FjallravenBergansPatagoniaMammutAsivikDevoldosprey

Uld

Uld er i stigende grad blevet populært både som hverdagsbeklædning, men i endnu højere grad blandt friluftsfolk, der for alvor har fået øjnene op for ulds mange egenskaber. Specielt muligheden for at bære uld i længere tid uden det lugter af sved, og ulds unikke egenskab for stadig at varme efter at blive våd, har været afgørende for ulds popularitet.

Egenskaber

Merinouldens eftertragtede egenskab er dens evne til at kunne absorbere vand. Uld er hydrofilt – altså meget glad for fugt og vand, det kan suge op til 35% af sin egen vægt. Denne egenskab kommer dig selvfølgelig kun til gode sammen med det unikke kendetegn som uld besidder, nemlig evnen til at generere varme, selv når det er vådt. Derved holder uldbeklædning på varmen, selv ved pauser efter aktivt brug, vil sveden i ulden ikke nedkøle dig som syntetiske fibre eller bomuld ellers ville. Den krøllede struktur som merinoulden har skaber en væld af bittesmå luftlommer i beklædningen, disse hjælper dig i at holde temperaturen da de fungerer som en isolerende bufferzone mellem dig og kulden.


Alsidighed

Merinould er velegnet til både varmt og koldt klima, da det i kolde klimaer vil absorbere fugten fra din krop og generere varme. I varme miljøer vil ulden igen absorbere fugt fra din krop, men derefter køle dig ned ved at fugten i ulden fordamper. Sådan vil uld arbejde sammen med din krop om at regulere temperaturen efter behov og omgivelser.

Lugtfri

Endnu en værdsat egenskab ved uld er den naturlige resistens over for mikrobiel vækst –altså at den ikke lugter. Uld kan bæres mange dage i træk uden det begynder at lugte fælt af sved, som er rart når man er afsted på tur i flere dage og ikke lige har plads eller vægt til en ny t-shirt hver dag. Sved i sig selv lugter ikke, derimod er det bakterierne der opstår i sveden som lugter. Da sved og fugt fra kroppen optages i kernen af uldfibrene og er derfor ikke tilgængelig for bakterierne som trives langt bedre på glatte overflader, som man eksempelvis finder på syntetiske fibre, end ujævne krusede overflader som ulden besidder.

Kvalitet

Ulds kvalitet måles i mikron. Det er enheden der betegner diameteren af uldfiberen i garnet. Jo lavere mikron, jo finere uld. Hvis uld er fint nok, mærker man ikke til den kløe som mange måske forbinder uld med. Mikrontallet 28 er værd at lægge mærke til i denne kontekst, da det er hvad man betegner som kløepunktet, 28 eller over vil mærkes og kan klø, men så længe man er under kløepunktet mærker man ikke til det. –Dette er selvfølgelig varierende fra én person til den anden, da der er forskel på hvor fintfølende man er, og hvor stor tolerance man har for kløe.

Forskellige får leverer forskelligt uld, og her er merinofåret blevet uovertruffen favorit, da dets uld generelt ligger på et mikrontal mellem 17,5 – 24.


Vedligeholdelse af uld

Uld skal varetages og vedligeholdes for at beholde sine egenskaber. Ved at vaske din uld med speciel uld-vaskemiddel forlænger du levetiden for produktet og opretholder uldens egenskaber. Hvis uld vaskes i normal vask vil fibrene ødelægges og dit uldprodukt vil miste sine egenskaber.

Ved at bruge vaskemiddel specielt beregnet til uld slider du ikke uldfibrene og ulden bliver ved med at bevare sine eftertragtede egenskaber. Din beklædning bliver også ved med at være fin blød og rar mod huden, hvilket normale vaske med tiden vil ødelægge.

Du kan finde vedligeholdelsesprodukter her.

Fårenes behandling

Der er stor fokus på hvorledes merinofårene bliver behandlet, særligt i forhold til ”mulesing”. For at undgå en parasitisk flue er det en velkendt og ofte anvendt metode, at skære huden af rundt om fårets bagdel. Metoden forgår uden bedøvelse og er ekstremt smertefuldt for fåret, og netop derfor anses det for at være dyremishandling af mange organisationer.

Spejder Sports leverandører bruger udelukkende uld fra får der IKKE er blevet udsat for mulesing, da det ikke stemmer overens med hverken vores, eller vores leverandørers holdninger i forhold til dyrevelfærd.


Hvorfor SpejderSport.dk

Gratis levering til butikkerFuld returretLandsdækkende butiksnet

Kundeservice

Åbningstider:  
Mandag-torsdag: 9-16  
Fredag: 9-15

salg@spejdersport.dk
43 55 35 00

+45 43 55 35 00
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse | CVR nr: 58 14 28 16