Pas på dit grej i støbejern

pas på dit støbejern

Gryder og pander i støbejern er ideelle til madlavning ved havens bålsted, på shelterturen eller når kanoturen skal have et nyk opad på den kulinariske front. Det skyldes, at støbejern er både robust, kan klare høj varm, har god varmefordeling og holder godt på varmen, hvilket gør det nemt at tilberede simremad i det fri.

Passer du godt på dit støbejern, er der nærmest ingen grænser for, hvor længe det kan holde. Derfor har vi sammensat en lille quick-guide til rengøring og vedligeholdelse af støbejernsgryder og pander.

 

Din nye gryde og pande er klar til brug – du behøver ikke gøre noget

Inden vi kommer til de konkrete vedligeholdelsesråd, er det vigtigt at nævne, at når du køber en støbejernsgryde eller pande i Spejder Sport, så der den ”brændt færdig” med olie og dermed helt klar til brug, når du modtager den.

Hvis du vil, kan du dog sagtens skylle den i varmt vand for at få eventuelt støv og pakkefnuller væk. Eller er det bare i gang.

 

Vask altid 100 procent støbejern uden sæbe

Har støbejernet en lidt ru overflade (som f.eks. Dutch Oven og støbejernspanden fra Petromax) er der tale om 100% støbejern (modsat emaljeret støbejern, der har en glat overflade).

Grej i 100% støbejern må under ingen omstændigheder vaskes med sæbe. Du vil kunne smage det i maden længe efter, og det ødelægger simpelthen gryden eller panden, fordi det ”sætter sig fast” i materialet og dermed gør bund og sider klistrede.

Du har sikker set det ske, for der kommer næsten sådan nogle glatte skjolder eller plamager i gryden. Det er noget juks og derfor et stort NO-GO, når du arbejder med støbejern. I stedet skal du blot vaske med varmt eller kogende vand umiddelbart efter brug.

Vi har altid Bob med til at klare opvasken – det er en fiks lille opvaskesvamp med både en blød side og en ”skrubbeside”. Du kan selvfølgelig også bruge en almindelig opvaskebørste.

Når du har vasket støbejernet rent, skal du blot tørre grundigt efter og lade gryden eller panden lufttørre færdig (eller give den lidt varme over bålet, hvis du er utålmodig).

 

Husk fedtstof!

Efter afvaskningen skal du huske at give støbejernet noget fedtstof at hygge sig med, så det ikke står og får rustpletter til næste gang, det skal frem. Smør derfor din støbejernspande, gryde eller Dutch Oven med et tyndt lag neutral olie (f.eks. raps- eller solsikkeolie), inden du sætter den væk.

Husk at sætte låget på lidt forskudt, så der fortsat kan cirkulere luft rundt. Mere skal der faktisk ikke til for at holde støbejern både rent og pænt at se på.

 

Slip af med fastbrændt mad

Selvom støbejern kan klare en hel del varme over længere tid, kan der stadig ske det, fra tid til anden, at maden brænder på eller blot sætter sig lidt for godt fast i bunden af gryden eller panden. Her er løsningen lige dele knofedt og tålmodighed.

Prøv f.eks. at:

  • Sætte gryden eller panden i blød, så det fastbrændte mad opblødes
  • Bruge lidt olie og krøllet sølvpapir som svamp og skrub løs
  • Hælde vand i gryden eller panden og giv den et opkog for at løsne genstridige madrester
  • Gentag ovenstående efter behov

Husk også at støbejern ikke behøver at blive sat direkte ind i ilden og dermed få en masse hård varme fra start.

Støbejern er eminent til at holde på varmen, så brug evt. bare gløder til at få gang i panden eller gryden og varm den langsomt op. Det har den bedst af.

 

Sig farvel til rust

Som vi nævnte tidligere, kræver det lidt fedtstof for at undgå, at dit støbejern får uønskede rustpletter. Skulle det alligevel ske, er der ingen grund til hverken panik eller at kassere noget.

Med en god skuresvamp kan du sagtens bare skrubbe rusten af og derefter smøre din pande eller gryde ind i olie igen.

 

Førstehjælp til træt støbejern

Skulle du nu alligevel ende i en situation, hvor du oplever, at din støbejernsgryde, pande eller Dutch Oven er blevet lige lovlig slidt og måske endda virker klistret, selvom du har gjort alt det ovenstående, er der heldigvis råd for det også:

  • Tag ned i nærmeste supermarked og køb et kilo af den helt billige fine salt.
  • Strø hele pakken ud på din pande eller gryde og giv den (denne gang) rigelig varme i cirka en halv time, hvor du rører rundt i saltet ind i mellem.
  • Tag herefter støbejernet af varmen og lad det afkøle helt.
  • Hæld saltet af og brug varmt eller kogende vand til at vaske grundigt efter.
  • I stedet for at tørre af, som du plejer, skal du i stedet have støbejernet tilbage på varmen – om end ikke så voldsom varme som før, men mere middelvarme. Her bliver gryden eller panden, indtil vandet er helt fordampet.
  • Herefter skal panden eller gryden hygge sig yderligere 15 minutter over varmen i selskab med halvanden liter madolie (f.eks. raps- eller solsikkeolie), der hældes ud på støbejernet.
  • Når du tager støbejernet af varmen, skal du ikke fjerne olien. Det skal have lov at bare stå i 12 timer. Gentag processen 1-4 gang afhængig af, hvor snavset dit støbejern er blevet.
  • Afslutningsvis skal olien hældes ud, og du kan rengøre din pande eller gryde, som du ellers ville. Selvfølgelig med det obligatoriske tynde lag olie til sidst.

Vi håber, at disse tips og trick var (eller bliver) brugbare, så du kan have glæde af dit støbejern i mange år fremover.

Er du i tvivl, så tøv aldrig med at kontakte vores Kundeservice eller kig forbi en af vores butikker – vi vil altid gerne hjælpe dig og dele vores mange erfaringer.

God fornøjelse!