Liggeunderlag

Liggeunderlag fås i et væld af typer og tykkelser, der hver især egner sig til forskellige formål. Uanset om du mangler et tykt skumunderlag til turen på vinterfjeldet, et oppusteligt liggeunderlag til letvægtsturen, et komfortabelt selvoppusteligt underlag til campingferien eller en stor luftmadras til de overnattende gæster, finder du det, du mangler her. Se desuden vores udvalg af hængekøjer, der giver et komfortabelt letvægtsalternativ til teltet.

Læs alt, du behøver at vide om underlag i vores ultimative guide til liggeunderlag.

Isoleringsevne og R-værdi

Et liggeunderlags primære funktion er at isolere dig mod kulde nedefra. Derfor er isoleringsevne en vigtig faktor, når man vælger underlag. Isoleringsevnen måles i R-værdi.

Skalaen for R-værdien er relativ og går fra 0 og op. Du kan derfor i princippet få et underlag, der har en uendeligt høj R-værdi. I praksis ligger underlagenes R-værdi dog et sted mellem 0 og 10. Hvilken R-værdi, man skal vælge, er meget subjektivt, da det kommer an på køn, alder, blodgennemstrømning og ønsket komfortniveau i forhold til vægt på underlaget.

Vores vejledende anbefaling til R-værdi ser sådan ud:
  • 0-1   Indendørs- og sommerbrug

  • 1,5-3,5   3-sæson (sent forår, sommer og tidligt efterår)

  • 4-5   Dansk vinter

  • 6-10   Vinterfjeld

Opbevaring af liggeunderlag

Liggeunderlag bør opbevares forskelligt, alt efter hvilken type du har. Skumunderlagene kan du nærmest opbevares som du vil, da de er enormt slidstærke og holder til lidt af hvert. Dog skal du være opmærksom på ikke at opbevare dit EVA-underlag for varmt, da du kan risikere, at de smelter ved for høj varme, dvs. temperaturer over 65 grader.

Selvoppustelige liggeunderlag med en skumkerne skal helst opbevares i oppustet tilstand, så de bevarer deres selvoppustelige evne. Ligger underlaget komprimeret i længere tid vil skummet have svært ved at folde sig ud og trække luft ind, og man kan derfor blive nødt til selv at puste underlaget op.

De oppustelige Airmat-underlag har en smule isoleringsmateriale på indersiden i form af Primaloft. Dette har bedst af, at underlaget ikke ligger tæt sammenfoldet i længere tid, men underlaget tager ikke skade af at ligge opbevaret i sammenfoldet tilstand.

Med alle luftfyldte liggeunderlag er det vigtigt, at man får al fugt ud, inden man lægger dem til opbevaring. Fugt kan nemlig over tid nedbryde underlagenes materialer indefra. Hvis du har pustet underlaget op med munden eller har brugt det i meget fugtigt klima, er det derfor en god idé at tømme underlaget for luft og fylde det med tør luft fra f.eks. en pumpe, inden man lægger det på hylden.

Da luftmadrasser ikke har noget indeni, udover den luft du fylder i, kan de sagtens tåle at ligge i helt sammenfoldet tilstand i længere tid. Det samme kælder hængekøjer, der dog helst skal være tørre, inden de pakkes sammen.

Skumunderlag

Et skumunderlag er det simple sammenrullelige underlag, som de fleste kender. Det består af en skumplade i celleplast. Disse underlag er relativt billige, enormt slidstærke og vejer minimalt. Til gengæld kan de ikke komprimeres og fylder derfor en del i tasken.

Skumunderlagene er gode til ture, hvor der kræves en konstant isolering og hvor komforten er underordnet. Et tykt skumunderlag kan for eksempel bruges på vinterfjeldet, da det isolerer godt og der ikke er risiko for, at det punkterer.

Disse underlag er også gode som siddepuder, når aftenen falder på og lejrbålet bliver tændt. Skumunderlaget kan nemlig sagtens tåle at blive presset mod skarpe sten og grene og tager ikke skade af, at en enkelt gnist fra bålet eller to kigger forbi.

Oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag

Både oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag skal fyldes med luft, inden du lægger dig på dem – Forskellen er, at de selvoppustelige underlag har en skumkerne i blødt skum, som trækker luft ind i underlaget, når du åbner for ventilen, mens de oppustelige underlag ikke har noget fyld.

Da de oppustelige underlag ikke har noget indeni, er deres vægt minimal, og de har derfor et godt forhold mellem isoleringsevne, vægt og fylde, som er perfekt til letvægtsentusiasten, der ønsker god komfort på turen.

Luftmadras

Skal du afsted på bilferie med telt, på festival eller have overnattende gæster er en luftmadras et komfortabelt og billigt alternativ til det hårde liggeunderlag. Med en højde på 22 cm er luftmadrassen nemlig behagelig at ligge på, selvom det godt kan skvulpe lidt, når man bevæger sig.

Med en relativt lav pakvolumen kan luftmadrassen nemt opbevares i skabet eller på loftet og hives frem, når der kommer overnattende gæster. Samtidig kan den nemt slæbes med på teltturen eller festivalen, hvor man ikke skal slæbe sig grej langt, men gerne vil ligge godt.

Hængekøje

En hængekøje kræver næppe meget introduktion. De fleste ved, hvad det er, men alligevel er det de færreste, der bruger dem, når de er på tur – Og det er en skam!

Hængekøjer er et stærkt undervurderet alternativ til teltet: De vejer kun lidt, er nemme at sætte op og så giver de mulighed for at nyde den smukke nattehimmel hele natten igennem.

Supplerer du din hængekøje med et myggenet og en tarp, er du stort set lige så godt beskyttet mod regn, blæst og kryb, som du er i et telt, og lægger du et liggeunderlag i bunden af hængekøjen, bliver det som oftest heller ikke noget problem at holde varmen.

Tilbehør til liggeunderlag

Vores sortiment af liggeunderlag byder selvfølgelig også på et udvalg af tilbehør til underlaget, som er med til at gøre lejrlivet nemmere og mere komfortabelt for dig. For eksempel kan du slippe for at puste og pruste i underlaget ved at medbringe en pumpe, og du kan tage turens komfortniveau til næste level ved at medbringe et betræk, der kan omdanne dit liggeunderlag til en komfortabel lænestol.
Betalingsmuligheder:
Betalingsmuligheder