Hvad er merinould?

Merinould er en særlig type uld, som kommer fra fåreracen merinofår. I forhold til almindelig uld, er merinould meget blødere og tyndere. Den gennemsnitlige fibertykkelse ligger mellem 17-24 micron, som svarer til 0,0001mm. Merinould anvendes derfor ofte til undertøj. Merinofår er verdens talrigeste fårerace.

Uld er i stigende grad blevet populært i beklædning til hverdagsbrug, men i endnu højere grad blandt friluftsfolk, der har fået øjnene op for uldens mange gode egenskaber. Specielt muligheden for at bære uld i længere tid uden at det lugter af sved og uldens egenskab til at varme i våd tilstand, har været afgørende for uldens popularitet.

Egenskaber ved merinould

Merinouldens eftertragtede egenskab er dens evne til at kunne absorbere vand. Uld er hydrofilt – altså meget glad for fugt og vand, det kan suge op til 35% af sin egen vægt. Denne egenskab kommer dig selvfølgelig kun til gode sammen med det unikke kendetegn som uld besidder, nemlig evnen til at generere varme, selv når det er vådt. Derved holder uldbeklædning på varmen, selv ved pauser efter aktivt brug, vil sveden i ulden ikke nedkøle dig som syntetiske fibre eller bomuld ellers ville.

Den krøllede struktur som merinoulden har skaber en væld af bittesmå luftlommer i beklædningen, disse hjælper dig i at holde temperaturen da de fungerer som en isolerende bufferzone mellem dig og kulden.

Alsidighed

Merinould er velegnet til både varmt og koldt klima, da det i kolde klimaer vil absorbere fugten fra din krop og generere varme. I varme miljøer vil ulden igen absorbere fugt fra din krop, men derefter køle dig ned ved at fugten i ulden fordamper. Sådan vil uld arbejde sammen med din krop om at regulere temperaturen efter behov og omgivelser.

Uld er lugtfri

Endnu en værdsat egenskab ved uld er den naturlige resistens over for mikrobiel vækst –altså at den ikke lugter. Uld kan bæres mange dage i træk uden det begynder at lugte fælt af sved, som er rart når man er afsted på tur i flere dage og ikke lige har plads eller vægt til en ny t-shirt hver dag.

Sved i sig selv lugter ikke, derimod er det bakterierne der opstår i sveden som lugter. Da sved og fugt fra kroppen optages i kernen af uldfibrene og er derfor ikke tilgængelig for bakterierne som trives langt bedre på glatte overflader, som man eksempelvis finder på syntetiske fibre, end ujævne krusede overflader som ulden besidder.

Kvalitet måles i mikron

Uldens kvalitet måles i mikron. Det er enheden der betegner diameteren af uldfiberen i garnet. Jo lavere mikron, jo finere uld. Hvis uld er fint nok, mærker man ikke til den kløe som mange måske forbinder uld med. Mikrontallet 28 angiver kløepunktet. Værdier over 28 mærkes som kløe mens værider under 28 ikke mærkes.

Dette er selvfølgelig varierende fra én person til den anden, da der er forskel på hvor fintfølende man er, og hvor stor tolerance man har for kløe.

Forskellige får leverer forskelligt uld, og her er merinofåret blevet en uovertruffen favorit, da dets uld generelt ligger på et mikrontal mellem 17,5 – 24.

Vedligeholdelse af uld

Uld skal varetages og vedligeholdes for at beholde sine egenskaber. Ved at vaske din uld med speciel uld-vaskemiddel forlænger du levetiden for produktet og opretholder uldens egenskaber. Hvis uld vaskes i normal vask vil fibrene ødelægges og dit uldprodukt vil miste sine egenskaber.

Ved at bruge vaskemiddel specielt beregnet til uld slider du ikke uldfibrene og ulden bliver ved med at bevare sine eftertragtede egenskaber. Din beklædning bliver også ved med at være fin blød og rar mod huden, hvilket normale vaske med tiden vil ødelægge.

Du kan finde vedligeholdelsesprodukter her.

Behandling af merinofår

Der er stor fokus på hvorledes merinofårene bliver behandlet, særligt i forhold til ”mulesing”. For at undgå en parasitisk flue er det en velkendt og ofte anvendt metode, at skære huden af rundt om fårets bagdel. Metoden forgår uden bedøvelse og er ekstremt smertefuldt for fåret, og netop derfor anses det for at være dyremishandling af mange organisationer.

Spejder Sports leverandører bruger udelukkende uld fra får der IKKE er blevet udsat for mulesing, da det ikke stemmer overens med hverken vores, eller vores leverandørers holdninger i forhold til dyrevelfærd.

Spejder Sport - udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

salg@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse