Under broen til Farø

Tekst: Tue Krat Holt, butikschef Spejder Sport Næstved. Foto: Sune Westh

Klokken er lidt over 8 om morgenen den 30. november, da vi mødes i Vordingborg. Vi er fire vandglade kolleger, der har talt om den forestående kajaktur i en måned, og nu står vi her: En råkold, let diset morgen i Vordingborg.

En hurtig ruteændring

Først var planen at ro en tur ved Møns Klint, men vejrudsigten sagde 10-12 sekundmeter fra sydøst, og på Møn ville det betyde høje bølger ind fra siden – både ud og hjem. Hertil kom, at deltagerne har forskelligt erfaringsniveau. Resultatet blev, at vi valgte at flytte turen til Vordingborg og farvandet imellem Sjælland og Falster, hvor man ligger lidt i læ.

Da ingen af os får padlet så meget i løbet af vinteren, som vi egentlig gerne ville, bliver der snakket meget om udstyr i dagene op til turen. Der er forskellige bud på, hvordan man bedst holder varmen i fingrene. Der bliver diskuteret alt lige fra neoprenhandsker til skal-luffer og forede skihandsker. Der er også ekstra fokus på at huske tørt skiftetøj, da ingen af os ejer en tørdragt, som ellers kan være en god ide om vinteren. Vi tager alle ekstra uldundertøj inde under vores normale kajakbeklædning, en ekstra tynd fleece trøje under anorakken og så ellers en hue på toppen. Så er vi klar!

Frosne fingre

Der er heldigvis en lille bro, så vi kan komme tørskoede i kajakkerne. En ad gangen går vi ud, får sat sprayskørtet på plads og laver de sidste småjusteringer, inden kursen bliver sat mod Farøbroen. Vi har let modvind, der frisker op i ansigtet, men vi arbejder os stødt og roligt ud af en lille vig og over mod broen.

Der går ikke mange minutter, før jeg begynder at fryse seriøst om fingrene - selv med mine neopren-handsker. De bliver våde og kolde, fordi vandet i handskerne ikke er blevet varmet op endnu. Resten af kroppen har det fint varmt, men mine fingre plager mig temmelig meget. Jeg begynder at overveje, om de når at fryse af inden frokost.

Heldigvis begynder fingrene at tø op igen efter cirka tyve minutter, måske fordi jeg forsøger at variere mit greb på pagajen, så der kan komme nyt blod til fingerspidserne. Desuden finder man helt automatisk ud af at bruge en padleteknik, der holder hænderne ude af vandet.

Lille kajak under stor bro

Efter halvanden times padling når vi frem til Farøbroen og kan endelig klappe den. Det er imponerende at sidde i en lille kajak under en kæmpe bro og kigge op ad bropillerne og videre op på den kæmpe konstruktion, der bærer vejbanen.

Så kan man godt føle sig temmelig lille.

Vi beslutter, at det er tid til at gå i land og strække benene og få lidt frokost og en tår kaffe. Vinden er tiltaget en anelse, og vi kan tydeligt mærke, at vi driver ind mod Sjælland, da vi kommer om på den anden side af broen.

Vi snakker lidt om, hvor vi skal nyde frokosten, og valget falder på selve Farø. Det er trods alt er lidt sjovt at erobre stranden på en meget lille ø, som for de fleste bare er et bump på turen over mod Falster.

Spegepølse med mørk chokolade

Vi ror langs broen over til Farø og går i land på nordvestsiden et par hundrede meter fra motorvejen. Der bliver hurtigt sat vand over til kaffe, og madpakkerne kommer frem.

Min egen madpakke blev lavet i al hast og er noget kedelig i forhold til de andres, så i et forsøg på at peppe den op, krydrer jeg spegepølsen med lidt mørk chokolade. Og det kan faktisk godt anbefales. Det er en ordentlig energibombe, der giver varme i kroppen – selvom smagsoplevelsen er noget speciel.

Der gik snak i den på stranden, og lige pludselig skulle vi også øve os i at tænde bål med de sparsomme former for brændsel, man kan finde i strandkanten.

Har du fået mod på eventyr?

Har du, ligesom Tue, mod på at rykke dine grænser og tage på nye eventyr? Hos Spejder Sport har vi samlet en masse guides og viden, som du kan gøre brug af i planlægningen af din næste tur. Her finder du alt fra turbeskrivelser, fx om en tur i havkajak ved Bornholm, til en guide til hvordan du vælger den rigtige rygsæk.

Du skal selvfølgelig også være velkommen til at kigge forbi en af vores butikker, hvor vores venlige personale altid står klar til en snak om, hvilket udstyr, der passer bedst til dit næste eventyr, eller hvordan du pakker rygsækken, så den føles let som en fjer.
Udstyr til eventyr

Danmarks største outdoor-kæde med et landsdækkende netværk af specialbutikker, som forsyner friluftsfolket med grej til alle slags ture og aktiviteter.

Kundeservice

Åbningstider:
Mandag-torsdag: 9-15.30
Fredag: 9-15

kundeservice@spejdersport.dk
43 55 35 00

Se e-mærket status her

Spejder Sport A/S   •   Lejrvej 13   •   3500 Værløse