At vælge den rigtige rygsæk

Rygsækken er essentiel for udfaldet af dine eventyr. Hvis din rygsæk sidder dårligt, vil det påvirke din tur i samme retning. Det kan lede til ømhed, sår og endda skader, hvis ikke man vælger en rygsæk, der passer til kroppen og opgaven. En velvalgt rygsæk, der passer til dig og sidder godt, skal få din oppakning til at føles let og gøre dine ture behagelige.


Behov

Når du skal ud at købe en rygsæk, bliver du nødt til først at overveje de behov, du stiller produktet. Er rygsækken til en bestemt rejse, hvor ofte skal den bruges og til hvad? Hvor mange liter synes at være nødvendigt? Skal den bruges til lange ture med telt, mad, sovepose og stormkøkken? Er det éndags- eller weekendture, eller er det til backpacking?

Der findes ikke én rygsæk, der er perfekt til alle situationer, men når først du ved, hvilke aktiviteter rygsækken skal passe til, er det lettere at finde den, der bedst passer dine behov.Funktioner

Hernæst kommer kernefunktionerne, altså de specifikke detaljer ved rygsækken, der opfylder dine behov. Det kan f.eks. være, at man kan åbne rygsækken via en stor lynlåsåbning foran på rygsækken, så man nemt kan komme til sin oppakning, uanset om det ligger nederst i rygsækken eller ej.

Luft til ryggen

Med et net spændt ud over rygstykket får du ventilation til ryggen, mens du bærer rygsækken. En eftertragtet funktion til kortere ture i varmt klima.

Toplomme der kan tages af

Toplomme der helt kan tages af for at spare vægt til kortere ture, hvor en toplomme er unødvendig. Nogle modellers toplomme kan bruges som en lille dagturrygsæk, når de tages af.

Formstøbt hoftebælte

Et formstøbt hoftebælte er kraftigt og fast og dets hårde materiale gør det lettere for dig at bære tung oppakning korrekt med hofterne.

Toplomme der kan justeres

Med stropper, der let kan spændes ind eller udvides, kan man skabe plads til mere end hvad rygsækkens rum kan holde. En praktisk funktion til eksempelvis liggeunderlaget.

Lynlåsåbning på fronten

Flere rygsække har en lynlås der går i en stor bue på rygsækkens front, som gør det belejligt at komme til sin oppakning. Funktionen gør det let at leve ud af rygsækken på eksempelvis backpackerture eller lejre.Letvægt og slidstyrke

Mange søger en rygsæk, der i sig selv ikke vejer meget, for at minimere vægten, der skal bæres på vandreturen, og der er mange muligheder, hvis man ønsker en rygsæk, der er let som en fjer. Dog er der en enkelt problemstilling ved dette; for at opnå en lav vægt må man også bruge lette materialer, og derved ofrer man slidstyrke. Tungere rygsække er også ofte udsyret med et kraftigere bæresystem, som er velegnet til ture med meget oppakning. Derfor må man, når man køber en rygsæk, også vurdere, om man prioriterer slidstyrke eller en lav vægt.Rygsække og flyrejser

Hvis man skal have sin rygsæk med sig på en flyrejse kan det betale sig at skaffe en cargo bag, der i al sin simpelhed er en pose, hvori man lægger sin rygsæk. Lufthavne og flyrejser kan være nådesløse for rygsække, transportbåndene kan få fat i remme og seler, og når personalet flytter dem, er det tit uden hensyn og i ryk som bæresystemet ikke har godt af. Men i en cargo bag er din rygsæk beskyttet mod transportbånd og hensynsløs håndtering.


Bæresystem

Bæresystemet skal sikre at vægten er fordelt korrekt på hofte og skuldre, når du tager på eventyr. Først og fremmest skal rygsækkens ryglængde passe til din ryg. Hvis ikke ryglængden passer, kommer resten af bæresystemet heller ikke til det. Forskellige rygsække fås i enten forskellige længder eller med et justerbare ryglængder.

