Sådan vedligeholder du dine sko og støvler

Du kan forlænge levetiden på dine sko og støvler med mange år med løbende vedligeholdelse og pleje. Det er både godt for din pengepung og for miljøet, og dine fødder vil glæde sig over ikke at skulle gå helt så mange par nye støvler til.

Manglende imprægnering ses det tydeligst ved, at det vand du går igennem ikke længere løber af som perler, men derimod gør ydersiden af dit fodtøj vådt. Det er der heldigvis råd for, og det er hverken dyrt eller besværligt. Hæng med her og bliv klogere på, hvordan du imprægnerer dit fodtøj i læder og kunststof:

 

Sådan vasker du læderstøvler

Det er en god idé at vaske dine sko og støvler hver gang, du har været på tur - særligt hvis det har været mudret. Jord og mudder slider på læderet og vil arbejde sig ind i materialet, så åndbarheden mindskes.

Bank dine sko sammen, når du har taget dem af og brug eventuelt en blød neglebørste eller lignende til at få det værste skidt af med.

Hvis støvlerne alligevel er våde, så skyl dem gerne udvendigt hvis der stadig sidder meget skidt på. Hvis du har god tid eller synes, at dine læderstøvler trænger til en ekstra kærlig hånd oven på turen strabadser, kan du give dem en mere grundig omgang rens.

Sådan gør du:

 1. Tag snørebåndene af, så du lettere kan rengøre omkring huller og øjer
 2. Skyl de beskidte snørebånd op i vand, så de bliver fri for jord og snavs, der kan slide på læderet
 3. Skyl skidtet af støvlerne med vand – Gerne med hjælp fra en blød børste NB! Er dine støvler i nubuck eller ruskind, skal de blot tørres af med en opvredet klud
 4. Vask eventuelt skoene på indersiden. De store mængder salt fra sved, som skoene udsættes for, kan være med til at gøre læderet tørt og tørre ud eller beskadige Gore-Tex membranen, hvis dine sko har sådan en. Har du støvsugeren i nærheden, kan du tage indersålen ud, suge skidt og nullermænd af den og støvsuge støvlen indvendigt
 5. Tør huller og øjer med en tør klud, så de ikke ruster
 6. Lad støvlerne tørre ved stuetemperatur – For høj varme, f.eks. ved radiatorer, kan tørre læderet ud
 7. Fyld støvlerne med avispapir, hvis de er våde indeni – Skift papiret efterhånden som det bliver gennemblødt

 

Sådan pudser du læderstøvler eller lædersko

Når læderet begynder at se lidt tørt ud og blive svagere i farven eller inden du skal afsted i flere dage, er det en god idé at pudse dine støvler. Har du ikke siddet i timevis som soldat og vedlet støvler på pudsestuen, får du her en guide til, hvordan du vedligeholder dit læderfodtøj, så det ville være Den Kongelige Livgarde værdig.

Læderfodtøj imprægneres med læderfedt, da det laver en hinde som vandet ikke kan trænge igennem. Varmes voks ind i læderet, har du en meget solid imprægnering, der holder til en længere tur på flere dage.

Sådan gør du:

 1. Sørg for, at dit fodtøj er rent og tørt
 2. Gnid læderfedt godt ind i læderet med en klud eller dine fingre. Varmen fra fingrene gør, at du kan få voksen godt ind i læderet Tip: Vil du kæle lidt ekstra for dit fodtøj, kan du varme dine rene støvler i ovnen ved 50 grader i 5 minutter, inden du pudser dem. Dette åbner porerne i læderet, så det suger voksen bedre ind.
 3. Når du har smurt støvlen ind i et tyndt lag, kan du ved hjælp af en varmekilde, f.eks. en hårtørrer varme voksen ind. Du holder varmekilden i ca. 20 cm afstand, og når voksen mærker varmen, vil du se det smelte op ligesom fedtstof på en pande og dernæst trænge ind i læderet
 4. Gentag processen en enkelt gang

NB! Har dine støvler også en vandtæt membran (som du er glad for), skal du under ingen omstændigheder ikke give mere end to tynde lag! Hvis voksen trænger helt igennem læderet, trænger den ind i membranen, som så risikerer at blive tilstoppet. Dette betyder, at der kan ledes vand igennem og at åndbarheden bliver markant forringet. Læderet får et lidt mat udseende, da der nu ligger voks godt og solidt yderst i læderet.

Tip: Har dit fodtøj en gummikant som støder op til læderet, så giv gummikanten lidt silikone for at undgå udtørring. Udtørrer gummiet kan det sprække eller slippe i kanten og risikoen for vandbad i dit fodtøj er skabt. Spray lidt silikone på en svamp eller et stykke køkkenrulle og gnid det på, så får du det ikke ud over hele støvlen. En omgang silikone til gummikanten en til to gange om året bør være fint til de flestes behov.

 

Nubuck og ruskind

Nubuck og ruskind er to typer læder, der ofte ses på vandrestøvler og andet fodtøj.

Når du vasker dine støvler i nubuck eller ruskind bør du forsøge at mindske brugen af vand. En våd klud bør være nok, da de kun lige skal fugtes.

Til ruskindsstøvlerne kan du vælge at bruge en ruskindsbørste til at børste hårene op.

