Lynguide til overnatning i hængekøje

Kom helt tæt på naturen med en hængekøje

Med en hængekøje i rygsækken, kan du næsten overnatte, hvor du vil. Det eneste, det kræver, er en smule erfaring og to gode træer – så kan du uden problemer nyde godt af den bedste sovekomfort, der kan opleves under åben himmel. For at du kan undgå begynderfejl og komme til at ligge perfekt i din hængekøje allerede første gang, har vi her samlet den mest basale viden om hængekøjebrug samt et par gode tips til ekstra komfort i køjen – så bliver du lynhurtigt klar til at skifte den hårde jord ud med en svævende seng i verdensklasse. 

 

Sådan hænger du din hængekøje op

1. Hængekøjen kræver mere plads, end du tror

Det første skridt mod en idyllisk nat i hængekøje under åben himmel er at finde den rette lejrplads - og her skal du huske, at en perfekt ophængt hængekøje kræver mere plads, end man lige går og tror. Når du vælger en lejrplads for natten, skal du huske på, at det kræver lidt over tre meter mellem træerne før, at din hængekøje hænger rigtigt. Hvis du udvælger dit ophængs-sted med omhu, bliver det også lettere at finjustere undervejs.

Husk, at en god lejrplads ikke skal skabes – den skal findes. Og så bør den altid blive efterladt i samme stand, som du fandt den, så den er klar til de næste gæster.

 

2. Vælg sunde, raske træer

Du skal til enhver tid undgå at hænge din hængekøje op i eller under døde træer og visne grene. På den måde undgår du både, at du selv kommer til skade, hvis det stormer lidt, og at træerne lider skade af dit besøg. Vælg i stedet sunde, raske træer, der kan holde til at agere luksushotel for en nat uden at få knækkede kviste og grene.

3. Beskyt træet med remme
Når du har fundet de perfekte hængekøjetræer og du skal sætte køjen op, er det vigtigt, at du ikke bruger tyndt reb, der skærer sig ind i træets bark. Brug i stedet et par bredere webbing-remme, der fordeler belastningen og ikke skader træerne. De træ-venlige hængekøjestropper er også kendt som Tree Hugger Straps og sikrer dig en nem opsætning af din hængekøje med maksimal sikkerhed for både dig og træet. Prøv for eksempel Asivik Ophængsstropper til hængekøje, der kan bære helt op til 150 kg.

 

Hvor må man sove i hængekøje?

Når det gælder overnatning i det fri, er der forskel på, om du sover under åben himmel (f.eks. i hængekøje eller blot på jorden), eller om du slår telt eller tarp op.

I forhold til netop hængekøje er det, ifølge Naturstyrelsen, tilladt at overnatte overalt i de danske statsskove, så længe du ikke spænder en tarp henover.

Hvis du sætter en tarp op, har dit sove set-up nemlig pludselig en teltlignende funktion, og så sidestilles det med camping i naturen, hvilket er i strid med både sommerhusloven og campingreglementet.

Så - hvis du vil have tarpen med sammen med din hængekøje, skal du holde dig til de knap 300 danske skovområder, hvor der er fri teltning. Hvis du derimod kan undvære tarpen, kan du frit sove i din hængekøje i alle danske statsskove.

Læs mere hos Naturstyrelsen her 

Find områder med fri teltning her

hængekøje og tarp

 

Skal du have en hængekøje med myggenet og tarp?

Det er næsten altid nødvendigt at bruge en tarp, der holder både regn og dug ude, når man er afsted med hængekøje – særligt på vores breddegrader. Med en tarp over hovedet, kan du rigtig ligge og fryde dig i din tørre hængekøje og nyde lyden af regnen, der siler ned, hvis himlen skulle åbne sig i løbet af turen. Heldigvis er det nemt at sætte en tarp op. Se hvordan her:

 

 

Husk også et myggenet, hvis natteluften er fyldt af flyvende kryb eller du bare gerne vil undgå så mange myggestik som overhovedet muligt.

 

Undgå at blive vækket af regndråber i hovedet

Har du en hængekøje med fastsyet myggenet eller har du en anden snor hængende tværs over din hængekøje (f.eks. fra din tarp eller presenning) kan du risikere, at vanddråber begynder at vandre langs snoren og drypper dig ned i hovedet, hvis regnen begynder at sile uden for dit overdække.