Hoftebælte

Som grundregel skal du kunne bære din oppakning primært med hofterne, så du bliver tvunget til at løfte læsset med benene og ikke ryggen. Derfor er det vigtigt, når du prøver en rygsæk, at du løsner alt og starter med udelukkende at spænde hoftebæltet. Alt andet spændes til efter dette.

Du skal bære det meste af vægten med hoftebæltet, og derfor er det vigtigt, at dette også sidder og indstilles rigtigt. Når du spænder bæltet ind, skal det sidde på hoftebenet, så når du tester rygsækken skal du kunne mærke vægten dér, frem for skuldrene. En test for dette er at holde sit ene ben ud, så låret står i 90° i forhold til resten af kroppen. Hvis undersiden af hoftebæltet flugter med oversiden af dit lår, burde det være indstillet ordentligt.

Skulderremme

Skulderremmene skal lægge sig så de følger dine skuldres runding fra det øverste af skulderbladet til brystet. Hvis der er meget luft mellem skulder og rem, er det tegn på en for lang ryglængde. Samtidig skal skulderremmene ikke tvinge dig sammen eller trykke for meget mod dine skuldre, for så er ryglængden for kort, og du vil således aldrig kunne bære rygsækken ordentligt.Finjustér

Når både skulderremme og hoftebælter passer, er der kun finjustering tilbage. Afhængig af hvilken rygsæk, du køber, vil du bemærke en mængde remme, der kan justere. Alt dette er til for at få rygsækken til at sidde endnu bedre på dig og få vægten i rygsækken tæt mod din krop. Ved at få vægten tæt mod dig, og derved også dit tyngdepunkt, vil det være lettere for dig at gå med rygsækken både i forhold til balance og vægt.

På siden af mange rygsække er der remme, der kan komprimere rygsækken og derved trække vægten tæt ind mod dig. Gør først dette efter du har pakket, hvad du skal have med.At pakke rygsækken

Hvordan du pakker din rygsæk er essentielt for, hvordan din tur bliver. Lige meget hvor god og lækker en rygsæk, du har købt dig, er den ikke meget værd, hvis du pakker den dårligt.

Først og fremmest skal den tungeste oppakning lægges mod ryggen, det er noget så simpelt som vægtstangsprincippet der er i spil her. Jo tættere vægten er på dit tyngdepunkt, jo lettere vil det være for dig at bære det.

Mange rygsække har i bunden et rum der er, eller kan, adskilles fra det store rum. Dette rum er velegnet til soveposen, så du let og hurtigt kan få fat i den, når du er fremme ved næste overnatningspunkt og ikke behøver hive hele oppakningen ud af sækken for at komme til at sove. Det gør også, at du i det store rum har mere plads til det, der vejer mere end soveposen, f.eks. telt, stormkøkken eller vand.

I toprummet, og eventuelle sidelommer, er det praktisk at have småting, man nemt skal have fat i, hvad end det er madpakken, førstehjælpsgrejet eller kameraet.


Find inspiration til din næste rygsæk

Du er nu klar til at vælge en rygsæk, der passer til netop dine behov. Du kan se vores store udvalg af rygsække her.

Til de længere ture kan du f.eks. vælge Osprey Atmos AG 65, en lækker rygsæk med rigeligt plads til alt dit gear. Fordelene og finesserne ved Ospreys tasker er mange, men du vil især blive glad for taskens prisvindende AntiGravity bæresystem, der får selv den tungeste oppakning til at føles let som en fjer.

Osprey har også en model lavet specielt til kvinder, nemlig Osprey Ariel AG 65. Udover det uundværlige AntiGravity bæresystem, får du her også Stow-On-The-Go-system, så du let kan komme til vandrestave på farten, lommer i hoftebæltet til snacks og småting, let adgang til din oppakning med frontlynlås samt aftageligt toplåg, der også fungerer som turrygsæk.

Se en udførlig gennemgang af Osprey Ariel AG 65 dametaskes mange lækre finesser her:
https://www.youtube.com/watch?v=Rnu...

Udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse