Skiferie: Hold varmen på pisten

hold varmen på pisten i skiferien

Brrr! Det kan være pivkoldt på pisten i begyndelsen af sæsonen, hvor solen endnu ikke har fået magten og vinden sender chillfaktoren på himmelflugt. Men hvad betyder det så for dit tøj til turen? Det får du svaret på lige her.

I denne ski-guide får du vores bedste tips til, hvordan du klæder dig godt på til en kold dag på pisten. Alpint skiløb stiller store krav til dit udstyr, for selvom du sikkert får varmen på vej ned ad pisten, kan du også hurtigt komme til at fryse – og det skal vi undgå. Læs med her og bliv klogere på:

 

Fidusen ved 3-lags princippet

På skiferien er komfort (i rigtig mange tilfælde) det vigtigste. Derfor er det en god ide at gøre brug af det samme system, som når du vandrer: Det evigt aktuelle 3-lags princip.

Bygger du din beklædning op i lag, muliggør det hel del temperering. Du kan nemlig, dagen igennem, tage lag af og på, lyne ned i halsen eller under ærmerne på din skaljakke samt udskifte inder- og mellemlag, der er for varme med tyndere alternativer.

Med 3-lags princippet holder du også kroppen tør, fordi inderlaget sørger for at transportere din sved væk fra kroppen og ud i mellemlaget. Effekten af dette afhænger dog af, hvilket materiale, du vælger til dit inderlag. Det kigger vi nærmere på.

 

Det optimale inderlag

Når man bruger 3-lags princippet, bygger man beklædningen op indefra startende med det såkaldte inderlag eller baselayer, som det også kaldes.

I Spejderport anbefaler vi altid, at det inderste lag er lavet af merinould. Det gør vi, fordi det (uden sammenligning) er det bedste materiale at have helt ind til kroppen. Det er der flere grunde til:

 

  1. Merinould varmer bedre end syntetiske materialer. Selv i fugtig tilstand, bevarer ulden nemlig sine isolerende egenskaber, da den kan suge helt op til 35% af sin egen vægt uden at føles fugtigt. Det betyder, at du ikke føler dig kold og nedkølet, når du sidder stille i liften efter at have givet den gas nedad og fået sved på panden.

  2. Merinould indeholder lanolin, der er antibakterielt og gør, at du ikke begynder at lugte af sved – heller ikke efter flere dages brug. Vi har alle sammen prøvet at have syntetisk skiundertøj på, der i løbet af kort tid lugter, som om man har løbet et maraton. Det undgår du ved at vælge merinould. Faktisk kan du sagtens bruge det samme sæt langt uldundertøj hele ugen, hvis du bare sørger for at få det hængt til tørre om aften, så det klar til brug næste morgen.

  3. Merinould er bare lækkert at have på kroppen. I modsætning til almindelig uld, stikker og kradser merinould ikke. Det skyldes at fibrene her er blødere og ”bøjer af” mod huden. Du kan faktisk meget vel ende med at blive helt afhængig af komforten ved merinould.

Læs mere her om hvorfor merinould er sådan et fantastisk materiale

 

Hvor tykt skal inderlaget være?

Uld kommer i mange tykkelser. Når du skal vælge dit uldundertøj, er det derfor vigtigt at kigge efter tykkelsen, og hvor meget uld, der rent faktisk er i den bluse eller de bukser, du står med. I Spejder Sport vil du kunne sammenligne de forskellige produkter ved at kigge på målangivelsen gr/m2 i varebeskrivelsen, og vi står som altid klar til at nørde igennem de forskellige muligheder og sammen spore os ind på det helt rette valg for dig.

Generelt vil vi anbefale, at jo koldere det er, desto tykkere inderlag har du brug for.

Til skiture i Østrig, Frankrig, Schweiz eller andre sydeuropæiske lande, er blandt andet Devold Breeze og Asivik Wool helt perfekt. Disse tykkelser er også oplagt at bruge andre steder end på skiferien, f.eks. som inderlag på vandre- og cykelture i bl.a. Danmark og Tyskland.

Skal du på skiferie til koldere lande som Norge og Sverige, er det en god idé at overveje et tykkere inderlag. Den ekstra tykkelse giver mere isolering og kan også absorbere mere sved.

Her kunne Devold Hiking og Devold Duo Active være en rigtig fornuftig løsning. Især Duo Active kan du også få glæde af herhjemme, når du skifter pisten ud med løb, mountainbike og cyklingpendling i de kolde vintermåneder.

Det inderste lag på Duo Active består af syntetiske fibre og det yderste lag er er merinould. Denne opbygning er en stor fordel for dig, der ikke er super vild med uld direkte mod huden.

Endelig er der selvfølgelig også Devold Expedition, hvilket dog hurtigt bliver et lidt for heftigt inderlag for de fleste og derfor egner sig bedst som mellemlag.

TIP!  Vælg gerne samme tykkelse på benene som på overkroppen, men husk: Hav ALDRIG uldunderbukserne nede i skistøvlerne!

Flere lag nede i skistøvlerne er nemlig den lette vej til skinnebensbetændelse, og det ønsker du ikke at opleve.

På ski er der et konstant tryk på skinnebenet, og hvis dette tryk ikke er jævnt fordel (på grund af små folder i tøjet eller lag på lag af sokker og uldunderbukser), ja så øges risikoen for skinnebensbetændelse.

Hiv derfor dine lange uldunderbukser op til støvlekanten.

 

Hvilket mellemlag skal du vælge?

Nu kommer vi dertil, hvor man virkelig skal være opmærksom, nemlig mellemlaget.

Mellemlaget kan forøge varmen i 3-lags princippet, og det er også her, man skal tænke sig om i forhold til udluftningsmulighederne.Temperering spiller nemlig en stor rolle, når det gælder om at have det komfortabelt, mens man er på ski.

 

Dit valg af mellemlag afhænger primært af to ting: Hvor du skal hen, og hvor tyk din jakke er. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan vejrforholdene er på din destination. Hvor koldt er der, hvor meget sne falder der og hvor fugtigt er der?

Specielt det med fugten har indflydelse på, hvorvidt en dunjakke er en god idé eller ej. Dun har det, som bekendt, ikke særlig godt med fugt, der forringer isoleringsevnen.

Nu er det ikke fordi, du kun skal vælge ét mellemlag – det er faktisk en rigtig god idé at tage rigeligt med mellemlag med. Bare vær opmærksom på, at jo flere lag du har på, desto svære er det ofte at bevæge sig.

Den anden vigtige ting er, hvor meget ”fyld” der er i din jakke. Der er mange, der bruger deres skaljakke til skiløb. Det kan fint lade sig gøre, hvis bare man sørger for at have et varmt nok mellemlag indenunder.

 

⛷️ De tykke mellemlag
Af varmere mellemlag har vi Warmpeace Sneaker fleecejakke, Patagonia Retro Pile og Fjällräven Kaitum, der kunne være et oplagt valg til skiferien. Begge mellemlag er utrolig varme og vil fungere fint under en skaljakke. Fordelene ved netop disse to modeller er, at de har et meget tætsiddende snit, og de lavet ud af en metervare, der giver sig. Det betyder, at selvom din skaljakke i forvejen sidder forholdsvis tæt, kan de sagtens sniges indenunder.

 

⛷️ Mellemlag med og uden hætter
Det er meget personligt, om man er til mellemlag med eller uden hætte. Fordelen ved at bruge hætten på mellemlaget, i stedet for en hue eller en BUFF er, at du undgår at skille bagpå. På både Warmpeace Sneaker og Mammut Aenergy er hætten skåret så godt, at den sagtens kan komme ind under skihjelmen. Vi har selvfølgelig flere typer mellemlag i Spejder Sport, og er du absolut ikke til hætte, er Asivik Adventure et oplagt valgt til skiferien.

 

⛷️ Tyndere mellemlag
Gennem de seneste par år er mange producenter begyndt at lave flere tynde skijakker med fiberfor og en god membran, der virkelig kan tage noget vand. Det er noget, som især norske Bergans mestrer - både i forhold til deres skijakker, men også i forhold til deres hverdagsjakker. Nogle af de tyndere mellemlag, som vil passe til sådan en skaljakke med lidt ”fyld” i kunne f.eks. være Asivik Explorer merino eller Devold Expedition uldtrøjen, der både kan bruges som inderlag til seriøse frossenpinde og samtidig er tyk nok som mellemlag under en jakke med fiberfyld. Disse tre mellemlag er både tynde og strækbare, hvilket gør at de passer perfekt under en jakke med fiberfor, uden at det bliver alt for varmt.

