Sådan vælger eksperterne sovepose

Det skal være slut med at ligge og fryse i en klaustrofobisk sovepose! Du fortjener at sove godt på turen, så hæng på her og træk på massevis af gode erfaringer fra garvede friluftsfolk.

I denne artikel deler vi al vores viden med dig og gør dig skarp på både materialer, komforttemperaturer og brugsområder. Du får også en række eksperttips til, hvordan du opgraderer overnatningen, og hvordan du får din sovepose til holde så længe, som muligt.

 

I Spejder Sport tør vi godt kalde os sovepose eksperter. Vi har selv lavet alle de klassiske fejl gennem årene, og vores soveposer er blevet testet under alle mulige (og umulige) forhold. Lad os derfor hjælpe dig med at finde din nye sovepose. Der er nemlig mere at tage stilling til, end de fleste tror, men vi lover dig, at det er tiden værd.

 

 

Sovepose basisviden og tjekliste 

Når du skal ud og købe ny sovepose, vandrer dine tanker muligvis tilbage til mere eller mindre vellykkede hytteture, nætter i shelter og teltslagning hjemme i haven. Måske frøs du? Måske svedte du? Måske var soveposen alt for stor og tung. Nu står du her og skal på den igen – hvilken en skal du så vælge? Og hvad skal du kigger efter? Det får du en hurtig tjekliste på. 

Se alle vores soveposer inden du læser videre.

 

 1. Hvor varm skal soveposen være?
  Det første du skal gøre dig tanker omkring, når du kigger efter sovepose, er hvilken komforttemperatur, den skal have, for at du vil føle dig godt tilpas. Er det primært om sommeren, du regner med at bruge din nye sovepose, eller får du også brug for den på andre tidspunkter af året, hvor temperaturen kommer under frysepunktet? Hvilken komforttemperatur skal din nye sovepose have for at få dig til at føle dig godt tilpas? Er du en frossenpind, eller har du normalt let ved at holde varmen
 2. Hvor meget må soveposen veje og fylde?
  Vægt er også et relevant parameter at kigge på. Skal soveposen primært med på vandreture, hvor du i forvejen har meget at slæbe på, vil det have en stor betydning, om du vælger en kompakt letvægtssovepose i stedet for en billig sovepose, der vil optage væsentlig mere plads og stjæle flere kilo i rygsækken.
  Skal du derimod på shelter- eller kanotur, hvor alt grejet bliver kørt eller båret over kortere distancer, ja så giver det måske ikke mening at investere flere tusinde kroner i en super komprimerbar ultralight sovepose.

  Mens der ofte er fokus på vægten, kan fyld godt være lidt undervurderet, når grejbeslutningen skal tages. De to ting går ofte hånd i hånd, og vælger du en sovepose med lavere vægt, vil den da også typisk fylde mindre. Vi vil alligevel gerne slå et slag for, at du tænker over det med fylde, inden du vælger. Tag ned i butikken, så du kan fornemme forskellen og overvej, hvad det vil betyde for dig. Er I f.eks. en familie på fire, der skal afsted, kan udstyret hurtigt komme til fylde uhyggeligt meget, og det er så ærgerligt at investere i nyt udstyr og senere indse, at man skulle have valgt en anden model.
 3. Skal det være en dun- eller fibersovepose?
  Når du indleder jagten på en ny sovepose, vil du hurtigt opdage, at du kan vælge mellem dun- eller fiberfyld. Fibersoveposer oftest billigere, mere modstandsdygtige overfor fugt og er nemmere at rengøre end dunsoveposer. Til gengæld fylder og vejer de ofte mere, fordi der skal bruges mere fyld for at opnå samme isoleringsevne som dun. Fibersoveposer slides desuden hurtigere i forbindelse med almindelig brug og vask, fordi fibermaterialet langsomt vil løsne sig i posen over tid og dermed noget af miste sin fyldeevne. Dunsoveposens største fordel er, at den varmer og isolerer helt eminent i forhold til, hvor lav vægt og pakkevolumen, der er tale om. Og fordi det er et naturmateriale, får du en super god komfort, som du helt sikkert vil kunne mærke. Passer du godt på din dunsovepose, holder den længere end en fibersovepose, men den er til gengæld også dyrere og mere krævende med hensyn til vask og tørring. Og så er den mere følsom overfor vand og fugtigt vejr, når du er afsted på tur.

  Læs mere om dun versus fiber længere nede i artiklen.

 

Hvilken pasform foretrækker du?

Elsker du følelsen af at begrave dig i en mumiesovepose, der kan lukkes helt til om ansigtet, så kun næsetippen stikker ud? Eller får du helt klaustrofobi ved tanken Soveposens pasform kan være afgørende for, om du føler dig godt tilpas, så brug også lidt krudt på at tænke på den del. Overordnet set er der to veje at gå:

 

 1. Mumiefacon til gramjægeren: En trimmet pose i hardcore mumiefacon er ideel til dig, der vil have mindst mulig vægt med på turen. Et godt eksempel på sådan en kunne være vores Mammut fibersovepose, der er meget faconskåret og en lynlås, der ikke går helt ned til fødderne.
 2. God plads til sidesoveren: Vil du til gengæld have bedre plads, når du skal sove, er en Warmpeace Wide et rigtig godt valg. Især hvis du kan lide at sove på siden, kan det være rart med lidt ekstra plads. At ligge på siden i en sovepose, der sidder tæt, kan nemlig godt have den ulempe, at du kommer til at fryse på ryggen og numsen ud på de tidligere timer. Wide modellen er ligeledes populær som sovepose til store mennesker.

 

Så – gør op med dig selv, hvad du kan lide at ligge i. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og den mere komfortable løsning med god plads vil selvfølgelig fylde og veje mere, end den trimmede udgave.

 

Hvad må soveposen koste?

Det kan være svært at sammenligne priser på soveposer, når der findes så meget forskelligt derude. Hvordan sammenligner man f.eks. en ordentlig prisbasker af en sovepose i ugens tilbudsavis fra supermarkedet med soveposer, du ser i en friluftsbutik?

Et sted at være opmærksom kunne være at kigge på vægt og fylde, for her får du i den grad, hvad du betaler for. Måske ser du et godt tilbud på en sovepose til 199,- , hvor der står, at den kan klare nogle vilde temperaturer og har høj komfort. Men hvis den vejer et ondt år og optager halvdelen af pladsen i din rygsæk eller duffelbag, så er det måske ikke så sjovt i længden?

Vær derfor kritisk med, hvad du får for pengene og vær bevidst om dit budget samt hvilke parametre, du er klar til at gå på kompromis med - eller som ikke er så afgørende alligevel for lige netop din tur.

 

 valg af sovepose

Vælg den rigtige sovepose type

Sommersoveposer

En sommersovepose er et godt valg, hvis du primært skal bruge den i situationer, hvor temperaturen ikke kommer under 10-15 grader om natten, og hvor du har brug for en sovepose, der er let og kompakt. Det kunne f.eks. være til sommerens festivaler, overnatningen i baghaven, backpacking samt på hytteture og lejrskoler.

Skal du alligevel afsted i det sene forår eller det tidlige efterår, kan du nemt supplere din sommersovepose med en lagenpose og på den måde få lidt ekstra varme i de køligere måneder. Lagenposen kan du desuden også bruge alene, hvis varmen virkelig trykker, eller du skal sydpå og f.eks. vandre Caminoen.

Se alle sommersoveposer

Suppler med en lagenpose

 

3-sæson soveposer

Hvis du ved, at du kommer til at tage din nye sovepose med på tur hele året rundt i Danmark (og vi ikke pludselig får isvinter), kan du starte din jagt i kategorien, der hedder 3-sæson soveposer.

Denne type sovepose har et bredt brugsområde, er den perfekt mellemting og klarer desuden også fint en sommertur på fjeldet med temperaturer ned omkring frysepunktet.

Find 3-sæson soveposer

 

Soveposer til vinter

Skal du på eventyr med temperaturer under 5-10 minusgrader, er det en sovepose til vinterbrug, du skal kigge efter. En vintersovepose er også en oplagt løsning til dig, der er kuldskær, men gerne vil kunne tage på tur i Danmark og Sydsverige i f.eks. februar-marts måned uden at fryse.

Vælg vintersovepose her

 

Soveposer til børn

Børn har også ret til et fedt friluftsliv med masser af gode oplevelser i naturen, og derfor skal de selvfølgelig sove ligeså godt som dig.

