Brug for en ny dagtursrygsæk?

valg af dagtursrygsæk

En dagtursrygsæk er beregnet til både kortere og længere ture, hvor du ikke skal have telt og soveudstyr med. Men hvor stor skal den være? Hvor mange rum skal du bruge? Skal den være med hoftebælte? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du finder den (for dig) helt rigtige dagtursrygsæk.

 

 

Vælg dagtursrygsæk ud fra din aktivitet

Den gode dagtursrygsæk er let, sidder godt på ryggen og indeholder de funktioner og systemer, du har brug for. Ved at tænke over, hvad du helt præcis skal bruge din nye dagtursrygsæk til, får du automatisk også klarlagt de behov, som rygsækken skal opfylde og de features, du godt kunne tænke dig.

Årstiden og destinationen spiller selvfølgelig også ind. Hvis der nu er godt varmt der, hvor du skal hen, eller hvis du ved, at aktivitetsniveauet bliver højt, er en dagtursrygsæk med god ventilering i ryggen et must.

 

Rygsække til vandring

Når du leder efter en dagtursrygsæk, der primært skal bruges til vandring, er de to vigtigste parametre, at du får så god en pasform og bærekomfort, som muligt. Dernæst er det selvfølgelig vigtigt, at rygsækken er praktisk indrettet og har plads til det, du skal have med.

 

✔️ Pasform På langt de fleste vandrerygsække er det muligt at indstille ryglængden (fra skulder til hofte), så den passer til dig, og hos nogle rygsækproducenter kan man endda købe rygsække i forskellige størrelser, ligesom hvis det var tøj. Nogle fås i særlige kvindemodeller med kortere ryglængde og smallere remme. Jo bedre, du kan få tilpasset og justeret din rygsæk, jo bedre pasform og dermed jo bedre oplevelse.

 

✔️ Bærekomfort Skulderremme, brystrem og et polstret hoftebælte er alt sammen ting, der er med til at øge din bærekomfort. Rygsækken kommer tættere ind til kroppen, og især hoftebæltet hjælpe dig med at overføre størstedelen af vægten fra dine skuldre til dine hofter, så du ikke får ømme skuldre. Asivik X på 30 liter er et godt bud på en fin allround rygsæk med hoftebælte, der nok skal give dig god komfort på dagsturen.

 

✔️ Funktioner Når du skal vælge dagstursrygsæk til vandrebrug, er det en god idé at sætte dig ind i rygsækkens funktioner og se om de løsninger, der er tænkt ind, passer til dig. Denne 20 liters rygsæk har f.eks. lynlåsåbning, der gør det nemt og hurtigt at komme ind til dine ting. Den er rummelig og har flere anvendelsesmuligheder, bl.a. er den god til cykling også grundet den ventilerede ryg.

En Osprey Talon 33 har derimod snorelukning, der gør rygsækkens volumen mere fleksibel, da du kan justere snorene og endda løfte låget på rygsækken og få plads til mere. Vælger du en Bergans Rondane 38 får du både mere plads samt et separat rum i bunden, så du nemt kan organisere dit udstyr. Her er også tænkt over både side- og frontlommer til drikke flaske og ekstra trøje samt fæste til f.eks. vandrestave.

Der er masser af muligheder for at få lige præcis den rygsæk, der gør turen mere behagelig for dig, så tænk over hvad du skal bruge din rygsæk til, hvor aktivt det bliver og hvor det skal foregå. Hvis du ved, at du kommer til at få pulsen godt op eller skal et sted hen, hvor der er varmt, så er ventilering i ryggen samt indbygget lomme til et drikkesystem sikkert nogle funktioner, du bliver glad for.

 

✔️ Volumen Når du er afklaret omkring, hvad du skal bruge din dagtursrygsæk til og hvilke funktioner, den skal indeholde, er det tid til at kigge på hvor meget volumen, du har brug. Der er stor forskel på at være på dagstur sydpå i forhold til at skulle afsted i det omskiftelige klima i Skandinavien. Prøv derfor at lave en liste i hovedet: Hvad skal du have med? Hvad skal der være plads til?

Osprey Talon fås fra 11-33 liter og passer til langt de fleste dagsture. Har du brug for mere plads grundet din destination eller årstiden, kan du også kigge på modeller som Osprey Exos og Eja, der kan rumme 38 liter og er udviklet specielt til letvægtsorienteret langdistancevandring, som f.eks. Caminoen. Her får du godt med plads samt en indbygget metalramme i bæresystemet, hvilket giver øget støtte til tungere oppakning.

 

Rygsække til hverdagsbrug

Når du skal rundt i hverdagen eller på storbyferien, er en dagtursrygsæk på 10-20 liter som regel passende. Du skal derfor tænke over, hvilken stil du godt kan lide, og hvilke funktioner du er ude efter.

  • Er du til det urbane look og foretrækker en rygsæk med ét stort rum og nogle få ekstra rum? Så er Fjällräven Kånken til både børn og voksne en oplagt klassiker på 7-16 liter.
  • Har du brug for mere plads og en blødere facon? I Fjällräven Räven på 20-28 liter samt Milican Smith på 18-22 liter er begge rummelige og med fin plads til en tablet.
  • Er du mere til en sporty, funktionel hverdagsrygsæk med flere detaljer? Gå på opdagelse i vores tekniske aktivitetsrygsække. Det kunne f.eks. være en Osprey Talon på 11 liter. Den kan du bruge til det hele - faktisk også til cykling og løb, da du her har støtten fra hoftebæltet.

Bemærk! Hvis din rygsæk også skal kunne bruges til studiebrug, indkøb eller skal have plads til et helt sæt skiftetøj, skal du gå efter en rygsæk, der kan rumme 20-30 liter.

 

Rygsække til pendling

Den ideelle pendlerrygsæk er mest af alt funktionelt og praktisk indrettet. Der vil være små, brugbare rum og lommer, så du nemt kan komme til de småting, du har brug for undervejs. Der er sikkert også et computer sleeve, så du nemt kan tage laptoppen med. En pendlerrygsæk, hvor du skal have din bærbare computer med, eller en laptop, vil vil typisk skulle have en volumen på 25-30 liter.

  • Et bud på en funktionel og rummelig pendlerrygsæk kunne være Osprey Radial på 26 liter, der har en beskyttet lomme til netop elektronikken, når du er på farten.
  • Osprey Escapist er god til dig, der snupper den tohjulede hver dag til og fra jobbet eller studiet. Her får du en funktionel hverdagsrygsæk med et væld af cykeldetaljer, f.eks. ventileret ryg, flere rum til både tørt og vådt skiftetøj, integreret regnslag og hjelmklips.

 

Rygsække til cykling

Amerikanske Osprey producerer ikke kun sporty rygsække i et lækkert design - de har også funktionelle detaljer med i alt, hvad de laver. Det gælder selvfølgelig også rygsække til cykling.

Til dig, der primært cykler på ture, f.eks. mountainbike, vil en model som Osprey Viper uden tvivl bidrage til en bedre tur i skoven. Den er smal i designet, så den sidder godt ind til kroppen, har integrerede drikkesystem og en smart klips, hvor du kan fastgøre din hjelm efter turen eller i pausen.

 

Hvor stor skal en dagtursrygsæk være?

Der er ingen grund til at slæbe afsted med mere end højst nødvendigt. Hverken i form af oppakning eller rygsækkens egenvægt. I Spejder Sport plejer vi at sige, at dagtursrygsække skal kunne rumme mellem 10 og 35 liter afhængig af, hvor meget mad, grej og ekstra tøj, du skal have med:

  • Vælger du en rygsæk på 10 liter eller derunder, har du kun lige plads til det allermest nødvendige som f.eks. nøgler, lidt snacks og en drikkeflaske.
  • En rygsæk på 11-20 liter vil derimod typisk kunne rumme lidt udstyr, madpakke og en ekstra trøje eller lignende.
  • Går du steppet op og vælger en rygsæk på 20-35 liter vil du have mere plads til udstyr, kamera, et ekstra sæt tøj eller regntøj og mad til flere måltider.
  • Til længere dagsvandreture i Skandinavien, eller i vinterhalvåret, vil du være godt dækket ind med en rygsæk på 38 liter.

 

Prøv, vælg og indstil den rigtige rygsæk

I Spejder Sport kan vi hjælpe dig med at finde den rigtig dagtursrygsæk, og vi hjælper dig også gerne med at måle din ryglængde, indstille skulderremme, og hvad der ellers skal til for, at den passer lige præcis til dig.

Kig forbi en af vores butikker, hvor du kan se, mærke og prøve de forskellige modeller. Du kan også altid skrive til os på [email protected] og få råd og vejledning både før og efter dit køb.

På gensyn i Spejder Sport!