Specialistens råd til valg af lette tur- og fjeldtelte

Specialistens råd til valg af lette tur- og fjeldtelte

Udvalget af telte er stort, og det er nemt at blive forvirret og i tvivl, om du har valgt den model, der passer til netop dig og dit behov, når du bliver præsenteret for de over 50 teltmodeller, der findes i vores sortiment.

Indledningsvis er det vigtigt, at du gør dig bevidst om både dit nuværende og fremtidige brug, inden du vælger telt. Er du den ”hardcore” teltbruger, der er afsted hvert år og måske op til flere gange om året? Eller er det første gang, du skal på vandretur? Dette bør være det første spørgsmål, du stiller dig selv.

Vælg de letteste materialer til den lange tur

Skal du afsted på klassisk fjeldvandring, hvor du er af sted i 1-2 uger og skal bære al din udrustning i rygsækken, så vil et godt valg være enten et Bergans Kompakt Light telt eller et Lightwave telt. Begge producenter konstruerer telte, der både i forhold til vægt, stabilitet og design er særdeles velegnede til vandre- og turbrug.

Skal du på en rigtig lang tur, hvor førsteprioriteten er spare vægt, anbefaler vi et telt, der er fremstillet i silikoniseret ripstop nylon, da dette er den letteste metervare på markedet. En væsentlig gevinst ved det silikoniserede oversejl er, at det ikke suger vand og derfor ikke kommer til at veje ekstra i rygsækken - selv ikke hvis det skulle gå hen og blive vådt.

Spar penge hvis vægten ikke er altafgørende

Skal du primært bruge dit telt til kortere ture af 2-3 dages varighed, er det måske ikke nødvendigt at fokusere på de letteste telte i vores sortiment.

Et godt valg vil derfor være telte i mellemprisklassen, som fx Bergans Kompakt, der føres til både 3 og 4 personer, og som med et forlænget apsis er et godt vandretelt til skandinavisk brug, hvor du ofte har glæde af at kunne lave mad i apsis, og i øvrigt have plads til al din bagage.

Skal du afsted på din første tur og er i tvivl om, hvorvidt den form for aktivitet rigtig er dig, eller har du et begrænset budget, så vil vi anbefale dig at kigge på fx Asivik Wilderness, der kan fås som et 3-personers eller 4-personers tunneltelt. Asivik er vores eget mærke, og du kan derfor altid forvente at få et rigtig godt forhold mellem pris og kvalitet ved disse telte.

Oplev fællesskabet i en basecamp

En variant af den klassiske fjeldtur, som bliver mere og mere udbredt, er etablering af en basecamp. Her bor I sammen i en større gruppe på samme lejrplads, og drager derfra  ud i fjeldet på kortere og længere ture, afhængigt af de enkelte gruppedeltagers ambitioner og fysisk.  

Denne form for tur giver mulighed for på én og samme tur at bestige Glittertind, nå at fiske fjeldørred og komme nogle dage på almindelig tur. Samtidig oplever I lejrlivet og får en fælles oplevelse med flere af jeres venner - Selv dem, hvis ambitioner for turen, ligger på et andet niveau end jeres.

Til den type af tur er et Asivik lavvu telt et fortrinligt valg, da lavvuen både kan bruges som overnatningstelt og samlingssted. Lavuen kan eventuelt kombineres med et eller flere tunneltelte, som I kan tage med på kortere ture med overnatning uden at skulle bryde hele lejren ned.

Vandsøjletryk og kondens

Alle lette telte i Spejder Sports sortiment er vandtætte. Alligevel kan du opleve at vågne op i et telt, der er fyldt med vand og fugt – hvad sker der? Årsagen til dette er som regel kondens og meget sjældent et utæt telt. Kondens er et sikkert tegn på at teltet er tæt – og måske endda for tæt!!!

Der er fire hovedårsager til dannelse af kondens i teltet:

1. Madlavning i teltet – undgå så vidt muligt dette, da fugten sjældent kan slippe ud og derfor sætter sig på indersiden af teltet

2. Udåndingen og sved mens du sover. I løbet af natten afgiver du 0,5 – 1,5 liters væske i udånding og sved. Dette medvirker også til kondensdannelse.

3. Fugt fra jorden – den absolut største synder i kondensdannelsen er fugt, der stiger op fra jorden. Undgå derfor så vidt muligt at slå teltet op på fugtig undergrund, da dette maksimerer kondensdannelsen. Du kan dog relativt nemt undgå denne kondens ved, at lægge et footprint eller blot en presenning i teltets apsis.

4. Tøjtørring i teltet – har du vådt tøj med ind i teltet, kan du dårligt undgå, at der dannes kondens, når tøjet tørrer.