Når familiens mindste er med på tur, er det meget for en lille krop at skulle varme en voksen sovepose op. Det kan derfor være en rigtig god turinvestering at køber en juniorsovepose, der passer til barnets størrelse.

Vi ved dog godt, hvor hurtigt de små poder vokser, og derfor har vi også designet vores mindste Asivik børnesovepose, så den kommer med et forlængerstykke, der lader posen vokse med barnet.

 

Tip! En alternativ løsning kunne også være at investere i en højkvalitets dunsovepose i voksenstørrelse og korte den af med en pakrem som vist her til højre. På den måde kan du flytte pakremmen nedad i takt med, at barnet vokser.

Det er selvfølgelig en dyrere løsning at købe en voksenmodel. Til gengæld kan barnet have glæde af den i mange år, og I har en god sovepose i familien, som far eller mor også kan låne på vildmarksturen med vennerne.

Se vores børnesoveposer

 

Temperaturangivelser og sovepose standarder

Din soveposes vigtigste opgave er at holde dig varm om natten, og derfor er det godt at vide lidt om temperaturangivelser.

Når du går i gang med at kigge på soveposer, vil du opdage, at der kan stå rigtig mange tal og temperaturer, og det kan i første omgang være lidt forvirrende, for hvad skal man kigge efter?

 

Fælles standard

Det første, du skal lægge mærke til er, hvordan temperaturerne er målt. Der findes nemlig en fælles europæisk standard for, hvordan man måler temperaturer på soveposer - på tværs af producenter.

Det er din garanti for at kunne sammenligne varerne og vide, hvad du får for dine penge. Standarden hedder EN13537, og hvis den sovepose, du kigger på, ikke er blevet testet efter den standard, så kig videre indtil du finder en, der er.

 

Temperaturerne

Når man kigger på temperaturerne, er det primært to tal, du skal bide mærke i – nemlig komfort og komfort limit. Komfort er den temperatur, som en gennemsnitlig kvinde vil føle sig tilpas ned til.

Komfort limit derimod er den temperatur, en gennemsnitlig mand vil føle sig tilpas ned til.

Alt, udover de to temperaturangivelser, er ligegyldigt for os almindelige turmennesker. Ekstrem temperatur vil du sikkert lægge mærke til. Det er kun noget, man kigger efter, hvis man skal på ekspedition og vil have en indikation for, hvor længe man kan holde sig i live med den pågældende sovepose.

Igen – husk at tallene kun er vejledende. I sidste ende skal du finde ud af, hvad du trives med. Du kan sagtens have brug for både mere eller mindre komforttemperatur, end din turmakker.

 

Skal soveposen være med dun eller fiberfyld?

Det kan være ren religion, når emnet falder på dun vs. fiber– både når det gælder overtøj, men i særdeleshed også, når der skal vælges sovepose. Både dun og fiberfyld har, som tidligere nævnt, både fordele og ulemper.

Lad os starte med at kigge nærmere på fiberfyld:

 

Fibersoveposer – fordele og ulemper

Fiberfyld er et syntetisk produkt, der er fremstillet af polyester. Det kan hedde noget meget forskelligt alt efter hvilken producent, der står bag. Det kunne f.eks. være producenter som Primaloft, G-loft, Ajungilak, MTI Endurance osv. Funktionen er den samme: At holde på den varme luft, som din krop afgiver og dermed gøre soveposen varm.

Fiber kan dog være mange forskellige ting. Det kan være noget tungt slaveværk, men det kan også være et produkt, der kommer meget tæt på at have samme isoleringsevne som dun, hvis du kigger på fibersoveposer af høj kvalitet.

Vær derfor opmærksom på vægt og komforttemperatur, når du skal vælge – det er nemlig en smart måde at sammenligne fibertyper på.

 

Fordele ved en fibersovepose:

 

✔️ God til vand og fugt

Vælger du en sovepose med fiberfyld, skal du ikke være bange for fugt og vand. En fiberpose isolerer nemlig stadig med op til 80%, selvom den eventuelt måtte være blevet våd på turen. Og så er den nem og hurtig at få tør igen.
Når du overnatter under tarps og i shelter (eller andre steder, hvor du ved, at det kan være høj luftfugtighed), anbefaler vi derfor, at du pakker en fibersovepose. På lange ture under fugtige forhold, f.eks. på fjeldturen, kan det være en kamp at holde dunposen kørende – her svigter fiber bare ikke.

✔️ Meget for pengene

En fibersovepose er billigere at producere end en dunsovepose, og derfor er den selvfølgelig heller ikke nær så dyr at anskaffe. En dunsovepose kan hurtigt komme op og koste en halv til en hel gang så meget som en fiberpose. Til gengæld kan en dunsovepose holde længere, hvilket er værd at tage med i beregningerne, men det kommer vi nærmere ind på senere.

✔️ Nem at rengøre

En fibersovepose er væsentlig lettere at vaske end en dunsovepose. En fibersovepose kræver nemlig ikke noget særligt dunvaskemiddel, men kan vaskes med helt almindeligt skånsomt vaskemiddel. Den behøver heller ikke at tørretumbles for at holde formen – den hænger du bare op, og så er den hurtig klar til brug igen.

 

Ulemper ved en fibersovepose:

 

Fylder og vejer mere

En fibersovepose fylder mere i rygsækken, fordi den ikke kan komprimeres så meget som en dunsovepose. Den vejer ofte også mere, fordi der skal mere fyld til, før man opnår samme isoleringsevne som med dun. Det betyder måske ikke så meget på shelter- eller kanoturen, men skal du ned og gå Caminoen eller på fjeldvandring i Norge, kan du med fordel have et ekstra øje på vægt og fylde og overveje en dyrere, højkvalitets fiber- eller dunpose.

Kortere levetid

En fibersovepose har kortere levetid end en dunpose, fordi fiberfyldet vil løsne sig og falde sammen med årene og gøre, at soveposen ikke er ligeså varm, som da du købte den. Den mister simpelthen fyldevne med tiden. Når du køber en fibersovepose, kan du forvente, at den (hvis du behandler og vedligeholder den godt) holder i 5-10 år. En dunsovepose derimod kan du sagtens have glæde af i op til 10-15 år afhængig af, hvor meget du bruger den, og hvor godt du passer på den.

 

Dunsoveposer – fordele og ulemper

Dun imponerer mange, fordi det varmer og isolerer helt optimalt i forhold til vægten. Og så er det bare lækkert at ligge i – hele natten. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, når du kigger efter en ny dunsovepose.
Det kan nemlig være ganske let af blive forført af gode priser og snedige salgsargumenter. Ofte kan middelmådige dunmaterialer være vejen til at snyde med vægten og dermed også med posens kvalitet. Derfor er det vigtigt at du har et skarpt øje på produktspecifikationerne, så du ved, hvad du køber.

 

Ting du skal kigge efter ved dunsoveposer:

 

 • Dun/fjerblandingen Tjek altid hvordan dun/fjerblandingen ser ud, så du ikke ryger i fælden, hvor en producent har tilsat en stor andel af fjer for at gøre produktet billigere. I Spejder Sport finder du kun dunsoveposer med en 90/10 fordeling af dun og fjer. Fjer er mere spændstige end dun, så der skal være lidt fjer i, for at dunene ikke klasker helt sammen, men derimod beholder sin fyldeevne.
 • Mængden af dun i gram Måske har du set, at der ofte står et tal i produktnavnet på en sovepose. Det kunne f.eks. være en Warmpeace Solitaire 500, hvor tallet angiver, hvor mange gram dun, der er i produktet. Holder du det op imod produktets totale vægt, siger det meget om kvaliteten. Jo større en andel dun ifht. den samlede vægt, jo bedre varmer og isolerer soveposen - hvilket prisen selvfølgelig også vil afspejle.
 • Fyldeevne Når du kigger dunsoveposer, er det en god idé at lægge mærke til det lille tal ”cuin” i produktspecifikationen. Det står for ”number of cubic inches” og indikerer, hvor god fyldeevne, soveposen har – altså hvordan kvaliteten af dunen er, og hvor godt den isolerer. En tommelfingerregel er, at 600-700 cuin er det gode, gedigne produkt som f.eks. Warmpeace Viking serien, mens 700-800 cuin er mere creme de la creme. 

 

Fordele ved soveposer med dunfyld:

✔️Ideel balance mellem isoleringsevne og vægt

Dun er det naturmateriale, der både varmer og isolerer mest i forhold til, hvor lidt det faktisk vejer. En dunsovepose er derfor perfekt, når du gerne vil have høj komfort og meget varme uden at det bliver for tungt at slæbe på.

