7 musthaves til den nye spejder

Musthaves til nye spejdere

Dit barn skal starte til spejder, og spørgsmålene til det helt rigtige udstyr melder sig. For hvad skal du egentlig købe? Hvad er det vigtigste, og hvad kan du vente med? Og hvad med den første kniv – hvor skarp må den være? Alt det fortæller vi dig nedenfor, så læs med og få en god start på spejderlivet.

I Spejder Sport hjælper vi hvert år masser af nye spejdere og deres forældre med at finde det helt rigtige udstyr. Vi synes ikke, det skal være et stort udstyrsstykke, og med nogle gode basis ting, kommer I altså rigtig langt. Resten kan man altid give i fødselsdags- og julegave.

Her er de vigtigste stykker grej til årets spejdermøder:

 

 

Vi har samlet det hele i en pakkeliste, som du kan downloade og printe lige her

 

Spejderuniform

Spejderuniformen består, for de fleste nye spejdere, af en uniform i skjortefacon og et tørklæde.

Tørklædet bæres til alle spejdermøder og aktiviteter og er den allervigtigste del af uniformen. Mønstret og farverne på tørklædet viser nemlig, hvilken gruppe spejderen tilhører. Vi har alle DDS spejdertørklæder, så spørg i din lokale Spejder Sport og få hjælp til, hvilket tørklæde der bruges i jeres spejdergruppe.

Uniformsskjorten bruges sammen med tørklædet til at vise, hvilket korps man kommer fra. Et alternativ til skjorten kan også være en T-shirt, jakke eller anden beklædning med DDS-logo, som det fremgår af uniformsvejledningen:

”Som spejder bærer man spejdertørklæde. Tørklædet kan bæres alene eller sammen med uniformsskjorte, logobeklædning eller andet. Man er uniformeret, når man bærer en af de blå DDS uniformsskjorter, T-shirt, softshell, eller andet med DDS-logo og spejdertørklæde.”

Tip! Med til den klassiske spejderuniform hører også spejderjakken, spejderbæltet, spejderpungen og spejderdolken. Både jakke, bælte og pung er oplagte gaveidéer til f.eks. fødselsdag og jul.

 

Blødt uldundertøj

I langt de fleste spejdergrupper foregår de ugentlige møder udendørs året rundt. Det er derfor vigtigt, at dit barn er godt klædt på til at være ude i 2-3 timer i al slags vejr.

Det er vores erfaring, at det mest optimale er at være klædt på med flere tynde lag. På den måde kan spejderen dels regulere temperaturen ved at tage flere lag af eller på og dels få en større bevægelsesfrihed, når der skal hugges brænde, laves bål, arbejdes med rafter osv.

For at kunne holde varmen og få ledt sved væk fra kroppen, så barnet undgår at blive kold, anbefaler vi derfor altid en tynd trøje og tynde lange underbukser i uld, f.eks. Asivik Wool, som det inderste lag (under spejderskjorten). Asivik Wool er lavet af 100% merinould, der ikke kradser, men er så blødt og strækbart, at dit barn kan bevæge sig helt uden begrænsninger.

 

Vindtætte spejderbukser

Det er vigtigt, at dit barns spejdertøj kan tåle at blive brugt og beskidt. Her kan det måske være fristende at sende junior afsted i et par gamle cowboybukser, for de kan jo holde til lidt af hvert ikke?

Problemet er bare, at cowboybukser og almindelige bomuldsbukser ikke er vindtætte. Det kan derfor blive en temmelig kold fornøjelse til spejdermøderne i vinterhalvåret, hvis vinden suser lige igennem bukserne. Og bliver dit barn vådt, er det svært at få tungt denim og bomuld tørt igen.

I stedet anbefaler vi Asivik Trekking Pant2. Det er et par slidstærke spejderbukser, der sikrer dit barn fuld bevægelighed og komfort, når han eller hun giver den gas til møderne. De er lette, hurtigtørrende og helt vindtætte – uden at lægge budgettet i ruiner.

 

Varm jakke

Med uldundertøj inderst, en spejderskjorte udenpå og en vindtæt jakke eller varm vinterjakke yderst er dit barn helt klar til spejdermøderne uden at fryse.

De fleste har deres egen hverdagsjakke på i starten sammen med spejdertørklædet, og det går oftest fint, hvis man ikke har en jakke, der er alt for sart. Senere hen er den flotte spejderjakke med logo en oplagt investering. Den er nemlig både vindtæt, slidstærk og giver god bevægelsesfrihed.

