Vinter

Er der noget bedre end at kravle i soveposen efter en lang, frostkold dag med gode oplevelser? I Spejder Sport har vi et stort udvalg af vintersoveposer hvor du hurtigt får varmen, når du sover udendørs om vinteren. Vi har vintersoveposen til dig, hvad enten du prioriterer høj varme og lav vægt eller modstandsdygtighed over for fugt. I tvivl om hvilken en, du skal vælge?

I guiden "Sådan vælger eksperterne sovepose" får du vores bedste tips til, hvordan du kan opgradere overnatningen og undgå at fryse.

9 varer

pr. side
Faldende orden
 1. Warmpeace Viking 1200 / 180 cm H, dunsovepose
  Warmpeace Viking 1200 / 180 cm H, dunsovepose
  3.199,00 DKK
  Indlæser lager...
 2. Warmpeace Viking 1200 / 195 cm V, dunsovepose
  Warmpeace Viking 1200 / 195 cm V, dunsovepose
  3.399,00 DKK
  Indlæser lager...
 3. Warmpeace Solitaire 1000 195V, dunsovepose
  Warmpeace Solitaire 1000 195V, dunsovepose
  3.999,00 DKK
  Indlæser lager...
 4. Warmpeace Solitaire 1000 180H, dunsovepose
  Warmpeace Solitaire 1000 180H, dunsovepose
  3.899,00 DKK
  Indlæser lager...
 5. Warmpeace Viking 900 170V, dunsovepose
  Warmpeace Viking 900 170V, dunsovepose
  2.499,00 DKK
  Indlæser lager...
 6. Warmpeace Viking 1200 195V, dunsovepose
  Warmpeace Viking 1200 195V, dunsovepose
  3.399,00 DKK
  Indlæser lager...
 7. Warmpeace Viking 1200 180H, dunsovepose
  Warmpeace Viking 1200 180H, dunsovepose
  3.199,00 DKK
  Indlæser lager...
 8. Warmpeace Viking 900 180H, dunsovepose
  Warmpeace Viking 900 180H, dunsovepose
  2.599,00 DKK
  Indlæser lager...
 9. Warmpeace Viking 900 195V, dunsovepose
  Warmpeace Viking 900 195V, dunsovepose
  2.699,00 DKK
  Indlæser lager...

9 varer

pr. side
Faldende orden

Komforttemperaturer og temperaturgrænser for vintersoveposer

I forhold til vintersoveposer opererer man med en vejledende komforttemperatur, som angiver den nedre temperaturgrænse for, hvad der er behageligt. Der er angivet separate komforttemperatur for henholdsvis kvinder og mænd.

Grunden til dette er, at mænd som hovedregel kan klare lavere temperaturer end kvinder. Enkelte soveposer angiver også en ekstremtemperatur, men her er der tale om nødstilfælde, som du i udgangspunktet bør undgå. Hvis du ofte fryser eller er kuldskær, kan du overveje at bruge en lagenpose – dvs. en tynd stofpose i fx uld, som ligger inde i selve soveposen.

Alternativt kan du sove i uldundertøj. Hvis du går efter en letvægts vintersovepose, kan du overveje en sovepose med en højere komforttemperatur, men hvor du sover i fx uldundertøj eller opgradere med en lagenpose.


Vintersoveposer bedst i test

Hvilke vintersoveposer er de bedste, og hvilken sovepose vil vi anbefale? At komme med et svar på dette er desværre nemmere sagt end gjort. Ligesom med på meget andet, indebærer valget af vintersovepose en afvejning – Vil du have lav vægt eller høj varme? Vil du have sovepose, der har en god isoleringsevne eller en der kan tåle fugt? Og hvad er dit budget?

Mens dunsoveposer er lette, luftige og varme, er de ofte dyrere og langt fra lige så modstandsdygtige over for fugt som de billigere, men tungere fiberfyldte soveposer.

Nedenfor kan du læse om de forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis dun og fiber, så du får det bedste grundlag for at vælge den rigtige vintersovepose til netop dit behov.


Vintersoveposer med dun

Langt de fleste vintersoveposer har dun som fyldmateriale. Grunden til dette er, at dun er det naturmateriale, der varmer og isolerer mest i forhold til, hvor lidt det faktisk vejer. Du kan derfor sagtens få en meget varm vintersovepose uden, at den vejer særligt meget. Du vil samtidig opleve, at dunprodukter generelt har en imponerende lav pakvolumen. Det gør det nemt for dig at medbringe en vintersovepose, uden at det fylder særlig meget.

Forklaringen på, at dun varmer og isolerer så godt, ligger i materialets struktur og de tusindvis af små luftlommer, der helt naturligt er til stede i dun. Det betyder, at dun også har en fantastisk åndbarhed, der effektivt lader fugt og overskydende varme forsvinde fra kroppen.

Mange soveposer til vinteren har en dunfyldt isoleringsflap over lynlås, der forhindrer træk og dermed mindsker varmetabet. Z-kammer-konstruktionen, der findes i nogle dunsoveposer, er en særlig funktion, hvor dunkamrene er forskudt i forhold til hinanden, så områder uden isolation undgås og varmetab minimeres.

En af de helt store ulemper ved dun er, at det ikke tåler fugt. Bliver dunene våde, klasker de sammen og mister derved deres isolerende egenskaber. Desværre er dun samtidig lang tid om at tørre, så bliver de først våde, når du er afsted på tur, kan du risikere, at de ikke når at blive tørre igen inden sengetid.

Af samme grund er det nødvendigt at ryste sin dunsovepose efter hver nat. Dermed får man al fugt og kondens ud af posen, så det er klar til næste nat. Har du mulighed for det, kan du hænge soveposen op i et træ og lade den tørre helt.

Tip! Vil du holde din dunsovepose tør, når du er på tur, og samtidig få den til at fylde så lidt som muligt, kan du pakke den i en komprimerbar drybag. Når du kommer hjem og lægger soveposen væk, skal den opbevares i ikke-komprimeret tilstand for at bibeholde dunenes struktur.

Dette gøres for eksempel i en opbevaringspose til soveposer.

Vær opmærksom på, at dun ikke bare er dun. Der er forskel på, hvor godt de forskellige former for dun isolerer. Dette er angivet i dunenes fill power. Jo højere end fill power, desto lavere en vægt vil soveposen ofte have, da der er krævet en mindre mængde dun har at bibeholde komforttemperaturen. De bedste dunsoveposer i vores sortiment har en fill power på 750 cuin.

Læs mere om dun her.


Fordele ved dun:

 • Enormt høj varme i forhold til vægt
 • Yderst komprimerbar
 • Luftig struktur i soveposen
 • God åndbarhed
 • Lang levetid ved ordentlig behandling


Ulemper ved dun:

 • Dyrere end syntetiske alternativer
 • Kræver mere vedligeholdelse
 • Lang tid om at tørre
 • Isolerer dårligt i våd tilstand

Vintersoveposer med fiber

Du finder næppe en vintersovepose, der ligefrem er billig, på grund af den store mængde af fyld, som er krævet for at gøre det muligt at overnatte i temperaturer langt under frysepunktet. Dog er fibersoveposer noget billigere end de dyre dunsoveposer.

Prisen er dog ikke den eneste fordel ved de fiberfyldte vintersoveposer. Modsat dun, er de syntetiske fibre nemlig modstandsdygtige over for fugt. Fibrene klasker ikke sammen, ligesom dun, men beholder i stedet deres isolerende evner i våd tilstand. Det gør fibersoveposen yderst egnet til ture, der går til destinationer med høj luftfugtighed eller store mængder nedbør.

Til gengæld er dunsoveposerne noget tungere end deres dunfyldte brødre, og de er mindre komprimerbare. Det betyder, at en fiberfyldt sovepose både vejer og fylder mere end en dunsovepose med tilsvarende komforttemperaturer.

Er man forberedt på at bære på den ekstra vægt, kan man dog få ekspeditionssoveposer med fiberfyld, der kan klare lige så ekstreme temperaturer som dunsoveposerne.

Fordele ved fiber

 • Tåler fugt
 • Kræver minimal vedligeholdelse
 • Billigere end dun

Ulemper ved fiber

 • Kortere levetid end dun
 • Tungere end dun
 • Mindre komprimerbar

Størrelsen er ikke ligegyldig

Når du vælger sovepose, er fyldmaterialet ikke det eneste, du skal tænke over. Der er nemlig en grund til, at soveposer fås i forskellige længder. Er soveposen for stor, vil du få svært ved at varme den op, og den vil derfor føles koldt, selvom isoleringsmaterialet holder på den varme, der er.

Tip! Er du alligevel kommet afsted med en for lang sovepose, kan du binde en snor om enden, så den passer i længden. En sovepose varmer ved at skabe ”død” luft omkring kroppen.

Det vil sige, at den skaber stillestående luft, der bliver opvarmet af varmen fra din krop. Isoleringsmaterialet sørger for at holde på varmen inde i soveposen og holde den kolde luft ude. Af samme grund, er det vigtigt, at du ikke er kold, når du kryber ned i posen.

Tip! Er du meget kuldskær, kan du fylde en flaske med varmt vand, inden du går i seng, og lægge den i bunden af soveposen. Her kan de varme dine tæer, mens du falder i søvn.


Vintersovepose til kvinder

Der findes ikke soveposer, der er lavet specifikt til kvinder. Derimod kan alle soveposer både benyttes af kvinder og mænd. Vores soveposer findes dog i forskellige længder, så man kan vælge den, der passer til en kropsfigur, uanset om man er en høj mand på 2 meter eller en lavere kvinde på 150 cm. Samtidig angives den vejledende komforttemperatur på de fleste soveposer specifikt for kvinder, da kvinder som regel fryser mere end mænd.

Dette skyldes, at kvinder har mere varme omkring de vitale organer, og dermed en højere kernetemperatur end mænd, som har en mere jævnt fordelt kropsvarme.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal vælge? Så kom ned i butikkerne og få en snak med personalet. Vi er nemlig ivrige friluftsmennesker, og derfor har vi med stor sandsynlighed selv testet netop den sovepose, du overvejer at købe.

Viser butikker tættest på
Der er ingen butikker