Caminoen: 6 ruter til Santiago de Compostela

6 Camino ruter til Santiago de Compostela
Der findes et helt net af pilgrimsruter gennem Europa, der alle sammen leder mod samme mål i Galicien i det nordvestlige Spanien, nemlig byen Santiago de Compostela, hvor en af de 12 disciple, apostlen Sankt Jakob, ifølge legenden er begravet.

Det er faktisk alle disse vidt forskellige ruter og det ene fælles destinationsmål, som den karakteristiske pilgrimsmusling så fint symboliserer.

 

Pilgrimsruter

Nu er det nok de færreste, der har tid og kræfter til at starte en pilgrimsvandring her fra Norden, så lad os starte et andet sted.

Der er nemlig Camino ruter fra både Portugal, Frankrig og Spanien, som du kan vælge, hvis du drømmer om at vandre pilgrimsruten Camino de Santiago til Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela.

 

Camino de Santiago

Når vi taler om Camino ruten, spørger mange ind til længden. Hvor lang er Caminoen i Spanien? Oftest vil du opleve, at der med ”Caminoen” menes ”Camino Francés”, den franske rute, som er den mest kendte på cirka 775 kilometer.

Der er imidlertid flere Camino ruter, både kortere og længere, at vælge i mellem:

  1. Camino Francés (ca. 775 km.)
  2. Camino Primitivo (ca. 321 km.)
  3. Camino del Norte (ca. 815 km.)
  4. Camino Portugues (ca. 242 km.)
  5. Camino Inglés (ca. 118 km.)
  6. Camino Finisterre (ca. 87 km.)

 

Planlæg og mål din rute

Det, du skal tænke over, når du vælger din rute til Santiago de Compostela er først og fremmest, hvor mange dage du har til rådighed.

Afhængig af årstiden og din fysiske form, kan du forvente at gå mellem 20 og 25 kilometer om dagen inklusive pauser. På Camino Francés kan du også gå mindre end 20 kilometer om dagen, da der er kortere mellem overnatningsmulighederne.

Anskaf dig et kort over Caminoen og brug det til at planlægge din rute. Kortet kan give dig et godt overblik, så du kan lave en oversigt over dagens længde. Det er nemlig en god idé at sætte et realistisk mål op for sig selv om, hvor mange kilometer, man skal gå om dagen.

Herefter kan du begynde at kigge på præferencer. Hvorfor du vil gå Caminoen? Hvad vil du gerne opleve, og hvad håber du at få ud af turen? Vil du gå med andre pilgrimme fra alle fire verdenshjørner, eller foretrækker du at gå, hvor der er mindre befærdet? Er du til kultur eller natur – eller måske en god kombi?

Her får du en kort beskrivelse af 6 oplagte ruter, du kan vælge:

 

1. Camino Francés – ca. 775 km.

Camino Francés eller ”Den franske rute”, som den også kaldes, er den mest berømte Camino og dermed også den mest befærdede. Cirka 70% af alle pilgrimme vandrer til Santiago af denne vej, og mere end 180.000 mennesker gik ruten i 2017!

Camino Francés er cirka 775 kilometer lang og en af de bedst skiltede ruter med rig mulighed for at tanke op på mad og drikke undervejs, eller tage et stop (lige når du vil nærmest) på et af de mange herberger. Disse ting tilsammen gør, at Camino Francés er den oplagte Camino for begyndere.

Vælger du at tage hele ruten, så skal du starte i den franske by St. Jean Pied de Port, der har en fantastisk flot, men hård, start på vej mod toppen af Pyrenæerne.

Det er også muligt at starte fra Roncesvalle på den spanske side af Pyrenæerne eller i Pamplona. I Pamplona starter mange, da det er en nem by at komme til med offentlig transport. Ruten fortsætter herefter tværs over Nordspanien til Santiago, hvor du vil komme forbi flere kunstneriske og historiske seværdigheder.

Camino Francés er inddelt i cirka 32 etaper, og du kan fint tilpasse turen, så den passer til dig.

Læs mere om Camino Francés

 

2. Camino Primitivo – ca. 321 km.

Camino Primotivo er den ældste rute på el Camino de Santiago og kaldes derfor også ”Den oprindelige Camino”.

Ruten er 321 kilometer lang og kan opdeles i 16 etaper alt efter, hvor hurtigt du går.

De sidste to-tre dage smelter Camino Primotivo sammen med Camino Francés, så du ender med at gå den franske rute til sidst. Her vil du opleve, hvordan den sidste del af turen står i voldsom kontrast til din vandring hidtil. Camino Primotivo er nemlig den næstmindst befærdede vej til Santiago, og kun 4% af alle pilgrimme går på denne rute.

Det hænger selvfølgelig sammen med, at ruten er en af de mest krævende Camino ruter på Camino de Santiago. Camino Primotivo byder nemlig både på kuperede bjergområder og nogle lange stigninger, hvor vejret hurtigt kan slå om og byde på regn, torden og tæt tåge.

Du skal også være grundig med at pakke din proviant, for på denne rute kan der være lidt længere mellem mulighederne for indkøb (dog max 14 kilometer).

Til gengæld bliver du belønnet med den smukkeste Camino rute, hvor du starter i den historiske by Oviedo i Asturien og fortsætter til den ligeså historiske by Lugo på din vej mod Santiago.

Læs mere om Camino Primotivo

 

3. Camino del Norte – ca. 815 km.

Camino del Norte er ruten, du skal vælge, hvis du drømmer om lange vandringer med bjerge, dale, små idylliske landsbyer og imponerende kyststrækninger, hvor du kan gøre holdt på en af de mange smukke strande og bade i havet.

Camino del Norte har et stærk kuperet terræn og et begrænset antal Camino seværdigheder undervejs, hvorfor den heller ikke en af de allermest befærdede. Cirka 7% af alle pilgrimsrejsende tiltrækkes imidlertid af landskaberne på Camino del Norte og vandrer altså den 815 kilometer lange vej til Santiago.

Ruten starter i enten Hondarribia eller Irún på grænsen mellem Frankrig og Spanien og snor sig både gennem Baskerlandet og med lange stræk langs kysten.

Læs mere om Camino del Norte

 

4. Camino Portugues – ca. 242 km.

Camino Portugues er den næstmest populære rute på Camino de Santiago og leder cirka 14% af alle pilgrimme denne vej. De 242 kilometer kan nemlig fint gås i løbet af et par ugers ferie og er derfor en opnåelig distance for de fleste.

Derudover kan du på denne rute se frem til et upåklageligt udvalg af dejlig mad og vin samt imødekommende lokale, der ønsker dig ”Bom Caminho”.

Camino Portugues starter ved Atlanterhavets kyst i Portugals næststørste by, Porto, hvor São Francisco Kirken, der er på UNESCOs verdenskulturarvsliste, ligger.

Fra Porto vandres der en lille uges tid til den spanske by Tui, hvorefter turen fortsætter mod Santiago med flere historiske landsbyer undervejs, blandt andet Padron og Caldas.

Læs mere om Camino Portugues

 

5. Camino Inglés – ca. 118 km.

Camino Inglés, eller ”Den engelske Camino”, er en forholdsvis kort pilgrimsfærd, der starter i en af de to spanske havnebyer Ferrol eller A Coruña.

Her gik de pilgrimme, der ankom med skib fra Storbritannien og det nordlige Europa typisk i land.

I dag starter de fleste pilgrimme vandringen i Ferrol, der, før i tiden, var hovedindgangen til Galicien for nordeuropæere med kurs mod Santiago.

Den cirka 118 kilometer lange tur fra Ferrol er, mildest talt, ikke en af de travleste. Kun omkring 2% af alle pilgrimme tager denne tyndtbefolkede rute til Santiago, så her kan du få oplevelsen lidt for dig selv, hvis det er det, du foretrækker.

På vejen vil du bl.a. vandre langs fjorden, gennem skov og bakker, indtil du når Betanzos, hvor landskabet flader ud det sidste stykke mod Santiago de Compostela.

Du kommer forbi et væld af små landsbyer, klostre, historiske kirker og spændende monumenter. Ruten er også god rent temperaturmæssigt, selv om sommeren, hvilket gør den velegnet til vandring.

Læs mere om Camino Inglés

 

6. Camino Finisterre – ca. 87 km.

En rute, der bliver stadig mere populær, er Camino Finisterre, der går til ”verdens ende” i form af byen Finisterre, der ligger ud til Atlanterhavet.

Her er Santiago, for en gangs skyld, startdestinationen, og ruten her skal ses som en forlængelse af Camino de Santiago. Pilgrimme, som vælger at gå hele vejen til ”verdens ende”, gør det som en slags afslutning på pilgrimsfærden. I Finisterre er det derfor ikke usædvanligt at se Santiago pilgrimme, der kaster deres vandrestave ud i de brusende bølger og brænder deres tøj, mens solen går ned.

Har du derfor fire dage ekstra at gøre godt med, efter du har fået udstedt dit compostela, kan du overveje, om du, traditionen tro, også vil have en muslingeskal og et minde for livet med hjem fra ”verdens ende”.

Læs mere om Camino Finisterre

 

Camino foredrag

Vi afholder løbende foredrag med Lars fra caminoforedrag.dk, som gik sin første Camino i 2010 og siden har gået Camino Francés fire gange og Camino Portugues to gange.

Til vores Camino foredrag kan du blive klogere på Camino ruten, gå ruter og ikke mindst få eksperttips til din pakkeliste til vandreturen.

 

Udstyr til Caminoen

Du er også altid velkommen til at kigge ind i butikken og få en snak om grej og påklædning til din Camino vandring.

Vi elsker nemlig at høre om dine eventyr, og vi vil gerne dele vores viden med dig, så du kan få en oplevelse for livet.

 

Buen Camino og på gensyn i Spejder Sport!