Soveposer

En sovepose er ikke bare en sovepose. Den kan være varm eller kold, kort eller lang - og så kan den opgraderes med et væld af udstyr. Find alt i soveposer og tilbehør her.

Men hvilken en skal du så vælge? Læs guiden "Sådan vælger eksperterne sovepose" og nyd godt af, at vi har prøvet det meste og serverer alle guldkornene for dig.  

Komforttemperatur vs. ekstremtemperatur – Hvad er forskellen?

Som det måske siger sig selv, angiver komforttemperaturen den nedre temperaturgrænse for, hvad soveposen kan bruges i, hvor det stadig er behageligt at sove i den. Bruges soveposen i temperaturer, der er lavere end komforttemperaturen, vil man opleve en klar forværring af komforten og nattesøvnen.

Ekstremtemperaturen derimod angiver den nedre temperaturgrænse for, hvad man kan overleve seks timer i. Ekstremtemperaturen er derfor noget, der skal respekteres, og det frarådes, at man vælger sin sovepose ud fra ekstremtemperaturen, da grænsen for soveposens ydeevne gerne kun skal afprøves i yderste nødstilfælde.

Hvor stor en forskel, der er på komforttemperaturen og ekstremtemperaturen, kommer an på modellen.

For soveposen Asivik Basic, er der over 10 grader til forskel på komforttemperaturen og ekstremtemperaturen. Soveposen har nemlig en komforttemperatur ned til +11° C for mænd og +14 °C for kvinder, mens ekstremtemperaturen på denne sovepose er – 1° C.

På Mammut Sphere MTI 3S er forskellen på komforttemperaturen og ekstremtemperaturen noget større. Her er komforttemperaturen +23 °C til +2 °C for kvinder og +23 °C til -4 °C for, mens ekstremtemperaturen er -21 °C.

De fleste temperaturgrænser for soveposer er angivet efter EN 13537, der er en europæisk standard for, hvor varm en sovepose er. EU-mærkningen er dog frivillig at bruge og du kan risikere, at nogle producenter har angivet temperaturgrænser ud fra deres egen skala.

Sommersovepose

Skal du på tur om sommeren, kan du i de fleste tilfælde nøjes med at medbringe en sommersovepose. Disse soveposer er ofte små og lette, da de kun indeholder en lille smule fyld. Dette gør også, at sommersoveposerne ikke varmer meget og derfor er perfekte til sommerferien i telt, der ellers godt kan blive en svedig fornøjelse.

3-sæson sovepose

Er du ude efter en allround sovepose, bør du vælge en 3-sæson sovepose. Disse kan nemlig bruges både forår, sommer og efterår. De fleste 3-sæson soveposer kan holde dig varm ned til omkring frysepunktet og kan derfor bruges indtil nattefrosten sætter ind.

Vintersovepose

Skal du en tur på vinterfjeld eller slæber du vennerne med på en overnatning under frostklar nattehimmel på en dansk vinternat, skal du anskaffe dig en vintersovepose. Disse soveposer kan holde dig varm til et godt stykke under frysepunktet. Husk, at jo koldere det er, desto vigtigere er en varm sovepose, da konsekvenserne ved at fryse kan være tilsvarende større – Særligt hvis du begiver dig ud på vinterfjeldets mere øde egne.

Børnesovepose

Til de mindste findes der en række soveposer til børn. Flere af disse er lavet med en bund, der kan syes af og på efter behov. Derved kan børnene vokse alt det, de vil, uden at soveposen skal skiftes ud. Det kan være en fordel at vælge en fibersovepose til børn, da de nemmere kan vaskes og tørrer hurtigere.

Lagenpose

Vil du passe godt på din sovepose, bør du investere i en lagenpose. Lagenposen samler skidt og sved i soveposen og tåler bedre at blive vasket end selve soveposen. Samtidig er det også billigere at slide en lagenpose op og udskifte med en ny, end det er at købe en ny sovepose, når den er slidt op.

Lagenposen kan også bruges til at forlænge sæsonen på din sovepose. Særligt lagenposer i merinould varmer godt og øger derfor temperaturen i posen med et par grader. Dette er et trick, du kan bruge, hvis du for eksempel gerne vil have en overnatning udendørs i starten af vinteren, men ikke vil bruge penge på en vintersovepose, når nu du har din trofaste 3-sæson sovepose.

Tilbehør til den gode nats søvn

En god sovepose er ikke det eneste, der skal til for at sikre en god nats søvn. Derfor byder vores sortiment også på bløde tæpper og behagelige puder, der kan øge komfortniveauet på turen. Puderne fås selvfølgelig i rejsestørrelse, så du ikke behøver at gå på kompromis med komforten, bare fordi du gerne vil holde vægten på rygsækken nede.

Dun eller fiber?

Når du skal købe en ny sovepose, er en af de vigtigste ting, du skal tage stilling til, hvorvidt du vil have en dunsovepose eller en fibersovepose. Begge typer har fordele og ulemper, og hvilken en, du skal vælge, kommer an på dit behov.

Er vægten vigtig for dig, er dun det oplagte valg. Dun har en enormt høj varme i forhold til vægten og mængden af fyld i dunsoveposer kan derfor holdes nede, hvorved vægten på soveposen også er minimal. Samtidig er dun enormt komprimerbar og pakvolumen er derfor tilsvarende lav. Når du ligger i posen, vil du opleve en dejlig, luftig sovepose med god åndbarhed.

En af ulemperne ved dunene er, at de klasker sammen, når de bliver våde, hvorved de mister deres isolerende egenskaber. Samtidig er de længe om at tørre igen.

Læs mere om dun her.

Fordele ved dun:
 • Enormt høj varme i forhold til vægt
 • Yderst komprimerbar
 • Luftig struktur i soveposen
 • God åndbarhed
 • Lang levetid ved ordentlig behandling
Ulemper ved dun
 • Dyrere end syntetiske alternativer
 • Kræver mere vedligeholdelse
 • Lang tid om at tørre
 • Isolerer dårligt i våd tilstand
Fiber er betydeligt billigere end dun, hvilket får mange til at vælge denne løsning. Samtidig kan fiber tåle fugt og kræver betydeligt mindre vedligeholdelse end dun.

Til gengæld er fiber tungere end dun og mindre komprimerbart, så du vil få en soveposer, der både fylder og vejer mere i rygsækken, end en dunsovepose med samme temperaturgrænse ville gøre.

Fordele ved fiber
 • Tåler fugt
 • Kræver minimal vedligeholdelse
 • Billigere end dun
Ulemper ved fiber
 • Kortere levetid end dun
 • Tungere end dun
 • Mindre komprimerbar
Betalingsmuligheder:
Betalingsmuligheder