spejder-category-banner

Liggeunderlag til ethvert formål

Her finder du et bredt udvalg af liggeunderlag til ethvert behov. Find et selvoppustelig liggeunderlag eller et let oppustelig liggeunderlag til vandreturen. Suppler med et liggeunderlag i skum og få ekstra beskyttelse mod den kolde jord og skarpe sten.

Læs mere

Filter

ASIVIK

999,00 kr. 
ASIVIK

399,00 kr. 
ASIVIK

799,00 kr. 
ASIVIK

1.399,00 kr. 
ASIVIK

49,00 kr. 
ASIVIK

499,00 kr. 
DIVERSE

149,00 kr. 
EASY CAMP

149,00 kr. 
DIVERSE

249,00 kr. 
DIVERSE

159,00 kr. 
DIVERSE
Luftpumpe 0,9 ltr
Ikke på lager

139,00 kr. 
ROBENS

999,00 kr. 
THERMAREST

2.299,00 kr. 
THERMAREST

1.969,00 kr. 
THERMAREST

2.379,00 kr. 
THERMAREST

1.149,00 kr. 
THERMAREST

2.139,00 kr. 

Stort udvalg - find det bedste liggeunderlag til dig

Et godt liggeunderlag er guld værd. Ingen ønsker sig ondt i ryggen og dårlig søvn. Især ikke når man skal holde til festivalens mange koncerter eller skal i gang med de næste mange kilometer på vandreturen. Hos Spejder Sport har vi et bredt udvalg af gode liggeunderlag i mange forskellige prisklasser.

Du kan finde et isolerende underlag, der passer til præcis dine behov - uanset om du har behov for et fast eller oppusteligt, tyndt eller tykt liggeunderlag. Vi har enhver type underlag til børn og voksne og enhver brug. I vores brede udvalg af liggeunderlag finder du:

  • Lette og kompakte oppustelige liggeunderlag
  • Skønne selvoppustelige liggeunderlag i alle størrelser og bredder
  • Liggeunderlag i skum, der er perfekt i hængekøjen eller som ekstra isolering
  • Letvægt liggeunderlag til vandretur og rejser
  • De velkendte luftmadrasser lavet så bæredygtige som muligt
  • Dobbelt liggeunderlag til luksusture og kæresteweekend
  • Vinter liggeunderlag med højere R-værdi til kolde nætter med frost

Liggekomfort i særklasse med Asivik liggeunderlag

Vi er særligt stolte over at stå bag de populære liggeunderlag fra Asivik. Det har taget mange år og test at nå det niveau af isoleringsevne og komfort, som vores kunder og spejdere fortjener. Alle mennesker er forskellige både i, hvordan vi sover bedst, men også i hvad vi bruger vores liggeunderlag til. Derfor har vi udviklet flere forskellige, så du kan få den type liggeunderlag, der sikrer en god nattesøvn på enhver tur.

I kategorien af selvoppustelige underlag kan du både få de tykke camp underlag det tynde ultralight liggeunderlag. Køb en af Camp varianterne, hvis komfort er altafgørende for dig, og du er klar på et luksus liggeunderlag, der fylder og vejer lidt. Fylder underlaget for meget, skal vælge et andet. Et selvoppusteligt underlag som Ultralight vejer derimod minimalt, særligt i forhold til andre selvoppustelige liggeunderlag, og er et godt valg til vandreture og backpacking.

Blandt vores oppustelige liggeunderlag har vi flere varianter af de populære airmat liggeunderlag. Komforten er høj til trods for, at vi har med kompakte letvægts liggeunderlag at gøre. De kommer både som standard og brede XL liggeunderlag i forskellige vægt- og prisklasser. Køb et oppusteligt liggeunderlag, hvis du vil have færre gram i rygsækken.

Er du til skum? Så er vores Asivik scrapmat måske noget for dig. Liggeunderlaget er lavet af overskudsmaterialer, der ellers skulle smides ud. Det kan variere i farve, men isolerer godt mod den kolde jord i koldt vejr. En anden favorit er vores æggebakke liggeunderlag i skum. Konstruktionen har en masse små luftlommer, der øger isoleringsevnen og giver god komfort for et skum. Dertil er det et foldbart liggeunderlag, så det nemt og kompakt kan transporteres.

køb et fedt liggeunderlag fra asivik

Oppustelig liggeunderlag eller selvoppustelig liggeunderlag?

Det kan godt være svært at gennemskue forskellen på et oppusteligt og et selvoppusteligt liggeunderlag, og hvad der er det helt rigtige liggeunderlag til dig. Men faktisk er det ret lige til. Bliv klogere på forskellen på de to typer underlag i videoen eller læs deres fordele og ulemper længere nede.

Det selvoppustelige liggeunderlag

Det selvoppustelige liggeunderlag har en kerne af skum, som suger luft og udvider sig, så snart ventilen åbnes. Det sælger næsten sig selv, men ”selvoppusteligt” er nok så meget sagt. For at opnå det bedste resultat og komfortniveau, skal et selvoppusteligt liggeunderlag ofte lige have et par mundfulde luft.

Fordele:

  • Kræver ingen eller kun lidt oppustning

  • Høj komfort

Ulemper:

  • Ofte tungere end oppustelige og skumunderlag (Med undtagelse af Asivik Ultralight liggeunderlag)

  • Kan punktere - men der skal lidt mere til

Det oppustelige liggeunderlag

Oppustelige liggeunderlag er til gengæld udelukkende fyldt med luft. Det kræver en pumpe eller et par gode lunger. Til gengæld er det lettere i vægt og garanterer dig et højere komfortniveau. Risikoen for, at oppustelige liggeunderlag punkterer, er altid højere end ved et selvoppusteligt underlag. Heldigvis er et skumunderlag en nem måde at beskytte dit oppustelige underlag mod en skarp sten, grene eller en lille glød fra bålet. Skum er også blandt de billigste liggeunderlag, så det skader ikke pengepungen. Sker uheldet alligevel, er det nemt at lappe et oppustelig liggeunderlag.

Fordele:

  • Let i vægt

  • Komprimerbar

  • Meget høj komfort

Ulemper:

  • Kræver oppustning med pumpe (medmindre du har stærke lunger)

  • Kan punktere - især hvis det ikke benyttes med et skumunderlag

Har du stadig tvivl om, hvad er der det rigtige liggeunderlag for dig? Bliv klogere i vores Ultimative guide til liggeunderlag

 Vælg et liggeunderlag med god r-værdi

Vælg liggeunderlag med rigtig R-værdi

R-værdi er en vigtig faktor for dit kommende køb af et liggeunderlag. R-værdien er nemlig udtryk for dit liggeunderlags isoleringsevne. Og hvis du er stiv af kulde og ikke kan sove, så er en god liggekomfort eller et liggeunderlagets lette vægt ikke meget værd. Derfor er dit liggeunderlags primære funktion at isolere dig mod kulde nedefra.

Hvad er R-værdi?

R-værdi er udtryk for liggeunderlagets isoleringsevne. Helt konkret angiver R-værdien, hvor kold jorden kan være før, du begynder at fryse på dit liggeunderlag. Det er en rigtig god rettesnor, så du ikke kommer hjem med et forkert underlag. I praksis placerer langt de fleste underlag sig et sted mellem 0 og 10. Læs hvordan du finder den rette R-værdi til dine behov her.

I mange år var der ikke en standard for, hvordan R-værdien måles. Det har altså været svært for forbrugere at sammenligne liggeunderlagene fra forskellige forhandlere på r-værdi. Heldigvis er der her i 2021 kommet en international standard ved navn ASTM F3340-18. Alle produkter blandt vores liggeunderlag hos Spejder Sport er selvfølgelig allerede testet ud fra denne internationale standard.


Hvilket liggeunderlag R-værdi skal jeg vælge?

Hvilken R-værdi du skal vælge, kommer rigtig meget an på dig. Vi har selvfølgelig nogle generelle anbefalinger, men i sidste ende er det enormt subjektivt. Det skyldes, at vores kropstemperatur afhænger af en masse faktorer. Eksempelvis kan køn, alder og generel blodgennemstrømning have indflydelse på, om du kan slippe afsted med en lav R-værdi i forhold til vejr og omgivelser. Læs vores vejledende anbefaling til R-værdi:

R-værdi Sæson
0-1 Indendørs- og sommerbrug
1,5-3,5 3-sæson (sent forår, sommer, tidligt efterår)
4-5 Dansk vinter
6-10 Vinterfjeld

Gennemsnitligt siger man, at kvinder fryser mere, fordi de har en højere kernetemperatur omkring de vitale organer, hvor mænd har en mere jævnt fordelt kropsvarme. Alder, genetik og generelle aktivitetsniveau kan også have indflydelse på din kropstemperatur. Men det er jo ikke 100% sikkert, at det er tilfældet med dig.

Har du ikke meget erfaring med at sove udenfor i koldt vejr, kan du overveje, om du er kuldskær. Tager du vinterjakken frem før andre, så skal du nok have et underlag med en lidt højere R-værdi alt efter sæson. For sæson har selvfølgelig også noget at skulle have sagt. Har du et oppusteligt liggeunderlag, kan du supplere med et liggeunderlag i skum. På den måde øger du den samlede isoleringsevne og beskytter dit underlag mod småsten og skarpe grene.

Opbevar dit liggeunderlag korrekt

Opbevaring afhænger af, hvilken type liggeunderlag du har. Korrekt opbevaring gør, at du bliver fri for ærgerlige overraskelser næste gang, du tager det frem. Her kan du nemt se, hvordan de forskellige liggeunderlag skal opbevares, så de holder så længe som muligt.

Liggeunderlag i skum kan du nærmest opbevares, som du vil, da de er enormt slidstærke og holder til lidt af hvert. Dog skal du være opmærksom på ikke at opbevare dit EVA-underlag for varmt, da du kan risikere, at de smelter ved for høj varme, dvs. temperaturer over 65 grader.

Selvoppustelige liggeunderlag med en skumkerne skal helst opbevares i oppustet tilstand, så de bevarer deres selvoppustelige evne. Ligger underlaget komprimeret i længere tid vil skummet have svært ved at folde sig ud og trække luft ind, og man kan derfor blive nødt til selv at puste underlaget op.

Oppustelige liggeunderlag som vores Asivik Airmats har en smule isoleringsmateriale på indersiden i form af Primaloft. Dette har bedst af, at underlaget ikke ligger tæt sammenfoldet i længere tid, men underlaget tager ikke skade af at ligge opbevaret i sammenfoldet tilstand.

Da luftmadrasser ikke har noget indeni, udover den luft du fylder i, kan de sagtens tåle at ligge i helt sammenfoldet tilstand i længere tid. Det samme gælder hængekøjer, der dog helst skal være tørre, inden de pakkes sammen.

Med alle luftfyldte underlag er det vigtigt, at man får al fugt ud, inden man lægger dem til opbevaring. Fugt kan nemlig over tid nedbryde underlagenes materialer indefra. Hvis du har pustet underlaget op med munden, er det derfor en god idé at tømme underlaget for luft og pumpe det med tør luft inden, man lægger det på hylden.

Husk en pumpe!

Gør det så nemt som muligt. Du kan let blive fri for at give dit underlag mund-til-mund i 30 minutter. Og den plads, som en pumpe optager, er klart det værd. I kan nemlig komme hurtigere i gang med bål, madlavning og hygge. I vores sortiment finder du både en god solid pumpe til din luftmadras samt en pumpbag pumpe til dit oppustelige liggeunderlag.


Dit luftfyldte liggeunderlag er ikke meget værd, hvis det punkterer. Husk derfor altid lappegrej og andet tilbehør. Det er heldigvis overraskende nemt, og så du er garanteret en god nats søvn – hævet over jorden.

Hvad er liggeunderlag lavet af?

Liggeunderlag i skum med lukkede celler er ofte lavet af EVA-skum eller IXPE-skum. Begge er let og blød type plast med høj isolationsevne. Selvoppustelige liggeunderlag varierer meget i materialer, men består altid af en skumkerne og et ydermateriale. Oppustelige liggeunderlag består (udover dets ydermateriale) overvejende af luft. Nogle modeller har et isolerende lag indvendigt for at øge R-værdien. 

Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge?

Vælg et oppusteligt liggeunderlag som en Asivik Airmat for suveræn komfort, lille pakvolume og let vægt. Thermarest er også et populært valg, og har topklasse selvoppustelige og oppustelige liggeunderlag, der ikke fylder mere en stor drikkedunk. Køb et godt underlag i skum, hvis letvægt er livet og komfort kommer i anden række. Sørg for, at dit liggeunderlag har en passende r-værdi:

  • Indendørs- og sommerbrug: 0-1 
  • 3-sæson brug: 1,5-3,5
  • Dansk vinter: 4-5
  • Vinterfjeld: 6-10

Læs mere om R-værdi her

Hvordan virker et selvoppustelig liggeunderlag?

Et selvoppustelig liggeunderlag består af en skumkerne, der folder sig ud, når du løsner ventilen, så den har adgang til luft. Lidt ligesom en skolesvamp, når du slipper den. Navnet ”selvoppustelig” er dog lidt misvisende, da de kun fyldes 70%, og derfor skal pustes lidt op for at opnå det bedste resultat. De sidste 30% luft kan du tilføje med munden eller med en pumpe.

Køb et fedt asivik liggeunderlag