Danmarks smukkest beliggende shelters

Kom afsted på mikroeventyr og sov i shelter i Danmark. Overnatning i shelter er populært som aldrig før, og nettet bugner med mulige destinationer til dit næste eventyr. Men hvilke shelters er de gode?

Det fandt vi 11 bud på, da vi tog på jagt efter de smukkeste og absolut bedst placerede shelters i Danmark.

Kender du et fantastisk shelter i Danmark, der burde være på listen? Så skriv endelig i kommentarfeltet længere nede.

 

Shelter på Sjælland

 

Shelter på Fyn

Shelter i Jylland

 

 

 

 

Sådan valgte vi de smukkeste shelters i Danmark

Da vi startede bilen og begav os ud på tur, havde vi én ting for øje, nemlig at finde de smukkest beliggende shelters. Det behøvede ikke at være de pæneste eller nyeste shelter med suveræne parkering- og toiletforhold. Nej, vi gik efter de vildeste placeringer med den flotteste natur. Shelter i Danmark med ægte wauw-faktor og med hver sit særpræg.

 

Fra shelter til shelter landet rundt  

Henover sensommeren knoklede vi os igennem hundredevis af kilometer på de danske landeveje, skove og grusstier. Vadehavet og øerne har vi til gode, men vi kiggede på mange shelters og valgte dem ud, der levede op til vores krav om en spektakulær beliggenhed.
Mange gange blev det, naturligt nok, ved hav og skov, for her sker der bare noget fedt, når man er på tur.

 

Unikke omgivelser og naturoplevelser

Det var ikke et kriterie, men da vi havde fundet og udvalgt vores 11 shelter-favoritter, stod det klart, at hvert eneste sted ligger, hvor der er unikke naturoplevelser omkring shelteret også. Vær derfor klar til at udforske den egnsbestemte natur, lokale vandreruter, seværdigheder og kulturhistorie der, hvor du ender med at tage hen.

 

Book et shelter - eller opdag selv de skjulte skatte

Der er noget helt specielt ved selv at finde shelter i Danmark, som vi har gjort her – især når de ikke fremgår af apps og websites. Du kan gøre os kunsten efter ved at slå satellitfunktionen til på Google Maps. Så kan du hurtigt finkæmme spændende områder og bruge målefunktionen til at bedømme afstande. Kombiner med luftfotos fra Krak, der er taget om vinteren, og gør det endnu lettere at finde skjulte (shelter)skatte.


Er du knap så eventyrlysten, så kan du vælge at booke et shelter. Der er desværre ikke én platform med en oversigt over alle shelters i Danmark, der kan bookes. Så du får nok størst held med at lede hos Naturstyrelsen eller bookenshelter.dk. For langt de fleste shelters gælder først til mølle dog - så valgmulighederne indsnævres, hvis du vil booke på forhånd.

Blandt de nævnte shelters i denne artikel kan du booke shelteret på Fyns Hoved og på Millinge klint på forhånd. Vi tager altid et telt med. Det er godt at have i baghånden, hvis nu der er optaget. Og de få gange det er sket, har der været god energi og plads til alle.

 


 

Shelter på Fyns Hoved - Fyns flotteste panoramaudsigt

Vilde blomster eksploderer i farver langs grøftekanten, og små byer med bindingsværkshuse, hvide kirker og stokroser passerer. Kursen er sat mod Fyns Hoved.

Shelteret ligger fredeligt på en bakketop med udsigt ad libitum til et idyllisk overdrev, hvor køer græsser frit omkring havet og de lavvandede laguner ved spidsen af Fyns Hoved. Et stenkast herfra imponerer udsigten yderligere med et flot panorama view over Kattegat og en hyggelig bålplads, der skriger på snobrødsbagning og varm kaffe. Herfra er det nemt at komme ned og gå den flotte tur rundt om Fyns Hoved, kaste fiskelinen eller tage en dukkert.

 

Det sorte shelter er indhegnet, så der ikke kommer ubudne (firbenede) gæster ind. Du kan derfor uforstyrret tage plads ved bord/bænkesættet og nyde udsigten til lyden af hvislende træer i den lille skov. Melder sulten sig, kan der tilberedes mad ved bålet med tilhørende bålrist.

Mange fynboer går tur ved Fyns Hoved, men følg ikke i deres hjulspor på grusstien, selvom der er parkeringsmuligheder derude. Den bedste parkeringsplads, med kun tre minutters gang til shelteret, ligger nemlig ved Jøvet lidt forinden.

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 55.608846, 10.607117
 • Koordinat, shelter: 55.608573, 10.603448
 • Toilet: 350 meter til toilet v/ Dancenter på Fynshovedvej (sommerhalvår)
 • Vand: Der er adgang til vand v/ Dancenter på Fynshovedvej (sommerhalvår)
 • Booking: Udinaturen.dk
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 5-6 pers.
 • Afstand til p-plads: 250 meter

 

 Shelter på Avnø - Magi i birkeskoven

Åbne vidder, frodige enge, fjord og fugleliv kendetegner den fredede halvø, Avnø, syd for Næstved. Her blæser vinden friskt, men ude ved vandet mod sydøst byder to shelters på læ i en lille birkeskov.

Med Nokkeskoven i ryggen og Avnø Fjord på første parket er der ingen tvivl om, at denne shelter-placering er ”en ren 5’er” i ejendomsmægler-termer.

De to bjælkekonstruerede shelters ligger side om side med uspoleret udsigt over fjorden og kig til Knudshoved Odde. Med flere bålsteder, grillriste og bænke er det et oplagt sted for familier eller vennepar. Omvendt kræver det hensyntagen, hvis naboen ikke er nogen, man kender.

 

Uanset om I er mange eller få, vil I næppe kede jer i området. Her kan man bl.a. spotte sæler, kigge på stjerner fra de græsklædte sheltertage, gå på opdagelse i birkeskoven og lave hjemmeflettede drømmefangere med svanefjer.

De rolige omgivelser hænger unægtelig sammen med, at der er halvanden kilometer til p-pladsen. Der skal derfor slæbes lidt for at komme frem, men med trækvogn går det forholdsvis let.

Stedet kan ikke bookes, så medbring evt. telt, hvis nu begge shelters er optaget. Der er flere hyggelige teltpladser i birkeskoven.

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 55.083800, 11.762574
 • Koordinat, shelter: 55.074857, 11.772799
 • Toilet: 1.500 meter til toilet v/
  Avnø Naturcenter (åbent 7-22)
 • Vand: Der er adgang til vand v/
  Avnø Naturcenter (åbent 7-22)
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 2 shelters m. plads til i alt 16 pers.
 • Afstand til p-plads: 1.500 meter

 

 


 

Shelter i Boserup Skov - Roskilde Fjords smukkeste plet

Store, dybe skove og kulturhistorisk istidslandskab er essensen af den midtsjællandske nationalpark, Skjoldungernes Land. Midt i det hele kan du overnatte i shelter lige ud til vandet.

Boserup skov shelter

 

Det klassiske træshelter ligger idyllisk placeret under et gammelt kroget æbletræ i en lille vig med udsigt over Roskilde Fjord, småstejle lerskrænter på den anden side af bugten og Veddelev Havn i horisonten.

Placeringen i bugten gør, at der er mere læ og oftere fralandsvind, end hvis man f.eks. booker det nærliggende (men nordvendte) Skjoldunge-shelter, der er mere udsat for vestenvind. Her i vigen ved Bregnebjerg-shelteret er der derfor oftest lidt roligere vindforhold, når lejrlivet omkring bålpladsen skal dyrkes.

 

Det er dog rart at vide, at der er flere shelters, for især i sommerhalvåret er Boserup Skov en populær destination for mange fra København og omegn. Heldigvis er der rig mulighed i området for også at ligge i telt eller hængekøje.

Fra p-pladsen til shelteret er der gå-underholdning til de mindste på det første stykke gennem skoven og ned til Fjordstien. Her venter en sjov forhindringsbane kaldet Midgårdsormen, hvor forventningsfulde turbørn kan gå balancegang eller lege jorden er giftig, mens ruten gradvist tilbagelægges.

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 55.664790, 12.024258
 • Koordinat, shelter: 55.670114, 12.023494
 • Toilet: Nej
 • Vand: Nej
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 8 pers.
 • Afstand til p-plads: 700 meter

 

 


 

Shelter på Strandkær Strand - Danmarks fineste shelter-sommerhus

I et smukt bælte af høje træer og vajende, grønne siv har en gammel toiletbygning fået nyt liv. Den er nemlig bygget om til et hyggeligt shelter med udsigt til Ebeltoft Vig og Nationalpark Mols Bjerge i ryggen.

Strandkær Strand Shelter

Det ligner mest af alt et lille hus, og fordi det er toiletsiden, der vender ud mod grusstien, kan man let komme til at køre lige forbi. Gør du det, så skynd dig at vende om. Her på Strandkær Strand venter nemlig et utrolig fint shelter, som du ikke vil misse. Shelteret, der blev renoveret i 2017, er lyst og åbent med højt til loftet, hvilket gør, at man sagtens kan opholde sig her i længere tid og spise, spille spil eller bare nyde udsigten.

Trods den åbne konstruktion ligger shelteret fint i læ af høje, slanke træer, der kaster dansende skygger nedover både hybenroser og brombærkrat. Beplantningen omkring shelteret kan ikke helt skærme mod lyden af biler, der lejlighedsvis passerer på Fuglsøvej 70 meter væk. Til gengæld skaber de mange træer og siv en super hyggelig stemning og med kun

Bare 30 meter ned til stranden, er det oplagt at snuppe en svømmetur eller fiske. Her er nemlig gode muligheder for at fange havørred, der uden tvivl vil gøre sig godt på båltøndens rist, når mørket falder på.

Strandkær Strand shelter
Strandkær strand shelter

 


     Fakta

 • Koordinat, shelterplads (m. parkering): 56.2187148,10.5842630
 • Toilet: Der er handicapvenligt toilet
  bag shelteret
 • Vand: Der er adgang til vand på toilettet
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 4-5 pers.
 • Afstand til p-plads: 0 meter

 


 

Shelter i Kollund Skov - Kystnær perle på Gendarmstien

Området omkring den dansk-tyske grænse er et eldorado af naturoplevelser med kuperet kystskov, dybe tunneldale dannet af smeltevand fra istiden og flotte strækninger langs Flensborg Fjord. På Gendarmstien venter en skøn shelterplads lige ud til vandet.
Kollund skov shelter
Kollund skov shelter

De to velholdte shelters ligger smukt omgivet af høje bøgetræer og kun et stenkast fra den glitrende fjord, hvor bølgerne skvulper roligt ind på de væltede træer i vandkanten, og Flensborg by kan skimtes på den anden side.

Der er god afstand mellem shelterne, der med hver sit bålsted gør pladsen egnet til både små og store grupper. Her er masser af plads at boltre sig på, og dagene kan hurtigt fyldes med ting som at kaste smut på stranden, bade, klatre i træer og riste skumfiduser. Dog må man maksimalt overnatte to nætter på stedet.

 

Indimellem forvilder nysgerrige mennesker ned til bredden og hilsner på, for Kollund Skov er et populært naturreservat for borgere både nord og syd for grænsen, og det kan man egentlig godt forstå, for her er virkelig fint.

Selv vejen fra p-pladsen er en oplevelse i sig selv. Her følger man 700 meter af den historiske Gendarmsti, hvor de tidligere gendarmer patruljerede til fods og bevogtede grænsen fra 1920 og frem til 1958.

Kollund skov shelter

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 54.837489, 9.446224
 • Koordinat, shelter: 54.832248, 9.431980
 • Toilet: Der er toilet ved Kollund Mole 1.300
  meter væk
 • Vand: Der er adgang til vand ved Kollund Mole
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 2 shelters m. plads til i alt 12 pers.
 • Afstand til p-plads: 1.300 meter

 


 

Shelter i Vigsø Bugt - Bjælkehygge ved Vesterhavet

Det brusende Vesterhav har alle dage fascineret med sin rå natur og vilde vidder. I en klynge af nåletræer, og i læ for vinden, gemmer der sig en charmerende shelter-perle med masser af hyggepotentiale.

Vigsø bugt shelter ved vesterhavet
Det er ikke til at vide, for man kan ikke se det fra de store parkeringspladser, som badegæsterne og autocamperne benytter. Men lige her, kun 300 meter fra bølgerne, ligger det hyggeligste lille shelter med sorte bjælker og græs på taget – som taget ud af et eventyr.

Der er i hvert fald lidt ”fortryllet skov” over stedet med høje fyr, små lysninger, vilde svampe og træstuppe, man kan sidde på rundt om bålet, mens der grilles pølser på svingristen. Det eneste, der bryder stilheden, er vinden i træerne og en svag brusen fra havet.

Tørresnoren hænger klar til at tage imod det våde badetøj, og imens de voksne sidder ved bord/bænkesættet og planlægger et besøg i Nationalpark Thy, kan ungerne løbe og lege med blødt sand og stikkende grannåle under de bare fødder.

Måske den gamle hestefold bag shelteret sparker liv i fantasien om (en dag) at mærke friheden på hesteryg, som Vestkysten også lokker med? Muligheder er der i hvert fald nok af i Vigsø Bugt.

Vigsø bugt shelter ved vesterhavet
Vigsø bugt shelter ved vesterhavet

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 57.096767, 8.739993
 • Koordinat, shelter: 57.096755, 8.740625
 • Toilet: Der er muldtoilet på pladsen og 1 km til offentligt toilet
 • Vand: Der er adgang til vand ved det
  offentlige toilet
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 4-5 pers.
 • Afstand til p-plads: 30 meter

 

 


 

Shelter på Millinge Klint - Oasen til den store flok

Det Sydfynske Øhav er kendt for sin smukke natur, milde klima og blå hav. Midt i det hele ligger Millinge Klint shelterplads, der er det perfekte getaway for familie- eller vennegruppen.

Millinge klint shelter på sydfyn

Kun et stenkast fra Helnæs Bugt ligger syv særprægede shelters med plads til 33-37 personer i en smuk oase af løvtræer, strandfyr og lyserøde hybenroser.

Shelterne er forskellige i størrelsen, hvilket er dejlig fleksibelt, når man er mange. Så kan hele familien sove sammen – eller teenagerne kan få fred. Alle shelters kan lukkes af, så mindre børn ikke stikker af om natten, og man kan ligge i læ.

Når det er samlingstid, er den store bålhytte helt genial. Den er både arkitektonisk flot med et fantastisk lysindfald og indbyder til masser af samvær omring langbordet og ved bålet. Imens de voksne sludrer, vil ungerne nyde at udforske områdets små gemmesteder, spille bold på græsset eller lave deres eget bål ovre ved shelterne.

 

Skal alle aktiveres er der kun 20-50 meter til badebroen. Den synes ikke umiddelbart langt, men sørg for at finde den, så I kan få en dukkert – gerne efterfulgt af en tur i den lille brændefyrede saunahytte tilbage på shelterpladsen.

Millinge klint shelter på sydfynMillinge klint shelter på sydfyn 

 


     Fakta

 • Koordinat, shelterpladsen (m. parkering):
  55.135509, 10.161694
 • Toilet: Toiletbygning opdelt i herre/dame
 • Vand: Der er adgang til vand i toiletbygningen
 • Booking: Bookenshelter.dk
  (ca. 40 kr./pers. pr. nat)
 • Kapacitet: 7 shelters m. plads til i alt
  33-37 pers., tor bålhytte og sauna
 • Afstand til p-plads: 0 meter

 

 


 

Shelter ved Røsnæs Fyr - Mærk elementerne rase

Regn, blæst og havvand har nådesløst formet halvøen Røsnæs ud for Kalundborg. For foden af den stejle klint, helt ude på spidsen, venter Vestsjællands mest spektakulært placerede shelter. Helt klart en af de smukkeste shelter i Danmark.
Røsnæs fyr shelter

Bygget direkte ind i skrænten under Røsnæs Fyr findes et helt unikt shelter, der bringer dig tæt på naturens allermest rå sider og smukkeste solnedgange.  

Når du ligger her, hævet over strandkanten, føles det som om, at shelter og hav går i et. Rytmiske bølgeskvulp, Samsøfærgen der passerer og tålmodige lystfiskere i vaders gør fornemmelsen af tid til ikke-eksisterende.

 

Den vilde beliggenhed betyder selvfølgelig også, at shelteret er ret eksponeret for både vind og havsprøjt. Man skal derfor krybe godt tilbage med soveposen, hvis det skal lykkes at overnatte i læ for naturens utæmmede kræfter. Du vil dog ikke fortryde det, for du finder ganske enkelt ikke noget, der tilnærmelsesvis minder om stedet her.

Trods de udsatte omgivelser er det tilladt at lave bål i stenene på stranden foran shelteret, forudsat der bliver slukket ild og gløder. Alternativt er der en fin bålplads med bord/ bænkesæt og bålrist oppe ved fyrtårnet.
Røsnæs fyr shelter


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 55.742039, 10.877537
 • Koordinat, shelter: 55.743549, 10.868669
 • Toilet: Kort gåtur til toilet v/ fyret og et til på p-pladsen
 • Vand: Der er adgang til vand v/ fyret samt p-pladsen
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 3-4 pers.
 • Afstand til p-plads: 650 meter

 


 

Shelter i Staksrode Skov - Hvor hav møder skov

Staksrode Skov, mellem Vejle og Juelsminde, byder på noget af Østjyllands mest dramatiske kyststrækning. Kun få meter fra vandkanten, på toppen af skrænten, ligger en shelterplads, der virkelig er værd at rejse efter.
Staksrode skov shelter

Hvis du går efter følelsen af at stå ved verdens ende, så tag til Staksrode Skov shelterplads. Her ligger shelteret i en ugeneret lysning på den yderste del af skrænten med en vild panoramaudsigt over Lillebælt.

Her forekommer havet og skoven uendelig, og det er svært ikke at blive fascineret af de majestætiske bøgetræer, der (bogstaveligt talt) går lige til skrænten og ser ud til at være faretruende tæt på at styrte i havet, hvis leret giver efter for store regnskyl.

 

Gode skovstier gør det nemt at komme til shelterpladsen med både cykel og trækvogn, og det er derfor forståeligt, at den unikke oase kan trække en del besøgende. Dog kan manglen på skraldespande medføre en mindre fornøjelig opgave - nemlig at rydde op efter forrige gæster.

Det er dog hurtigt glemt, når først du sidder foran bålet på den store træstamme og spekulerer på, hvornår det mon er tid til at tage turen ned af skrænten og ned på Rand Strand, hvor badevandet lokker.

Staksrode skov shelter


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 55.680702, 9.858571  
 • Koordinat, shelter: 55.684783, 9.873050
 • Toilet: Nej  
 • Vand: Nej
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til 5-6 pers.
 • Afstand til p-plads: 1100 meter via blå rute

   


 

Shelter i Vrads Sande - Meditativt åndehul på heden

Naturskabte klit- og lyngheder er efterhånden et sjældent syn i Danmark, men lige her i Søhøjlandet i Midtjylland ligger et fredfyldt shelter med udsigt til høje graner, lilla lyng og en ubegribelig stilhed.
Vrads sande shelter

Det er næsten svært at tro, at det er Danmark, man har slået lejr i, når man sidder i det lille, mørke shelter og betragter den lyngklædte klithede, hvor køer græsser med store fyrretræer i baggrunden, så langt øjet rækker.