 

Solide (og vandtætte) støvler

Måske har I allerede nogle gode støvler, der kan bruges til en start, men skal dit barn ud og gå meget, er det værd at overveje et par rigtig børnevandrestøvler.

Et sikkert spejderhit hos os er Columbia Newton Ridge, der fås i både børn og voksenstørrelse. Det er en rigtig slider i garvet læder, der gør, at støvlen er meget vandafvisende.

Den stødabsorberende mellemsål sikrer, at komforten er i top og den kraftige profilerede gummisål sikrer et godt fodfæste på både glatte og mudrede underlag. Og så kan de tåle at blive beskidte!

 

Skarp kniv der ligger godt i hånden

Når du skal vælge den første spejderkniv til dit barn, er det vigtigt, at kniven ligger godt i hånden. Den skal passe til en barnehånd, så barnet kan styre den. Og så må den gerne være skarp – selvom de fleste forældre nok er lidt utrygge ved netop det i starten. Når kniven er skarp, skal dit barn nemlig ikke lægge lige så mange kræfter i og vilde bevægelser (som vi jo gerne vil undgå rent sikkerhedsmæssigt).

I Spejder Sport har vi tre juniorknive, som vi plejer at anbefale til spejderbrug. Alle tre modeller har nemlig en sikring (eller en ”stopper”), der gør, at de små fingre ikke smutter ud på bladet:

 

Vangedal Juniordolk

En mindre udgave af den klassiske danskproducerede spejderdolk. Siden 1944 har Vangedal været ”den rigtige spejderkniv”, og nu fås den altså i en størrelse, der passer til små børnehænder. Det er denne kniv, vi selv vælger, da den er produceret i kraftigt rustfrit stål, der holder skæret godt og er nem at slibe op efter behov.

Bemærk! Du kan også få Vangedal Junior med DDS logo 

 

Mora Scout 39

Svenske Mora har lavet den lille Scout snittekniv med skarp spids, der er særlig velegnet til børn fra børnehavealderen og opefter. Et oplagt valgt som den første spejderdolk eller snittekniv. 

 

Mora Scout 39 Safe

I modsætning til Mora Scout 39, har Mora Scout 39 Safe en afrundet spids, der gør den god til især de mindre børn. Kniven er velegnet til børn primært i 3-7-årsalderen og er stadig forholdsvis skarp, så den ikke sætter sig fast og er for tung at arbejde med.

 

Pandelampe

Man kan komme langt med lommelygten hjemme fra skuffen, men vil du give dit barn en rigtig god start på spejderlivet, så køb en pandelampe fra begyndelsen.

En pandelampe er genial til spejderbrug, da vinterhalvårets møder ofte er udenfor i mørke. Med en pandelampe er hænderne fri, og det får man altså brug for, når man går til spejder.

Asivik Scout er rigtig fornuftig pandelampe til en rimelig pris, og den opfylder så rigeligt de behov, en ny spejder har. Den lyser små 100 meter frem og har tre forskellige lysstyrker samt en rød diode, der gør, at man kan læse kortet uden at miste nattesynet. Den store gummiknap gør det nemt for selv små fingre at skifte mellem funktionerne.

 

Gaveidéer til den nye spejder

Der kan ende med at være mange på ønskelisten, når først dit barn er kommet godt i gang til spejder. Og vi forstår det godt – godt grej gør bare turen bedre (og sjovere).

 

Mangler du alligevel gaveidéer til den nystartede spejder, så plejer disse ting at vække glæde:

 

Rabat og gode tilbud på spejderudstyr

Spejder Sport er ejet af Det Danske Spejderkorps, og vores udbytte går derfor til dem. Med dine køb bidrager du derfor til, at børn og unge får oplevelser, de kan bruge resten af livet.

Som spejder får du altid 10% rabat på alle varer i Spejder Sport, der ikke allerede er nedsat, hvis du er medlem af vores kundeklub. Derudover er der årligt to kundeklubarrangementer om året kun for spejdere med forhøjet rabat.*

Meld din ind i Spejder Sports kundeklub her

 

* Spejderrabatten samt den forhøjede rabat ifbm. Spejdernes Dag, Spejdernes Aften og til Kundeklubaften gælder dog ikke i Spejder Sport i Magasin.