Sådan vælger du rygsæk

vælg den rigtige rygsæk første gang

 

Det kræver sit at komme igennem rygsækjunglen. Den kan måske føles lidt ufremkommelig med egenskaber som f.eks. lange kompressionsremme, solide hoftebælter og rummelige toplommer. Kommer man ud på den anden side med en forkert rygsæk, kan det have fatale følger. Derfor får du her den ultimative guide til, hvordan du vælger den bedste rygsæk til dit behov.

  1. Vælg rygsæk efter behov
  2. Letvægt vs. slidstyrke
  3. Sådan skal din rygsæk føles
  4. Kend din størrelse
  5. Rygsække og flyrejser
  6. Et godt bud på en god rygsæk

 

Vælg rygsæk efter behov

Først og fremmest kan der være meget vægt at spare ved at vælge den rigtige rygsæk – Både i kilo på vægten, men også i hvor tung rygsækken føles.

Hvor stor en rygsæk du skal have afhænger af hvad du skal med den. Hvis du kun skal afsted et par dage med minimal oppakning, behøver du ikke slæbe en stor 70-liters vandrerygsæk med.

Til gengæld er det godt med en rygsæk, der er stor nok til at rumme alt dit grej, når du skal på en længere tur. Så kan du undgå at have grej til at flagre rundt udenpå rygsækken, fordi der ikke er plads nok nede i den.

Størrelsen på rygsækken afhænger selvfølgelig af, hvor meget du tager med og hvor luksuriøst eller minimalistisk, du ønsker, din tur skal være. Du vil i denne rygsæk størrelsesguide, kunne finde vores bud:

 

10-30 liter (dagstursrygsæk)

Afhængigt af årstid og behov kan du til en-dags-turen nøjes med en rygsæk på mellem 10 og 30 liter. Det er alt efter om, du skal have mad og tykke trøjer med eller blot en vandflaske og en regnjakke.
Bliv klogere ved at læse vores guide til hvordan du vælger en dagstursrygsæk.

 

30-50 liter (weekendtur)

Til weekendturen vil et godt valg af rygsæk ligge på et sted mellem 30 og 50 liter. Det afhænger af om du skal have tarp med til overnatning og stormkøkken til madlavningen - eller - om du nøjes med en nat under åben stjernehimmel og mad over bål.

 

50-80 liter (vandretur med overnatning)

Mad fylder hurtigt en del i rygsækken, når man skal afsted i længere tid. Samtidig kan du have behov for lidt ekstra komfort, såsom hovedpude og lagenpose, på de længere ture.

 

70 liter+ (længere rejser)

Skal du ud og backpacke i længere tid, kan du have behov for at vælge en lidt større vandrerygsæk. Der skal jo gerne være plads til billeder af mor og far og de souvenirer, du køber undervejs. Denne størrelse er også god, hvis du skal ud og vandre med dine børn, da der er god plads til at bære nogle af de tungere ting fra børnenes oppakning.

 

Rygsækkens egenskaber og ekstraudstyr

Udover størrelsen på rygsækken kan du også vælge mellem et hav af forskellige egenskaber og ekstraudstyr. Gør dig derfor nøje overvejelser om dit behov inden du køber rygsækken. Går du ofte med vandrestave, kan det f.eks. være en god idé at vælge en rygsæk med stropper. Så kan du spænde vandrestavene fast på rygsækken, mens du er på farten.

 

Andre egenskaber på rygsækken kan være:

Sidelommer på hoftebæltet

  • Stropper til isøkse
  • Toplåg eller toplomme, der helt kan tages af for at spare vægt til kortere ture, hvor en toplomme er unødvendig. Nogle modellers toplomme kan bruges som en lille dagturrygsæk, når de tages af.
  • Lynlåsåbning på fronten af rygsækken. Flere rygsække har en lynlås. der går i en stor bue på rygsækkens front. Det gør det nemmere at komme til sin oppakning. Funktionen gør det let at leve ud af rygsækken på eksempelvis backpackerture eller lejre.
  • Ventilation til ryggen i form af net spændt ud over rygstykket
  • Formstøbt hoftebælte
  • Lomme til drikkesystem

 

Letvægt vs. slidstyrke

Mange søger en letvægts rygsæk for at minimere vægten, der skal bæres på vandreturen. Her er der mange muligheder. Dog har det sin pris; for at opnå en lav vægt må man også bruge lette materialer, og derved ofrer man slidstyrke.

Tungere rygsække er også ofte udstyret med et kraftigere bæresystem, som er velegnet til ture med meget oppakning. Derfor må du, når du køber en rygsæk, også vurdere om du prioriterer slidstyrke eller en lav vægt.

Vil du læse mere om fordelene og ulemperne ved en let rygsæk, kan du læse vores artikel Sådan gør du din rygsæk let som en fjer.

 

Sådan skal din rygsæk føles

Er du ikke vant til at gå med rygsæk, kan det være svært at vurdere, hvad der føles rigtigt og forkert, når du prøver din nye rygsæk for første gang. Derfor får du her nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på og gå efter, når du står nede i butikken med rygsækken på.

 

Bæresystem

Bæresystemet skal sikre, at vægten er fordelt korrekt på hofte og skuldre, når du tager på eventyr. Først og fremmest skal rygsækkens ryglængde passe til din ryg.
Hvis ikke ryglængden passer, kommer resten af bæresystemet heller ikke til det. Forskellige rygsække fås i enten forskellige længder eller med justerbar ryglængde.

 

Hoftebælte

Som hovedregel skal du kunne bære din oppakning primært med hofterne. Så bliver du tvunget til at løfte læsset med benene og ikke ryggen. Derfor er det vigtigt, når du prøver en rygsæk, at du løsner alt og starter med udelukkende at spænde hoftebæltet. Alt andet spændes til efter dette.
Du skal bære det meste af vægten med hoftebæltet. Derfor er det vigtigt, at dette også sidder og indstilles rigtigt. Når du spænder bæltet ind, skal det sidde på hoftebenet, så når du tester rygsækken skal du kunne mærke vægten dér, frem for skuldrene.

 

Skulderremme

Skulderremmene skal lægge sig, så de følger dine skuldres runding fra det øverste af skulderbladet til brystet. Hvis der er meget luft mellem skulder og rem, er det tegn på en for lang ryglængde.
Samtidig skal skulderremmene ikke tvinge dig sammen eller trykke for meget mod dine skuldre. I så fald er ryglængden for kort, og du vil således aldrig kunne bære rygsækken ordentligt.

 

Tip! Husk at der findes modeller specielt lavet til kvinder. Sidder unisex-modellerne ikke godt, kan du prøve en af dem.

 

Find din rygsæk størrelse

Nogle rygsække fås som sagt i flere forskellige størrelser. Her er det vigtigt, du holder et vågent øje, så du får en rygsæk, der passer til dig og din ryg.

Gregory har et udvalg af rygsække, hvor du kan justere ryglængden, så den vil passe lige til dig.

Vælger du en anden rygsæk end Gregory finder du størrelsen ved at gå ud fra længden på dit torso – Ikke din højde. Længden måles i 3 nemme steps:

  1. Bøj hovedet fremover og mærk dig frem til bulen på grænsen mellem din rygrad og din nakke. Dette er toppen af din torso.
  2. Læg begge hænder i siden, oven på dine hofteben. Midt imellem tommelfingrene er der, hvor din ryglængde skal måles fra.
  3. Få en ven til at måle afstanden mellem de to punkter. Alternativt kan du tage en snor, som du holder mellem toppen og bunden af din torso. Mål længden på snoren og du har din ryglængde.

Torsolængden varierer fra mærke til mærke og fra rygsæk til rygsæk. Find derfor frem til størrelsesoversigten for den rygsæk, du ønsker at købe, for at få det mest præcise mål.

Herefter skal rygsækken indstilles til dig. Læs vores guide til hvordan du indstiller de forskellige dele på rygsækken.

 

Rygsække og flyrejser

Lufthavne og flyrejser kan være nådesløse for rygsække. Transportbåndene kan få fat i remme og seler. Når personalet flytter dem, er det tit uden hensyn og i ryk, som bæresystemet ikke har godt af. Du kan overveje, om det er nok for dig at medbringe en lille rygsæk som håndbagage, når du skal ud og rejse eller vandre. Derved sparer du penge på den ind-checkede bagage. Samtidig undgår du risikoen for at din rygsæk bliver skadet under transporten. Kan du ikke nøjes med en lille rygsæk, kan det betale sig at anskaffe en cargo bag til flyrejsen. Dette er i al sin simpelhed en pose, hvori du lægger din rygsæk. I en cargo bag er din rygsæk beskyttet mod transportbånd og hensynsløs håndtering. Uanset om du skal med fly eller ej, så er det også vigtigt at rygsækken er pakket rigtigt. Du kan læse vores guide til hvordan pakker man en rygsæk.

 

Gode bud på en rygsæk til dig

Du er nu klar til at vælge din næste rygsæk. Du ved, hvad du skal være opmærksom på og kan indstille rygsækken korrekt. Har du mod på selv at kaste dig ud i rygsækjunglen, kan du se hele vores udvalg af rygsække her. Ved du, at du skal på vandretur og gå langt med den på ryggen, så kan du finde både store og små vandrerygsække her og sikkert lige den bedste rygsæk til vandring. Til inspiration får du her et bud på en dagtursrygsæk nedenfor:

 

Fremragende daypack på 22 liter


Osprey Talon 22 er et godt eksempel på en fin rygsæk til dagsture og hverdagsbrug. Med dens 22 liter rummer den snildt et par trøjer og madpakker til dagens udflugt. Med plads til en drikkedunk i hver side kan du og din rejsemakker have hver jeres termokande med kaffe til pausen med. Vandet kan i opbevare i den eksterne lomme til drikkesystem, der gør, at vandet ligger godt i tasken og altid er lige ved hånden. På hoftebæltet findes to små sidelommer, så jeres snacks og kompas er let tilgængeligt. Foregår en del af dagens udflugt på cykel, kan cykelhjelmen let fastgøres til rygsækkens front ved hjælp af Ospreys LidLock-system.

 

Den fulde liste over taskens egenskaber får du her:

  • AirScape-rygsystem med ventilation
  • BioStretch hoftebælte
  • Justerbar ryglængde
  • Brystspænde med fløjte
  • Sidelommer i mesh med justerbar rem (InsideOut)
  • Frontlomme i stretch-materiale
  • LidLock-fæste til cykelhjelm
  • Lommer på hoftebælte
  • Stow-on-the-Go system til vandrestave
  • Mulighed for at sætte en cykellygte fast
  • Lomme til drikkesystem
  • Kompressionsstropper i siderne
  • Rem til isøkse

Modsat de fleste andre dagstursrygsække, fås denne model i flere størrelser, så du kan få en rygsæk, der passer perfekt til dig.