Den bedste måde at undgå kondens er at sikre bedst mulig ventilation i teltet. Brug derfor alle ventilationskanaler og lyn først teltet til, når det er absolut nødvendigt.

Materialer

Grundlæggende anvendes to forskellige metervarer til fremstilling af fjeldtelte: PU-belagt polyester eller silikoniseret nylon.

Den PU-belagte polyester er det billigste af de to. Metervaren fremstilles ved, at varme et PU-lag på polyester-metervaren. Dette er en forholdsvis enkelt og billig proces, der gør polyesteren helt vandtæt.

Når der arbejdes med metervaren vendes PU-laget indad for at beskytte dette mod mekanisk slid. Dette betyder at ydersiden af teltet kan suge vand, og teltet derfor i løbet af en tur med dårligt vejr kan blive op til 1-2 kg tungere end den oprindelige vægt.

Nu spørger du måske dig selv, hvorfor stoffet så ikke bare PU-behandles på begge sider? Det skyldes kort og godt at varmeprocessen, der foregår i forbindelse med pålægningen, svækker stoffet en smule, og to behandlinger vil derfor give et telt med væsentligt kortere levetid.

Den silikoniserede metervare fremstilles ved, at der lægges flere tynde lag silikone på et nylonmateteriale. Silikonen presses fast på nylonen og, i modsætningen til processen med PU, bruges der ikke varme til hærdningen. Dette har den store fordel at materialet ikke svækkes i processen. Tværtimod styrkes stoffet af de silikonehinder, der lægges på. Dermed bliver det muligt at bruge en tyndere og lettere metervare, og teltets totale vægt kan reduceres.

Derudover har anvendelse af silikonisering den store fordel, at der på begge sider af stoffet lægges en vandtæt belægning. Dette gør at eventuelt regnvand hurtigt og nemt kan rystes af teltet, når dette pakkes sammen, og således ikke giver ekstra unødig vægt i rygsækken.

Syninger

På telte, der er fremstillet i PU-belagt materiale, kan syningerne tapes og dermed gøres helt tætte.

På telte i silikoniseret materiale er dette ikke en mulighed, da tapningen ikke kan hæfte på silikonen og derfor før eller siden vil falde af. For at gøre denne type syninger vandtætte anvendes derfor en bomuldsomspundet nylontråd. I praksis vil der ske det, at bomulden vil udvide sig når den bliver fugtig og lukke hullet i syningen helt til, så syningen bliver vandtæt.

Hvis teltet bliver udsat for hårdt vejr, kan syningen dog give sig yderligere, og det kan derfor være nødvendigt enkelte steder at tætne syningen med en silikonebaseret seam sealer.

Stænger

Der findes to typer af teltstænger; glasfiber og aluminium. Lad det være sagt med det samme, det er kun aluminium, der kan anvendes til letvægtstelte og fjeldtelte. Aluminium er stærkt og let og er derfor det oplagte valg.

Der findes rigtig mange producenter på markedet, der laver fornuftige stænger, men der er især to, der skiller sig ud; Easton og DAC, der begge laver teltbuer i en meget høj aluminiumskvalitet. Hvor Easton-buerne er sammensat helt klassisk, er DAC buerne fremstillet konisk, så hele det enkelte led er i et stykke uden samlinger og svage led.

Normalt anvendes en teltbue med en diameter på cirka 9 mm, men hvis buen enten er meget lang (over 4 meter) eller skal kunne holde til kraftig belastning, bruges der ofte teltbuer med en diameter på 11 mm eller derover.

Størrelse

Hvor stort skal teltet være? Vi oplever ofte kunder, der har valgt et for stort telt til fjeldbrug og derfor slæber mere med i rygsækken, end de reelt behøver.

Vi anbefaler, at du regner med cirka 50 cm pr. person i sovekabinens bredde, da der dermed vil være plads til et normalt liggeunderlag pr. person. Ønsker du at rygsækkene skal opbevares inde i teltet, og vil du have muligheden for at lave mad ”indendørs”, skal du vælge et telt med forlænget apsis. Dette tilfører naturligvis teltet en anelse ekstra vægt, men kan redde både aftensmaden og kortspillet på en regnvåd tur.

God fornøjelse med dit telt

Vi håber, at disse råd kan give dig en idé om, hvilket af de lette telte i vores sortiment, du skal vælge. Der kan dog stadig være mange ting og muligheder, der skal overvejes, og vores erfarne personale står altid klar i butikkerne til at hjælpe dig med finde præcis det telte, der opfylder dine behov bedst. Så tøv endelig ikke med at spørge, hvis du har flere spørgsmål, så du hurtigst muligt kan komme ud og nyde dit nye fjeldtelt.
Udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse