Vandrestave

Vandrestavene er vigtige, når du skal på en tur i det mere krævende terræn. De aflaster dine led på lange ture, giver dig øget sikkerhed i stejle områder eller ujævnt terræn og kan bruges året rundt. Vi sikrer altid, at vores vandrestave i Spejder Sport er lette og nemme at have med rundt på en vandretur, så letvægt, komfort og sikkerhed går op i en højere enhed.

Black Diamond vandrestavene er nogle af de bedste, der er på markedet - de har endda vundet "Bedst i test", da Forbrugermagasinet TÆNK testede vandrestave i juni 2019.

Vandrestave til bjergbestigning

Mange forbinder måske mest af alt vandrestave med stave til stavgang, men i virkeligheden er vandrestave ikke for tøsedrenge. Selv de mest hardcore bjergbestigere ved, at et godt sæt vandrestave er guld værd, når man kæmper sig opad.

Vandrestavene hjælper dig både på vej op og ned ad bjerget. På vej opad, hjælper vandrestavene dig med at rette din torso op, så du får bedre udnyttelse af din lungekapacitet. De hjælper dig ligeledes med at opnå en god, stabil gangrytme, som kan være svær at opnå uden hjælpemidler.

Når du skal ned ad bjerget, kan du forlænge dine vandrestave (hvis du har købt et par justerbare vandrestave). Derved kan du bruge vandrestavene til at tage imod med og derved skåne hofter, knæ og ankler mærkbart.

Er du nybegynder på bjergene, er vandrestave noget af det første vandreudstyr, du bør investere i. De hjælper dig med at få en god vandrestil og aflaste din krop, når du tæsker den igennem de uvante øvelser.

Skal du bruge dine vandrestave til bjergbestigning og vandring i terræn, kan du med fordel vælge en vandrestav med et forlænget håndtag som f.eks. Black Diamond Trail Pro Shock vandrestavene, da dette vil give dig en bedre mulighed for at justere dit greb og længden på staven, efterhånden som terrænet ændrer sig, uden at skulle justere på vandrestaven. Denne vandrestav har også særligt god stødabsorbering, som er godt til det til tider hårde terræn i bjergene.

Vandrestave til vandring og gåture

Ligesom vandrestave er geniale til bjergbestigning, kan de også tage vandreturene herhjemme til nye højder – Både de korte søndagsture i skoven, men også de længere vandreture, der måske kræver, at du krydser et åløb eller to.

Vandrestave hjælper nemlig ikke kun med at aflaste på stejle stigninger, de hjælper dig også med at holde balancen, sikre fodfæstet og øge komforten, når du går.

Få flere gode fordele ved og tips til vandrestavene i videoen her:Skal du bruge dine vandrestave på asfalt eller en anden hård overflade, kan du med fordel sætte et par gummispidser på enderne, så du får et bedre greb på asfalten, klippegrunden eller de andre typer af hårde overflader, du skal krydse. Dette skåner også vandrestavene, så de holder længere og dæmper samtidig lyden mellem stav og jord, så man i timevis kan nyde naturens lyde frem for kliklyden fra ens vandrestave.

Tip! Det er en god ide at købe et ekstra sæt til at have i rygsækken. I tilfælde af at gummiskoen sidder fast i en klipperevne eller et mudderhul vil den nemlig kunne falde af, så det ikke pludseligt er hele staven, der hænger fast - Og så er det rart at have en reserve med sig.

Hvor lange skal mine vandrestave være?

Har du besluttet dig for at investere i et par vandrestave, er det vigtigt, at du finder den par i den rigtige længde. Heldigvis er det ganske simpelt at regne sig frem til den højdeindstilling, der passer til en.

I god tommelfinderregel er:

  • Gang din højde med 0,68 og rund op eller ned til de nærmeste 5 cm, så har du længden på dine vandrestave
Husk! Vandrestavene skal kunne forlænges og forkortes, hvis du går meget op eller ned ad bakke.

Når du står med dine vandrestave i hånden, skal de justeres i en længde, så det passer med, at dit albueled har en vinkel på 90 grader – Dog gælder det dog, at længden skal tilpasses din kropsbygning og det terræn, du bevæger dig i.

Sammenklappelige eller teleskop-vandrestave

Det giver nok sig selv, at et par vandrestave i fuld længde fylder en del, når de skal pakkes i bagagerummet, i rygsækken eller gemmes af vejen på loftet. Heldigvis kan de fleste vandrestave foldes helt eller delvist sammen, så de fylder så lidt som en tredjedel af deres fulde længde.

Overordnet set findes der 2 typer af sammenfoldelige vandrestave: Foldbare vandrestave og teleskop-vandrestave.

Foldbare vandrestave
Foldbare vandrestave kan i bogstavelig forstand foldes sammen. Disse vandrestave består af 3-5 dele, der sidder sammen med en elastiksnor. Stavene vil ofte have et klik-system, der skal klikkes op for at delene kan foldes sammen.

De foldbare vandrestave er enormt praktiske, da de fylder minimalt i rygsækken eller i den mellemstore duffelbag og derved kan komme med på tur, selv hvis den starter med en tur igennem lufthavnen.

En ulempe ved de foldbare vandrestave er, at de ikke kan højdereguleres i lige så stor grad som teleskop-stavene, som består af ét langt teleskop.

Teleskop-vandrestave
Teleskop-vandrestavene er en del mere almindelige end de foldebare vandrestave. De består af ét langt teleskop, der kan justeres i længden.

I langt de fleste tilfælde kan teleskop-vandrestavene justeres inden for et ret stort interval. F.eks. kan Black Diamond Trail Pro Shock vandrestavene justeres fra 68 cm og helt op til 140 cm.

Uanset om du går efter en vandrestav, der kan foldes sammen som et teleskop, eller en der er decideret foldbar, bør du gå efter den hovedregel, at vandrestavene, i sammenfoldet tilstand, ikke bør være længere end din rygsæk – I hvert fald hvis du har planer om til tider at gå uden stavene og i stedet opbevare dem på din rygsæk.

Er vandrestavene længere end din rygsæk, og fastgør du dem til rygsækken, vil du forværre tyngdepunktet samtidig med, at du risikerer at hænge fast i grene og træer, mens du går.

Kom af med stavene, mens du er på farten

På de fleste rygsække er det muligt at fastgøre et par vandrestave på siden. Enten vil der være et par stropper til formålet eller også kan du være kreativ med rygsækkens drikkedunkholder og et par supplerende nylonstropper.

Nogle rygsække kommer dog med et særligt system, der tillader dig at komme af med rygsækkene, mens du er på farten, uden at du først skal have rygsækken af ryggen.

Ospreys Stow-on-the-Go system består af en elastisk strop ved rygsækkens ene skulderstrop og en strop, nederst på rygsækkens side. Dette relativt enkle system er genialt, da man nu, uden problemer, kan få hænderne fri til at aflæse kortet, få en tår at drikke eller tage et billede af den skønne natur, mens man går.

Vandrestavene hives naturligvis lige så let frem igen, når man skal bruge dem.

Se hvordan Stow-on-the-Go fungerer i videoen her:Vandrestave og flytransport

Starter dit vandreeventyr med en flyvetur, har du måske overvejet kun at medbringe håndbagage. Her er der dog nogle ting, du skal være opmærksom på i forhold til vandrestave.

Først og fremmest er der længden. Hos de fleste flyselskaber må du have en taske med på op til 55 cm i længden som håndbagage. Dette gør, at det som regel som et de foldbare stave, der kan tages med i håndbagagen.

Det næste, du skal overveje, er det enkelte flyselskabs regler om, hvad du må tage med i håndbagagen, og hvad du ikke må. Grundet vandrestavenes spidse ende, er der nogle selskaber, der har forbud imod medbringelsen af vandrestave i håndbagagen. Tjek derfor med dit flyselskab hjemmefra. I værste fald, må du checke bagagen ind og dine vandrestave med på den måde.
Betalingsmuligheder:
Betalingsmuligheder