 

Yderlag med og uden fyld

Det sidste lag, yderlaget (eller skallaget), er meget vigtigt for at 3-lags systemet fungerer optimalt. Det er det lag, som skal sikre, at vinden ikke går igennem de andre lag og samtidig beskytter mod regn og sne. Hvis først dine andre lag bliver gennemblødte, er du på spanden. Specielt når man står på ski, er det vigtigt, at yderlaget er i top, for man får virkelig elementerne at føle, når man suser ned ad pisterne med fuld fart. Det er her, at en god vind og vandtæt skaljakke og skalbukser kan gøre kæmpe en forskel. Hvis du allerede har skaltøj derhjemme, så husk at giv den en omgang imprægnering, inden du tager afsted. Det er ret vildt, hvor stor en forskel det gør at imprægnere sine skalbukser og -jakke. Det er næsten som at få et helt nyt sæt, og der ikke meget, der er mere tilfredsstillende end at være ud i regnen og se, hvordan dråberne bare perler af tøjet. Nå, tilbage til yderlaget. Der er, groft sagt, to valgmuligheder, når det kommer til skallag på skituren: Det med en smule fyld i og en helt almindelig skaljakke uden fyld.

 

Skaljakke uden fyld
En god skaljakke er som en schweizerkniv: Du kommer til at bruge den til alt!Den kan f.eks. bruges som både regnjakke, skijakke, cykeljakke, vinterjakke, overgangsjakke og alt derimellem.

Når du vil bruge en skaljakke til skiløb og generelt udendørsliv, vil vi anbefale dig at kigge efter en 3-lags skaljakke. De er nemlig mere slidstærke end både regnjakker og 2.5-lags skaljakker. Derudover er en 3-lags skaljakke mere åndbar, vandafvisende og ofte er metervaren kraftigere og derfor ikke så larmende.

Patagonia Triolet, Arc'Teryx Alpha og Asivik Storm er alle 3-lags skaljakker med flere funktionelle egenskaber som udluftning under armene og en god justerbar hætte, som man virkelig kan få til at sidde godt. Derudover har de alle et vandsøjletryk på over 20.000 mm., hvilket er mere end rigeligt til den slags brug, som os normale mennesker udsætter vores skaljakker for.

 

Skaljakke, eller skijakke, med fyld
En skijakke, eller skaljakke med fyld, har også mange brugsmønstre udover skiferien. Den er perfekte til en dansk vinter, da den først og fremmest er vandtæt. For, uanset hvor meget vi ønsker og drømmer om sne, plejer den danske vinter at være mere våd end kold.

Derudover er den så alsidig, at den sagtens vil kunne bruges som overgangsjakke. Jakkerne i denne kategori er gode til dig, der ikke ligger inde med en masse mellemlag og som bare vil have en jakke, der er varm og vandtæt – og gerne i en fed farve med mulighed for at købe matchende bukser til.

Oplagte skijakker kunne derfor være Arc'teryx Atom, Bergans Myrkdalen og Bergans Oppdal. De har alle tre et vandsøjletryk over 10.000 mm., hvilket er nok til både at holde vind og sne ude på pisten og modstå regnfulde dage herhjemme.

TIP! Skaljakker med fyld udmærker sig ofte også at have en længde, der gør dem gode til cykelpendlere. Den ekstra længde varmer og skærmer bagdelen for regn og sprøjt fra cyklen. De fleste af jakkerne fås i fede farver og med mulighed for at købe matchende skibukser til.

 

Skibukser
Når du kigger efter skibukser, er det meget de samme ting, du skal kigge efter, som når du kigger skijakke. Er bukserne vandtætte, hvor meget fiberfyld er der i, er der mulighed for udluftning og hvor slidstærke er de? Når det så er sagt, har skibukser nogle funktioner, som skalbukser ofte ikke har. Skibukser er forstærket i bunden af benet, hvilket betyder, at man ikke så let kommer til at skære bukserne op med skiene. Skibukser er desuden lavet så de kan gå ud over støvlerne. Det betyder, at det er svært for sneen at komme ind i skistøvlerne og gøre sokkerne våde. Derudover er skibukser foret, hvilket betyder, at man kun behøves at have to lag på benene, dette gør det utrolig meget lettere at bevæge sig rundt. På skiferien er et par dedikerede skibukser derfor at foretrække. Det kunne f.eks. være Patagonia Skibukser. Sættene fra især Patagonia og Bergans er virkelig fede og passer rigtig godt sammen i farverne. Derudover kan Bergans Hafslo sættet lynes sammen, så sneen har sværere ved at komme op under jakken. Det er en ret smart detalje, når man står på ski i puddersne eller er ude i off-pisten.

