en rygsæk, der er let som en fjer. Dog er der en enkelt problemstilling ved dette; for at opnå en lav vægt må man også bruge lette materialer, og derved ofrer man slidstyrke.

Tungere rygsække er også ofte udsyret med et kraftigere bæresystem, som er velegnet til ture med meget oppakning. Derfor må man, når man køber en rygsæk, også vurdere, om man prioriterer slidstyrke eller en lav vægt.

Vil du læse mere om fordelene og ulemperne ved en let rygsæk, kan du læse vores artikel Sådan gør du din rygsæk let som en fjer her.

 

Sådan skal din rygsæk føles

Er man ikke vant til at gå med rygsæk, kan det være svært at vurdere, hvad der føles rigtigt og forkert, når man prøver sin nye rygsæk for første gang. Derfor får du her nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på og gå efter, når du står nede i butikken med rygsækken på ryggen.

Bæresystem
Bæresystemet skal sikre at vægten er fordelt korrekt på hofte og skuldre, når du tager på eventyr. Først og fremmest skal rygsækkens ryglængde passe til din ryg.

Hvis ikke ryglængden passer, kommer resten af bæresystemet heller ikke til det. Forskellige rygsække fås i enten forskellige længder eller med justerbar ryglængde.


Hoftebælte

Som hovedregel skal du kunne bære din oppakning primært med hofterne, så du bliver tvunget til at løfte læsset med benene og ikke ryggen. Derfor er det vigtigt, når du prøver en rygsæk, at du løsner alt og starter med udelukkende at spænde hoftebæltet. Alt andet spændes til efter dette.

Du skal bære det meste af vægten med hoftebæltet, og derfor er det vigtigt, at dette også sidder og indstilles rigtigt. Når du spænder bæltet ind, skal det sidde på hoftebenet, så når du tester rygsækken skal du kunne mærke vægten dér, frem for skuldrene.


Skulderremme

Skulderremmene skal lægge sig så de følger dine skuldres runding fra det øverste af skulderbladet til brystet. Hvis der er meget luft mellem skulder og rem, er det tegn på en for lang ryglængde.

Samtidig skal skulderremmene ikke tvinge dig sammen eller trykke for meget mod dine skuldre, for så er ryglængden for kort, og du vil således aldrig kunne bære rygsækken ordentligt.


Tip! Husk at der findes modeller specielt lavet til kvinder. Sidder unisex-modellerne ikke godt, kan du prøve en af disse, f.eks. Osprey Aura AG 65.

 

Kend din størrelse

Nogle rygsække fås som sagt i flere forskellige størrelser, og her er det vigtigt, du holder et vågent øje, så du får en rygsæk, der passer til dig og din ryg.

Osprey har netop lavet en smart, digital løsning, hvor du, ud fra din kropsbygning, i 3 simple trin kan få afgjort, hvilken størrelse rygsæk du skal vælge. Det eneste du skal gøre er at downloade Osprey PackSizer™ app, tage et billede af dig selv og indsætte dine mål.

Vælger du en anden rygsæk end Osprey finder du størrelsen ved at gå ud fra længden på dit torso – Ikke din højde. Længden måles i 3 nemme steps:

 1. Bøj hovedet fremover og mærk dig frem til bulen på grænsen mellem din rygrad og din nakke. Dette er toppen af din torso.

 2. Læg begge hænder i siden, oven på dine hofteben. Midt imellem tommelfingrene er der, hvor din ryglængde skal måles fra.

 3. Få en ven til at måle afstanden mellem de to punkter. Alternativt kan du tage en snor, som du holder mellem toppen og bunden af din torso. Mål længden på snoren og du har din ryglængde.

Torsolængden varierer fra mærke til mærke og fra rygsæk til rygsæk. Find derfor frem til størrelsesoversigten for den rygsæk, du ønsker at købe, for at få det mest præcise mål.

 

Rygsække og flyrejser

Lufthavne og flyrejser kan være nådesløse for rygsække. Transportbåndene kan få fat i remme og seler, og når personalet flytter dem, er det tit uden hensyn og i ryk, som bæresystemet ikke har godt af.

Du kan overveje, om det er nok for dig at medbringe en lille rygsæk som håndbagage, når du skal ud og rejse eller vandre. Derved sparer du penge på den ind-checkede bagage, og du undgår at risikere, at din rygsæk bliver skadet under transporten.

Kan du ikke nøjes med en lille rygsæk, kan det betale sig at anskaffe en cargo bag til flyrejsen. Dette er i al sin simpelhed en pose, hvori man lægger sin rygsæk. I en cargo bag er din rygsæk beskyttet mod transportbånd og hensynsløs håndtering.

 

Et godt bud på en god rygsæk

Du er nu klar til at vælge din næste rygsæk. Du ved, hvad du skal være opmærksom på og kan indstille rygsækken korrekt. Har du mod på selv at kaste dig ud i rygsækjunglen, kan du se vores udvalg af små rygsække her og vores mange lækre, store rygsække her.

Til inspiration har vi samlet to gode bud på henholdsvis en dagtursrygsæk og en vandrerygsæk nedenfor:


Dagstursrygsæk på 22 liter

Osprey Talon 22 er en fin rygsæk til dagsture og hverdagsbrug. Med dens 22 liter rummer den snildt et par trøjer og madpakker til dagens udflugt.

Med plads til en drikkedunk i hver side kan du og din rejsemakker have hver jeres termokande med kaffe til pausen med. Vandet kan i opbevare i den eksterne lomme til drikkesystem, der gør, at vandet ligger godt i tasken og altid er lige ved hånden.

På hoftebæltet findes to små sidelommer, så jeres snacks og kompas er let tilgængeligt.

Foregår en del af dagens udflugt på cykel, kan cykelhjelmen let fastgøres til rygsækkens front ved hjælp af Ospreys LidLock-system.


Den fulde liste over taskens egenskaber får du her:

 • AirScape-rygsystem med ventilation

 • BioStretch hoftebælte

 • Justerbar ryglængde

 • Brystspænde med fløjte

 • Sidelommer i mesh med justerbar rem (InsideOut)

 • Frontlomme i stretch-materiale

 • LidLock-fæste til cykelhjelm

 • Lommer på hoftebælte

 • Stow-on-the-Go system til vandrestave

 • Mulighed for at sætte en cykellygte fast

 • Lomme til drikkesystem

 • Kompressionsstropper i siderne

 • Rem til isøkse

Modsat de fleste andre dagstursrygsække, fås denne model i flere størrelser, så du kan få en rygsæk, der passer perfekt til dig.

Du kan se den fulde gennemgang af Osprey Talon 22 her:


Vandrerygsæk på 65 liter

Osprey Atmos AG 65 er en lækker rygsæk med rigelig plads til alt dit gear. Fordelene og finesserne ved Ospreys tasker er mange, men du vil især blive glad for taskens prisvindende AntiGravity bæresystem, der får selv den tungeste oppakning til at føles let som en fjer.

Derudover får du med Atmos Ospreys lækre Stow-On-The-Go-system, der gør det let at komme af med dine vandrestave, mens du er på farten.

På indersiden af tasken har Osprey lavet en lomme til drikkesystem, så du altid kan holde dig hydreret og have rigelige mængder vand med, uden vandet ligger og skvulper rundt tilfældige steder i tasken.

På hoftebæltet har Osprey lavet to små sidelommer, der er som skræddersyede til vandringens snack-rationer og andre småting, man gerne vil kunne få fat på uden at skulle smide tasken.

Hele bæresystemet er fuldt ventileret - også hoftebæltet. Det minder mest af alt om et stormasket net i skum, der er spændt ud over en ramme. Det er blødt og former sig over din krop; vægten fordeles jævnt, samtidig med at du får luft til kroppen.

For at opsummere får du med Atmos en masse fordele, der er gode på vandreturen – Både i Saharas varme ørken og i det kolde og regnfyldte Skandinavien:

 • AntiGravity 3D bæresystem
 • Stow-On-The-Go-system til vandrestave
 • Remme til isøkse
 • Lomme til drikkesystem
 • Mulighed for at fastgøre drikkeslangen til skulderremmen med magnet
 • God ventilation til ryggen med ExoForm BioStretch
 • Let tilgængelige sidelommer på hoftebæltet
 • Stor mesh-lomme på fronten af tasken
 • 2 lommer til opbevaring på fronten
 • 2 lommer i toplåget
 • Lommer til drikkedunken, der er lavet, så du kan nå den mens du går
 • Mulighed for ruminddeling til sovepose
 • God pasform, der former sig efter kroppen
 • Brystspænde med fløjte
 • Justerbar ryglængde
 • Fit-on-the-FlyTM justerbart hoftebælte
 • Regnslag medfølger

Samme taske fås i dameversionen Aura AG 65.


Se den fulde gennemgang af Aura AG 65 her:

Som altid er du selvfølgelig velkommen til at kigge ned forbi en af vores butikker og få råd og vejledning om valg af rygsæk – Så kan du også prøve rygsækkene på og mærke på egen krop, hvilken der sidder bedst på dig.