Heldigvis kan du undgå at blive vækket af vanddråber, der drypper dig ned i hovedet midt om natten, ved at binde en lille snor rundt om den tværgående snor på begge sider af din tarp eller presenning, så vandet bliver afledt, inden det løber ind under dit overdække.

 

OBS! Når du vælger at bruge en form for overdækning, så gælder samme regler som ved teltning. Nøjes du med hængekøjen, må den hænges op i alle danske statsskove.

 


Se, hvordan du laver drip lines, her:

 

 

Hæng din hængekøje i den rigtige højde

De fleste outdoor-hængekøjer er bygget til at skulle hænge, så ophængs-linerne peger 30 grader opad. Sørg derfor for at sætte din hængekøje så tilpas højt, at du kan opnå den rette vinkel. Vær dog opmærksom på, at du ikke sætter den for højt, så du gør det svært for dig selv at komme ind og ud af hængekøjen. For de fleste vil det være fint, hvis hængekøjen hænger 50 cm over jorden.

vandresko i hængekøje

Lig på skrå i din hængekøje

Undgå begynderfejl nummer ét; nemlig at spænde hængekøjen for stramt op. Dette vil få siderne til at folde sig op omkring dig, mens de presser på skuldrene. Læg dig i stedet diagonalt i ca. 30-40 graders vinkel. På den måde ligger du mere fladt og naturligt, mens du undgår, at hængekøjen bliver ustabil.

 

 

Hold bagdelen varm med et liggeunderlag

Når det er køligt, er en af hængekøjens mest grundlæggende problemer, at den mangler isolering i bunden. Dette problem løser du bedst ved at lægge et liggeunderlag i skum eller et oppustelig liggeunderlag under soveposen. Alternativt kan du anskaffe en hammock quilt, der er en slags sovepose, du spænder under hængekøjen.

Pro tip: Hvis du ikke har en hammock quilt, kan du tage en sovepose rundt om hængekøjen i stedet. Dette kan gøres, hvis din sovepose har to lynlåse, da den nederste lynlås skal lynes op for at hængekøjen kan hives igennem soveposens bund. Det kræver lidt træning – og måske endda en hjælpende hånd – at få lynet soveposen rundt om både hængekøjen og dig selv, mens du ligger i den, og det er vigtigt, du sørger for, at soveposens hætte ikke hænger løst, så der bliver lukket kold luft ind i posen. Brug eventuelt lidt snor til at binde soveposens to ender fast.

 

Husk en god sovepose

Når du overnatter i hængekøje, er du mere udsat for vind, end når du sover i telt. Derfor kan det være en god ide at medbringe en vintersovepose eller en anden sovepose, der er lidt varmere end, hvad du plejer at bruge i dit telt. Alternativt kan du vælge at supplere din sommersovepose eller 3-sæson sovepose med en lagenpose i fleece, silke, bomuld eller merinould.

 

Du er nu klar til at forvandle skovens bedste træer til et 5-stjernet hotel. Uanset om du tager din hængekøje med ud i de danske skove eller på backpacking-eventyr i nogle af klodens mere eksotiske egne, garanterer vi, at du får en soveoplevelse uden lige, når du først har hængt hængekøjen korrekt op og lagt dig godt til rette.

Du kan finde vores udvalg af soveposer og tilbehør her og er selvfølgelig altid velkommen til at kigge forbi en af vores butikker til en fremvisning eller for at få flere gode tips til ophængning og brug af hængekøjer.

 

 

Ofte stillede spørgsmål om overnatning i hængekøje

 

Hvor må man sove i hængekøje?

Ifølge naturstyrelsen må du overnatte overalt i de danske statsskove, bare du ikke spænder en tarp over. Spænder du en tarp over hængekøjen betragtes dit set-up som teltlignende. Og så gælder det, at du skal vælge en af de ca. 300 skove hvor friteltning er tilladt.

 

Hængekøje med eller uden tarp?

Fordelene ved en tarp giver jo lidt sig selv - ellers lærer du den primære på en regnvejrsdag. Der er dog flere fordele ved en tarp, som også giver skygge tidligt om morgenen og beskytter for nedfald fra træer.

 

Hvor højt skal hængekøjen hænges?

50cm over jorden er fint for de fleste. Det vigtigeste er dog bare at du ligger godt og ikke har problemer med at komme ud af køjen om morgenen.

 

God fornøjelse og sov godt!