PFC-fri grej for at beskytte miljøet

På vej mod en PFC-fri fremtid

I løbet af de seneste år, er det lykkedes miljøorganisationen Greenpeace at spore PFC-stoffer til klodens fjerneste egne, hvor vi mennesker ellers sjældent sætter vores fødder.

Dette viser, at det er et problem, at vi stadigvæk anvender fluorcarbon-baserede produkter til imprægnering af tøj og alt det øvrige grej, vi bruger til vores friluftsliv. Det problem skal vi være med til at løse.

 

Hvad er PFC?

Når vi færdes i naturen, er det vigtigt, at vores grej er vandafvisende, og vi sætter alle pris på, når regnen bare perler af skaljakken, teltet eller rygsækken.

Der er dog et problem, for desværre har der gennem mange år været tradition for, at de stoffer der bedst, billigst og mest effektivt giver en vandafvisende overflade, samtidig ikke er hensigtsmæssige for mennesker og miljø. Indtil nu har producenterne af outdoor-tøj og udstyr nemlig brugt forskellige varianter af stoffet fluorcarbon, der gør tekstilers overflader både vand- og smudsafvisende.

Der findes en lang række fluorstoffer, der i daglig tale kaldes PFC, som alle har forskellige molekylære sammensætninger og grader af skadevirkninger for naturen.

Heldigvis har vi for længe siden sagt farvel til de farligste varianter, PFOA og PFOS, der blandet andet er kræftfremkaldende for mennesker og ikke bør ende i naturens kredsløb. I stedet bruger outdoor-branchen nu de sidste tilbageværende PFC-stoffer, men disse produkter er sandsynligvis også skadelige og skal derfor udfases.

Hvad gør Spejder Sport ved problemet?

Det hænger heldigvis sådan sammen, at langt størstedelen af det grej, du finder i Spejder Sport ikke indeholder de farlige kemikalier fra PFC-familien. F.eks. har der aldrig været fluorcarbon i en dolk eller bålgryde, og det vil der aldrig komme.

Der, hvor du i stedet skal være opmærksom, er typisk produkter i tekstil som f.eks. tøj, telte, soveposer og rygsække, hvor det er en fordel, at deres overflader ikke suger regn og skidt til sig.

Kemikalier i tøj er et stort miljømæssigt problem, vi tager dybt seriøst i Spejder Sport, og derfor arbejder vi på mange niveauer for at løse problemet med PFC-stoffer i vores produkter.

Overordnet arbejder vi efter EU’s skrappe REACH-forordning, der regulerer hvilke stoffer, der må være i vores produkter. Arbejdet med REACH er en tidskrævende men nødvendig proces, der giver vores kunder sikkerhed for, at Spejder Sports varer ikke indeholder mere end de tilladte mængder af den kemi, der står på EU’s lange kandidatliste.

I Spejder Sport ser vi gerne, at alle fluorcarbon-stoffer, fra både globale og nationale myndigheders side, reguleres strammere end de bliver i dag. Faktisk er vores holdning den, at alle PFC-forbindelser burde ende på EU’s REACH-liste, så reglerne bliver ens for alle producenter og forhandlere, mens man samtidig ville tage et stort skridt i den rigtige retning mod en komplet udfasning af PFC.

Ved at gå i dén retning, ville der også komme pres på andre og langt større brugere af fluorcarbon som f.eks. bil- og møbelindustrien, der gerne vil levere praktiske og smudsafvisende overflader til vores hverdag. Derudover ville dette tiltag presse den globale kemiindustri til at investere i udvikling og produktionskapacitet af de PFC-fri muligheder.

For som det ser ud lige nu, er dette problem vores, og branchens, største hindring i at udfase PFC-stoffer. På denne måde ville vi også imødegå den nuværende problemstilling, hvor de PFC-fri alternativer generelt er for få, dyre og svære at anvende i praksis.

Vi samarbejder løbende med vores leverandører om at kunne tilbyde vores kunder PFC-frit tøj og andre produktgrupper. Her er det vores opfattelse, at der i disse år bliver lagt mange kræfter i at udfase PFC fuldstændig fra outdoor-produkter. For selv om vi og vores producenter selvfølgelig skal drive vores forretninger og tjene penge, har vi alle en enorm respekt og kærlighed til den natur, der danner rammen for det friluftsliv, vi værdsætter så højt.

Når du læser dette, har branchens store aktører som f.eks. Patagonia, Fjällräven og Gore-Tex, allerede været længe i gang med at løse deres udfordringer med PFC. Det er så Spejder Sports ansvar at bakke op om producenternes nye initiativer ved aktivt at håndplukke, markedsføre og sælge de nye fluorcarbon-fri alternativer, fremtiden byder på.

 

Vi er selv i gang - Asivik

Spejder Sports eget mærke, Asivik, er det område, hvor vi hurtigst og mest effektivt kan ændre på tingene. Vi styrer selv udvikling og produktion af hvert eneste stykke Asivik-grej, og allerede nu kan du købe en lang række PFC-fri produkter.

Allerede nu har vi udviklet soveposer, liggeunderlag, tøj og rejsetilbehør, der ikke indeholder fluorcarbon, så du kan tage på tur med bedre samvittighed og en PFC-fri rygsæk (sælges fra foråret 2018) på ryggen.

Målet er, at Asivik, inden for få år, er fri for PFC, og alle de andre stoffer, der kommer på EU’s sorte liste. Derfor samarbejder vi løbende med testlaboratorier, som splitter vores grej til atomer, inden den kritiske analyse går i gang.

Vi kan dog ikke nå i mål alene, for hvis ingen vælger de miljøvenlige produkter, der nogle gange kan være lidt dyrere og f.eks. mindre vandafvisende, bliver det svært at holde den positive udvikling kørende.

Derfor håber vi, at du vil købe og bruge de PFC-fri Asivik-produkter, vi allerede har udviklet, samt de mange, vi har på tegnebrættet.

 

Hvad betyder det for dig som friluftsmenneske?

I mange år har vi været vant til, at imprægnering af regntøj, rygsække og f.eks. sko har været et spørgsmål om et besøg i den lokale friluftsbutik. Og efter en omgang vask, samt efterfølgende imprægnering, var vores skaljakke igen vandafvisende på overfladen.
Det var dejligt nemt, men samtidig var de midler, vi brugte, jo fulde af skadelig PFC-stoffer, hvilket heldigvis ikke længere er tilfældet, da Spejder Sports genimprægnerings-midler ikke længere indeholder fluorcarbon. Hvis du for eksempel har en vandtæt sko, hvis imprægnering hjælper med at holde dine fødder tørre og ventilerede, er det desværre stadig fluorcarbon, som er bedst til at lukke overflader af for vand og smuds.

Det samme gælder optimal imprægnering af jakker, og derfor vil du i praksis opleve en lidt ringere ydeevne på skalbeklædning, hvis du vil være helt PFC-fri.

Til gengæld kan du så glæde dig over, at du ikke længere er med til at sprede PFC i naturen, og derfor skal du som forbruger til at overveje, hvor meget du rent faktisk behøver fluorcarbon-stoffernes egenskaber kontra dit ønske om at skade naturen mindst muligt.

Husk også på at se tingene i et større perspektiv, for én ting er fluorcarbon, men glem ikke, at produktion og ikke mindst transport af dit grej, kræver store ressourcer og udleder Co2 til atmosfæren. Derfor bør du altid overveje hvert eneste køb nøje og kun udskifte dine ting, når det rent faktisk er nødvendigt. Udvikling og produktion af udstyr til dit friluftsliv er en kompleks proces, der involverer mange led og mennesker. For selv om der er generel enighed i branchen om, at PFC bør og skal udfases hurtigt, vil det tage nogle år før vi sammen er helt i mål.

Indtil det sker, anbefaler vi, at du bruger din sunde fornuft, når du vælger nyt grej eller vil imprægnere det gamle. For selvfølgelig vil der altid være en skare af professionelle outdoor-atleter, guider, og aktive friluftsmennesker, hvis komfort, og i sidste ende liv, kan afhænge af deres tøjs vandafvisende egenskaber.

Men det er Spejder Sports vurdering, at det overvejende flertal af Danmarks friluftsmennesker godt kan leve med lidt ringere imprægneringsmuligheder til gengæld for en PFC-fri fremtid.