✔️Lille pakkevolumen

Udover en lavere vægt, er dun også væsentlig nemmere at komprimere end fiber. En dunsovepose kan derfor pakkes sammen, så den fylder minimalt i rygsækken.

✔️Høj komfort

Grunden til, at dun varmer og isolerer så godt, skyldes de tusindvis af små luftlommer, der er til stede i dun. Dun har derfor også en rigtig god åndbarhed, og så er det blødt og behageligt at have på kroppen.

✔️ Holder længere

Hvis du vedligeholder din dunsovepose og vasker, tørrer og opbevarer den som anvist, kan den holde i markant flere år end en fibersovepose, der slides hurtigere både ved almindeligt brug og vask. Pas derfor godt på din dunsovepose og hav glæde af den i 10-15 år - selvfølgelig afhængig af hvor meget du bruger den.

 

Ulemper ved soveposer med dunfyld:

Højere pris

Fordi dun er et naturmateriale, er det også dyrere end fiber – sådan er det bare. Tager man holdbarheden med i regnestykket, vil prisen dog udligne sig på den lange bane.

Kræver mere vedligeholdelse

Dun kræver lidt mere end en fibersovepose, når det kommer til vask og vedligeholdelse. Du skal f.eks. bruge et særligt dunvaskemiddel for ikke at ødelægge det naturlige fedtlag, dunet har. Og så kræver en dunsovepose oftest en tørretumbler og et par tennisbolde for at blive ordentligt tør og fyldig igen.

Følsom overfor vand og fugt

Hvis en dunsovepose først bliver rigtig fugtig, klasker dunet sammen, og soveposen mister sin isoleringsevne. Den kan være rigtig svær at få tør igen (især hvis det er fugtigt i vejret), og derfor er en dunsovepose sjældent det rette valg, hvis du planlægger at sove under åben himmel eller bivuak.

 

Forlæng levetiden på din sovepose med en liner

Når du har fundet og købt en lækker sovepose, er det værd at overveje at bruge en liner, eller lagenpose. Det er et indvendigt betræk til din sovepose, som du ligger i nede i soveposen. Det betyder, at sved og snavs mm. fra din krop sætter sig i lagenposen i stedet for i selve soveposen.

På den måde undgår du at skulle vaske din sovepose hver gang, men i stedet nøjes med at vaske lagenposen. Jo mindre du kan slippe afsted med at vaske din sovepose, jo mindre slider du på den.

 

Der findes forskellige typer lagenposer i forskellige materialer:

 • Polyester: Udelukkende beregnet til at beskytte soveposen mod sved og beskidt tøj. Her får du ikke ekstra varmegrader.
 • Silke: Temperaturregulerende, meget behagelig mod bar hud og kan opgradere enhver sovepose til en luksussovepose.
 • Fleece: En nem og billig måde at få ekstra varme i soveposen samtidig med, at den beskytter din sovepose. Kan også bruges for sig selv i en lun sommernat.
 • Merinould: Vi sværger til naturmaterialet merinould, der både er komfortabelt og er det materiale, der kan suge mest fugt fra din krop i løbet af natten uden at miste sine isolerende egenskaber. Læs eventuelt mere i artiklen ”Hvad er merinould”.

 

hold varmen i soveposen

Sådan får du ekstra varme i din sovepose

Får du brug for ekstra varme på turen, men vil du undgå at skulle ud og investere i en ny og varmere sovepose, er der nogle ting, du kan prøve af:

 

✔️ Lagenpose: Som beskrevet i det tidligere afsnit, kan en lagenpose gøre rigtig meget i forhold til at hæve din komforttemperatur.

✔️ Varmelegemer: Put noget varmt i din sovepose. Et klassisk trick er at hælde kogende vand i en Nalgene drikkedunk og lægge den mellem benene. Hvis du ved, at din sovepose simpelthen er for kold til det vejr, du skal ud i, kan redningen også bestå af en strømpe med en håndvarmer eller fodvarmer i, der holder op til 4-6 timer.

✔️ Øget kropsvarme: Din sovepose kan ikke varme dig op, men den kan holde på den varme, du har i kroppen. Sørg derfor for at få pulsen op inden sengetid. Løb eller hop, så du bliver varm, men stop inden du begynder at svede, da det er med til at køle din krop ned igen.

✔️ Lig tæt på din turmakker: Hjælp hinanden med at holde på varmen og ryg sammen i teltet eller shelteret, når I skal sove. Er du afsted med en, du virkelig godt kan lide (og har I begge en Asivik Hiker sovepose, der lynes i hhv. venstre og højre side), kan I også vælge at lyne soveposerne sammen til en dobbeltsovepose. Så burde ingen af jer fryse. Vælger I desuden et dobbelt liggeunderlag eller en luftmadras til to personer, bliver det endnu nemmere at ligge tæt og holde varmen.

✔️ Hold den varme luft inde i soveposen: Sørg for at der er så få steder, som muligt, hvor den varme luft kan komme ud. Brug derfor soveposens hætte og halslukning og snør det godt til, hvis du kan holde det ud. Det vil øge temperaturen i din sovepose væsentligt. Hvis du har for meget plads i fodenden, eller skal bruge soveposen til børn, så brug en pakrem eller en elastik til at lukke af i bunden, så der er mindre plads at varme op.

✔️ Tørt nattøj og en varm hue: Undgå at din krop bruger unødig energi på at varme fugtigt tøj op, og læg dig til at sove i knastørt uldundertøj og strømper. Det vil få soveposen til at føles varmere. Husk også en lille hue eller en Buff, der også dækker halsen.

✔️ R-værdi på dit liggeunderlag: Uanset hvor varm en sovepose, du har, vil du fryse, hvis du ikke har et ordentligt liggeunderlag. Vil du være sikker på en god nats søvn, så kontroller hvor godt dit liggeunderlag isolerer. Det kan du se på R-værdien, hvor 0-1 er til sommer- og indendørs brug, 1,5-3,5 kan klare sent forår samt sommer og tidligt efterår, 4-5 er velegnet til vinter i Danmark, mens 6-10 er velegnet til vinterfjeld. Bliv endnu klogere på at vælge liggeunderlag i vores store ”Guide til valg af liggeunderlag”.

✔️ Vælg den rigtige komforttemperatur fra start: I jagten på en let og kompakt sovepose kan man komme til at vælge en, der reelt ikke er varm nok, når det kommer til stykket. Så er det nemt at blive fristet til at tage ekstra tøj på, når man ligge der og skal sove, men det er altså en ringe trøst og ikke særlig effektivt.

Din kropsvarme vil nemlig ikke kunne komme ud og varme posen op, hvis du er pakket ind i fire lag tøj. Hvis du ovenikøbet ligger i en faconskåret sovepose, er der mindre luft omkring dig til at holde på varmen, og så er du jo lige vidt. Vælg derfor den rigtige komforttemperatur fra start – det vil sparer dig for meget bøvl.

 

Vask og tørring af soveposer

Pas godt på din sovepose og vask den altid efter de anvisninger, der står i den. Der er nemlig forskel på, om det er en fibersovepose eller en dunposer, du putter i maskinen.


Vask og tørring af fibersoveposer

En fibersovepose kan typisk vaskes på 30 grader med et skånsomt vaskemiddel og lav centrifugering. Den kan tørres enten ved lufttørring eller i en tørretumbler. Selvom fibrene ikke klumper sammen, som dun gør, er det stadig en god idé at tørre din fibersovepose med et par tennisbolde i tørretumbleren. Hvis den hænger til lufttørring, kan du slå på den en gang imellem for at fordele fibrene optimalt.

Bemærk! Din fibersovepose har ikke godt af at blive vasket for ofte, da det slider på den hver gang. Hvis posen blot er lidt småsnavset eller lugter af bål, kan du derfor fint nøjes med at hænge den til luftning, når du kommer hjem, inden du pakker den væk til næste gang.

 

Vask og tørring af dunsoveposer

Ved vask af dunsoveposer bør du holde temperaturen på 20-30 grader og vælge et skåneprogram med høj vandstand og lav centrifugering. Start med så lav centrifugering, du kan (f.eks. 400), og giv herefter soveposen gradvist flere og flere omdrejninger (f.eks. 800 og 1200), indtil du til sidst giver den en tur på 1600 omdrejninger.

Fidusen ved at trappe centrifugeringen op er, at du undgår at dunet knækker, når det bliver slynget rundt. Jo mere vand, der er presset ud, jo højere omdrejning kan posen tåle - og den skal jo centrifugeres, så du har en chance for at få den tør.

Husk også at undgå skyllemiddel og sørg for at bruge et vaskemiddel særligt udviklet til dun. Almindeligt vaskemiddel indeholder nemlig enzymer og tilsætningsstoffer, der ødelægger dunets naturlige fedtlag og dermed reducerer isoleringsevnen.

Du får det bedste resultat, hvis du tørrer din dunsovepose i en rummelig tørretumbler ved lav varme (vigtigt ellers risikerer du at smelte betrækket, der er syntetisk) og med det par tennisbolde, der fordeler dunene under tørringen. Er din egen tørretumbler ikke stor nok, eller har du ikke nogen, anbefaler vi, at du tager et smut forbi et fællesvaskeri eller møntvaskeri, hvor der er store industritørretumblere tilgængelige.

Hvis du lader din dunsovepose lufttørre skal du sørge for at ryste den jævnligt, så dunet ikke klumper sammen – og allerhelst i et opvarmet tørrerum. Resultatet vil dog aldrig blive det samme som med en tørretumbler - her vil du få fornemmelsen af at stå med en helt ny sovepose.

Tip på turen! Morgensolen er naturens egen tørretumbler. Udnyt når den er fremme på turen og hæng din sovepose ud og bliv gennemluftet. Du vil elske fornemmelsen, når du putter dig i den om aftenen igen.

 

Optimal opbevaring af soveposer

Både fibersoveposer og dunsoveposer har allerbedst af at få lidt plads, når de ikke er i brug.

Fiber kan godt opbevares i den pose, der følger med, så længe du ikke komprimerer den og strammer posen til. Den bedste løsning er dog at hænge din fibersovepost op, f.eks. på en bøjle i skabet eller opbevare den i en større pose.

En dunsovepose er lidt mere følsom end fibersoveposen på det her område og skal ligge i ukomprimeret tilstand, når den ikke er i brug. Hvis du maser den sammen for at spare plads, risikerer du nemlig, at dunet mister sin isoleringsevne. Lad derfor hellere din dunsovepose ligge i en rummelig opbevaringspose eller løst i skabet.

Har du ikke plads i skabet, kan du også opbevare din sovepose på loftet, i kælderen eller i skuret. Det gør du nemt ved at putte den i en kraftig og vandtæt kanotønde - eventuelt sammen med andet grej, der skal beskyttes effektivt mod fugt og dyr. 

Bemærk! Når du pakker din sovepose sammen (både på turen og derhjemme), skal du undgå at folde og rulle den sammen. Dette er især vigtigt med fibersoveposer, da det slider fyldet unødigt, hvis det lægges samme på samme måde hver gang. Mos i stedet bare soveposen ned, for så sker det forskelligt hver gang, og du fordeler slitagen over hele soveposen.

 

Stor opbevaringspose i polyester mesh

Kanotønde til opbevaring på loft, i skur og kælder

 

Sovepose reparation – når uheldet er ude

Skulle du være så uheldig at komme til at rive hul i ydermaterialet på din soveposer, er der heldigvis en løsning på det. Tear-Aid er en stærk og vandtæt lap med lim på bagsiden, så du hurtigt kan reparere eventuelle huller og revner i din sovepose. Den kan klippes til i størrelsen og er gennemsigtig, så den kan bruges på alle farver.

Køb praktiske Tear-Aid lapper her

 

Sovepose på tilbud: Spar 15%

Når du beslutter dig for en ny sovepose, så find den gamle frem, inden du køber den nye.

Er du medlem af Spejder Sports Kundeklub, giver vi dig nemlig 15% rabat på en ny sovepose i bytte for din gamle. Den skal blot være rengjort og fuldt funktionsdygtig.

Vi sender din gamle sovepose afsted til Kirkens Korshær, som sælger den videre. Pengene går således 100% til udsatte i Danmark, og sammen er vi med til at gøre en forskel.

Meld dig ind i kundeklubben her

 

Spørg os om soveposer!

Vi håber, du er blevet lidt klogere på alt det, der er at vide om soveposer, så du kan sammenligne og finde frem til den helt rigtige sovepose for dig.

Har du spørgsmål eller brug for yderligere hjælp, så kig forbi din lokale Spejder Sport butik eller kontakt kundeservice på enten 43 55 35 00 eller ved at skrive til [email protected]