Du kan vælge at bruge læderfedt på nubuck og ruskind. Dette vil øge læderets vandtætte funktion, men det vil gøre dine sko mørkere og mere skinnende. Er du helt vild med dine ruskindsstøvlers matte look, bør du derfor overveje det en ekstra gang, inden du pudser dem med læderfedt.

Alternativt kan du bruge imprægnering specielt lavet til nubuck og ruskind, som sørger for, at skoene beholder deres vandtæthed, uden det kosmetiske udtryk ændres.

Sådan påfører du den vandbaserede spray:

 1. Fjern snavs med en fugtig klud. Rens evt. fodtøjet med Springyard Therapy Cleaning Formula 
 2. Spray jævnt hele ydersiden af fodtøjet
 3. Efter 2-3 minutter, fjernes overskudsmateriale med en ren klud og derefter stilles skoene til tørre inden brug

Tip: Er dine sko eller støvler lavet af lyst skind, kan du prøve imprægneringen på et mindre synligt sted og se, om læderet ændrer farve. Til pleje af dine lædersko og støvler i nubuck eller ruskind kan du passende bruge vores skoplejesæt. Sættet indeholder:

 • Påsmøringsbørste
 • Ruskindsbørste
 • Lædervoks
 • Klud

 

Sådan vasker du dit fodtøj i kunststof

Ligesom med lædersko, er det vigtigt, du vasker dit fodtøj i kunststof, hvis du vil forlænge levetiden.

Ved at rense dit fodtøj, får du salte og skidt, der kan sætte sig i materialet, vasket ud, og dit fodtøj tager bedre imod den imprægnering, du bagefter kommer på. Det kan lidt af farven tilbage til kunststofmaterialet.

Sådan gør du:

 1. Tag snørebåndene af, så du lettere kan rengøre omkring huller og øjer
 2. Skyl de beskidte snørebånd op i vand, evt. med lidt håndsæbe
 3. Skyl skidtet af støvlerne med vand – gerne med hjælp fra en opvaskebørste eller lignende
 4. Vask eventuelt skoene på indersiden. Har dine støvler en tekstil-inderside og Gore-Tex membran, kan de spidse saltkrystaller fra din sved over længere tid beskadige Gore-Tex membranen
 5. Tør huller og øjer med en tør klud, så de ikke ruster
 6. Lad støvlerne tørre
 7. Fyld støvlerne med avispapir, hvis de er våde indeni. Skift papiret efterhånden som det bliver gennemblødt

 

Imprægnering af fodtøj 

Imprægnering af fodtøj i kunststof

Spray-imprægnering er løsningen, hvis dit fodtøj er lavet af kunststof eller en kombination af læder og kunststof. Det er ganske simpelt at imprægnere sit fodtøj med imprægneringsspray. Du følger blot de tre simple trin nedenfor.

Sådan gør du:

 1. Vask dine støvler
 2. Spray dit fodtøj med imprægnering Tip: Er du lige kommet hjem fra tur, og er dit fodtøj vådt, kan du bare spraye imprægneringen direkte på.
 3. Lad fodtøjet tørre ved stuetemperatur

Dine sko eller støvler vil allerede efter et par timer være klar til næste tur, men vent gerne til næste dag, da vandtætheden bliver i betydeligt bedre, hvis skoene får lov til at tørre i minimum 12 timer ved stuetemperatur.

Et fodtøj uden membran kan med fordel imprægneres med et silikoneholdigt middel for at opnå optimal vandafvisning i en kortere periode. Gentag processen inden hver tur eller inden skoene bliver gemt væk på loftet. Jo oftere du rengør og sprayer støvlerne, desto nemmere er processen og desto bedre holder dine støvler.

Tip: Har dit fodtøj en gummikant som støder op til kunststoffet, så giv gummikanten lidt silikone for at undgå udtørring. Udtørrer gummiet kan det sprække eller slippe i kanten og risikoen for vandbad i dit fodtøj er skabt. Spray lidt silikone på en svamp eller et stykke køkkenrulle og gnid det på, så får du det ikke ud over hele støvlen. En omgang silikone til gummikanten en til to gange om året bør være fint til de flestes behov.

 

Vedligeholdelse af sandaler

De fleste mennesker kender lugten af godt brugte sandaler om sommeren – og det er de færreste, der nyder den. Sørg for regelmæssig vask af dine sandaler, hvis du vil mindske lugten. Her kan du eventuelt bruge Nixwax Sandal Wash.

Sådan gør du:

 1. Fjern snavs med rent vand, så du opnår en fugtig overflade. Hvis sandalen er meget snavset kan du eventuelt bruge en kraftig nylonbørste til rengøringen
 2. Ryst flasken godt før brug. Pres låsemekanismen i svampen i bund, så du bryder forseglingen
 3. Påfør rigeligt Sandal Wash over hele det område, der skal renses
 4. Skyl godt efter med masser af rent vand
 5. Lad sandalerne tørre – dog ikke ved direkte varme

NB! Produktet kan påvirke farven på sandalerne, så prøv først et mindre synligt sted. Har dine sandaler lædersål, bør du vælge vejledningen af rengøring af læderstøvler.

Vi håber, at du, ved at følge rådene fra denne guide, vil få mere glæde ud af dine sko og støvler. Du er i hvert fald garanteret en længere holdbarhed, hvis du giver dit fodtøj lidt kærlighed – og så er godt og velplejet fodtøj bare det bedste udgangspunkt for en god tur og nye eventyr!