Til gengæld er det ikke så svært at forstå, hvorfor der ligger et meditationscenter tæt på shelteret. På de her kanter tager ro og stilhed nemlig over og åndedrættet sænkes – helt automatisk.

 

Meditationscentret ligger et stykke bag shelteret, der vender mod nordøst, og du kan derfor sagtens falde uforstyrret i staver over det smukke landskab, mens gryden med tevand hygger sig på bålristen.

Shelteret ved Vrads Sande føles som lidt af et refugium, og selvom man fristes til at blive i længere tid, er det kun tilladt med én overnatning på pladsen.

Det skyldes, at shelteret er forbeholdt dem, der vandrer på Hærvejen og har brug for ly for natten. Det er dog tilladt at slå telt op i området, hvis shelteret er optaget.
Vrads sande shelter
Vrad sande shelter

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 56.049496, 9.451363
 • Koordinat, shelter: 56.051259, 9.450561
 • Toilet: Der er muldtoilet på pladsen
 • Vand: Der er adgang til vand på pladsen
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 1 shelter m. plads til ca. 4 pers.
 • Afstand til p-plads: 250 meter

 


 

Shelter i Mandemarke Haver - Når sandstranden kalder

Den sydøstlige del af Møn gemmer på noget af øens absolut smukkeste natur, hvor gavmilde kyster og bakkede landskaber nærmest kræver at blive udforsket.
Mandemarke haver på Møn

På de sydvendte sandstrande finder du Mandemarke-shelterplads, der giver fantastiske muligheder for at leve shelter-livet direkte på en lækker sandstrand.

Rent vedligeholdelsesmæssigt har de to, tætliggende shelters måske set bedre dage. Dette opvejes dog til fulde af deres unikke placering helt tæt på den indbydende strand, der i sommerhalvåret kan bruges til badning, krabbefangst, rejejagt og alverdens andre aktiviteter.

 

Mandemarke Haver består af to standard-størrelse shelters, der hver har egen bålplads. Pladsen er ikke stor, men kan sagtens rumme to grupper, hvis de viser hensyn i løbet af opholdet.

Fordi pladsen er placeret så tæt på vandet, kan der være en del vind, men selve shelterne er dog placeret i læ bag en lille håndfuld træer, der skærmer for den værste vind.

Møn er kendt for sit gode kystfiskeri, og derfor er Mandemarke Haver et populært valg for lystfiskere, som bruger det som base for længere fisketure. Vær derfor opmærksom på, at der kan være rift om de to shelters i marts-maj og september-november.
Mandemarke haver
Mandemarke haver shelter

 


     Fakta

 • Koordinat, p-plads: 54.943962, 12.514288
 • Koordinat, shelter: 54.944255, 12.515723
 • Toilet: Primitivt, ca. 50 meter fra shelter
 • Vand: Nej
 • Booking: Først-til-mølle princippet
 • Kapacitet: 2 shelters m. plads til i alt 10-12 pers.
 • Afstand til p-plads: 100 meter.

 

 

Vær godt forberedt på at overnatte i shelters i Danmark

Mangler du udstyr? Så kan du se vores udvalg af soveposer og liggeunderlag. Er du i tvivl om, hvad du skal købe til det danske klima, så kan du læse vores artikler om Hvordan eksperter vælger sovepose eller vores Ultimative guide til liggeunderlag.

Du behøver heller ikke slæbe hele køkkenet med, når du skal overnatte i shelter. Tænd et bål, rist skumfiduser og drik varm kakao fra termokanden. Vil du gerne lave aftensmad ved shelteret, så er et trangia sæt et nemt og let at have med.