 

Det ideelle til hoved og hals

Hvis vi starter oppefra, er en god hjelm (fra en anerkendt producent) en utrolig god investering. Pasform og følelsen af at have den på betyder alt. Kom derfor ud og prøv hjelmene i virkeligheden og mærk vægten, og hvordan den sidder på dit hoved. Hvis det er rigtig koldt, er det en god idé at have en lille hue indenunder hjelmen. Særligt om morgenen, hvor det kan være rigtig koldt, er en lille hjelm-hue en dejlig luksus at have. Vores Warmpeace Skip Hat er super lækker, passer til alle hoveder og kan lægges i lommen, når den ikke skal bruges mere. Når du kommer hjem fra skiferie, kan den også bruges til at løbe med, ligesom den passer fint indenunder en cykelhjelm. Om halsen vil du blive glad for at huske din BUFF i enten merinould eller en af dem med fleece i bunden. Et halsrør varmer godt om hals og nakke og kan nemt trækkes op omkring ansigtet for at beskytte det mod kulden. Kort sagt et must-have til skiferien, som du også vil bruge igen og igen i hverdagen.

 

Skisokker der giver et godt fit

Skal du stå på ski i lejestøvler, vil det være en god idé at have flere par skisokker med i forskellige tykkelser. Det gør nemlig, at du faktisk kan opnå et ret godt fit i støvlerne, selvom det ikke er dine egne. Det kunne f.eks. være et par medium-tykke skistrømper, hvis nu støvlen er smal, eller et par tykke skisokker, hvis støvlen viser sig at være bred.

TIP! Lad være med at have flere lag sokker på i et par skistøvler. Ligesom med de lange underbukser, vil lag på lag skabe øget risiko for skinnebensbetændelse. Så derfor: Kun ét par skisokker i støvlerne. Ikke mere! Hvis du generelt døjer med ømme skinneben, når du står på ski, kan vi varmt anbefale Falke skisokker. De er nemlig forstærket på forsiden, hvilket betyder, at noget af belastningen bliver taget af skinnebenet samtidig med, at der ikke så nemt opstår friktion.

 

Handsker til kolde og varme hænder

Handsker er virkelig en personlig ting, og valget er super individuelt. Nogen har varme hænder næsten hele tiden og kan næsten stå på ski med et par tynde løbehandsker. Andre døjer med kolde fingre og har brug for at par store luffer for at holde hænderne varme. Det er derfor vigtigt spørge sig selv, om man er typen, der ofte fryser hænderne herhjemme i Danmark. Hvis svaret er ja, så er det en god idé at investere i et par gode skihandsker, da kolde fingre er en af de ting, der virkelig kan gøre skiferien træls.

Handsker til varme hænder
Til dig med varme hænder anbefaler vi Hestra Taifun og Warmpeace Finstorm. Fællesnævneren for disse handsker er, at de alle giver en smule isolering samtidig med, at de er vindtætte. Dette gør, at chill-faktoren ikke er et problem, når du blæser ned ad pisterne.

Handsker til kolde hænder
Hvis du har en tendens til kolde hænder, er der ingen vej uden om den svenske handskelegende Hestra. De laver nogle af de lækreste og varmeste handsker i verden. De er meget dygtige indenfor læder og tekniske materialer, og deres pasform er som ingen andres. Til dig med kolde hænder vil vi derfor foreslå, at du tager et kig på handsker som Hestra Fält og Hestra Heli Ski. Ikke nok med at disse handsker er virkelig varme, så er de også lavet til at kunne klare mange års brug. Begge modeller har aftagelig inderhandske, hvilket er smart, når handskerne skal tørres og være klar til næste dag. Så tager du bare inderhandsken ud og lægger den til tørre. Det betyder, at yderhandsken ikke udsættes for meget varme, hvilket hverken læder eller Gore-Tex er glad for. Det betyder også, at man kan købe reservedele til sine handsker. Så når inderhandsken, også kaldet lineren, er slidt, kan du købe en ny i stedet for at smide handsken ud. Hestra sælger f.eks. stadig inder-for til den originale Hestra Heli Ski, som er blevet produceret de sidste 25 år.

TIP! Hvis du lige har købt et par lækre handsker, og de stadig ikke er varme nok, kan du forøge varmen med cirka 20% ved at putte en linerhandske af merinould ind i dem. Disse handsker er dog ikke egnet til brug alene.

 

Forslag til pakkeliste

Det surt at komme på skiferie og have glemt de lune tøfler eller den ekstra fleece til pausen. Vi drager nødigt afsted uden en pakkeliste, derfor har vi lavet en skiferie pakkeliste med tøj og grej, som du frit kan downloade. Klik på linket for at downloade PDF-filen.

 

Vi håber, at du nu er blevet bare en smule klogere på, hvordan du glæder dig godt på til skiferien.

Har du spørgsmål er du, som altid, velkommen til at kigge forbi din lokale Spejder Sport butik eller kontakte vores kundeserviceafdeling og lade dem føre dig gennem junglen af skiudstyr.