Tricks og turfif

Vil du optimere din oppakning så den fylder mindst muligt? Vil du have guldkorn om hvilke snacks, der er gode at have ved hånden på vandreturen? Eller vil du lære tricks til båloptændingen, du kan blære dig med over for vennerne? Så er du kommet til det rette sted. Vi har i bedste Bear Grylls stil samlet en række tips og tricks, der gør dit næste eventyr til en leg.

Når rygsækken skal pakkes

Gaffatape på flasker kan spare dig plads og vægt. Undgå at medbringe en hel rulle gaffa ved i stedet vikle en god mængde om vandflasken, lighteren, vandrestavene eller hvad du nu ellers alligevel propper ned i rygsækken.

Pak soveposen i drybag for at sikre dig en tør sovepose selv på de vådeste ture. Der er intet bedre end at kunne putte sig i en god, varm sovepose efter en lang dag. Drop derfor kompressionsposen og forsøg dig i stedet med en drybag hvis du holder af at sove tørt. Se vores mange løsninger til vandtæt opbevaring her.

Små beholdere er en simpel, men effektiv løsning, hvis man vil minimere vægten og fylden af ens oppakning. Små plastflasker og lignende kan bruges til at opbevare alt fra shampoo til kakaopulver i mængder, der matcher turens behov.

Lighter med elastik rundt om forhindrer, at lighteren tømmer sig selv i tasken på vejen.

Mad på farten

Marcipanbrød er fyldt med fedt, sukker og protein - Lige hvad man har brug for på en krævende tur. Desuden fryser marcipan ikke, og du undgår at skulle bide i en marcipan-is.

Swiss mix også kendt som trail mix eller fjeldguf - kært barn har mange navne - er en blanding af nødder, chokoladestykker, rosiner og lignende. Det indeholder masser af energi og er let at forberede og have med på alle slags ture.

Nem båloptænding

Dyb tændstikkerne i stearin inden turen for at gøre dem vandtætte, styrke flammen og forlænge brændetiden. Så er du garanteret ild i al slags vejr.

Blyantspidseren er et overraskende hurtigt og effektivt redskab til at lave spåner til bålet. Den er let at have med og sikrer en hurtig og let optænding.

Ståluld og 9-volts batteri er en utraditionel men sjov måde at få tændt ild. Det er til gengæld hverken plads- eller vægtbesparende.

Tændstålet kaldes også det ”moderne flint og stål”. Det fylder lige så lidt som lighteren eller tænderstikkerne, men du risikerer ikke, at det løber tør for gas eller bliver vådt på vejen. Du får gnister med tændstålet ved at holde magnesiumstangen mod dit optændingsmateriale og gnide den lille stålplade hårdt og hurtigt på magnsiumstangen væk fra dig selv. Gnisten fra tændstålet er så kraftig, at den også kan bruges som nødblus. Find tændstål her.

Stearinbomber er ikke så eksplosive som de lyder. De består af avispapir som er enten rullet eller foldet, inden det bliver dyppet i stearin. De brænder stærkt og længere end avispapir normalt ville pga. stearinen.


Vatrondeller består af bomuld, som brænder virkelig godt. Derfor er vatrondeller, særligt hvis dyppet i stearin, en let hjælp til at få startet et bål.

Utility Flame Gel er et andet godt redskab til hurtig optænding. Gelen kan bruges året rundt, da den hverken kan fryse eller smelte. Smør en smule gel ud på den overflade, du ønsker antændt og tænd gelen med hjælp fra enten lighter eller tændstikker. Gelen kan fås enten i ”portionsanretninger” her eller i en større, lukbar pose her.

Chips kan overraskende nok også bruges til opstart af bål og ild. Majs-chips brænder en smule bedre end kartoffel-chips, men olieindholdet er i sidste ende hvad, der vil afgøre effektiviteten.

Tamponer består af fint bomuld, som brænder fortrinligt, og kan derfor bruges som en effektiv hjælp til bålopstarten.

Olieholdigt farvekridt brænder stærkt og længe. De kan både bruges som alternativ til stearinlys eller som hjælp til at få startet et bål.

Andre gode råd

Reparationskit er på mange måder ligesom regntøj, det er fedest hvis man ikke behøver at bruge det, men man tager det med alligevel. Nødhjælpspakken til dit udstyr og din beklædning behøver ikke bestå af meget andet end:

•Et par nåle
•Sytråd (Tandtråd er et godt og holdbart alternativ)
•Lim
•Lapper i materiale der passer: beklædning, sovepose, liggeunderlag og telt

Brug toiletrullen indefra for at undgå toiletpapirsudgaven af kluddermor. Du skal blot hive paprullen ud og trække papiret fra indersiden på samme måde som reb i en spole. Pak den også gerne i en pose, da vådt toiletpapir ikke er sjovt at bruge.

Reflekstape kan monteres på diverse udstyr og er en god løsning, hvis man ønsker at være mere synlig, både i trafikken og i naturen. Vælg f.eks. vores DDS refleksbånd.

Poseklemmer er geniale til at holde styr på bardunerne, så de ikke ligger og filtrer sig sammen i teltposen. Rul blot bardunerne fint sammen og sæt klemmen rundt om. Du finder de smarte klemmer i IKEA eller i det lokale supermarked. Som en bonus fungerer de lige så godt til madpakken, når du ikke er på tur, som på bardunerne.

Mangler du inspiration til dit næste eventyr? Kig forbi vores Guides og Viden og bliv inspireret. Du er også velkommen til at komme forbi din lokale Spejder Sport butik til en snak om godt grej og spændende ture.
Udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse